Kierrosraportti: KalPa löi murskalukemat taululle Lappeenrannassa, kolme veräjänvartijaa piti maalinsa puhtaana

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Jouluviikko paketoitiin Liigassa kuuden ottelun voimin. Joulutauolle voittoisissa merkeissä poistuivat Ässät, Jukurit, Pelicans, KalPa, HPK ja TPS.

Ässät katkaisi viiden ottelun tappioputkensa

Ässät nappasi arvokkaan vierasvoiton Tampereella.

Ottelun avauserä oli maaliton, mutta toisessa erässä molemmat osuivat kertaalleen ylivoimalla. Ottelu venyi lopulta jatkoajalle, jossa Eemil Erholtz ratkaisi ottelun rannelaukauksella.

LÄHTÖKOHDAT

Ilves lähti kamppailuun sarjataulukon toiselta sijalta ja Ässät yhdeksänneltä. Molemmilla joukkueilla oli allaan tappio tiistailta, Ilveksellä Raumalta ja Ässillä Jyväskylästä.

Kohtaaminen oli joukkueiden kolmas tällä kaudella. Kaksi aiempaa ottelua pelattiin Porissa, ja niistä pisteet menivät 4–2 Ilveksen eduksi.

AVAINTAPAHTUMAT

Ottelun avauserässä molemmat joukkueet pääsivät yrittämään avausmaalin tekemistä ylivoimalla, mutta tuloksetta. Toiseen erään siirryttiinkin maalittomasta tasatilanteesta.

Ottelun avausmaalista vastasi Ässät. Dylan Fabre napautti kiekon yläkulmaan Santeri Virtasen istuessa jäähyaitiossa. Ilves tasoitti pelin myöhemmin toisessa erässä, kun Eemeli Suomi iski kiekon sisään niin ikään ylivoimalla.

1–1-tasatilanteesta alkanut kolmas erä oli maaliton. Jatkoajalla ottelun ratkaisun iski Ässien Erholtz

MAALINTEKIJÄT
30.11 0–1 Dylan Fabre (Heimosalmi, Viitala) yv
35.27 1–1 Eemeli Suomi (Ikonen, Palve) yv
61.09 1–2 Eemil Erholtz (Davidsson M., Lefebvre)

MAALIODOTTAMA
Ilves 3,33 – 1,37 Ässät

Haatanen tehoili Kärpät nurin Oulussa – Mäntymaa metsästää edelleen ensimmäistä voittoaan

Aleks Haatasen kaksi maalia siivittivät Pelicansin tiukkaan jatkoaikavoittoon Oulussa.

Ensimmäistä voittoaan päävalmentajan pestissä jahtaava Ville Mäntymaa ja koko kärppäjoukkue saivat jälleen pettyä, kun Pelicans ajoi kolmannen erän kirillään ensin rinnalle ja lopulta jatkoajalla ohi. Vierasjoukkueen Aleks Haatanen näytteli illan pääroolia kahdella maalillaan.

LÄHTÖKOHDAT

Kärpät lähti torstai-illan mittelöön tuoreen päävalmentajan Mäntymaan debyytissä koetun tappion jälkeen. Kotijoukkue Kärpät lähti illan otteluun siis metsästämään uudelle pääkäskyttäjälleen ensimmäistä voittoa Liiga-tasolla. Isäntien kokoonpano pysyi tiistain tappiosta huolimatta pitkälti muuttumattomana. Ainoat muutokset kokoonpanoon olivat Julius Junttilan ja Viljami Juusolan paluut miesvahvuuteen Victor Berglundin ja Ville Heikkalan jäädessä pois.

Vierasjoukkue Pelicans puolestaan liiteli Raksilaan maalivahti Jasper Patrikaisen kahden perättäisen nollapelin siivittämänä. Yli 125 minuuttia putkeen maalinsa puhtaana pitäneen Pelicansin kokoonpano oli kokenut jonkin verran muutoksia tiistai-illan ottelusta, kun Micke-Max Åstenin telomaksi joutunut Aatu Jämsen putosi kokoonpanosta sivuun.

Pelikaanien nollaputki ei kauaa Oulun torstai-illassa kestänyt, kun kotijoukkueen Connor Bunnaman puttasi isännät johtoon jo liki seitsemän minuutin pelin jälkeen. Petolauma ei kuitenkaan saanut nauttia johtoasemasta kovin pitkään Pelicansin Haatasen tasoittaessa puntit vain reilua minuuttia myöhemmin.

Ottelun ensimmäisessä erässä ei maalien lisäksi draamalta vältytty. Kauhutilanteita Raksilassa nähtiin, kun Pelicansin Niklas Virtasen taklasi erän loppuhetkillä Kärppien Joel Olkkosta suihkukomennuksen arvoisesti päähän. Olkkonen ei taklauksen jälkeen palannut otteluun.

