Kierrosraportti: Juha Jatkola tuikki tähtenä jännittävällä kierroksella

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Lauantaina Liiga-kiekkoa seurattiin kuudella paikkakunnalla. Illan ehdoton kohokohta oli KalPa-maalivahti Juha Jatkolan tehoilta miehen iskiessä tehot 1+1. Otteluissa nähtiin pääosin tiukkoja loppulukemia, mutta kaksi ottelua ratkesi rumempiin lukemiin.

Julius Nättinen HIFK:n sankarina tiukassa ja tasaisessa taistossa

8099 katsojaa todisti Helsingissä tasaisen kotijoukkueen voittoon päättyneen ottelun.

Voittoputkea jatkamaan Helsinkiin matkannut Jukurit joutui taipumaan jatkoajalla HIFK:lle. Mikkeliläiset olivat lähellä joutua kotimatkalle tyhjin käsin, mutta viimeisen minuutin tasoitusmaalilla matkaan lähti yksi sarjapiste. Ottelun hahmo oli HIFK:n Julius Nättinen kahdella maalillaan.

AVAINTAPAHTUMAT

Loistovireessä viime aikoina ollut Mikkelin Jukurit oli terävänä myös Stadin kirkkaissa valoissa avauserässä. Molemmilla joukkueilla oli tasaväkisessä erässä omat hetkensä, mutta erän ainoan maalin iski Jukureiden Oskars Batņa.

Keskimmäisen 20-minuuttisen ensimmäisen neljän minuutin aikana tilastoihin saatiin täytettä huomattavasti avauserää enemmän.

Ensin loistohankinnaksi osoittautunut Vincent Marleau täräytti ylivoimalla kotijoukkueen tasoihin, mutta vain alle minuutti tästä Jukurit karkasi jälleen johtoon, kun Pekka Jormakka iski limpun sisään niin ikään ylivoimalla.

Lopulta toiselle erätauolle poistuttiin tasatilanteessa 2–2 Nättisen tasoitettua pelin vielä ennen erän loppua.

Kolmas erä tarjosi HIFK:n johdon erän alkupuolella ja sen jälkeen kiivaasti tasoitusta hakeneen mikkeliläisjoukkueen.

Pitkään näyttikin, että HIFK selviää taistelusta maalivahti Roope Taposen johdolla, mutta vain yhdeksän sekuntia ennen erän päätöstä Jukureiden Patrik Puistola onnistui ohittamaan hyvin torjuneen nuoren maalivahdin.

Jatkoajalle venyneen ottelun ratkaisijaksi nousi lopulta illan toisella osumallaan HIFK:n Nättinen.

MAALINTEKIJÄT

09.01 0–1 Oskars Batņa (Kovarcik, Jormakka)
22.40 1–1 Vincent Marleau (Martin, Lehterä) yv
23.33 1–2 Pekka Jormakka (Huuhtanen, Puistola) yv
32.38 2–2 Julius Nättinen (Martin, Lehterä)
45.48 3–2 Jori Lehterä (Motin, Martin)
59.51 3–3 Patrik Puistola (Batna, Huuhtanen) im, yv
60.30 4–3 Julius Nättinen (Lehterä, Martin)

MAALIODOTTAMA

HIFK 1,29 – 2,02 Jukurit

Ilves voittoon alavireisten joukkueiden kohtaamisessa – Päävalmentaja Heiskanen edelleen ilman avausvoittoaan

Nokia Areenan lauantai-illassa Ilves lisäsi JYPin ahdinkoa lukemin 2–1.

Nokia Areenan lauantai-illassa kohtasivat kaksi alavireistä joukkuetta, Ilves ja JYP. Ilves ei tehnyt ottelusta itselleen helppoa, mutta se taisteli voiton lopulta lukemin 2–1.

Vierasjoukkue JYP puolestaan jatkaa tarpomistaan ilman voittoja paljon kritisoidun päävalmentajan vaihdoksen jälkeen.

Ottelu lähti käyntiin ryminällä Ilves Hockey Legends -aatelointien aiheuttamasta viivästyksestä huolimatta. Ottelun avausmaali nähtiin jo noin viiden minuutin kohdalla, kun isäntien Samuli Ratinen ajoi röyhkeästi maalille, ja Matias Mäntykivi pääsi iskemään irtokiekon sisään ylivoimalla.

