Kierrosraportti: Kontiolan jatkoaikaosuma kaatoi HIFK:n, Nymanin hattutemppu masensi SaiPaa

LIIGA / Kierrosraportti
Liigan lauantai-ilta tarjosi ensimmäisen täyden ottelukierroksen maaottelutauon jälkeen.

Kontiolan jatkoaikamaali hiljensi loppuunmyydyn Nordiksen

Tappara palasi perjantaisen paikallisottelun jälkeen voittojen tielle kaatamalla HIFK:n Helsingissä jatkoajalla lukemin 3–2. Voitto-osumasta vastasi paluunsa jälkeen ensimmäisen maalin iskenyt Petri Kontiola. Tappio katkaisi HIFK:n neljän ottelun voittoputken.

Tappara roikkui pitkään kuskin paikalla, mutta hurjasti tasoitusosumaa hakenut HIFK kampesi myöhään tasoihin täyden 8200-päisen kotiyleisönsä riemuksi. Jatkoajalla ratkaisun iski perjantaina paluun kaukaloihin tehnyt Petri Kontiola.

Lähtökohdat

Kumpikin joukkue joutui matkustamaan eilisen kierroksen jälkeen HIFK:n pelattua Lappeenrannassa SaiPan vieraana ja Tapparan isännöityä Ilvestä kauden kolmannessa Tampereen paikallisottelussa. Joukkueet olivat ennen ottelua kohdanneet kerran tällä kaudella, kun Tapparan myöhäinen voittomaali antoi karvaan lopun HIFK:n kauden avauspelille.

Isäntien ainoa muutos oli tolppien välissä, kun huippuvireinen Niko Hovinen korvasi Roope Taposen maalilla. Tappara teki niin ikään vain yhden muutoksen Kasper Kulonummen noustua seitsemänneksi puolustajaksi. Pois kokoonpanosta tippui Oskari Manninen.

Avaintapahtumat

Rutiininomaisen vahvan Tapparan kirkkaimpana tähtenä tuikki jälleen Anton Levtchi, joka nousi kolmen tehopisteen illan turvin Liigan pistepörssin kärkeen. HIFK rummutti ottelussa paljon laukauksia luoden vaarallisia maalintekopaikkoja, mutta Tappara hyödynsi isäntien virheet.

Päätöserässä nähtiin huomattavasti vahvempi HIFK, mutta myöhäisestä tasoituksesta huolimatta Tappara oli lähellä iskeä voittomaalin vielä varsinaisen peliajan aikana. Vieraiden voittomaalista vastasi kuitenkin Kontiola, jolle maali oli ensimmäinen runkosarjassa sitten helmikuun 10. päivän.

Tappio katkaisi HIFK:n neljän ottelun voittoputken. Ottelu oli ykkösmaalivahdin paikkaa hiljalleen hankkineelle Hoviselle kauden ensimmäinen, jossa hänen torjuntaprosenttinsa oli alle 90 prosenttia.

Maalintekijät:
2.31 1–0 Aleksanteri Kaskimäki
10.25 1–1 Anton Levtchi (Savinainen, Kontiola)
33.38 1–2 Veli-Matti Savinainen (Levtchi, Juolevi)
54.47 2–2 Luke Martin (Lehterä, Jääskä)
61.27 3–2 Petri Kontiola (Kemiläinen, Levtchi)

Maaliodottama:
HIFK 3,23 – 3,05 Tappara

Jani Nymanin hattutemppu johdatti Ilveksen voittoon

Ilves tuskaili avauserän ottelussa SaiPaa vastaan, mutta toisessa erässä Jani Nyman teki kolme maalia ja käänsi tupsukorvat johtoasemaan. Muiden ilvesläisten päätöserän osumien myötä loppulukemat kirjattiin Ilvekselle 5−2.

Jani Nyman teki Liiga-uransa ensimmäisen hattutempun, kun sarjakakkonen Ilves kaatoi sarjajumbo SaiPan Tampereella. Nymanin lisäksi kolmeen tehopisteeseen ylsi puolustaja Dominik Mašín, jolle kirjattiin tehot 1+2.

Lähtökohdat

Ilves oli voittanut perjantaina paikallisvastustaja Tapparan jatkoajalla, ja aikaisempina vuosina seuraavan päivän pelit olivat olleet joukkueelle vaikeampia. Tällä kaudella Ilves oli tosin ottanut Tappara-voittojen perään kaksi voittoa HIFK:sta.

SaiPa sai keskiviikkona kunnolla kyytiä Turussa, ja silloin koko ottelun maalin suulla ollut Henri Kiviaho palasi Ilvestä vastaan maalin suulle.

