Kierrosraportti: Ikonen iski hattutempun Kuopiossa, HIFK:n heikko vire jatkui – Graberille ja Tiivolalle odotetut kauden avausmaalit

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Ville Tohka
Liigassa pelattiin keskiviikkoiltana viisi ottelua. Kuopiossa Joona Ikonen johdatti hattutempullaan sarjakärki Ilveksen voittoon, kun taas Helsingissä HIFK jatkoi heikkoa virettään Lukkoa vastaan.

HIFK:n synkkä vire sai jatkoa – Jandricille jo kauden kolmas voittomaali

Stadin ilta todisti tasaväkisen ottelun, jossa kumpikaan joukkue ei saanut parastaan irti. Ottelu päättyi vasta voittomaalikilpailussa.

HIFK:n ja Lukon kohtaaminen tarjoili tasaisen ottelun, jossa kumpikaan joukkue ei saanut parastaan irti. Lopulta ottelusta suuremman pistepotin nakkasi itselleen Lukko Steven Jandricin voittomaalikilpailun maalilla voittolaukauskilpailussa. Lukon Christopher Gibson torjui kiekon 19 kertaa ja HIFK:n Roope Taponen 27 kertaa.

Avaintapahtumat
Ensimmäinen erä oli jäähyjen juhlaa, kun molemmat joukkueet vierailivat jäähyaitiossa kaksi kertaa. Joukkueiden välinen momentum vaihteli jäähyjen mukaan, mutta kokonaiskuva kallistui orastavasti vierasjoukkueen puoleen.

Maalihanat aukesivat 24. minuutilla, kun Josh Brookin siniviivan tuntumasta lähtenyt laukaus livahti ohi Taposen. Tästä ei kulunut kauaa, kun HIFK otti voimakkaasti haltuunsa pelin Lukon alueella. Pyörityksen päätteeksi Julius Nättinen syötti kiekon maalinkulmalta toiselle, josta Vincent Marleau löi kiekon lähes tyhjään maaliin. Erän loppupuolella Joonas Järvinen vei b-pisteen lämärillään Lukon uuteen johtoon.

Kolmas erä alkoi niin ikään tasaisena vääntönä. 51. peliminuutin kohdalla Lukon Brayden Burke pelasi itsensä jäähylle. Tällä kertaa kotijoukkue hyödynsi ylivoimamahdollisuutensa, kun Lukossa keväällä 2021 mestaruuden voittanut Eetu Koivistoinen löi kiekon maaliin aivan Gibsonin silmien edestä.

Loppua kohden HIFK löysi isompaa vaihdetta ja pyrki kotiyleisön tukemana saamaan johtomaalia itselleen. Kiekko ehti kerran käydä aivan maaliviivalla vatsallaan makaavan Gibsonin jalkojen välissä, mutta lopulta varsinainen peliaika ei riittänyt ottelun ratkaisemiseen.

Voittomaalikilpailussa pidemmän korren vei Lukko, jonka ratkaisevan osuman teki Jandric.

maalintekijät
24.38 0–1 Josh Brook (Piipponen, Nyman)
26.58 1–1 Vincent Marleau (Nättinen, Sund)
33.57 1–2 Joonas Järvinen (Repo, Mattila)
51.24 2–2 Eetu Koivistoinen (Martin, Lehterä) yv
65.00 2–3 Steven Jandric rl

maaliodottama
HIFK 2,16 – 5,19 Lukko

Ikonen johdatti hattutempullaan Ilveksen murskavoittoon Kuopiossa

Ilves otti kolmannen perättäisen voittonsa, kun se kaatoi KalPan vieraissa 6–2. Maalivahtipeli ja erikoistilanteet käänsivät kelkan selvästi Ilveksen eduksi tasaisen avauserän jälkeen.

KalPan ja Ilveksen välinen kamppailu ratkesi toisessa erässä, kun tamperelaisvieraat karkasivat tasatilanteesta kahden maalin johtoon ja maalivahti Jonas Gunnarsson masensi KalPan kerta toisensa jälkeen. Joona Ikonen oli Ilveksen tehomies kolmella maalillaan.

Kummankin joukkueen puolustuspelaaminen oli haparoivaa pitkin ottelua, ja etenkin ensimmäinen erä (2–2) tarjosi tilanteita molempiin päihin.

