Kierrosraportti: Halloranin hattutemppu kaatoi Lukon, Porissa viimeisen sekunnin tasoitusmaali

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Keskiviikkoiltana Liigassa pelattiin viisi ottelua. Kierroksen kirkkaimmiksi tähdiksi nousivat viisi pistettä ja hattutempun rohmunnut Nick Halloran ja KooKoon voitossa viimeisellä sekunnilla tasoitusosuman iskenyt Charle-Edouard D'Astous.

Tappara heitti tappioputkensa romukoppaan ja talloi Lukon Nick Halloranin johdolla

Nick Halloran ja koko Tapparan kolmosketju johdatti tamperelaiset voittoon ja tappioputki jäi taakse. Ottelun aikana laskujohteisesti pelannut Lukko joutui taipumaan lukemin 6–3.

Tappara iski tuttuun tapaan tehokkaasti maaleja, mutta vierasjoukkue pääsi toisessa erässä matkaan mukaan, kun se iski kaksi lähes identtistä maalia. Jälkimmäisen niistä iski Josh Brook, jolle maali oli Liiga-uran ensimmäinen. Tappara kuitenkin tuli jyrän lailla päälle kolmosketjun voimin, ja Nick Halloran ratkaisi ottelun hattutempullaan ja kahdella syöttöpisteellään.

Lähtökohdat

Tappara oli uudenlaisessa tilanteessa otteluun lähdettäessä, sillä se oli hävinnyt kolme ottelua putkeen. Näistä kahdessa Tappara teki vain yhden maalin vähemmän, mutta muistissa oli vielä Ässät-kamppailu, jonka Ässät vei nimiinsä 6–2.

Lukolla oli allaan kaksi voittoisaa Ässät-ottelua, mutta sen murheenkryyninä oli etenkin ylivoima, sillä ennen illan kamppailua joukkue oli pelannut 25 minuuttia ylivoimaa ilman yhtäkään maalia. Lisäksi ennen Satakunnan derbyjä alla oli kolme suurinumeroista tappiota. Hankalan lähtöasetelman raumalaisten kannalta otteluun loi myös se tosiseikka, että joukkueiden viidestä edellisestä kohtaamisesta Tappara oli kaivanut voiton neljästi.

Kotijoukkueen kokoonpanossa ainoa muutos edelliseen otteluun nähden oli Oskari Mannisen putoaminen ylimääräiseksi puolustajaksi ja Kasper Kulonummen nousu kolmospakkipariin. Raumalaisilla muutoksia oli enemmän. Sebastian Repo jätti ottelun väliin eilen syntyneen esikoislapsen vuoksi ja Tuukka Tieksola nousi ykkösketjuun. Lauantaina ottelun väliin jättänyt Gabriel Fontaine ei ollut myöskään mukana, mikä sekoitti ketjuja rajusti. Nelosketjun laidassa hyökänneelle Venni Tolppolalle ottelu oli Liiga-uran ensimmäinen.

Avaintapahtumat

Kuten edellisessäkin joukkueiden välisessä kohtaamisessa, oli Tapparan kolmosketju jälleen liekeissä. Halloranin huipputehojen (3+2) lisäksi Petteri Puhakka mätti pisteet 1+2 ja Oiva Keskinen kasvatti kahdella syöttöpisteellä pistesaldokseen jo 13.

Lukko joutui vaihtamaan Samuel Harveyn pois maalilta toisen erän alussa, mutta heti tämän jälkeen Lukko nousi kahden maalin takaa tasoihin. Tappara oli kuitenkin tyypilliseen tapaansa tehokas, sillä sen maaliodottama oli alle kaksi, ja Lukolla oli enemmän laukauksia. Tehokkuudesta kertoo myös laukaisutarkkuus, joka oli Tapparan osalta peräti 35,29 prosenttia.

Raumalaisten hyvän vaiheen jälkeen nähtiin kaukalossa paljon yksilövirheitä, jotka maksoivat ottelun voiton. Maalivahtipelikään ei ollut huipputasolla, eikä pisteiden metsästyksessä ainakaan auttanut se, että Linus Nyman joutui jättämään pelin kesken ja vakiokokoonpanosta puuttui kaksi tärkeää palasta.

Maalintekijät:
5.46 1–0 Joni Tuulola (Halloran, Keskinen)
13.42 2–0 Nick Halloran (Keskinen, Puhakka)
20.37 2–1 Pathrik Westerholm (Reunanen, Krannila) yv
27.07 2–2 Josh Brook (Tieksola)
30.47 3–2 Nick Halloran
48.49 3–3 Tarmo Reunanen (Krannila)
50.35 4–3 Petteri Puhakka (Halloran. Witkowski)
55.46 5–3 Nick Halloran (Puhakka, Leskinen)
59.03 6–3 Carter Camper tm

Maaliodottama:
Tappara 1,56 – 1,95 Lukko

Jatkoaika käyttää raporteissaan Liigadatan maaliodottamaa.

