Kierrosraportti: Jukurit nousi Tapparan ohi toiseksi, Pelicans mätti SaiPaa vastaan kahdeksan maalia ja Lukko voitti jälleen Kärpät

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Uusi Liiga-viikko käynnistyi neljän ottelun voimin. Hämeenlinnassa HPK laittoi Ilveksen ahtaalle, Kärpät joutui taipumaan jälleen Lukolle kotonaan ja sekä Pelicans että Jukurit jatkavat lennokasta taivaltaan. Jukurit nousi jo sarjataulukossa toiselle sijalle.

Lukko katkaisi Kärppien viiden ottelun mittaisen voittoputken

Lukko voitti jo neljännen kerran tällä kaudella Kärpät. Tällä kertaa voitto ei tullut helposti, kun Tomi Karhunen torjui maalillaan 28 kertaa, ja laukauksista sekä hallinnasta huolimatta varsinaisella peliajalla syntyi vain yksi maali. Voittomaalikilpailussa Lukko-pelaajat onnistuivat jokaisella kierroksella.

Lukko laukoi ja loi maaliodottamaa, mutta se onnistui tasoittamaan ottelun vasta viimeisessä erässä kaksi minuuttia ennen ottelun varsinaisen peliajan loppua. Viime hetkien tasoitusmaali näkyi piristymisenä, kun ensin Lukko selvitti alivoiman jatkoajalla ja lopulta kaikki kolme laukojaa onnistuivat voittomaalikilpailussa. Voitto kirjattiin maalein 1–2.

Avaintapahtumat
Ottelun selkeä käännekohta oli Kärppien selviäminen takaiskuitta kahdesta ensimmäisestä erästä. Maxim Korpimäki vei Kärpät johtoon Liiga-uransa avausmaalilla ajassa 7.34, kun entisen kärppähyökkääjä Tuukka Tieksola kaatui ja menetti pelivälineen Ville Koivuselle, jolle kirjattiin maaliin syöttöpiste.

Avauserän jälkeen Lukon maaliodottama oli jo 1,8 ja vierasjoukkue vietti viisi minuuttia kauemmin hyökkäysalueella. Lukon tuore vahvistus Antoine Morand iski kiekon myös maaliin, mutta vastoin Lukko-penkin odotuksia osuma hylättiin maalivahdin häirintänä.

Sama meno jatkui myös toisessa erässä, mutta Tomi Karhunen piti maalinsa edelleen puhtaana. Kokeneella vahdilla oli 40 minuutin jälkeen koossa 18 torjuntaa Daniel Lebedeffin kymmentä koppia vastaan. Kärpät sai omat paikkansa toisen erän lopulla, mutta muuten kiekonhallintalukemat (35–65) kertoivat siitä, että Lukko toden teolla pyrki kuromaan Kärppien seitsemän pisteen kaulaa sarjataulukossa.

Koko ottelun ajan kaava oli sama Lukon laukoessa ja Kärppien pääosin puolustaessa omaa maaliaan. Vihdoin kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Lukko katkaisi viiden ottelun ylivoimamaalittoman putkensa. Sebastian Repo iski maltilla kauden 18. osumansa, joka päätti hyökkääjän viiden ottelun maalittoman putken. Ottelu syntyi Lukon pelatessa ilman maalivahtia.

Osuman myötä ottelussa edettiin jatkoajalle. Kärpät sai ylivoimamahdollisuuden Morandin roikkuessa jäähyn arvoisesti Kärpät-hyökkääjän puserossa. Lebedeff nollasi kuitenkin muun muassa maalipörssin johtajan Teemu Turusen yritykset. Voittomaalikilpailussa Lukon kaikki kolme laukojaa, Steven Jandric, Morand ja Jakob Stenqvist onnistuivat, minkä myötä Lukko nappasi lisäpisteen mukaansa.

Voiton myötä ero sarjataulukossa kaventui vain pisteen verran. Lukko on edelleen sijalla seitsemän, mutta Kärpät nousi viidenneksi ohi HIFK:n, jolla on saman verran pisteitä.

Jukureille kahdeksas voitto putkeen

Mikkelin Jukurit jatkaa Liigan kuumimpana joukkueena. Olli Jokisen johtama joukkue ei ole tämän vuoden aikana jäänyt kertaakaan pisteittä. Viimeisimpänä jalkoihin jäi kolme edellistä kotipeliään voittanut Ässät, joka kaatui maalein 5–2.

Jukurien tehopelaajina häärivät ruotsalaispuolustaja Lucas Nordsäter ja hyökkääjä Patrik Puistola, joille merkittiin tehot 1+2. Puistolalle kolmen pisteen ottelu oli kauden ja uran toinen, Nordsäterille ensimmäinen.

Ottelun ratkaisu oli Pekka Jormakan tekemä 2–4-maali, joka tuli nopeasta hyökkäyksestä Jukurien puolustusalueen aloituksen jälkeen. Tämän jälkeen Ässät ei saanut peliä enää kulkemaan edes ilman maalivahtia. Linus Nässén viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin.

