Kierrosraportti: JYPin ahdinko ei näytä laantuvan, Kärppien voittoputki kasvoi viiden ottelun mittaiseksi

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Vuoden ensimmäistä viikonloppua lähdettiin Liigassa viettämään kuuden ottelun kierroksen kautta. Jyväskylässä KalPa syvensi JYPin ahdinkoa, KooKoo jatkoi voittoaan HIFK:n kustannuksella ja Jukurit upotti Ilveksen Mikkelissä. Kärpät sen sijaan on jo viiden ottelun voittoputkessa.

Kuntopuntarin kärki Jukurit juhli Niko Huuhtasen ja Pekka Jormakan johdolla voittoa tappiokierteessä tarpovasta Ilveksestä

Runkosarjan kolmannen kohtaamisen sankariksi nousivat kolmella tehopisteellä Jukurien hyökkääjät Pekka Jormakka ja Niko Huuhtanen. Mikkeliläisryhmä jatkoi Ilveksen tappiokierrettä. Adam Clendening huitoi itselleen ulosajon kolmannen erän alkupuoliskolla.

Kauden kolmas kohtaaminen oli Jukurien juhlaa, kun kuntopuntarin kärki yllätti sarjan parhaimman vierasjoukkueen lukemin 4–2. Ilves-paidassa seitsemäntenä puolustajana ensiesiintymisensä tehnyt Juho Rautanen sai 13.43 peliajalla tilastoitua yhden laukauksen.

AVAINTAPAHTUMAT

Avauserä käynnistyi Jukurien painostuksella, minkä seurauksena Ilves-kapteeni Niklas Friman kampitti itselleen ottelun ensimmäisen rangaistuksen. Erikoistilanteen aikana Jérémy Grégoire pääsi läpiajoon, mutta Markus Ruusu oli hereillä. Jukureilla oli kaksiminuuttisen aikana hyviä maalipaikkoja avausmaalin tekoon, jotka Jakub Málek torjui varmasti.

Erikoistilanteen jälkeen kiekonhallinta oli ajoittain kummallakin joukkueella, kunnes Jarkko Parikan istuessa rangaistusaitiossa isäntien kapteeni Pekka Jormakka huudatti kotiyleisöä. Jormakan maali ei jäänyt erän ainoaksi, sillä Jormakan maalin myötä takaisin hallintaa itselleen napannut kotijoukkue lisäsi johtoa 19 ottelun maalittoman ottelun putken katkaisseen Samuel Salosen osumalla.

Toisessa erässä Jukurit jatkoi siitä, mihin ensimmäisessä erässä jäi luoden painetta, mistä se sai palkinnoksi illan toisen ylivoimamaalin Niko Huuhtasen laukoessa kiekon ohi Málekin. Erän ja ottelun puolivälissä Ilves sai pienehkön hallinnan, joka päättyi Arttu Pellin ohjatessa Adam Clendeningin laukoman kiekon polvellaan verkkoon. Tuomaristo hylkäsi kuitenkin maalin pitkähkön videotarkistuksen jälkeen potkumaalina, mikä kuumensi Ilves-valmennusta.

Ottelun päätuomarit kävivätkin erän aikana varoittamassa kuumana käyvää Antti Pennasen luotsaamaa ryhmää. Erän loppupuolella isäntien Oskars Batņa jatkoi isäntien maalijuhlaa. Vieraat saivat maalihanansa hyväksytysti auki Matias Mäntykiven tarkalla laukauksella.

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi dramaattisesti, kun Clendening huitaisi kirvesiskulla ulosajon ja rangaistuslaukauksen arvoisesti Michal Kovařčíkia. Patrik Puistola ei onnistunut taituroimaan kotijoukkueen viidettä osumaa, eikä iso ylivoima tuonut lisää onnea mikkeliläisryhmälle. Kovařčík ei palannut otteluun.

Kolmannen erän tempo oli rauhallista pelailua ottelun loppuun asti. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa, mutta laadukkaammat maalipaikat oli Jukureilla. Erän jokaisen pelikatkon jälkeen haettiin pientä nokkapokkaa joko suullisesti tai fyysisesti. Ottelun viimeisen maalin teki Ilves-hyökkääjä Joona Ikonen tyylikkäällä laukauksella. Kuntopuntarin kärki Jukurit juhli viikon toista voittoaan ja sarjan paras vierasjoukkue Ilves kärsi kolmannen tappion putkeen.

