Kierrosraportti: Kotijoukkueet juhlivat, Sportille ja Jukureille ensimmäiset voitot tapaninpäivän otteluista

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Liiga palasi lyhyeltä joulutauolta täyden kierroksen voimin. Tapsan tansseissa nähtiin peräti neljä jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun saakka edennyttä kamppailua.

Ilves katkaisi orastavan tappioputkensa

TPS nousi viimeisen kymmenen minuutin aikana kahden maalin takaa tasoihin, mutta jatkoajalla rangaistukset koituivat turkulaisten kohtaloksi.

Ilves ja TPS tarjosivat tapaninpäivänä tiukan ja viihdyttävän kiekkonäytelmän, joka ratkesi vain vaivoin ennen kuin edessä olisi ollut voittomaalikilpailu. Tupsukorvat pinnistivät edelle lukemin 4–3.

LÄHTÖKOHDAT

Kotijoukkue Ilves lähti otteluun vain yksi asia mielessään, tavoitteena oli katkaista tappioputki turkulaisia vastaan. Joukkue oli ennen illan ottelua hävinnyt Palloseuralle kolme kertaa putkeen ja edellisen kymmenen ottelun otannalla voitot olivat turkulaisten hyväksi 8–2.

Kummankin joukkueen kokoonpanossa nähtiin muutoksia. Ilves sekoitti hyökkäysketjujaan ja Juuso Könönen uupui miehistöstä. TPS:n sairastuvalla riittää pelaajia, kun joulukuussa muun muassa Aarne Intonen ja Aarne Talvitie loukkaantuivat jo muiden sivussa olevien lisäksi.

AVAINTAPAHTUMAT

Turkulaiset osoittivat heti ottelun alkuhetkillä, että joukkue tuli tapaninpäivään tosissaan haastamaan sarjakakkosen. Avauserässä kumpikin joukkue loi tilanteita, mutta muutamat hyvät tekopaikat jäivät vielä käyttämättä. Ilves nousi hivenen niskan päälle erän edetessä.

Sekä Ilves että TPS olivat virtaa täynnä joulun jälkeen ja erityisesti vierasjoukkue onnistui omina virtapiikkihetkinään riistämään kiekon muutamaan otteeseen oivallisesti Ilves-päädyssä. Myös ylivoimapelin turvin TPS sai otetta. Erän aikana nähtiin myös yksi joukkuepaini, jossa liki kaikki kentällä olleet pelaajat myskäsivät tupsukorvien maalin taustalla – tuloksena kummallekin kolme kaksiminuuttista. Hetki tästä ja Matias Mäntykivi vei läpiajosta tupsukorvat johtoon.

Sähköistynyt ottelu oli pian tasan, kun Palloseuraan HIFK:sta palannut Leevi Teissala kiskaisi kauden ensimmäisellään limpun ohi Jakub Málekin. Viime vuosien Ilves-johtohahmo Eemeli Suomi otti oikeuden omiin käsiinsä kolmannen erän alussa ja vei kotijoukkueen kahden maalin karkumatkalle. Tupsukorville tuli hetkellistä Jobin postia, kun Dominik Mašín sai kiekon kasvoihinsa ja poistui pukusuojaan. Hän palasi kuitenkin tositoimiin.

TPS sai vielä kirin aikaiseksi, kun ykkösvitja hääri tehokkaana hyökkäyspäässä. Lukas Wernblom tempaisi laatan verkon perukoille. Paine kasvoi Ilves-maalilla ja loppujen lopuksi kapteeni Juhani Jasu tinttasikin lukemat 3–3:een muutama minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Jatkoajalle lähdettiin kuumissa tunnelmissa, kun Wernblomin viikate oli halkoa Ilves-kippari Niklas Frimanin sormia. Yliajan paras tulokseton maalipaikka aukesi Joona Ikoselle, jonka läpiajon Filip Lindberg kuitenkin TPS-veräjällä selvitti. Ilves pääsi pelaamaan ylivoimaa vieraiden pelattua liian monella pelaajalla kerralla. Seitsemän sekuntia ennen jatkoajan päättymistä Petr Kodýtek nykäisi voittomaalin lähietäisyydeltä.