Ilves mursi Niiralan kotitaian ja varasti pisteet KalPan loppukiristä huolimatta

Ilves ja KalPa kohtasivat Kuopiossa tamperelaisten 2–1-voittoon päättyneessä ottelussa. Ilveksen sankareiksi nousivat Matias Mäntykivi ja pitkän tehottoman putkensa päättänyt Samu Bau.

Tasainen ottelu alkoi hiljalleen siirtyä tamperelaisten komentoon KalPa-puolustaja Filip Westerlundin johtomaalista huolimatta. Ilveksen kammettua tasoihin ja ohi isännät sisuuntuivat uudestaan hakien vimmatusti tasoitusta ilman maalivahtia, mutta tuloksetta.

Lähtökohdat

KalPalle kotiottelu tuli äkkiä, sillä joukkue saapui vasta yöllä takaisin Kuopioon voitettuaan eilen Pelicansin vieraissa. Kuopiolaiset lähtivät illan otteluun runkosarjan yhdeksänneltä sijalta. Kokoonpanomuutoksia eilisestä voitosta ei kotijoukkueen riveissä nähty, maalivahtia lukuunottamatta. Ykkösvahdin vastuuta Stefanos Lekkasille menettänyt Juha Jatkola sai kutsun tolppien väliin illan otteluun.

Ilves lähti illan otteluun huomattavasti enemmän levänneenä, sillä tupsukorvat pelasivat edellisen kerran lauantaina Helsingissä. Antti Pennanen teki illan otteluun vain vähän muutoksia, kun Robin Alvarez tippui kokoonpanosta, ja Arttu Pelli palasi loukkaantumisesta seitsemännen puolustajan rooliin. Karjala-turnaukseen valittu tšekkivahti Jakub Málek teki vaihtopenkillä tilaa maanmiehelleen Patrik Hamrlalle.

Illan ottelu tarjosi erikoisen tilastoseikan, sillä ennen koitosta KalPa oli pistekeskiarvolla Liigan kovin kotijoukkue. Ilves puolestaan keikkui samaisen taulukon kärjessä vierasotteluissa.

KalPa hallitsi kiekkoa suurimman osan ottelusta, mutta Samu Bau näki mahdollisuuden isäntien lepsussa puolustamisessa ja päätti 18 ottelun mittaisen tehottoman putkensa. Päätöserässä Ilveksen kova ylivoima iski jälleen Matias Mäntykiven niitattua kultakypärä Oula Palveen syötön verkkoon ohi Jatkolan. Takaisku käynnisti hurjan loppukirin kotijoukkueessa, joka hieroi pitkään tasoitusosumaa, mutta tuloksetta.

Ilvekselle voitto oli jo neljäs perättäinen, ja se karkasi sarjakolmosesta Kärpistä jo seitsemän pisteen päähän. Tupsukorvien edellä sarjataulukossa on vain paikallisvastustaja Tappara, joka on yhden pelin vähemmän pelanneena yhden pisteen karussa Ilvekseltä.

17.24 1–0 Filip Westerlund (Simontaival, Räsänen)
27.49 1–1 Samu Bau (Grégoire, Parikka)
47.36 1–2 Matias Mäntykivi (Palve, Clendening) yv

KalPa 1,26 – 2,05 Ilves

TPS:n johtoasema suli suurinumeroiseksi tappioksi – kolme Jukurit-pelaajaa iski kolme tehopistettä

TPS:n orastava voittoputki tuli päätökseensä, kun Jukurit paransi kotiotteluidensa saldoa voittamalla turkulaiset maalein 6–2. Ottoville Leppänen iski Liiga-uransa ensimmäiset pisteet ja Jukurit rokotti rangaistusaitiossa viihtynyttä vierasjoukkuetta.

Mikkelissä edettiin tasatahtia kolmanteen erään TPS:n kuitenkin hallitessa kiekkoa ja maaliodottamaa. Kolmannessa erässä tilanne kuitenkin repesi, kun Jukurit iski neljä maalia ja voitti kamppailun lopulta lukemin 6–2. Jukureista peräti kolme pelaajaa iski kolme tehopistettä.