Ilves otti ohjat toisessa erässä, kun se siirtyi kahden maalin johtoon. Erinomaisesti torjunut tamperelaisvahti Gunnarsson esitti todellisen paraatipelastuksen, kun Matyáš Kantner harhautti hänet läpiajossa, mutta Gunnarsson pysäytti kiekon vielä mailallaan.

Päätöserässä koko ottelussa enemmän selvästi enemmän luistellut KalPa pörräsi minkä voi, mutta Ilves takoi lopussa vielä kaksi maalia lisää ja voitti 6–2.

Illan hahmo oli Ikonen, joka hurjasteli hattutempun iskemällä kiekon KalPa-verkkoon niin ali- ja ylivoimalla kuin tyhjään maaliinkin. Ikosella oli erinomaiset maalipaikat ainakin viiteen maaliin.

Uusi puolustajahankinta Sami Niku esiintyi Ilves-paidassa ensimmäistä kertaa. Nikun saldoksi jäi yksi kahden minuutin jäähy ja yksi käyttämätön erinomainen maalipaikka, mutta myös komea plusmiinussaldo +3.

5.37 1–0 Andreas Okany (Kapanen, Westerlund)
10.31 1–1 Joona Ikonen (Mäntykivi) av
15.54 1–2 Arttu Pelli (Palve, Nyman)
18.54 2–2 Jaakko Rissanen (Ruotsalainen, Sissons)
23.06 2–3 Šimon Stránský (Kodýtek, Meskanen)
32.32 2–4 Joona Ikonen (Mäntykivi, Meskanen) yv
54.06 2–5 Petr Kodýtek (Pelli, Stránský)
56.09 2–6 Joona Ikonen (Clendening) tm

KalPa 2,75 – 1,87 Ilves

Graber osui kreivin aikaan – Ässät katkaisi Pelicansin voittoputket

Ässät ei onnistunut vuoden 2023 aikana voittamaan Pelicansia kertaakaan, mutta keskiviikkoinen ottelu avasi keskinäiset ottelut tämän vuoden puolella porilaismerkeissä. Loppulukemat kirjattiin Ässille 2–1.

Edellisen kerran Ässät oli voittanut Pelicansin lokakuussa 2022 Lahdessa. Edellinen kotivoitto oli puolestaan saman vuoden helmikuulta. Ottelu katkaisi myös Pelicansin kahdeksan ottelun voittoputken.

Ässien sankariksi nousi voittomaalin viimeistellyt Will Graber, joka teki vasta tässä vaiheessa kauden ensimmäisen maalinsa. Pudotuspelit mukaan lukien Graber oli pelannut edellisen maalinsa jälkeen 57 ottelua.

Vierailija Pelicans otti nopeasti johtoaseman, kun joukkue selvitti kovan karvauksen omassa päässä ja hyökkäyksen päätteeksi Ryan Laschin rystyveto ohitti Niklas Rubinin.
Ässät loi paljon hyviä tilanteita, mutta joukkue oli varsinkin paluukiekoissa huolimaton, ja niin maaleja kotijoukkue ei avauserässä tehnyt. Näissä tilanteissa Jan-Mikael Järvinen laukoi ohi ja Dylan Fabre päin maalivahtia.

Toinen erä alkoi enemmän Pelicansin merkeissä, mutta maalinteossa vierailija ei onnistunut. Ässät sen sijaan tuli tasoihin, kun Kasperi Ojantakanen hyödynsi Fabren hienon syötön ja laukoi kiekon ohi Johan Gustafssonin.

Pelicansin osalta Lars Bryggman ja Lasch puolestaan tuhrivat hyvät toisiensa järjestämät maalitilanteet, minkä lisäksi Johannes Johannessen kaatui omia aikojaan lähtiessään yrittämään vanhanaikaista.

Kolmas erä eteni rauhallisesti ennen kuin Ässät onnistui menemään johtoon. Graber ohjasi Aleksi Matinmikon laukauksen sisään sen jälkeen, kun puolustaja oli pelannut ensin heittäytyneen Miika Roineen ulos tilanteesta.