MAALINTEKIJÄT
31.17 1–0 Matias Mäntykivi (Friman)
33.18 1–1 Leevi Teissala (Jasu, Jürgens)
40.18 2–1 Eemeli Suomi (Clendening, Mäntykivi) yv
43.48 3–1 Eemeli Suomi (Mäntykivi, Ikonen)
52.18 3–2 Lukas Wernblom (Fröberg, Johansson)
57.06 3–3 Juhani Jasu (Marjala, Dudas)
64.53 4–3 Petr Kodýtek (Stránský, Mašín) sr

MAALIODOTTAMA
Ilves 2,66 – 2,34 TPS

Kasper Lundellin uran ensimmäiset maalit johtivat HIFK:n voittoon HPK:sta

HIFK:n nelosketju oli tehokkaana HPK:n kaadossa. Kasper Lundell teki kaksi maalia, Miro Väänäselle merkattiin kolme syöttöpistettä ja Teemu Tallberg syötti kaksi osumaa.

HIFK:n Kasper Lundell aloitti kauden lainalla illan vastustajassa HPK:ssa, mutta pesti jäi lyhyeksi avausottelussa sattuneen loukkaantumisen takia. Nuori hyökkääjä teki tapaninpäivän kohtaamisen toisessa erässä Liiga-uransa kaksi ensimmäistä maalia, jotka jäivät ratkaiseviksi HIFK:n ottaessa jo kauden neljännen voittonsa HPK:sta.

LÄHTÖKOHDAT

Epätasaisesti viime aikoina pelannut HIFK oli hävinnyt kolme edellistä otteluaan ja tehnyt niissä yhteensä vain kaksi maalia. Huolta aiheuttivat myös etenkin puolustusta vaivanneet poissaolot. HIFK:lta oli sivussa peräti kahdeksan puolustajaa, joista seitsemän oli poissa terveyssyistä ja Otto Salin nuorten MM-kisojen takia. HIFK:n sarjasijoitus on hieman heikommasta vaiheesta huolimatta kolmas, mutta sarjan kärkikaksikko on viime aikoina päässyt karkuun.

HPK puolestaan lähti otteluun sarjataulukon kolmantena loppupäästä katsottuna. Heikohko 13. sija johtuu toki enemmän alkukauden todella vaisuista tuloksista kuin nykykunnosta. HPK oli ennen tiistain kamppailua voittanut kaksi edellistä peliään. Hieman pidemmällä aikavälillä se on viime aikoina voittanut suunnilleen yhtä monta ottelua kuin hävinnyt.

Avauserän kohokohtia olivat HIFK:n Joni Ikosen ja HPK:n Markus Nenosen napakat ja tarkat laukaukset ylänurkkaan, joiden myötä ensimmäistä erätaukoa vietettiin lukemissa 1–1.

Toisessa erässä Lundell pysyi hyvässä maalipaikassa rauhallisena ja harhautteli kiekon kylmästi ohi HPK-maalivahti Sami Rajaniemen. Erän päätöslukemat 3–1 Lundell iski paluukiekosta. Ketjukaverit Teemu Tallberg ja Miro Väänänen saivat syöttömerkinnät molempiin maaleihin. Väänänen kohensi saldoaan vielä kolmannella syöttöpisteellä Joonas Raskin viimeistellessä loppunumeroiksi 4–1 päätöserän lopulla.

14.49 1–0 Joni Ikonen (Melart, Jääskä) yv
16.47 1–1 Markus Nenonen (Pihlström)
29.18 2–1 Kasper Lundell (Tallberg, Väänänen)
38.27 3–1 Kasper Lundell (Tallberg, Väänänen) sr
58.49 4–1 Joonas Rask (Ikonen, Väänänen)

HIFK 2,00 – 1,45 HPK

Ässille makoisa voitto kotiyleisön edessä

Ässät kaatoi jälleen sarjakärki Tapparan, kun tällä kertaa joukkue oli maalin verran parempi kotikaukalossaan.