Ensimmäiset kaksi erää Jukurit oli kentällä parempi, ja Ässillä oli erityisen vaikeaa päästä vieraiden karvauksen alta pois. Kertaalleen nopea hyökkäys onnistui Roope Talajan tehtyä avauserässä maalin.

Jukurit teki maalejaan hyvin eri tavoin. Konsta Heleniuksen maali tuli läpiajon jälkitilanteesta, Niilo Romppanen osui puolestaan tarkalla siniviivavedolla. Nordsäter onnistui avauserässä painostuksen päätteeksi.

Ässät painosti vahvasti kolmannen erän alussa, ja Aleksi Heimosalmi tekikin kavennuksen noin seitsemän minuuttia ennen pelin päätöstä. Hyvä yritys katkesi pian Jormakan maaliin.

Jukurien pelaajista Michal Kovařčík ja Ottoville Leppänen kokivat pelin aikana kovia. Tšekkihyökkääjä joutui väliaikaisesti vaihtamaan pelipaitaa ja jäi myöhemmin Eemil Erholtzin kovan, mutta puhtaan taklauksen alle. Leppänen puolestaan sai mailasta kasvoihinsa. Kyseisestä tilanteesta Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen antoi kovaa palautetta tuomaristolle.

1.46 0–1 Lucas Nordsäter (Helenius, Puistola)
8.21 1–1 Roope Talaja
29.59 1–2 Konsta Helenius (Nordsäter)
44.43 1–3 Niilo Romppanen (Puistola, Helenius)
53.07 2–3 Aleksi Heimosalmi (Knihti, Davidsson M.)
54.27 2–4 Pekka Jormakka (Nordsäter, Kovařčík M.)
59.36 2–5 Linus Nässén (Immonen, Leppänen) tm

Ässät 3,68 – 2,88 Jukurit

Ilves jatkoi tasaisessa ottelussa HPK:n Via Dolorosaa

Kauden neljäs ja samalla runkosarjan viimeinen kohtaaminen HPK:n ja Ilveksen välillä päättyi jatkoajalla Ilvekselle lukemin 2–3. Kuuman ottelun sankariksi nousi Adam Clendening.

HPK tarpoi ennen ottelua kuuden ottelun tappioputkessa, kun taas Hämeenlinnaan matkanneella Ilveksellä katkesi edellisessä Sport-kotiottelussa viiden ottelun mittaiseksi venynyt voittoputki. Tasaisessa runkosarjan viimeisessä kohtaamisessa jaettiin runsaasti rangaistuksia, mutta ratkaisu venyi yliajalle.

AVAINTAPAHTUMAT

Avauserä oli tasaista kamppailua, kun kummallakin joukkueella oli hyviä maalipaikkoja. HPK-vahti Sami Rajaniemi joutui venymään kiekon tielle 12 kertaa, kun taas virkaveli Jakub Málek koppasi Ilves-maalilla viisi torjuntaa. Molempien joukkueiden aggressiivinen maalille tulo kuumensi tunteita. Pitkästä aikaa kotipelin HPK-paidassa pelanneelle Miro Karjalaiselle ja Ilves-hyökkääjä Jérémy Grégoirelle vihellettiinkin salomonintuomiona kahden minuutin rangaistukset väkivaltaisuudesta ja estämisestä.

Toisessa erässä HPK pelasi vahvasti, mikä sekoitti ajoittain Ilveksen pakkaa. Erän puolenvälin ja ottelun ensimmäisten erikoistilanteiden jälkeen Karjalainen huudatti kotiyleisöä pitkästä aikaa hiivittyään helpohkosti lepsusti puolustaneen Ilves-puolustuksen ohi siirretyn rangaistuksen aikana. Läpi ottelun pirteästi pelanneet Eetu Tuulola ja Axel Skinnari saivat syöttöpisteet. Vaisuhkosti erässä pelanneet vieraat tasoittivat ottelun tyylikkäästi ylivoimalla, kun Eemeli Suomen laukaus sujahti Rajaniemen hanskan yli verkon perukoille.

Vieraiden Samu Bau huitoi itselleen ottelun ensimmäisen erikoistilanteen. Ylivoiman aikana Tuulola sai luotua isännille ottelun parhaan maalipaikan, mutta laukaus kilahti tolppaan. Isäntien Teemu Rautiainen kampitti itsensä erän aikana rangaistusaitioon. Ilveksen ylivoima oli muutamaa maalipaikkaa lukuun ottamatta vaisuhkoa. Ennen Rautiaisen rangaistuksen loppumista ottelun toinen linjatuomari sai ikävän osuman kasvoihin HPK-alivoimanelikon laukomasta purkukiekosta. Ottelu tuomittiin loppuun kahden päätuomarin ja linjatuomari Joni Pekkalan voimin.

Noin kaksi minuuttia ennen erän loppua Karjalainen taklasi jykevästi Grégoiren laitaan, minkä vuoksi amerikkalaishyökkääjä kuumeni ottaen kovaotteisen puolustajan syleilyyn. Pitkän harkinnan päätteeksi molemmille tuomittiin käytöskympit sekä Karjalaiselle kahden minuutin ja Grégoirelle neljän minuutin rangaistukset. Painit eivät jääneet tähän, kun erän viimeisillä minuuteilla Joona Ikonen ja Skinnari pistivät samanlaiset syleilypainit pystyyn. Kaksikolle vihellettiin 2+10-minuutin rangaistukset.

