Kierrosraportti: HIFK:n voitokas kotiavaus, KalPan kalavelkojen kuittaus ja Ilveksen loppukiri – Liigassa täysi kierros keskiviikkona

LIIGA / Kierrosraportti
HIFK_KooKoo200923
Kuva © Ville Tohka
Liigassa avattiin toinen otteluviikko näyttävästi, kun keskiviikkoiltana pelattiin täysi kierros. Kierroksen katseet kohdistuivat erityisesti Helsinkiin, kun HIFK kohtasi kotiavauksessaan KooKoon.

HIFK tarjosi loppuunmyydylle kotiyleisölle viihdettä rämpivän KooKoon kustannuksella

HIFK vastasi Liiga-kauden ensimmäisestä loppuunmyynnistä, kun Nordikselle vastaan luisteli KooKoo.

HIFK ja KooKoo lähtivät molemmille joukkueille värkikkään avausviikon pohjalta taspisteissä kauden ensimmäiseen keskinäiseen kohtaamiseensa. Helsingin jäähallin valot häikäisivät loppuunmyytyä areenaa, kun HIFK otti ohjat itselleen ensimmäisessä erässä. Ottelussa nähtiin myös Liiga-debyytti, kun KooKoon Simo Heinonen asteli hokkarit jalassa jäälle.

Avausosumasta vastasi toista ottelua putkeen verkkoa venyttänyt Petteri Lindbohm. Kristian Vesalaisen syöttö löysi siniviivalla vapaana odottelevan Lindbohmin ja hän yllätti Oskari Setäsen suoralla laukauksella.

Toinen maali oli yhtälailla toista ottelua putkeen maalin tehneen Joonas Raskin ohjaama. Toinen syöttöpiste kirjattiin Luke Martinille ja ohjatun laukauksen maalille lähetti Joni Ikonen. HIFK vahvisti otettaan kolmannen erän puolivälissä, kun Micke-Max Åsten kiersi KooKoon maalin taakaa esiin ja vapautti rystysyötöllä Miro Väänäsen maalintekoon. 3–0 jäivät ottelun loppulukemixksi ja HIFK poistui kotiavauksestaan voitokkaana.

HIFK jatkaa yhden kotiottelun jälkeen vierasreissujaan, kun helsinkiläiset suuntaavat perjantaina HPK:n vieraaksi. KooKoo isännöi samaisena perjantai-iltana viikon ensimmäistä otteluansa pelaavaa Sportia.

Maaliodottama:
HIFK 2.73 – 1.39 KooKoo

Ilves kuittasi kalavelkansa Lukkoa vastaan – kolmas erä tuotti vieraille peräti neljä maalia

Ilveksen hurjan loppukirin takuumiehinä häärivät hyökkääjät Petr Kodýtek, Matias Mäntykivi ja Joona Ikonen.

Otteluun lähdettiin herkullisista asetelmista, sillä joukkueet olivat kohdanneet jo kertaalleen tällä kaudella edellisen viikon torstaina Tampereella, jolloin Lukko veti pidemmän korren jatkoaikavoitollaan. Ilves lähti illan otteluun ilman Les Lancasteria ja Ville Meskasta, kun taas Lukon isoin poissaolija oli hyökkääjä Linus Nyman.

Avauserä eteni pitkälti Lukon komennossa ja laukaukset kirjattiinkin isäntien hyväksi jopa lukemin 23–7. Molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen kokeilemaan ylivoimapeliä tuloksetta.

Erän ainoa osuma syntyi vain viisi sekuntia ennen summerin soittoa. Sebastian Repo pujotteli Ilves-viisikon keskeltä, ja irtokiekon itselleen napannut Lukon kanadalaisvahvistus Brayden Burke sivalsi isännät 1–0-johtoon tarkalla rannelaukauksella alakulmaan.

Ottelun toinen erä oli maaliton. Lukon lievästä hallinnasta huolimatta lähimpänä maalia kävi Liiga-uransa avausmaalia metsästävä Ilveksen puolustaja Sebastian Soini, jonka laukaus viivasta kilahti tolppaan. Erän lopussa Ilveksen vahva painostus tuotti joukkueelle neljä minuuttia ylivoimaa, kun Niclas Almarin maila osui Ilves-hyökkääjä Šimon Stránskýn kasvoihin. Tilanteesta Almarille tuomittiin 2+2 minuutin rangaistus.

Ilves tuli kolmanteen erään vahvasti, kun Petr Kodýtek tasoitti ottelun ylivoimalla laukoen kiekon terävästi yläkulmaan. Vain kaksi minuuttia myöhemmin Oula Palve rakensi paikan Jani Nymanille, joka siirsi Ilveksen johtoon laukoen kiekon vasemmalta puolelta etukulmaan.