Joukkueet etenivät rinta rinnan lähes koko ottelun ajan. Lopulta ottelun voittomaalista voittomaalikilpailussa vastasi Aleksi Heimosalmi.

LÄHTÖKOHDAT

Tamperelaiset saapuivat otteluun viiden ottelun voittoputkessa, kun taas Ässät katkaisi tappioputkensa viime ottelussa Ilveksen vieraana. Tapparan sijoitus ennen kamppailua sarjataulukossa oli ensimmäinen, kun taas porilaisten yhdeksäs.

Joukkueiden kauden aikaisempi kohtaaminen oli lokakuun lopussa Tampereella, kun Ässät latoi taululle 6–2-lukemat.

Ottelun alkutahdit löi heti alkuun Ässät. Feetu Kniti löi Patrik Juholan taisteleman kulmakiekon sisään. Tapparan vastaus tuli kuitenkin nopeasti. Petteri Puhakka iski maalin edestä kiekon sisään ohi Niklas Rubinin vartioiman maalin. Näistä lukemista siirryttiin myös ensimmäiselle erätauolle.

Toinen erä alkoi ensimmäisen tavoin Ässien maalilla. Leevi Viitala tinttasi ylivoimalla kiekon maalin takanurkkaan. Toisen erän toiseksi viimeisellä minuutilla loukkaantumisensa jälkeen kokoonpanoon palannut Valtteri Kemiläinen tykitti ottelun ylivoimalla tasoihin.

Viimeisen erän alkupuoliskolla Tapparan hyökkäyksessä pelannut puolustaja Luke Witkowski taklasi Ässien Libor Zábranskýa polvella ja lensi ulos. Maaleja ei kuitenkaan kolmannessa erässä nähty. Ottelu venyi lopulta voittomaalikilpailuun, jossa ratkaisevan maalin Ässille iski Heimosalmi.

1.59 1–0 Feetu Knihti (Juhola, Joensuu)
4.16 1–1 Petteri Puhakka (Liedes, Halloran)
21.44 2–1 Leevi Viitala (Graber) yv
38.37 2–2 Valtteri Kemiläinen (Levtchi, Granath) yv
65.00 3–2 Aleksi Heimosalmi vl

Ässät 2,90 – 2,50 Tappara

Oulussa taisteltiin loppuun asti voitosta ja Arttu Hyry ratkaisi voiton Kärpille

Kärpät nousi kolme kertaa maalin päähän, tasoitti ja lopulta voitti ottelun jatkoajalla. Näin joukkue otti ensimmäisen voittonsa uuden päävalmentajansa Ville Mäntymaan alaisuudessa kotiyleisönsä edessä.

JYP näytti tuovan kotijoukkueelle sen viidennen peräkkäisen tappion voitettuaan ensimmäisen erän 2–0. Kärpät taisteli kuitenkin loppuun asti ja se toi palkinnon. 5–4-jatkoaikavoitto oli todellista herkkua niin joukkueelle kuin kannattajillekin.

LÄHTÖKOHDAT

Kärpät oli tehnyt pieniä viilauksia kokoonpanoon Pelicans-ottelun jälkeen. Puolustuksessa Joel Olkkonen vaihtui Viktor Berglundiin ja hyökkäyksessä Julius Hermonen otti Noel Gunlerin paikan. Lisäksi kärkiketjuissa Ville Koivunen ja Nick Ritchie vaihtoivat paikkoja.

Vieraiden pelaavaan kokoonpanoon palasi C.J. Smith ja vastaavasti Riku Tohila tippui kokoonpanosta. Mikko Perttu otti Tohilan paikan neloskentän keskushyökkääjänä ja Smith siirtyi toisen kärkikentän laitaan.