SaiPa meni johtoon jo ajassa 1.33, kun Janne Naukkarinen onnistui maalinteossa siirretyn rangaistuksen aikana. Toisessa erässä Jani Nyman otti tahtipuikon ja teki kolme maalia, joissa hän osoitti erilaisia kykyjä. Ensimmäinen osuma syntyi hienolla rannelaukauksella, toinen tyylikkäällä ohjauksella ja kolmas maalin edestä paluukiekosta.

Nymanin kolmannen maalin jälkeen SaiPa kavensi nopeasti, mutta kolmannessa erässä joukkueen tuhoksi koitui Valtteri Lipiäisen poikittaisesta mailasta ottama viisiminuuttinen ja pelirangaistus, kun hän tönäisi Petr Kodýtekin päin laitaa. Tämän rangaiustuksen aikana Oula Palve teki Ilveksen neljännen maalin ja loppulukemat sinetöitiin tyhjiin Mašínin osumalla.

TPS:lle helpottava voitto vahvistuneesta Ässistä

TPS oli hankala vieras Ässille, kun Palloseura haki pisteet Porista lukemin 2–1. Ässät sai otteluun runkopelaajiansa takaisin, mutta Linus Fröbergin voittomaali ylivoimalla riitti kolmeen pisteeseen.

Pitkän odotuksen jälkeen keskiviikkona varsinaisella peliajalla voittanut TPS jatkoi hyvää virettään voittamalla Ässät Porissa lukemin 2–1. Linus Fröberg vastasi vieraiden voittomaalista jo hieman ottelun puolen välin jälkeen, ja tasainen koitos ratkesi turkulaisten hyväksi päätöserän kolmesta rangaistuksesta huolimatta.

Lähtökohdat

Ässät sai otteluun takaisin kolme avainpelaajaansa, kun ykkösvahti Niklas Rubin, tähtihyökkääjä Lenni Hämeenaho ja kapteeni Jesse Joensuu palasivat patapaitaan. TPS ei muuttanut kokoonpanoa ollenkaan perjantaisesta Sport-ottelusta. Kohtaaminen oli joukkueiden kauden kolmas. Aiemmin kumpikin oli voittanut yhden ottelun kotonaan.

Ottelun kaikki maalit iskettiin kahden ensimmäisen erän aikana, ja päätöserään takaa-ajoasemasta lähtenyt kotijoukkue tahkosi kuusi minuuttia ylivoimaa tuloksetta. Ässät haki lopussa tasoitusosumaa myös ilman maalivahtia, mutta ei saanut kiekkoa maaliin. Porilaiset ovat nyt voittaneet vain yhden viimesestä seitsemästä ottelustaan.

Kolmannen peräkkäisen ottelun maalin suulla aloittanut Eetu Anttila torjui viikon toisen voittonsa, ja 24-vuotias näyttäisi vakiinnuttaneensa ykkösmaalivahdin paikan, kunnes Filip Lindberg palaa kokoonpanoon.

11.15 0–1 Kalle Väisänen (Jasu)
26.30 1–1 Kasperi Ojantakanen (Ikonen, Matinmikko)
32.57 1–2 Linus Fröberg (Marjala, Suomi) yv

Ässät 2,14 – 2,00 TPS

Jännitysnäytelmä päättyi KalPan kotivoittoon

KalPa vei toisen peräkkäisen ottelun Kärppiä vastaan. Päätöserässä voittomaalista vastasi isäntien Andreas Okany, ja KalPa vei pisteet Kärppien myöhäisestä kavennuksesta huolimatta.

Toinen perättäinen KalPan ja Kärppien välinen kamppailu päättyi eilisen tapaan kotijoukkueen juhliin. Tällä kertaa esiin astuivat maalivahdit. Kummassakin päädyssä kiekot pysähtyivät 95 prosentin varmuudella maalivahtien haltuun.

Lähtökohdat

Eilen KalPan voittoon päättynyt ottelu kavensi Kärppien kokoonpanoa, kun Joonas Kemppainen tippui kurinpitokäsittelyn ajaksi pois kokoonpanosta.

KalPan ainoat kokoonpanomuutokset koskivat alakertaa. Torjuntavastuuseen hyppäsi Juha Jatkola ja Saku Salmela sai vastuuta seitsemäntenä puolustajana.

Ottelun tähdet löytyivät maalipuiden välistä. Ottelun avausmaalia jouduttiin odottamaan miltein kaksi erää. Matyás Kantner upotti kiekon ohi upean ottelun pelanneen Niklas Westerholmin. KalPan maalilla Juha Jatkola torjui myös vakuuttavasti, ollen voitokkaan ottelun tukipilari.

Kärpät pääsivät vielä kolmannen erän lopussa maalin päähän. Kova paine tuotti tulosta ja videotarkistuksen jälkeen Atte Ohtamaan tekemä maali säilyi tulostaululla. Pisteet jäivät kuitenkin Liigan parhaimman kotijoukkueen haltuun, joten Kärppien vierasreissu Kuopioon jäi mollivoittoiseksi.