Toiseen erään kantautunut pitkä ylivoima näytti pitkään tahmealta, kunnes Nick Ritchie sivalsi kauden ensimmäisellä osumallaan kotijoukkueen jälleen yhden edelle ylivoiman loppuhetkillä.

Ottelun kolmas erä oli pitkään tasaista vääntöä, kunnes Kärppien Tommi Kivistölle tuomittiin kahden minuutin rangaistus vaarallisesta kampituksesta laidan lähellä. Tuota saumaa vierasjoukkue ei jättänyt käyttämättä, vaan Nathan Schnarr rokotti ylivoimalla vieraat jälleen tasoihin. Ylivoimaosuma jäi varsinaisen peliajan viimeiseksi ja näin Oulussa siirryttiin jatkoajalle.

Jatkoajalla ottelun ratkaisusta vastasi illan toisella osumallaan Haatanen, jonka näyttävä rannelaukaus painui ohi Kärpät-vahti Niclas Westerholmin. Kaksi pistettä matkasi siis vieraiden mukaan Lahteen.

6.54 1–0 Connor Bunnaman (Koivunen, Turunen)
8.10 1–1 Aleks Haatanen (Vilén)
23.21 2–1 Nick Ritchie (Jandus, Junttila) yv
52.00 2–2 Nathan Schnarr (Lasch, Král) yv
63.48 2–3 Alex Haatanen (Kral, Enlund)

Kärpät 3,66 – 3,07 Pelicans

Jukurit joulutauolle voitokkaasti – JYP jäi nollille valmentajanvaihdoksen jälkeen

Jukurit palasi voittokantaan viimeisessä ottelussa ennen joulutaukoa. Valmentajanvaihdos ei antanut JYPille ainakaan tuloksekasta apua ensimmäisessä ottelussa, vaan vierailija jäi ottelussa nollille ensimmäistä kertaa sitten syyskuisen Tappara-ottelun.

JYP hallitsi Mikkelissä ottelun avauserää, mutta maalinteossa onnistui ainoastaan kotijoukkue Jukurit, joka vei voiton maalein 4–0. Patrik Puistola ei onnistunut tekemään maalia ilmaveivillään, mutta oli kuitenkin ottelun tehokkain pelaaja.

LÄHTÖKOHDAT

Vierasjoukkue JYPin ohjelmassa oli ensimmäinen ottelu sen jälkeen, kun päävalmentaja Jukka Rautakorpi oli vapautettu tehtävistään ja Mikko Heiskanen otti vetovastuun. Kokoonpanossa merkittävä muutos oli C.J. Smithin poissaolo.

Jukurit oli hävinnyt kaksi edellistä otteluaan. Kokoonpanossa esiintyi ensimmäistä kertaa tällä kaudella alkukaudella Jokereissa lainalla pelannut Hannes Häkkilä. Jesper Piitulainen oli pudonnut riveistä sitten edellisen ottelun.

Kauden aikaisemmista kolmesta kohtaamisesta JYP oli voittanut kaksi ja Jukurit yhden.

Ottelun avauserä eteni pelillisesti JYPin tahdissa, mutta ainoasta maalista vastasi röyhkeän nousun jälkeen Jukurien Puistola. Toisessa erässä Puistola yritti maalintekoa ilmaveivillä, mutta ei onnistunut.

Jarkko Immonen ohjasi maalin edestä Jukurien toisen maalin. Kolmannesta vastasi Michal Kovařčík tilanteessa, jossa hän pääsi nokikkain mailansa menettäneen Veini Vehviläisen kanssa. Loppulukemat viimeisteli Pekka Jormakka.

Jukurien yksi voiton takeista oli vahva alivoimapeli, jota nähtiin ensimmäisen kahden erän aikana viisi kertaa. Kolme jäähyistä merkittiin norjalaispuolustaja Sander Engebråtenille. Maalivahti Markus Ruusu pelasi kauden kolmannen nollapelinsä, ja hänelle merkittiin 26 torjuntaa.

Ottelun tehokkain pelaaja oli Puistola, joka kirjautti tehot 1+2. Kolmen pisteen ilta oli hänelle Liiga-uralla ensimmäinen, kahteen pisteeseen hän oli yltänyt 23 kertaa.

8.24 1–0 Patrik Puistola (Huuhtanen)
34.35 2–0 Jarkko Immonen (Larsen, Mäkiaho) yv
40.50 3–0 Michal Kovařčík (Puistola)
57.36 4–0 Pekka Jormakka (Puistola)

Jukurit 3,20 – 2,00 JYP

TPS nappasi revanssin KooKoosta

KooKoo tuli viisi sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua tasoihin Turussa. Aiemmin tämän kauden aikana joukkue on viimeisellä minuutilla tullut tasoihin peräti neljä kertaa. Tuliaisena oli kuitenkin vain piste, kun Linus Fröberg ratkaisi kamppailun jatkoajalla.