MAALINTEKIJÄT

16.08 1–0 Pekka Jormakka (Huuhtanen, Batņa) yv
18.02 2–0 Samuel Salonen (Mäkinen, Mäkiaho)
22.37 3–0 Niko Huuhtanen (Jormakka, Puistola) yv
32.48 4–0 Oskars Batņa (Huuhtanen, Jormakka)
35.54 4–1 Matias Mäntykivi (Könönen, Päkkilä)
53.51 4–2 Joona Ikonen (Lancaster, Stránský) yv

MAALIODOTTAMA

Jukurit 4,38 – 2,30 Ilves

JYP sekoili, KalPa namutteli – Mäenpää ja Kapanen syvensivät JYPin ahdinkoa

Kriisiseuraksi ajautuneen JYPin tappioputki venyi jo kuuteen otteluun KalPan lasketeltua selvään 5–1-voittoon. Vieraiden Juuso Mäenpää ja Oliver Kapanen hyödynsivät isäntien karmaisevat virheet summaten kumpikin neljä tehopistettä.

Perjantaina Jyväskylässä nähtiin valmentajadebyytti, kun entinen Liiga-tähti Juha-Pekka Haataja seisoi ensimmäistä kertaa JYPin penkin takana. Uudesta apuvalmentajastaan huolimatta JYPin tappioputki sai jatkoa KalPan vietyä täydet pisteet maalein 5–1.

Protestina poissa katsomosta ottelun kaksi ensimmäistä erää olleet JYP-kannattajat eivät jääneet paljosta paitsi. Sekainen, kriisiytynyt ja turhautuneen oloinen kotijoukkue sortui lukuisiin karkeisiin virheisiin, eikä tilannetta avittanut Aaro Vidgrenin epäonninen ulosajo. KalPan hyökkäyskolmikko Juuso Mäenpää–Oliver Kapanen–Matyáš Kantner hyödynsi JYPin heikot hetket tehokkaasti tehtaillen neljä näyttävää osumaa.

Jarkko Malisen 1–3-kavennusosuma toisen erän lopulla loi kotijoukkueelle hetkellisesti toivoa ottelun kääntymisestä. Malinen oli lähellä toista osumaa vain muutama minuutti maalistaan, mutta Juha Jatkola venyi kiekon eteen.

JYPin piristynyt ilme kantoi päätöserän alkuun, kunnes Aleksi Klemetti sammutti isäntien toivonkipinän 4–1-maalillaan. JYPin tappioputki venyi jo kuuden ottelun mittaiseksi.

3.45 0–1 Matyáš Kantner (Kapanen, Mäenpää)
6.59 0–2 Juuso Mäenpää (Kantner, Kapanen)
27.35 0–3 Oliver Kapanen (Kantner, Mäenpää) yv
36.03 1–3 Jarkko Malinen (Puustinen, Turkulainen)
43.19 1–4 Aleksi Klemetti (Simontaival, Sissons)
53.12 1–5 Oliver Kapanen (Sissons, Mäenpää)

JYP 1,55 – 2,12 KalPa

Avauserässä hutiloinut KooKoo kahden maalin takaa kotivoittoon

HIFK näytti menevän menojaan Kouvolassa, mutta toisin kävi. HIFK:n vahva alku kääntyi alamäeksi kun taas KooKoo paransi otteitaan läpi ottelun.

HIFK karkasi jo kahden maalin johtoon heti ottelun alkupuolella KooKoon jäähyillessä. Kouvolalaiset kuitenkin kokosivat rivinsä ensimmäisellä erätauolla ja nousivat kolmen pisteen voittoon kotiyleisön riemuksi.

Avauserä oli pelillisesti varsin tasainen, mutta erässä maaleja teki ainoastoaan illan vierasjoukkue HIFK. Ensin erän puolivälissä Luke Martin avasi maalihanat kauden yhdeksännellä maalillaan ja viisi minuuttia myöhemmin tuore hankinta Vincent Marleau täräytti jo kolmannen maalinsa Liiga-kaukaloissa. Avauserää leimasi vahvasti KooKoon huolimattomuuttaan ottamat jäähyt, mikä osaltaan aiheutti hallinnan siirtymisen erän mittaan HIFK:lle.