Lukko ei Ilveksen pikamaaleista hätkähtänyt Gabriel Fontainen tasoitettua ottelun ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Tuukka Tieksolan esityöstä. Erän loppupuolella Matias Mäntykivi siirsi vieraat jälleen johtoon ohittaen Daniel Lebedeffin helpohkosti räpyläkäden puolelta. Loppulukemat 2–4 Ilvekselle viimeisteli ottelussa kaksi maalia tehnyt Kodýtek tyhjään maaliin.

Lukko matkustaa perjantaina tänään Pelicansin murskanneen KalPan vieraaksi. Ilves puolestaan isännöi perjantaina juurikin Pelicansia.

Lukko 3.13 – 3.46 Ilves

Kliinisyys voittomaalikilpailussa valmisti TPS:n ryöstöretken

Kärpät ja TPS kohtasivat Oulussa, ja joukkueet joutuivat hakemaan voittajaa pidemmän kaavan kautta.

Kaksi hyvin erilaista tarinaa kohtasivat, kun Kärpät ja TPS lähtivät kauden ensimmäiseen keskinäiseen kohtaamisensa vaihtelevien avausviikkojen jälkeen. TPS oli voittanut kaikki kolme edeltävää peliään Kärppien ottaessa omista avausviikon otteluistaan vain kaksi pistettä.

Ensimmäisen erän merkittävin tapahtuma oli sen ainoa maali, joka syntyi Marko Anttilan lavasta maalin lähietäisyydeltä. Kärppien johto ei kuitenkaan selvinnyt toisen erän alkua pidemmälle, sillä 17-vuotias Emil Hemming teki viivalaukauksella Liiga-debyytissään ammattilaisuransa ensimmäisen maalin.

Joukkueiden välille saatiin tuloksellista eroa seuraavan kerran vasta kolmannessa erässä, kun Victor Berglund viimeisteli kiekon maaliin Teemu Turusen tarjoilusta. Kaksikko karkasi kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen ja Berglund ehti napauttaa kiekon etukulmaan ennen maalivahti Filip Lindbergin ennättämistä paikalle.

TPS tasoitti ottelun vain kaksi minuuttia ennen loppua, kun Jimi Suomi sai kiekon Petrus Palmun syötöstä. Kulma oli pieni ja maaliin oli matkaa, mutta Suomi osui tarkalla rannelaukauksella tolppien väliin. Ratkaisua lähdettiin etsimään ensin jatkoajalta ja sen jälkeen voittomaalikilpailusta.

TPS oli lopulta vahvempi voittolaukauskilpailussa jatkaen uutta kautta ilman tappioita. Aidan Dudas ja Markus Nurmi onnistuivat omissaan, kun taas Connor Bunnamanin ja Trevor Mingoian yritykset pysähtyivät Lindbergiin.

Kärpät jatkaa kotipeliensä sarjaa isännöimällä lauantaina Lukkoa. TPS:n kahden pelin viikko päättyy kotiotteluun Ilvestä vastaan niin ikään lauantaina.

Kärpät 2.70 – 1.78 TPS

Murskaava Tappara jatkaa voittojen tiellä – Christian Heljangolle jo toinen nollapeli

Tappara oli tyly vieras JYPille, kun tähtivahti Christian Heljanko keräsi jo kauden toisen nollapelinsä kolmeen otteluun.

JYP ja Tappara lähtivät täysin eri asemista illan koitokseen. Jyväskyläläiset tahkosivat avausviikolla kummassakin ottelussa jatkoajalle asti voittaen toisen otteluista, kun taas Tappara iski avausviikollaan jopa kahdeksan maalia kahdessa voitossa.

Tappara kontrolloi vahvasti kiekkoa ottelun alussa, mutta laukaukset kohti maalia olivat vähissä. Kiekko liikkui hyvin pelaajalta toiselle, laukomispaikat olivat vähissä. Oskari Manninen pääsi kuitenkin laukomaan vaarallisesti, mutta Veini Vehviläinen esitti komean hanskatorjunnan.

Toiseen erään JYP-maalille Vehviläisen tilalle hyppäsi Eetu Laurikainen. Ensimmäisestä erästä jatkunut JYP-ylivoima johti siihen, että erän hallinta meni alkuosasta kotijoukkueelle. Laurikainenkin joutui venymään erän kovimpaan suoritukseensa, kun kiekko pelattiin Manniselle toiseen aaltoon Tapparan vastahyökkäyksestä.

Tappara sai pelin ensimmäisen ylivoimansa toisen erän viimeistä edellisen minuutin aikana ja Heikki Liedes onnistui tekemään ottelun avausmaalin Anton Levtchin syötöstä.