37.23 1–0 Matyáš Kantner (Pitkänen, Korhonen)
46.20 2–0 Andreas Okany (Lantta, Elorinne)
58.00 2–1 Atte Ohtamaa (Tiivola, Hyry)

KalPa 3,43 – 1,88 Kärpät

KooKoo katkaisi kolmen ottelun tappioputken

KooKoo ei antanut Pelicansille mahdollisuuksia Sumulaakson lauantai-illassa. Kouvolalaisten ruotsalaishyökkääjät olivat tehokkaita ja kotijoukkueen maalia vartioinut Oskari Setänen pelasi nollapelin.

KooKoo aiheutti ottelun alusta alkaen vaikeuksia Pelicansille vahvalla liikkeellä ja pitkillä pyörityksillä. Lisäksi johtoasemaan päästyään kotijoukkue puolusti uhrautuvasti. 3 388 katsojaa sai todistaa Sumulaaksossa viihdyttävän ottelun, jossa kotijoukkue ratkaisi ottelun paremmalla tehokkuudella.

Lähtökohdat

Lauantai-illan ottelu oli molemmille viikon toinen. KooKoo palasi maajoukkuetauolta keskiviikkona, kun kouvolalaiset olivat matkustaneet Ouluun Kärppien vieraaksi. Tuolloin oululaiset olivat vahvempia lukemin 3−1. Pelicans isännöi perjantaina Ässiä kotonaan ja pussinokat ottivat kolme pistettä lukemin 3−2. KooKoo tarpoi ennen ottelua kolmen ottelun tappioputkessa, kun taas Pelicansilla oli kaksi voittoa alla.

Vaikka ottelu eteni pääasiassa KooKoon hallinnassa, niin Pelicansilla oli myös erityisesti ylivoimilla paikkansa. Eero Teräväisen ensimmäisen erän avausmaalin jälkeen lahtelaisille tarjottiin välittömästi paikkaa tulla tasoihin ylivoimalla. Ylivoima oli kuitenkin tehotonta, ja Oskari Setänen esitti varmoja otteita kouvolalaisten maalilla.

Ottelu ratkesi toisessa erässä, kun KooKoo siirtyi jo kolmen maalin johtoon Petter Emanuelssonin ja Linus Anderssonin maaleilla. Ben Tardif taiteli vielä erän lopussa KooKoon 4−0-johtoon.

Enempää maaleja ottelussa ei nähty, vaikka Pelicans sai kiekon kertaalleen KooKoon maaliin kolmannessa erässä. Maali kuitenkin hylättiin videotarkastuksen jälkeen kädellä tehtynä.

15.24 1–0 Eero Teräväinen (Molin)
25.39 2–0 Petter Emanuelsson (Engberg, Setänen)
29.02 3–0 Linus Andersson (D'Astous)
38.54 4–0 Ben Tardif (Koblizek, D'Astous)

KooKoo 3,55 – 3,25 Pelicans

Lukko kesti Jukurien myllyn ja nousi voittoon – Huuhtasen käytös puhutti

Lukko piti pintansa Jukurien hurjasta päätöserän kiristä huolimatta ja nappasi Mikkelistä kolme pistettä lukemin 3–2. Ottelussa huomiota herätti kolmas erä, jossa jaettiin runsaasti rangaistuksia. Neljän peliminuutin sisään tuomaristo tarkasti kahdesti ulosajotilanteita videolta.

Lukko nousi rinnalle ja ohi Jukurien vieraana Mikkelissä vieden pisteet kotimatkalle lukemin 3–2. Ottelun voittomaalista vastasi Niclas Almari, jolle osuma oli kauden ensimmäinen. Jukurit iski päätöserässä kirivaihteen päälle, mutta Lukon viidestä kahden minuutin rangaistuksesta huolimatta kiekko löytyi Daniel Lebedeffin selän takaa vain kerran, ja Lukko selvisi isäntien kirityksestä.

Lähtökohdat

Jukurien paluu maaottelutauolta sai erinomaisen alun, kun mikkeliläisryhmä kaatoi JYPin torstaina Jyväskylässä. Lukko lähti otteluun hyvin levänneenä, sillä ottelu oli raumalaisten ensimmäinen tauon jälkeen. Joukkueet kohtasivat kertaalleen alkukaudesta Raumalla, ja ottelu päättyi Jukurien murskaavaan 6–1-voittoon.

Jukurit mylläsi puolustusparejaan, mutta pelaajistoon ainoa muutos oli Niilo Romppasen nousu kokoonpanoon. Ennen taukoa loukkaantumisista kärsinyt Lukko sai kokoonpanoonsa takaisin Linus Nymanin, Tuukka Tieksolan ja Gabriel Fontainen. Ykkösmaalivahdin tonttia hoitanut Samuel Harvey oli sivussa ottelusta henkilökohtaisten syiden takia.