Jori Lehterä syötti taitavasti HIFK:n avausmaalin, ja samalla syöttöpiste oli Lehterän uran 200. Liigassa.

Huolimaton pelaaminen sekä turhat jäähyt olivat vain muisto toisessa erässä, kun KooKoo kampesi itsenä tasoihin Teemu Engbergin ja Axel Ottossonin maaleilla. Erityisesti myös HIFK:ta uransa aikana edustaneelle Engbergille osuma maistui, sillä hän katkaisi samalla kahdeksan ottelun mittaiseksi venyneen pisteettömän putkensa.

Kotijoukkue KooKoo joutui vaihtamaan maalivahti toisella erätauolla, kun maalinsuulla aloittanut Oskari Setänen ilmeisesti loukkaantui. Hänet maalilla korvasi Nick Malík. Yllättävä kutsu tositoimiin ei haitannut Malíkia, joka torjui läpi viimeisen erän varmasti.

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannen erän puolivälissä, kun HIFK:n väärästä vaihdosta saatu jäähy kostautui, ja Petter Emanuelsson nosti KooKoon ensimmäistä kertaa johtoon illan ottelussa. Helsinkiläisten kiivasta kiristä huolimatta maaleja ei ottelussa enää nähty ja pisteet jäivät Kouvolaan.

9.45 0–1 Luke Martin (Lehterä, Jääskä)
15.39 0–2 Vincent Marleau (Martin, Lehterä) yv
22.06 1–2 Teemu Engberg (Korhonen, Barton)
34.20 2–2 Axel Ottosson (Engberg)
49.25 3–2 Petter Emanuelsson (Ottosson, Lehtivuori) yv

KooKoo 3,39 – 1,93 HIFK

Tappara onnistui revanssissaan

Viime viikolla Sport kävi ryöstöretkellä Tampereella, mutta tällä kertaa Tappara onnistui revanssissaan ja kaiken kruunuksi nollasi Sportin vuoden ensimmäisessä ottelussaan.

Ottelussa edettiin pitkään tasaisissa merkeissä, mutta Tapparan vahva perustaso johdatti kotijoukkueen voittoon vuoden ensimmäisessä ottelussa. Christian Heljanko pelasi nollapelin, joka vaati 13 torjuntaa.

Heljangon yhteensä 13 torjunnasta peräti seitsemän tuli avauserässä, mikä kieli siitä, että ensimmäinen kaksikymppinen oli vaasalaisten vahvin. Viime viikon voittoisassa Tappara-kamppailussa Sport iski nopean avausmaalin, mutta tällä kertaa se ei onnistunut.

Toisaalta ei onnistunut Tapparakaan, vaikka vierasjoukkue ottikin kaikki neljä rangaistustaan avauserässä. Niistä huolimatta Tappara vei erässä laukaukset nimiinsä vain 13–10.

Ottelun edetessä Tapparan rutiini tuli esille, kun se pelasi rauhallisesti kiekon kanssa ja pystyi vaihtamaan kiekollisena. Ennen ottelun puoliväliä se siirtyi myös Nick Halloranin maalilla johtoon. Tappara sai etenkin aloitusvoittojen kautta pelivälineen itselleen, mikä johti etenkin pitkiin hyökkäyksiin, kun vaihtomatka oli toisen kaksikymppisen aikana pidempi.

Kolmannessa erässä Tappara teki kaiken tarvittavan. Anton Levtchi nakutti 11. täysosumansa ja Petteri Puhakka viimeisteli lukemat vielä tyhjään maaliin. Sport laukoi ottelussa vain kolme kertaa vähemmän kuin Tappara, mutta laukaukset suuntautuivat enimmäkseen maalin ohitse.

Tapparan voitto katkaisi joukkueen kolmen ottelun tappioputken. Sportille häviö oli toinen peräjälkeen.

25.55 1–0 Nick Halloran (Somppi)
45.43 2–0 Anton Levtchi (Kemiläinen, Vittasmäki)
59.45 3–0 Petteri Puhakka (Camper) tm

Tappara 2,11 – 1,43 Sport

Palloseuran tehokas ylivoimapelaaminen takasi kolmen pisteen voiton

SaiPa roikkui pitkään mukana ja oli mennä ottelussa jo johtoonkin, mutta entisen TPS-pelurin Jonne Tammelan ottama iso rangaistus koitui lappeenrantalaisten kohtaloksi.