Tapparan toinen maali syntyi kohahduttaneen tuomaripäätöksen jälkeen. Reid Gardiner oli läpiajossa, jonka aikana Kasper Kulonummi nosti hyökkääjän mailaa. Sen jälkeen Gardiner törmäsi Heljankoon ja sai rangaistuksen. Ylivoiman aikana Levtchi viimeisteli vieraiden toisen maalin.

JYP sai erän lopulla mahdollisuuden hakea kavennusta ylivoimalla, siinä kuitenkaan onnistumatta. Jyväskyläläiset hakivat kavennusta myös ilman maalivahtia, mutta riskinotto epäonnistui Topi Rönnin lauottua keskialueelta kiekon tyhjiin. Levtchi kaunisteli Tapparan voittolukemat ohjattuaan kiekon maaliin Otto Leskisen syötöstä.

JYP pitää ensimmäistä kertaa juhlavuoden lauantaiotteluiden erikoispaitojansa lauantaina jyväskyläläisten isännöidessä KooKoota. Tappara jatkaa kahden ottelun viikkoja, kun kirvesrinnat isännöivät KalPaa niin ikään lauantaina.

JYP 2.23 – 2.14 Tappara

KalPa tyrmäsi Pelicansin kotonaan – Jordán ajettiin ulos ottelusta

KalPa ja Pelicans kohtasivat Kuopiossa viime kevään puolivälierien uusinnassa. Kuopiolaiset murskasivat Pelicansin maksaen kalavelkansa viime keväältä.

Lauantaina rökäletappion Ässiä vastaan kokenut KalPa kohtasi kotikaukalossaan  Pelicansin. Viime kevään puolivälieräsarjassa Pelicans oli etevämpi, mutta KalPa oli alusta alkaen niskan päällä.

KalPa pääsikin ottelun alussa maalien makuun, kun Kasper Simontaival ohitti Pelicans-maalia vartioineen Jussi Olkinuoran viiden minuutin pelin jälkeen. Lähes koko viime kauden loukkaantumisen takia sivussa ollut Sami Tavernier sai seuraavaksi tuulettaa maalia. Suomalais-ranskalaisen hyökkääjän edeltävä maali oli vanhentunut jo puolitoista vuotta.

Toinen erä alkoi kummankin joukkueen osalta unisesti. Erän puolivälin kohdalla lahtelaisten tšekkivahvistus Luboš Horký kuitenkin toi vieraat maalin päähän. KalPa sisuuntui takaiskusta, ja minuuttia myöhemmin Jesper Mattila polki läpiajoon vieden kotijoukkueen jälleen kahden maalin karkumatkalle.

Loukkaantumisen takia lauantaina sivussa ollut Tuomas Kiiskinen ohjasi ylivoimalla Lasse Lappalaisen painavan laukauksen ohi Olkinuoran. KalPa pääsi erän edetessä pyörittämään Pelicans-päädyssä kulmaralliaan ja vierasjoukkueen paikat jäivät tämän myötä vähiin.

Kolmannessa erässä Pelicans-puolustaja Michal Jordán kävi kuumana aktiivisesti taklannutta Jaakko Lanttaa kohtaan, ja parivaljakko oli lähellä tapella pariinkin otteeseen. Tšekkipakki hölmöili lopulta itsensä ulos taklattuaan Andreas Okanya pään seudulle.

KalPan ylivoima ei kuitenkaan ollut voimissaan, vaan vierasjoukkue pääsi rokottomaan uneliaasti puolustanutta kotijoukkuetta. Patrik Carlsson ohjasi ruotsalaislaituri Lars Bryggmanin loistosyötöstä lahtelaiset kahden maalin päähän.

Pelicans haki kavennusta vimmatusti ottelun lopussa, mutta Benjamin Korhonen viimeisteli tyhjiin loppulukemat 5–2.

KalPa isännöi perjantai-iltana Lukkoa Kuopiossa, kun taas Pelicans pelaa jo kauden toisen koitoksensa Nokia-areenalla Ilveksen vierana niin ikään perjantaina.

KalPa 3.77 – 1.90 Pelicans

Huuhtasen tylyt syötöt kaatoivat vaisun HPK:n – Martel osui Kerholle jälleen

Rasmus Korhonen (17 torjuntaa) ja Niko Huuhtanen olivat illan hahmot Hämeenlinnassa, kun Jukurit haki tylyn 4–1-voiton kotijoukkueesta. HPK hävisi kolmannen peräkkäisen ottelunsa.

Liiga-avauksensa voittanut HPK palasi maan pinnalle loppuviikosta, ja lähti hakemaan uutta nousua Jukurien isäntänä. Mikkeliläisillä jäi voitonnälkää lauantain jatkoaikatappiosta JYPiä vastaan.