JYPin synkkä vire näkyi etenkin joukkueiden viimeistelyn tasossa. Vaikka avauserän maaliodottama kirjattiin niukasti vierasjoukkueen hyväksi, siirtyi Ilves jo 2–0-johtoon ajassa 17.35. Isäntien kapteeni Niklas Friman avasi kauden maalihanansa tarkalla rannelaukauksella Eemeli Suomen ja Oula Palveen syötöistä.

Liigan pistepörssin ykkösnimi Palve oli jälleen avauserän suurimpia hahmoja tehtailemalla syöttöpisteet molempiin isäntien maaleihin.

Toisessa erässä ottelun tempo kuitenkin romahti, ja vierasjoukkueen aneemisuus tarttui myös kotijoukkueen pelaamiseen. Parhaat maalipaikat nähtiin erän alussa isäntien neljän minuutin ylivoimalla, mutta JYP selvisi pyörityksestä Topias Leinosen torjuntojen ja muun muassa yläriman ansiosta.

Vierasjoukkue kuitenkin sai vielä kirin aikaiseksi kolmannessa erässä. Ilves tarjoili vieraille kaksi ylivoimaa ennen erän puoliväliä, ja JYP rokotti jälkimmäisestä Reid Gardinerin vahvalla laukauksella. Ilveksen Jonas Gunnarsson oli kuitenkin viimeinen lukko, ja hoiti JYPin viimeisten minuuttien vahvan pyörityksen tuomat maalipaikat upeilla torjunnoillaan.

Voitto oli Ilvekselle jo 11. perättäinen joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista. JYPin tuore päävalmentaja Mikko Heiskanen puolestaan hakee edelleen ensimmäistä voittoaan Liigassa.

05.11 1–0 Matias Mäntykivi (Ratinen, Palve) yv
17.35 2–0 Niklas Friman (Suomi, Palve)
50.41 2–1 Reid Gardiner (Niku, Turkulainen) yv

Ilves 2,26 – 1,96 JYP

Maalivahti Juha Jatkolan maali kruunasi KalPan hienon kotivoiton

Vaikka numerot Kuopiossa lopulta repesivät varsin rumiksi kokonaisuutena nähtiin tasainen ottelu.

Sitkeästi taistellut HPK kesti vahvana kotijoukkueena tunnetun KalPan mukana kolmanteen erään asti.

Lopulta KalPa karkasi vastustamattomasti voittoon. Illan ehdoton kruunu oli maalivahti Juha Jatkolan viimeistelemä maali.

Monet suorituksillaan yllättänyt HPK tuli hienosti myös tämän illan otteluun Kuopiossa, vaikka avausmaalin ottelussa iskikin kotijoukkue KalPa. Kaikesta näki, että viime aikojen hieno vire on kasvattanut hämeenlinnalaisten itseluottamusta, eikä tappioasema hätkäyttänyt Maso Lehtosen ryhmää.

Palkinnon hyvästä pelaamisesta HPK sai avauserän loppupuolella, kun Juho Järvelä iski joukkueensa tasoitusmaalin.

Erätauolle lähdettiin kotiyleisön riemuksi kuitenkin KalPa johdossa, kun Kasper Simontaival niittasi todellisella pukukoppimaalilla neljä sekuntia ennen erän loppua kiekon nuottaan.

Toisessa erässä molemmille joukkueille avautui omat tilaisuutensa niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin, mutta lisämaaleja erä ei tarjoillut. Merkille pantavaa ensimmäisen 40 minuutin aikana olivat HPK:n loistavat otteet aloitusympyrässä. Hämeenlinnalaiset olivat voittaneet kahden erän aikana 27 aloitusta, kun KalPalla vastaava lukema oli kymmenen.

Kolmanteen erään tuli vauhdikas, tehokas ja päättäväinen KalPa, joka karkasi kolmen maalin johtoon jo ennen erän puoliväliä Matyas Kartnerin ja Benjamin Korhosen maaleilla.

HPK ei tästä enää toipunut ja saanut kiriä aikaiseksi. KalPan illan kruunasi ottelun viimeinen maali, jonka viimeisteli maalivahti Jatkola.