JYP sai otteluun unelma-alun, kun se iski ylivoimalla tutulla kolmikolla. Reid Gardiner laukoi kiekon maaliin Jerry Turkulaisen ja Sami Nikun esityöstä. Kun vielä Miika Koiviston pyllähdyksen seurauksena vieraat pääsivät kaksi vastaan yksi -hyökkäykseen, eikä Juuso Puustinen erehtynyt, niin kahden maalin johdossa oli hyvä lähteä toiseen erään.

Toisessa erässä nähtiin kolme maalia, kun Kärpät nousi erän aikana kaksi kertaa maalin päähän. Varsinkin Teemu Turusen hienon ilmasta lyödyn maalin jälkeen erän lopussa Kärpät haki valtavalla paineella tasoitusta. Se ei vielä onnistunut, mutta otteiden paraneminen takasi kaikki eväät todelliselle trillerille.

Kärpät nousi vielä kolmannen kerran maalin päähän Connor Bunnamanin maalilla ja Atte Ohtamaa tasoitti ottelun. Arttu Hyry ratkaisi ottelun. Hän iski maalin, kun jatkoaikaa oli pelattu 18 sekuntia.

15.50 0–1 Reid Gardiner (Niku, Turkulainen) yv
18.40 0–2 Juuso Puustinen (Malinen, Niku)
34.09 1–2 Ville Koivunen (Bunnaman, Junttila)
36.17 1–3 Eetu Peltola (Vidgren, Perttu)
38.31 2–3 Teemu Turunen (Ritchie, Berglund)
40.27 2–4 C.J. Smith (Gardiner, Vainio)
47.06 3–4 Connor Bunnaman (Junttila, Berglund)
48.10 4–4 Atte Ohtamaa (Hermonen, Tiivola)
60.18 5–4 Arttu Hyry (Junttila, Ohtamaa)

Kärpät 3,38 – 1,35 JYP

Sport voitti ensimmäistä kertaa tapaninpäivän ottelun

Sport oli aiemmin Liiga-historiansa aikana hävinnyt kaikki tapaninpäivänä pelatut ottelut. Seitsemän vuoden putki katkesi, kun Sport kaatoi Lukon Miroslav Svobodan nollapelin avustamana maalein 1–0. Ainoan maalin iski Kalle Miketinac.

Lukko piti kiekkoa etenkin kaksi ensimmäistä erää ja puski kovaa päälle. Miroslav Svoboda oli kuitenkin mies paikallaan, kun hän nappasi peräti 39 koppia. Kun Lukko ei maalia itse tehnyt, kolmanteen erään parantanut Sport iski ja vei kamppailun lukemin 1–0.

LÄHTÖKOHDAT

Sport ei ollut aiemmin voittanut otteluakaan tapaninpäivänä, kun vastaavasti joulun välipäivien tilastoja tutkiessa Lukko on viimeisen 20 vuoden aikana ollut toiseksi paras joukkue. Ainoastaan tapaninpäivien otteluja katsoessa Lukko tosin oli vasta sijalla kymmenen.

Kummallakin joukkueella oli pienimuotoisia loukkaantumishuolia. Vaasalaisten riveistä puuttui joukkueen paras pistemies Jens Lööke, joka on pitkään sivussa. Lukko sai takaisin Julius Mattilan, mutta Jami Krannila puuttui edelleen ja myös Tuukka Tieksola oli sivussa. Samuel Harvey oli luukkuvahtina viimeisessä Lukko-ottelussaan.

Sport kesti Lukon hyökkäykset Svobodan johdolla. Etenkin avauserässä raumalaiset pitivät kiekkoa hallussaan ja laukoivat kolminkertaisesti kotijoukkueeseen verrattuna. Sportin puolustus- sekä maalivahtipeli toimivat, kuten edellisessäkin kotiottelussa, jolloin Sport piti niin ikään varsinaisella peliajalla kaverin nollilla.

Myös Lukko-vahti Daniel Lebedeff pelasi hyvän ottelun. Kalle Miketinacin viimeistelemä illan ainoa maali oli seurausta Sportin pidemmästä hyökkäyksestä. Maaliin oivan syötön antoi Atro Leppänen.