SaiPa oli jo aiemmin tällä kaudella pystynyt voittamaan TPS:n ja tälläkin kertaa joukkue roikkui pitkään tasalukemissa. TPS:n vahva kolmas erä ja etenkin tehokas ylivoima takasivat lopulta kolme pistettä kotijoukkueelle. Lukas Wernblom vietti neljän tehopisteen iltaa ja sekä Linus Fröberg että Ruben Rafkin keräsivät kolme pistettä.

Pitkään näytti siltä, että TPS jälleen kerran laukoo paljon onnistumatta maalinteossa. Tehokkaasti mustavalkoisissa esiintynyt Wernblom vei TPS:n helpottavaan johtoon, mutta toisessa erässä SaiPa kiri tasoihin. Johtomaaliakin tarkasteltiin videolta, mutta lopulta tuomaristo ei voinut vakuuttua siitä, että kiekko olisi ylittänyt maaliviivan kokonaan.

Kotijoukkue sai toisen kaksikymppisen aikana myös Jobin postia, kun Filip Lindberg joutui jättämään ottelun kesken ja Oskar Autio luisteli maalille. Joukkueen maalivahtitilanne on ollut hankala koko kauden ajan, mutta turkulaisten onneksi Noa Vali palaa nuorten MM-kilpailuista ensi viikon aikana.

Ottelu ratkesi lopulta vasta viimeisessä erässä turkulaisille tutun SaiPa-hyökkääjän Jonne Tammelan napattua jäähyn polvitaklauksesta. TPS iski viiden minuutin ylivoimana kahdesti, kun verkkoja heiluttivat Fröberg sekä Viljami Marjala.

Voitto nosti TPS:n tasapisteisiin kymmenennellä sijalla majailevan HPK:n kanssa. Kolmen pisteen voitto oli turkulaisille ensimmäinen sitten joulukuun alun, jolloin se kaatoi Ässät kotonaan. SaiPalle tappio oli kuudes putkeen. Synkkää kautta alleviivaa se, että SaiPa on voittanut vain kerran viimeisen 11 ottelun otannalla.

15.24 1–0 Lukas Wernblom (Fröberg, Rafkin) yv
31.12 1–1 Santeri Airola
46.15 2–1 Jimi Suomi (Fröberg, Wernblom)
52.15 3–1 Linus Fröberg (Wernblom, Rafkin) yv
52.53 4–1 Viljami Marjala (Rafkin, Wernblom) yv

TPS 3,71 – 1,13 SaiPa

Kärppien voittoputki jatkaa kasvamistaan – Ässien tehottomuus jatkui

Kärpät haki jo kauden kolmannen voittonsa Ässistä, kun se kaatoi patapaidat 3–1. Voitto oli oululaisille jo viides putkeen.

Kärpät otti ohjat ottelun ensimmäisessä erässä, eikä antanut niitä enää pois. Ässien kiri jäi lopulta todella vaisuksi, minkä vuoksi Kärppien voittoputki kasvoi viiden ottelun mittaiseksi.
Kärppien tehokkaimpana kunnostautui Teemu Turunen, joka iski tehot 1+1

Avauserän maalinteosta vastasi vierasjoukkue, kun Ville Koivunen ohjasi jalalla laidalta tulleen kiekon sisään. Maalia tutkittiin videolta, mutta pitkän tutkinnan jälkeen osuma hyväksyttiin.

Myös toisen erän maalista vastasi Kärpät, kun Turunen osui Peter Tiivolan syötöstä ylivoiman päätteeksi. Ässät pääsi peliin mukaan vajaat kymmenen minuuttia ennen loppua, kun Juuso Ikonen pisti kiekon sisään maalin edestä. Ässien kiri ei kuitenkaan tuottanut haluttua lopputulosta, vaan loppulukemat tyhjään maaliin iski Arttu Hyry.

17.22 0–1 Ville Koivunen (Jandus, Turunen) vt
29.58 0–2 Teemu Turunen (Tiivola, Koivisto) yv
50.53 1–2 Juuso Ikonen (Zabransky, Graber)
59.24 1–3 Arttu Hyry (Anttila, Junttila) tm