10.04 1–0 Aleksi Elorinne (Kapanen, Kantner)
16.37 1–1 Juho Järvelä (Aaltonen, Skinnari)
19.56 2–1 Kasper Simontaival (Rissanen, Klemetti) yv
41.37 3–1 Matyas Kantner (Kapanen)
47.21 4–1 Benjamin Korhonen (Klemetti, Jatkola)
55.46 5–1 Juha Jatkola tm

KalPa 2,14 – 2,24 HPK

Lukon ylivoimapeli oli liikaa Kärpille

Lukko kaatoi Kärpät kotonaan tasaisessa ottelussa. Lukko nousi kolmannen erän ylivoimamaaleilla takaa ohi voittoon.

Lukon ja Kärppien välisestä kamppailusta muodostui varsinainen jännitysnäytelmä. Ottelun loppulukemiksi kirjattiin 3–2 kotijoukkueen hyväksi.

Ensimmäinen erä oli tasainen, mutta Lukko sai luotua aavistuksen verran enemmän paikkoja. Erän ainoasta maalista vastasikin kotijoukkueen Gabriel Fontaine. Vauhdikkaassa avauserässä ei sen enempää tilastomerkintöjä kirjattu.

Kärpät tuli Teemu Turusen maalilla tasoihin toisessa erässä päästyään pelaamaan ensimmäistä kertaa ylivoimalla. Johtomaali syntyi puolestaan hetkeä myöhemmin Ville Koivusen lavasta, kun nuori kärppähyökkääjä taituroi kiekon maaliin rangaistuslaukauksesta.

Päätöserässä Lukko pääsi pelaamaan ylivoimalla peräti kolme kertaa, ja niiden aikana Lukko ehti tekemään voittoon tarvittavat maalit. Pelin toi ensin tasoihin Steven Jandric ja lopulta voittomaaliin ja loppulukemat taululle iski Linus Nyman. Kärpät haki vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta tuloksetta. Tappio katkaisi Kärppien viiden ottelun voittoputken.

08.17 1–0 Gabriel Fontaine (Ervasti, Piipponen)
24.53 1–1 Teemu Turunen (Koivisto, Koivunen) yv
27.50 1–2 Ville Koivunen rl
51.18 2–2 Steven Jandric (Nyman, Repo) yv
53.24 3–2 Linus Nyman (Repo, Mattila) yv

Lukko 3,47 – 1,73 Kärpät

Väkevän tehokas Pelicans onnistui pitkästä aikaa nujertamaan KooKoon

Pelicans onnistui nujertamaan pitkästä aikaa KooKoon, kun lahtelaiset nappasivat 6–2-lukemin voiton vuoden ensimmäisestä ottelustaan. Kotijoukkue oli varsinkin erittäin tehokas maalipaikoissaan illan ottelussa.

Pelicans oli lauantaina todella tehokas ja ansaitsi voittonsa sillä. KooKoo oli pelissä hallitsevampi osapuoli, mutta viimeistelyssä oli selkeä ero joukkueiden välillä. Vahvassa vireessä olevalle kotijoukkueelle voitto oli kolmas perättäinen.

Pelicans rynnisti kotiyleisönsä eteen pirteästi lauantai-illan kamppailussa. Lahtelaiset karkasivat heti ottelun alkupuolella kahden maalin johtoon, kun Aleks Haatanen ja Petteri Riihinen iskivät alkutahdit ottelulle. Peruspuolustaja Riihiselle maali oli kauden ensimmäinen.

Erän edetessä KooKoo sai ottelua enemmän haltuunsa. Vieraat iskivät kahdesta suorahyökkäyksestä kiekon ohi Jasper Patrikaisen. Radek Koblížek tehtaili jo kauden 14. osumansa, jolla ollaan korkealla Liigan maalipörssissä. Samuel Valkeejärvi viimeisteli kouvolalaisten toisen osuman läpiajosta.

Tilanne kahden erän jälkeen ei kerro täyttä totuutta ottelun kuvasta. Pelicans oli tänään todella tehokas juuri maalipaikoissaan. KooKoo hallitsi enemmän kiekkoa, mutta tulostaululla se ei näkynyt .

Pelicans karkasi viimeistään toisen lopun maaleillaan vierailtaan. Ensin ylivoimalla Jonas Enlund iski kiekon maalin, ja hetkeä myöhemmin oli Filip Král pääsi nautiskelemaan näyttävän syöttelyn jälkeen maalinteosta.

Iltapuhde ei todellakaan ollut helppo varsinkaan KooKoon maalivahti Nick Malíkille, joka ei juuri lahtelaisten maaleille mitään voinut.