Jukurit iskikin avauserässä kahdesti. Sen suorahyökkäykset olivat myrkkyä, kun HPK:n puolustava viisikko romahti liian passiiviseksi omalla alueellaan. Ensin onnistui kauden ensimmäisen maalinsa tehnyt Konsta Helenius ja sitten Otto Mäkinen. HPK sai erän harvoja paikkojaan ylivoimalla, joka tosin sekin jäi ponnettomaksi.

Toisessa erässä oli jo ratkaisun makua, kun avausviikkojen maalitykki Oskars Batņa osui jo neljännen kerran kolmessa ottelussa. HPK:n valmiiksi vaisusti peliin innostunut kotihalli hiljeni. Kerholla oli omat paikkansa erässä, mutta tehot jäivät pahasti piippuun.

Kolmas erä oli tovin ajan pelillisesti mielenkiintoinen, sillä Jukurit ei merkittävästi passivoitunut johtoasemassaan. Danick Martel nostatti kotijoukkueen toivoa 1–3-kavennuksellaan.

Tämänkin jälkeen Jukurit karvasi varsin innokkaasti ja pelasi tolppa-ansaa HPK:n avatessa peliä. Martelin maalin aikaansaama noste tökkäsi kuitenkin Teemu Rautiaiseen huolimattomasti ottamaan hyökkäyspään jäähyyn.

Jukurien neljäs maali viimeisteltiin tyhjiin. Joukkueen tehokkain oli peräti kolme maalia syöttänyt Niko Huuhtanen.

HPK jatkaa viikkoaan kotona, kun perjantaina Hämeenlinnaan vieraaksi saapuu HIFK. Jukurit ei puolestaan kerkeä nauttia voitosta kauaa, kun mikkeliläiset isännöivät Ässiä jo huomenna illan ainoassa ottelussa.

HPK 1.02 – 2.01 Jukurit

Ässät nousi päätöserässä SaiPan rinnalle ja ohi – pirteä Fabre ratkaisi viimeisellä minuutilla

SaiPa ja Ässät kohtasivat tiistai-iltana Kisapuistossa. Ottelu oli viihdyttävä, ja Ässät nousi päätöserässä isäntien rinnalle ja ohi. Dylan Fabre iski voittomaalin vain 38 sekuntia ennen päätössummeria.

SaiPa palasi kotiin kohdattuaan KooKoon kahdesti viime viikonloppuna. Lappeenrantaan saapui vieraaksi Ässät, joka murskasi lauantaina KalPan kotonaan peräti 6–0.

SaiPa aloitti ottelun pirteästi, ja lappeenrantalaisten tähtisentteri Adam Helewka laukoi kovan lämärin ohi Niklas Rubinin erän puolivälissä. Maali vietiin kuitenkin videotarkastukseen. SaiPa-puolustaja Hugo Rikkilän katsottiin rikkoneen maskissa Rubinia, ja maali hylättiin.

Vieraiden Dylan Fabre kävi lähellä maalintekoa karattuaan alivoimalla läpiajoon, mutta Jan Lukáš piti luukut kiinni SaiPa-maalilla. Antti Kalapudas jatkoi erinomaista kauden alkuaan, kun hän iski ylivoimalla miltei nollakulmasta kiekon Pata-maaliin. Piste oli Kalaputaalle jo kauden kuudes.

Toinen erä ei tarjonnut tilastomerkintöjä ollenkaan, ja joukkueet takoivat tasaisesti kuteja kumpaankin päähän. SaiPa blokkasi erässä jopa neljä porilaisten laukausta, ja ottelussa jatkettiin kolmanteen erään isäntien yhden maalin johdossa.

Ässät hallitsi kiekkoa kolmannessa erässä erittäin aktiivisesti, ja Lenni Hämeenaho iskikin jo kauden kolmannen osumansa hienosti rakennetun Ässä-hyökkäyksen päätteeksi. Fabre jatkoi pirteää otteluansa, ja pääsi yrittämään maalin takaa vanhanaikaisella vieraiden johto-osumaa.

Se ei tuottanut tulosta, mutta Fabre hiljensi Kisapuiston vain 38 sekuntia ennen ottelun loppua. Aleksi Matinmikko tarjosi ranskalaiselle kiekon maalin eteen huikealla rystylättysyötöllä, ja Ässien ottelun ykköstähti iski Liiga-uransa avausosuman. SaiPa ei saanut jäljellä olevaan puoliminuuttiseen maalintekopaikkoja, ja porilaiset varastivat kolme pistettä matkaansa.

SaiPa isännöi lauantaina Sportia Kisapuistossa. Ässät jatkaa ottelun jälkeen Lappeenrannasta Mikkeliin, ja kohtaa Jukurit jo huomenna illan ainoassa ottelussa.