Lukon kärkipelaajien tehokkuus on ollut hukassa. Edellisessä ottelussa ennen joulutaukoa joukkueen kaksi maalia iski uusi vahvistus Steven Jandric, ja sitä aiemmissakin otteluissa ratkaisijat ovat nousseet esille ykkösketjun takaa. Kultakypärää kantava Sebastian Repo on tehnyt maalin viimeksi 1. joulukuuta ja ykkösketjun toinen laituri Brayden Burke on osunut Liigassa viimeksi 20. lokakuuta.

52.36 1–0 Kalle Miketinac (Leppänen, Hayes)

Sport 3,26 – 4,39 Lukko

Jukureille ensimmäinen täysi pistepotti tapaninpäivän otteluista – toisen erän rynnistys tylsytti täysin lahtelaisvieraat

Jukurit ei ollut aiemmin voittanut kolmen pisteen arvoisesti yhtäkään tapaninpäivän ottelua. Putki meni rikki, kun kotijoukkue runnoi Pelicansin maalein 4–1.

Pelicans aloitti ottelussa maalinteon, mutta mikkeliläisten rynnistys toisessa erässä päätti lopulta vierailijoiden rimpuilun. Jukurit nappasi ensimmäisen täyden pistepottinsa tapaninpäivänä pelatuissa otteluissaan Liigan historiassa.

Lähtökohdat

Lahtelaiset lähtivät otteluun allaan jatkoaikavoitto vierasottelusta Oulusta. Poissaoloja Pelicansilla riittää tällä hetkellä, nimittäin lahtelaisten hyökkääjistä peräti kahdeksan oli joko telakalla tai pelikiellossa. Lisäksi kokoonpanosta puuttui kaksi puolustajaa. Mikkelissä debyytin pääsi tekemään entisen HIFK:n maaliruiskun Kimmo Kuhdan poika Veeti, joka pelasi kokeneiden Jonas Enlundin ja Miika Roineen laidalla.

Jukurit saapui joulun jälkeen kahden tappion jälkeen takaisin askiin, kun se oli hävinnyt HPK:lle ja Tapparalle yhdellä maalilla kummassakin ottelussa.

Avaintapahtumat

Jukureiden ja Pelicansin välisessä ottelussa edettiin ensimmäinen erä vielä tasaisissa lukemissa. Alkutahdit ottelulle iski Luboš Horký, jonka laukoma kiekko painui ohi Markus Ruusun. Jukurit napautti avauserän loppupuolella ylivoimalla ottelun tasoihin, kun Pekka Jormakan tarkka laukaus päätyi Pelicansin maalin kattoon.

Toisessa erässä Pelicansin paketti levisi sitten pahemman kerran, kun kotijoukkue karkasi jo kolmen maalin johtoon ottelussa. Ottelussa tipahti jälleen yksi Pelicans-hyökkääjä pois, kun Elias Vilén törmäsi ikävännäköisesti suoraan maalin tolppaan. Tuomaristo tutki tilannetta vielä jälkikäteen videolta, mutta lisärangaistukseen ei ollut tilanteessa aihetta Niclas Lundgrenille.

Toisessa erässä mikkeliläisten ensimmäisestä osumasta vastasi puolustaja Niilo Romppanen, jolle maali oli liigauran ensimmäinen osuma. Toista erää hallitsi selkeästi kotijoukkue, joka vei laukaukset toisessa selvästi nimiinsä tylysti lukemin 27–9.

Päätöserä vaikutti enemmän pelailulta ja kellon kuluttamiselta loppuun kuin lahtelaisten raivokkaalta loppukiriltä kohti sarjapisteitä. Jukurit nappasi varsin mallikkaan 4–1-voiton tapaninpäivän koitoksesta. Lahtelaisille tämä oli yhdeksästä 26. joulukuuta pelatuista otteluista vasta kolmas, jossa joukkue jää pisteittä.