Pelicansin kirissä lähimmäksi pääsi Patrik Carlsson, joka osui maalirautoihin. Pelicans sai myös viimeisillä hetkillä kovan mylläkän, ja loppusummerin jälkeen lahtelaisryhmässä protestoitiin loppuhetkien tilannetta, jossa Eemil Erholtz pelasi kiekkoa kädellään maalialueella. Kiekon sulkemiseksi sitä ei kuitenkaan tuomaristo nähnyt, joten rangaistuslaukausta ei lahtelaisille tuomittu.

2.03 0–1 Ryan Lasch (Kiiskinen, Carlsson)
28.59 1–1 Kasperi Ojantakanen (Fabre, Davidsson J.)
49.55 2–1 Will Graber (Matinmikko, Ikonen)

Ässät 3,04 – 1,70 Pelicans

KooKoo jatkoi pudotuspeliviivassa roikkumista kynsin ja hampain – Tardifin laukaus ratkaisi lisäpisteen kohtalon Jyväskylän illassa

KooKoo vei tärkeän jatkoaikavoiton ja kaksi pistettä Jyväskylän illasta. Lukemiin 4–4 päättynyttä varsinaista peliaikaa seuranneen jatkoaikataistelun ratkaisi Ben Tardifin piinaavan tarkka rannelaukaus.

Vajaamiehinen KooKoo ryösti pudotuspelikamppailunsa kannalta elintärkeät kaksi pistettä JYPin kotiluolasta Jyväskylästä. KooKoo sai otteluun vahvan alun ja johti vielä toisessa erässä kahdella maalilla, mutta vajaalla kokoonpanolla pelaavan vierasjoukkueen jalan alkaessa painaa JYP sai parannettua otettaan ja tasoitti ottelun.

Molemmat joukkueet tekivät kolmannessa erässä kaksi maalia ja ottelun ratkaisi Ben Tardifin jatkoaikamaali. Tardifin lisäksi myös Charle-Édouard D'Astous vietti kolmen tehopisteen iltaa.

Ensimmäinen erä oli vahva KooKoolta, mutta alun vaarallisimmat paikat sai JYP. Kotijoukkueen ylivoima kävi moneen otteeseen lähellä maalintekoa. Juuso Puustinen pääsi lähimmäs avausosumaa, mutta osui vain maalirautoihin.

KooKoo otti erikoistilanteen jälkeen erän hallinnan itselleen ja sai siitä palkinnon kauniin maalin muodossa. Tardif jätti kiekon viivasta luistelevalle D'Astous'lle, joka löysi kierrostaan jatkaneen Tardifin kentän toiselta laidalta. Tardif malttoi kiekon kanssa lähes maalin linjaan saakka ja syötti Ottossonille osuman tyhjään maaliin.

Braden Christoffer sai ensimmäisen erän viimeisellä sekunnilla estämisjäähyn taklattuaan kiekottoman Ottossonin keskialueella nurin. KooKoo rokotti sekunteja Christofferin rangaistuksen päätyttyä, kun D'Astous laukoi suoraan Tardifin syötöstä ja Veini Vehviläinen päästi kiekon kainalostaan maaliin.

JYP heräsi KooKoon 2–0-maalin jälkeen. Aaro Vidgren joutui pettymään Malíkin hanskan ansiosta, mutta kotiyleisön tuska sai hetkellistä lääkitystä Jere Lassilan löydettyä tilaa Malíkin patjan alta.

JYP tasoitti pian kavennuksensa jälkeen, kun Malík lähti noutamaan rännikiekkoa ja ampui sen KooKoon puolustajien nenien edestä suoraan Smithin lapaan. Smith jakoi pelivälineen vierellään viilettävälle Gardinerille, joka niittasi kiekon tyhjään maaliin.

KooKoo siirtyi kolmannessa erässä uudelleen johtoon, kun Eero Teräväinen viritti laukauksen siniviivalta ja Matic Török ohjasi kauden toisen maalinsa. JYP puolestaan tasoitti Jerry Turkulaisen kauden 14. maalilla. Kierreltyään hyökkäysalueella Turkulainen laukoi kohti Malíkin maalia. Kiekko otti kimmokkeen ja pomppasi ohi hämmentyneen KooKoo-vahdin.