Avauserässä Kasper Soini iski kovalla laukauksella uransa ensimmäisen Liiga-maalin. Lukko nousi kuitenkin tasoihin vielä avauserän aikana, ja toisessa erässä Josh Brook vei vieraat johtoon. Päätöserässä jaettiin yhteensä seitsemän kahden minuutin rangaistusta, ja peli oli katkonaista. Suurin huomio rangaistuksista kuitenkin keskittyi kahteen videotarkastuksen aiheuttaneeseen vihellykseen.

Jukurien kultakypärä Niko Huuhtasen nähtiin näpäyttävän mailallaan Lukon vaihtopenkille, ja tuomaristo antoi tästä kahden minuutin rangaistuksen videotarkastuksen jälkeen. Vain neljä peliminuuttia myöhemmin Lukko-puolustaja Joonas Järvinen huitoi Pekka Jormakkaa käteen, ja tilanne tarkistettiin niin ikään videolta. Jormakka kävi iskun jälkeen pukukopissa, mutta palasi ottelun loppuhetkille. Jukurit runnoi myöhään kavennusmaalin, mutta Lukko piti pintansa ja katkaisi isäntien kolmen ottelun voittoputken.

5.48 1–0 Kasper Soini (M. Kovařčík, O. Kovařčík)
13.55 1–1 Jami Krannila (Almari, Ervasti)
31.19 1–2 Josh Brook (Reunanen, Po. Westerholm)
46.36 1–3 Niclas Almari tv
58.11 2–3 Jarkko Immonen (Huuhtanen, Nässen) im, yv

Jukurit 2,09 – 2,06 Lukko

Juttua muokattu 18.11.2023 klo 23:15: Korjattu tieto Jormakan paluusta otteluun.

HPK:lle tärkeä kotivoitto Antti Pihlströmin johdolla

HPK kaatoi Vaasan Sportin joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa loppulukemin 3–1. Ottelun hahmoja olivat kaksi maalia iskenyt Antti Pihlström ja kaksi syöttöpistettä saalistanut Teemu Rautiainen.

Viikon toisessa ottelussaan HPK osoitti erikoistilannepelinsä toimivan tehdessään ensimmäisen maalinsa siirretyn rangaistuksen aikana ja toisen ylivoimalla. Sport heräsi toisessa erässä peliin mukaan Jesse Rantasen liigauran avausmaalin myötä. Kyseinen osuma jäi kuitenkin vieraille laihaksi lohduksi HPK:n taistellessa tiukasti. Loppulukemat 3–1 tyhjään maaliin viimeisteli kahden maalin iltaa viettänyt Antti Pihlström.

Lähtökohdat

Otteluohjelma tarjosi keskiviikkona KalPalle hävinneelle HPK:lle selvän edun, sillä perjantaina TPS:n kotonaan voittanut Sport joutui matkustamaan Hämeenlinnaan jo viikon kolmanteen otteluunsa. Ennen illan ottelua HPK oli hävinnyt viidestä viimeisestä ottelustaan neljä ja vierailija Sport puolestaan kolme. Isoin muutos joukkueiden kokoonpanoissa nähtiin Sportin maalilla Rasmus Reijolan luisteltua tolppien väliin kolmatta kertaa tällä kaudella.

Sport aloitti ottelun vahvasti hallitsemalla peliä aktiivisuudellaan. Siitä huolimatta HPK oli avauserässä tehokkaampi Antti Pihlströmin avatessa kotijoukkueen maalihanat siirretyn rangaistuksen aikana. HPK kasvatti johtoaan entisestään toisessa erässä, kun Petteri Nurmi laukoi ylivoimalla kauden ensimmäisen osumansa viivasta. Vaasalaiset eivät tästä kuitenkaan lannistuneet, sillä Jesse Rantanen kavensi tilanteeksi 2–1 liigauransa avausmaalillaan.

Kolmannessa erässä Sport haki rohkeasti tasoitusosumaa, mutta ei saanut palkintoa sisukkaasti puolustaneen kotijoukkueen seurauksena. Kolmannen erän ainoasta osumasta vastasi Antti Pihlström laukoessaan illan toisen osumansa tyhjään Sport-maaliin. Näin ollen HPK nappasi tärkeän kotivoiton loppulukemin 3–1.

13.30 1–0 Antti Pihlström (Tuulola, Rautiainen) sr
26.10 2–0 Petteri Nurmi (Rautiainen, Ketola) yv
35.52 2–1 Jesse Rantanen (Riska)
58.51 3–1 Antti Pihlström (Nikkilä) tm