Kirin kannalta ajateltuna kolmannen erän alku ei ollut optimaalinen KooKoolle. Pelicans iski ainoastaan 29 sekunnin jälkeen karkumatkansa jo neljään osumaan. Lahtelaisten illan kuudennesta osumasta vastasi Luboš Horký kauden yhdeksännellä osumalla.

KooKoo on tällä kaudella sitkeä, se on noussut lopussa pelissä tasoihin useammin kerran takaa-ajoasemasta, mutta tällä kertaa viimeinen terävyys uupui vierailijoilta.

Pelicans nappasi pitkästä aikaa voiton paikallisvastustajastaan maalein 6–2. Kouvolalaiset olivat voittaneet edelliset kuusi joukkueiden keskinäistä ottelua.

02.54 1–0 Aleks Haatanen (Jordan, Utunen)
09.51 2–0 Petteri Riihinen (Kral, Schnarr)
10.49 2–1 Radek Koblizek (Leskinen, Jurmo)
15.33 2–2 Samuel Valkeejärvi (Barton, Lehtivuori)
21.38 3–2 Jesse Kiiskinen (Enlund)
37.11 4–2 Jonas Enlund (Kral, Lasch) yv
39.27 5–2 Filip Kral (Lasch, Bryggman)

Pelicans 1,75 – 2,68 KooKoo

TPS kuritti Sportia ennätysyleisön edessä

Vaasan Sähkö Areenan 5021 katsojaa sai ihailla Sportin ja TPS:n runsasmaalista iltaa. Turkulaisvieraiden kaksi vahvaa erän aloitusta siivittivät TPS:n taisteluvoittoon. TPS on edellisen kerran Vaasasta poistunut voittajana maaliskuussa 2021.

Sport ja TPS mättivät maaleja tasatahtiin, mutta lopulta turkulaiset iskivät ratkaisevat maalit. Voitto oli Palloseuralle ensimmäinen kolmen pisteen voitto Vaasasta sitten maaliskuun 2021.

Avaintapahtumat

Sport sai vahvan alun otteluun, jonka Sebastian Wännström onnistui hyödyntämään paikkansa ja ohitti TPS:n veräjänvartija Oskar Aution.

Erätauon jälkeen alkoi tapahtua toden teolla. Ensin avausminuutilla Lukas Wernblom jatkoi huikeaa virettään, ja pian Anton Stråkan epäonnistuneesta haltuunotosta Wernblom onnistui siirtämään turkulaisvieraat johtoon.

Sport ei suostunut antautumaan ja Axel Holmström onnistui rusikoimaan ottelun tasoihin. Rikkonaisten otteiden jälkeen TPS kykeni uusimaan johtoasemansa Viljami Marjalan peitottua Miroslav Svobodan ylivoimalla. Sport ei kuitenkaan suostunut lähtemään erätauolle takaa-ajossa, ja Sebastian Stålberg siirsi Reece Scarletin lähettämän kiekon maaliin.

Toisen erän rikkonainen vaihe kuitenkin katkaisi Sportin tempoa perinpohjaisesti mahdollistaen TPS:n nousun tasoihin ja kuskin paikalle. Oliver Lauridsenin rangaistus toi Sportille avaimet käteen ottaa ottelussa kuskin paikka, mutta kotkapaidat lopulta heittivät avaimet olan yli.

Kolmas erä alkoi kuitenkin toisen erän lailla ja Aidan Dudas onnistui nostamaan vierasjoukkueen jo kolmannen kerran johtoon. Lauridsenin pelirangaistuskaan ei horjuttanut TPS:n johtoasemaa ja Marjala kasvatti TPS:n etumatkaa.

Sport ei suostunut kaatumaan taistelutta, mutta Atro Leppäsen onnistumista enempää vaasalaisisännät eivät onnistuneet vastaamaan, ja turkulaiset poistuivat kaukalosta kolme pistettä rikkaampana.

10.36 1–0 Sebastian Wännström (Miketinac, Hult)
20.31 1–1 Lukas Wernblom (Fröberg, Dudas)
27.06 1–2 Lukas Wernblom (Dudas, Rafkin)
28.27 2–2 Axel Holmström (Heikkinen, Mattsson) vt
35.25 2–3 Viljami Marjala (Fröberg, Nurmi) yv
37.21 3–3 Sebastian Stålberg (Scarlett, Suhonen)
40.36 3–4 Aidan Dudas
47.59 3–5 Viljami Marjala (Henriksson, Nurmi)