TPS karkasi avauserässä kahden maalin johtoon kovassa vireessä olevien Markus Nurmen ja Lukas Wernblomin johdolla. Toisen erän ollessa maaliton oli KooKoo pakotettu kovaan takaa-ajoon viimeisessä erässä. KooKoo pääsi tasoihin viime hetkillä, kuten monesti aiemminkin tällä kaudella. Linus Fröberg kuitenkin ratkaisi lisäpisteen kohtalon TPS:n hyväksi jatkoajalla.

LÄHTÖKOHDAT

Viidestä edellisestä kolme ottelua voittaneet joukkueet kohtasivat toista kertaa tällä kaudella. Ensimmäisen mittelön vei nimiinsä KooKoo kotonaan maalein 4–2. Muutenkin kouvolalaiset ovat voittaneet TPS:n seitsemän kertaa kymmenen edellisen kohtaamisen otannalla.

Palloseura oli ennen iltaa pisteen päässä viimeisestä pudotuspelipaikasta. KooKoo oli yhden pelin vähemmän pelanneena neljä pistettä takana, joten ottelun merkitys oli suuri. Viikon aiempiin otteluihin verrattuna TPS sai takaisin puolustaja Casimir Jürgensin ja KooKoo turkulaisillekin tutun Arttu Ilomäen.

TPS iski tehokkaasti avauserässä, kun hyvässä vireessä olevat Nurmi ja Wernblom kasvattivat maalisaldojaan. Toinen erä oli vauhdiltaan hieman hitaampi, eikä kiekko ajoittain ollut kummankaan hallussa. Kolmannessa erässä KooKoo tuli viimeisellä minuutilla tasoihin, kuten neljä kertaa aiemmin tällä kaudella.

KooKoo oli koko kolmannen erän niskan päällä, eikä TPS juuri saanut hyökkäyspeliään käyntiin. Joukkue hävisi kaksinkamppailut, mutta toisaalta TPS ei myöskään päästänyt KooKoota hyville maalipaikoille ennen kuin vieraat pelasivat ilman maalivahtia.

Tilastojen ja kiekonhallinnan valossa mittelö oli tasainen, mutta turkulaisilla oli enemmän laadukkaampia maalipaikkoja. Lopulta Linus Fröberg tarjosikin kotiyleisölle joululahjan voittomaalin muodossa vain kahdeksan sekuntia ennen jatkoajan loppua.

8.00 1–0 Markus Nurmi (Fröberg, Wernblom)
16.08 2–0 Lukas Wernblom (Dudas, Rafkin)
54.10 2–1 Ossi-Petteri Jaakola (Valkeejärvi, Barton)
59.54 2–2 Petter Emanuelsson (Ilomäki) im
64.52 3–2 Linus Fröberg (Dudas)

TPS 2,99 – 2,15 KooKoo

Sport vaikeroi, HPK sinnitteli – Sportin kultakypärä loukkaantui

HPK:n puolustus ja Sami Rajaniemen erinomaiset otteet pitivät ottelun tasaisena. Kerhon viisikkopuolustus piti Sportin poissa irtokiekoilta hyvin tehokkaasti, ja tilaisuuksien ilmaantuessa Rajaniemen torjunnat tai vaasalaisten kannalta huonon onnen höystämä viimeistely pitivät lukemat tasoissa.

Vaasalaisisäntien tehokkuus ja maalipaikkojen rakentelu oli vaivalloista, vaikka paikka paikoin HPK tarjoili tilaisuuksia hopealautasella. Sami Rajaniemen johdolla hämeenlinnalaisvieraat pysyivät ottelussa mukana ja onnistuivat koppaamaan matkaansa kahden pisteen voiton.

LÄHTÖKOHDAT

Sarjan hännillä majailevat Sport ja HPK olivat tiukan ottelun edessä, sillä molemmat joukkueet haluavat yhä mukaan taisteluun pudotuspelipaikasta. Joukkueet ovat kohdanneet kerran aikaisemmin kuluvalla kaudella. Hämeenlinnassa pelatussa ottelussa voittoon ylsi lopulta kotijoukkue HPK.

Illan kotijoukkue Sportin kokoonpanossa ei nähty muutoksia voitokkaaseen Kärpät-otteluun verrattuna. HPK:lta puolestaan puuttui kokoonpanosta edellisessä ottelussa pelannut Markus Nenonen. Terävästä laukauksestaan tunnetun hyökkääjän paikan kokoonpanossa otti Samuli Aaltonen.