Pian Lassila pääsi nokikkain Malíkin kanssa nostaen kylmän viileästi illan toisen maalinsa ohi tšekkivahdin. KooKoo ei lannistunut ja iski tasoitusmaalin Teräväisen punnerrettua kiekon ohi Vehviläisen. Osuma jäi varsinaisen peliajan viimeiseksi ja ratkaisua lähdettiin etsimään jatkoajalta.

Ratkaisusta vastasi Tardif, joka sai Ottossonin syötön lapaansa ja ampui tulisen rannelaukauksen ohi Vehviläisen.

8.54 0–1 Axel Ottosson (Tardif, D'Astous)
22.05 0–2 Charle-Édouard D'Astous (Tardif, Koblížek)
36.35 1–2 Jere Lassila (Pulkkinen, Puustinen)
39.36 2–2 Reid Gardiner (Smith)
51.31 2–3 Matic Török (Teräväinen, Gröndahl)
54.40 3–3 Jerry Turkulainen (Lassila, Eronen)
55.48 4–3 Jere Lassila (Smith, Gardiner)
57.23 4–4 Eero Teräväinen (Lehtivuori, Mäkinen)
63.30 4–5 Ben Tardif (Ottosson, D'Astous)

JYP 2,58 – 2,37 KooKoo

Kärppien kärkinimet rutiinivoiton takaajina Lappeenrannassa

Oulun Kärpät haki ehjän esityksen jälkeen rutiinivoiton Lappeenrannasta. Neljännen voittonsa nyt peräjälkeen ottanut kärppälauma jatkaa valmentajanvaihdoksen jälkeen alkanutta liitoaan.

Kärppien otteissa ei paljoa edellisen päivän shokkiuutiset Nick Ritchiehen liittyen näkyneet, kun joukkue nappasi tyylipuhtaan voiton SaiPan vieraana.

Kärppien voiton takuumiehinä Kisapuiston illassa häärivät tällä kertaa joukkueen kärkihyökkääjät, Teemu Turunen, Ville Koivunen ja Julius Junttila, jotka nakuttivat yhteensä viisi pistettä mieheen. Myös vaikeaa kautta pelaava Peter Tiivola onnistui maalinteossa ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Vierasjoukkue Kärpät avasi maalihanat Lappeenrannan tyhjähkössä Kisapuistossa, kun Liigan maalipörssin kärkinimi Turunen onnistui ohittamaan SaiPa-vahti Kari Piiroisen Koivusen oivallisesta esityöstä. Ensimmäinen erä jatkui kärppävoittoisena, mutta tauolle suunnattiin Kärppien 1–0-johdossa.

Jos ensimmäisessä erässä ei maaleja juuri nähty, niin toisessa erässä niitä nähtiin senkin edestä. Jo erän alkusekunneilla, isäntien Jonne Tammela toi kotijoukkueen tasoihin komealla rannelaukauksella. Tasoitus ehti kuitenkin vanhentua vain muutaman minuutin, kun nyt oli Arttu Hyryn vuoro putata vieraat jälleen maalinetumatkalle.

Hyryn maalin jälkeen vieraiden ote ottelusta alkoi toden teolla tuntua, kun johtoa lisäsivät erän aikana niin Victor Berglund kuin kauden ensimmäisensä iskenyt Tiivola. Kotiyleisön iloksi Valtteri Ojantakanen kavensi erän viimeisellä minuutilla lukemiksi 2–4.
Ojantakasen pukukoppimaalista huolimatta, SaiPa ei saanut viimeiseen erään kovinkaan kummoista takaa-ajoa aikaan.

Molempien joukkueiden kuluttaessa jäähypenkkiä, erässä edettiin pitkälti maaleitta, kunnes Aleksi Antti-Roikon ohjaus ylivoimalla siirsi vieraat nyt kolmen maalin tavoittamattomaan johtoon.

8.40 0–1 Teemu Turunen (Koivunen, Jandus)
20.48 1–1 Jonne Tammela (Kivenmäki, Kiukas)
24.57 1–2 Arttu Hyry (Koivisto, Berglund)
34.25 1–3 Victor Berglund (Junttila, Björkqvist)
36.54 1–4 Peter Tiivola (Junttila, Björkqvist) vt
39.05 2–4 Valtteri Ojantakanen (Naukkarinen, Lipiäinen)
54.23 2–5 Aleksi Antti-Roiko (Koivisto, Koivunen) yv