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi dramaattisesti, kun Šimon Stránský hyödynsi avausminuutilla HPK:n vaihtovirheen laukoen vierasjoukkueen johtoon läpiajosta. Isännät eivät lannistuneet, vaan virkeällä otteellaan käänsivät otetta omalle hyökkäysalueelleen. Pirteä peli sai palkinnon, kun Aleksi Mustosen tarkka laukaus sujahti verkkoon. Osumien jälkeen ottelu eteni tasaisesti ja kummatkin vahdit joutuivat venymään kiekon eteen.

Ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana Ilves otti kiekonhallinnan itselleen, joten HPK joutui rikkomaan rangaistusten arvoisesti. Isännät selvittivät vahvan alivoiman ansiosta vieraiden painostuksen, eikä laadukkaita maalipaikkoja nähty.

Jännittävä kamppailu eteni jatkoajalle. Juuso Hietanen törmäsi jatkoajan ensimmäisten vaihtojen aikana Suomen avustuksella Málekiin, josta tšekkivahti selvisi säikähdyksellä. HPK-kapteeni koukkasi hetki törmäyksen jälkeen itselleen illan toisen kaksiminuuttisen, joka toi ratkaisun Adam Clendening laukoessa kauden seitsemännen maalinsa.

30.32 1–0 Miro Karjalainen (Tuulola, Skinnari) sr
37.12 1–1 Eemeli Suomi (Mäntykivi, Niku) yv
40.53 1–2 Šimon Stránský (Latvala)
43.45 2–2 Aleksi Mustonen (Tuulola, Ikonen)
64.12 2–3 Adam Clendening (Kodýtek) yv

HPK 1,69 – 2,00 Ilves

Pelicans piti SaiPaa Schnarrinaan

SaiPan korpivaellus sai jatkoa, kun Pelicans käveli keltamustien yli vakuuttavaan 1–8-voittoon. Ottelu oli SaiPalle jo kauden yhdeksäs, jossa joukkue päästää vähintään kuusi maalia.

Joukkueiden kauden viides ja tammikuun kolmas kohtaaminen karkasi nopeasti käsistä lahtelaisten iskettyä avauserässä kolme maalia viiden minuutin sisällä. SaiPa ei ikinä saanut konettaan käyntiin ja Pelicans lensi näytöstyylillä voittoon.

SaiPa tuli otteluun kokonaiskuvaan peilattuna kauden parhaassa vireessä, mutta lappeenrantalaisten selkäranka katkesi nopeasti. Tehot 1+3 ottelussa iskenyt Nathan Schnarr sai lentävän lähdön otteluun iskemällä avausmaalin. Kanadalainen alusti maalinsa lisäksi myös Aleks Haatasen kauden kymmenennen ja Toni Utusen kauden toisen osuman.

Vastikään maajoukkuedebyyttiänsä varten Leijonien EHT-ryhmään nimetty Utunen oli yksi ottelun näkyvimmistä hahmoista iskemällä kaksi osumaa ja esittämällä moneen otteeseen varmaa puolustuspeliä.

Toinen erä herätti jo toiveita kotileirissä SaiPan rakennettua muutamaan otteeseen hyvän hyökkäyksen, mutta toista peliään Pelicansin maalilla torjunut Niklas Kokko venyi näyttäviin torjuntoihin. Santeri Airolan iskemä 1–6-kavennus oli laiha lohtu, mutta sekään ei luonut uutta henkeä lannistuneisiin keltapaitoihin. Kerta toisensa jälkeen Pelicans vyöryi täysin esteittä maalintekopaikoille.

Lahtelaiset hallitsivat ensin Kari Piiroisen ja sittemmin myös Henri Kiviahon vartioimaa kotimaalin edustaa mielin määrin, ja suurin osa joukkueen maaleista syntyi periksiantamattoman irtokiekkopelaamisen kautta.

Pelicans hallitsi kiekkoa myös päätöserässä selvällä erolla, mutta suurempia hyökkäyssuunnitelmia lahtelaisilla ei enää tulostaululla vallitsevan tilanteen vuoksi ollut. SaiPalle tappio oli kolmas viimeiseen seitsemään otteluun, kun taas Pelicans hiipi jo pisteen päähän Tapparasta, joka Jukurien voiton myötä tippui kolmanneksi.

13.18 0–1 Nathan Schnarr (Jämsen, Carlsson) yv
14.41 0–2 Aleks Haatanen (Puutio, Schnarr)
18.03 0–3 Toni Utunen (Jordán, Schnarr)
21.38 0–4 Ryan Lasch (Bryggman, Král)
29.33 0–5 Toni Utunen (Horký, Schnarr)
30.45 0–6 Patrik Carlsson (Salminen, Lasch)
31.30 1–6 Santeri Airola (Kalapudas, Tammela)
33.36 1–7 Kasper Puutio (Enlund, Král) sr
39.16 1–8 Lars Bryggman (Lasch, Carlsson)