Sport ja HPK koettelivat enimmäkseen laitojen ja mailojen kestävyyksiä läpi ottelun. Avauserässä Sportilla oli tuhannen taalan paikka nousta aikaiseen johtoon, mutta
Kalle Miketinac onnistui nostamaan kiekon maalivahdin alueelta suoraan päätyverkkoon. Sportin ylivoima oli yskivää ja päättyi enimmäkseen rangaistukseen hyökkäysalueella. HPK:n alivoima ei kovaan koetukseen joutunut, mutta hämeenlinnalaisvieraidenkaan ylivoima ei kovin kiitettävällä tasolla suoriutunut.

Toisessa erässä Petteri Nikkilä oli mukana tilanteissa, joissa Sport menetti kaksi parasta pelaajaansa pukukopin puolelle. Ensin Zack Hayesin taklauksesta HPK-puolustajan maila osui Sportin Atro Leppäsen kasvoihin ja vaasalaispuolustaja poistui paikattavaksi.

Hetkeä myöhemmin Nikkilä oli luistelukisassa päätykiekosta Jens Lööken kanssa, eikä Sportin kultakypärä odottanut Nikkilän taklausta. Lööke lensi vauhdikkaasti laitaa päin ja ruotsalaishyökkääjä talutettiin pois kaukalosta. Sportin helpotukseksi Leppänen palasi päätöserässä takaisin kaukaloon.

Vaikka Sport ontuili viimeistelynsä kanssa, HPK ei päässyt rokottamaan vähäisistä vastahyökkäyksistään, eikä vaasalaispuolustus joutunut pinteeseen. Ottelusta kehkeytyikin Rajaniemen ja Miroslav Svobodan kaksintaistelu.

Jatkoaika tarjosi ainoastaan vauhtia ja vaarattomia tilanteita, ja ratkaisu haettiin voittomaalikilpailusta. HPK:lta maalinteossa onnistuivat Teemu Rautiainen ja Veikko Loimaranta. Sportilta puolestaan onnistujia olivat Sebastian Wännström ja Axel Holmström. Lisäpisteen HPK:lle ratkaisi viidennessä parissa Nikkilä.

65.00 0–1 Petteri Nikkilä vl

Sport 3,31 – 1,88 HPK

KalPa vei keltamustien taiston Lappeenrannassa

KalPa ratkaisi ottelun jo toisessa erässä ja jätti SaiPan vaille mahdollisuuksia.

Tyhjyyttään kumisevassa Kisapuiston jäähallissa nähtiin tyly KalPa, joka otti pelin haltuunsa heti ensimmäisestä minuutista alkaen. SaiPa taisteli sen minkä pystyi, mutta lappeenrantalaisisäntien selkäranka katkesi jo ensimmäisen erän jälkeen. Ottelun intensiteetti ei lopulta päässyt kasvamaan korkealle, kun KalPa pystyi usean maalin johtoon päästyään ottamaan jalkaa pois kaasulta.

LÄHTÖKOHDAT

Itäsuomalaiset omien maakuntiensa ylpeydet lähtivät torstai-illan otteluun täysin erilaisista lähtökohdista. SaiPa on lyönyt hanskat tiskiin jo tämän kauden osalta ja KalPa taistelee tiukassa keskikastissa, jossa tappiolla tai voitolla voi vaihtua useampikin sija.
Kauden ensimmäinen kohtaaminen syyskuussa päättyi voittomaalikilpailun kautta KalPan voittoon. Tuolloin SaiPa nousi kolmen maalin tappioasemasta tasoin.

Ottelun ensimmäisistä luistintenpiirroista lähtien oli selvää, kumpi joukkue vie ottelua. SaiPa joutui kotikaukalossaan heti puolustusasemiin, kun KalPa vyörytti pitkiä hyökkäyksiä lappeenrantalaisten päädyssä.

Vierailijat johtivat ensimmäisen erän jälkeen 2–0 Filip Westerlundin ja Andreas Okanyn maaleilla. Sami Tavernier sekä Aapeli Räsänen lisäsivät toisessa erässä johtoa vielä kahdella maalilla. Tämän jälkeen ottelun loppu oli vain pelailua, joskin KalPa hallitsi pelitapahtumia päätössummeriin saakka. Ottelu päättyi lopulta lukemiin 0–7, kun Matyas Kantner, Okany ja Saku Salmela osuivat vielä maalipuiden väliin päätöserässä.

10.03 0–1 Filip Westerlund (Okany, Immonen)
18.08 0–2 Andreas Okany (Klemetti, Gallet)
26.18 0–3 Sami Tavernier
27.57 0–4 Aapeli Räsänen (Simontaival, Mäenpää)
41.53 0–5 Matyas Kantner
51.12 0–6 Andreas Okany (Mattila, Lantta)
59.35 0–7 Saku Salmela (Kapanen, Kantner)