Lähtökohdat

Joukkueet olivat sarjataulukossa peräkkäin ennen kamppailua, joten pelissä oli tärkeitä pisteitä jaossa. Jukureille lokakuu oli synkkä, kun joukkue putosi kärkikahinoista aina alemman pudotuspeliviivan alapuolelle. Kymmenen ottelun otannalla joukkue oli voittanut vain kolme mittelöä, joten Mikkelissä ei varmastikaan olla tyytyväisiä tämänhetkiseen tilanteeseen.

Turkulaisten oli hieman helpompi hengittää Mikkeliin lähdettäessä, sillä takana oli kaksi voittoisaa ottelua neljän ottelun tappioputken jälkeen. Edellinen kolmeen pisteen voitto tosin on syyskuulta, ja viimeisen kuukauden aikana joukkue oli valahtanut sarjataulukossa useamman pykälän. Maalillaan Noa Vali oli kuitenkin tuurannut poissaolijoita mallikkaasti pelaten myös viime viikolla nollapelin ensimmäisessä kotiottelussaan.

Keskiviikon kamppailusta kotijoukkueen puolelta olivat Linus Nässén ja Otto Mäkinen alaraajavammojen vuoksi. Anton Olsson sen sijaan kärsi pelikieltoaan. Muutenkin ketjuja uudistettiin viime lauantaihin verrattuna. Palloseurassa on kärsinyt useista pelaajien loukkaantumisista, ja pientä valoa saatiin tunnelin päähän, kun Aarne Talvitie ja Vili Munkki palasivat kaukaloon. Sen sijaan Roni Sevänen loukkaantui viime viikolla, ja pakkipulan vuoksi joukkue hankki lainalle Vili Laitisen.

Ottelu ratkesi pitkälti TPS:n ottamiin rangaistuksiin, sillä kuten vanha sanonta kuuluu, otteluja ei voiteta rangaistusaitiosta. Vaikka Jukurit onnistui vain kertaalleen ylivoimalla, teki se kuitenkin useamman maalin rangaistusten jälkitilanteista, joissa kiekko jäi mikkeliläisten haltuun.

Toisen erän loppupuolella vierailla oli omat paikkansa, kun esimerkiksi Markus Nurmi oli lähellä hattutempun viimeistelyä. Maalilla Rasmus Korhonen oli kuitenkin mies paikallaan, kun hän nappasi toisessa erässä peräti 12 torjuntaa. Yhteensä torjuntatilastoissa koreili lukema 21.

TPS:n selkäranka katkesi kolmannessa erässä juuri sillä hetkellä, kun sen olisi pitänyt laittaa kirivaihde silmään. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän TPS jäi jalkoihin. Ottoville Leppänen mätti uransa neljännessä Liiga-kamppailussa uransa ensimmäiset kaksi maalia ja yhteensä kolme tehopistettä. Myös Pekka Jormakka ja Niko Huuhtanen iskivät kolme pistettä mieheen.

Tappion myötä TPS on kerännyt edellisen kymmenen ottelun otannalla vain kahdeksan pistettä. Jukurit nousi kolmen pisteen myötä TPS:n ohi.

4.27 1–0 Patrik Puistola (Jormakka, Helenius)

Jukurit 4,41 – 2,57 TPS

D'Astousin viimeisen sekunnin tasoitus mursi Ässien selkärangan – KooKoolle taisteluvoitto jatkoajalla

KooKoo kaivoi Ässien vieraana jatkoaikavoiton lukemin 2–1. Kouvolalaisten voittomaalin viimeisteli Arttu Ilomäki, mutta kirkkain valokeila kohdistui kanadalaispuolustaja Charle-Edouard D'Astousiin. D'Astous iski ottelun tasoitusosuman varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla.

Tasaisen hidastempoinen ottelu odotti maaleja jopa päätöserän loppuvaiheille asti Jan-Mikael Järvisen vietyä kotijoukkueen johtoon. KooKoo ei kuitenkaan antanut periksi, ja viime aikoina erinomaiseen vireeseen yltänyt Charle-Edouard D'Astous niittasi vieraiden tasoituksen varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla.

Lähtökohdat

Kovavireinen Ässät lähti uuteen viikkoon allaan kaksi kirvelevää Satakunnan derby-tappiota Lukolle. Patalauma muutti ryhmitystään lauantain ottelustaan vain hieman Libor Zábranskýn palattua pelikiellosta. Tšekkipakille tilaa kokoonpanosta teki Jami Virtanen. Ennen Lukko-tappioita Ässät oli voittanut kolme viidestä viime ottelustaan.

KooKoolla oli alla niin ikään derbyvoitto, kun kouvolalaiset voittivat SaiPan Lappeenrannassa lauantaina peräti lukemin 7–6. Harvassa olivat mustaoranssienkin kokoonpanomuutokset Samuel Valkeejärven ja Joonas Lehtivuoren palattua pelikentille. Olli Salo vaihtoi aloittavan maalivahdin lauantailta, kun Nick Malík palasi KooKoon tolppien väliin.

Kahden ensimmäisen erän merkittävin tapahtuma oli ottelussa jatkosopimuksensa julki saaneen Roope Talajan sekä KooKoo-puolustaja Ari Gröndahlin hanskat kädessä käyty tappelu toisessa erässä. Päätöserässä maaleja saatiin odottaa pitkään, kunnes Järvisen kauden kolmas osuma sai Isomäen kotiyleisön hurmokseen. Hurmokselle tuli porilaisittain ikävä loppu, kun D'Astous tasoitti viimeisen sekunnin osumallaan.

Jatkoaika oli kerennyt vanheta vain reilun minuutin, kun D'Astous ja Petter Emanuelsson rakentivat Arttu Ilomäelle maalipaikan, ja keskushyökkääjä iski kolmannen maalinsa kahteen viime otteluun taaten lisäpisteen KooKoolle.

Ässille jatkoaikatappio maksoi sarjataulukon kolmannen sijan, mutta patalauma on yhä neljäntenä tasapisteissä Kärppien kanssa. KooKoo nousi voitolla viimeiselle pudotuspelipaikalle kymmenenneksi.

54.35 1–0 Jan-Mikael Järvinen (Matinmikko, Hämeenaho) yv
59.59 1–1 Charle-Edouard D'Astous I'm
61.25 1–2 Arttu Ilomäki (Emanuelsson, D'Astous)

Ässät 1,90 – 1,30 KooKoo

Kärppien ottelutrilogialle HPK:ta vastaan onnellinen loppu – sairastuvalta palannut Gunler iski heti kaksi maalia

Kärpät päätti kolmen peräkkäisen ottelun sarjan HPK:ta vastaan voitokkaasti voittamalla Hämeenlinnassa vakuuttavasti lukemin 4–1. Kärppien sankariksi nousi ruotsalaisvahvistus Noel Gunler, joka iski kaksi maalia palattuaan sairastuvalta kokoonpanoon.

Kärpät sai salama-alun otteluun, kun ruotsalaishyökkääjä Noel Gunler iski seitsemään minuuttiin uransa kaksi ensimmäistä Liiga-osumaa. Kummankin osuman alusti Julius Junttila. HPK:n kavennuksesta huolimatta oululaiset menivät menojaan kohti kolmatta peräkkäistä voittoa.

Lähtökohdat

Joukkueet kohtasivat kolmatta kertaa peräkkäin kahden Oulussa viikonloppuna pelatun ottelun jälkeen. Kumpikin ottelu päättyi Kärppien voittoon: ensimmäinen murskalukemin 8–1 ja jälkimmäinen maltillisemmin lukemin 2–0.

HPK muutti miehitystään Valtteri Savolaisen ja Jiri Pärssisen tiputtua kokoonpanosta Miro Ruokosen ja Samuli Aaltosen noustua pelaavaan ryhmitykseen. Lokakuussa erinomaisesti pelannut Sami Rajaniemi avasi luukkua Juho Markkaselle.

Kärppien merkittävin muutos oli Gunlerin paluu kokoonpanoon loukkaantumisen jälkeen. Oululaisten maalilla jatkoi Niclas Westerholm.

Kärpät näytti koko ottelun ajan suvereeniltä joukkueelta, ja oululaiset laukoivatkin joka erässä huomattavasti Kerhoa enemmän. Viime aikoina erinomaisia otteita esittänyt nelosketju iski jälleen, kun Arttu Hyry naulasi Aleksi Antti-Roikon syötöstä vieraiden kolmannen osuman. HPK oli voimaton, ja hämeenlinnalaiset kärsivät jo neljännen peräkkäisen tappionsa. Ennen tappioputkea Maso Lehtosen ryhmä oli voittanut viisi viimeisestä kuudesta ottelustaan, joten HPK:n epätasainen kausi sai jatkoa.

Vieraiden kultakypärä Teemu Turunen sinetöi maalin edustalta loppulukemat, ja alkukaudesta kriisijoukkueen leiman saanut kärppälauma nousi sarjataulukossa jo kolmanneksi, tasapisteisiin Ässien kanssa.

2.19 0–1 Noel Gunler (Junttila, Antonen) yv, vt
7.35 0–2 Noel Gunler (Junttila)
13.03 1–2 Juho Järvelä (Aaltonen, Huttunen)
26.02 1–3 Arttu Hyry (Antti-Roiko, Koivisto)
45.42 1–4 Teemu Turunen (Koivunen, Björkqvist) yv