3.18 0–1 Luboš Horký (Schnarr)
19.01 1–1 Pekka Jormakka (Puistola) yv
21.03 2–1 Niilo Romppanen (Kovařčík O., Sandvik) tv
34.15 3–1 Ottoville Leppänen (Salonen, Kovařčík M.)
38.20 4–1 Michal Kovařčík (Larsen, Immonen) yv, vt

Jukurit 4,56 – 1,67 Pelicans

Kaakon derbyn voitto jälleen Kouvolaan – D’astous ottelun hahmona hattutempullaan

KooKoo ja SaiPa tehtailivat maaleja vuorotahtiin Kouvolan tiistai-illassa. Kaakon herruus jäi lopulta Kouvolaan voittomaalikilpailun jälkeen.

Vahvassa KooKoon hallinnassa alkanut ottelu ei kuitenkaan ollut riemukulkua Olli Salon johtamalle joukkueelle vahvan alun jälkeen. Vierasjoukkue SaiPa osoitti pitkästä aikaa sitkeyttä ja punnersi itsenä neljä kertaa tasoihin ottelun varsinaisella peliajalla. Voittomaalikilpailuun edenneen kamppailun ratkaisijaksi nousi kolme maalia ottelussa viimeistellyt Charle-Édouard D'Astous.

LÄHTÖKOHDAT

Viimeisissä otteluissa ennen lyhyttä joulutaukoa molemmat illan joukkueista kärsivät tappiot, kun KooKoo hävisi TPS:lle jatkoajalle ja KalPa murskasi SaiPan peräti lukemin 7–0.

Rumasta tappiosta huolimatta illan vierasjoukkue SaiPa lähti otteluun samalla miehistöllä. Ville Hämäläisen valmennusryhmä oli ainoastaan tyytynyt siirtelemään pelaajia eri kentällisten välillä. KooKoon kokoonpanoon nousivat edellisen ottelun jälkeen puolustaja Veeti Väisänen sekä hyökkääjä Emil Molin. Heidän tieltään saivat väistyä Simo Heinonen ja Väinö Liikonen. Maalille luisteli Nick Malík edellisessä ottelussa esiintyneen Oskari Setäsen sijaan.

Ottelun alku näytti pahoin samalta kuin SaiPan edellinen ottelu kokonaisuudessaan. KooKoo vei peliä, hallitsi kiekkoa ja rakensi paikkoja jokaisen kentällisen voimin. Kaikesta huolimatta ensimmäisen 20-minuuttisen jälkeen tulostaululla komeili lukemat 1–1 kouvolalaisten hallinnasta huolimatta.

Erätauon jälkeen KooKoo otti heti avausvaihdossa jälleen kuskin paikan itselleen, kun D'Astous viimeisteli ensimmäisen erän kahdesta maalistaan. Maalin jälkeen ottelu muuttui kuitenkin kaikista odotuksista huolimatta tasaväkisemmäksi, eikä SaiPan selkäranka katkennut edellisten otteluiden tavoin. Runsasmaalisessa toisessa erässä tehtiin maaleja vuorotahtiin niin tasaviisikoin, ylivoimalla kuin alivoimallakin yhteensä peräti viisi. Erätauolle poistuttiin lopulta kotijoukkueen johdossa lukemin 4–3.

Maalihanat tyrehtyivät kolmannessa erässä lähes täysin. KooKoo tiivisti oman pään pelaamistaan, eikä SaiPa vaikuttanut saavan aikaan edes todellista loppukiriä. Kaikesta huolimatta lappeenrantalaiset kampesivat itsenä neljättä kertaa ottelussa tasoihin Valtteri Lipiäisen tyylikkäällä maalilla puolittaisesta läpiajosta.

Jatkoajalla sitkeästi esiintyneelle SaiPalle tarjoutui loistava paikka voittomaaliin KooKoon hölmöiltyä jäähyn väärästä vaihdosta heti lisäminuuttien alussa. Ylivoima oli kuitenkin vaatimatonta, eikä jatkoajan loppuhetketkään tarjonneet todellisia maalipaikkoja kumpaankaan päähän. Voittomaalikilpailun sankariksi nousi hattutempun viimeistellyt KooKoon D'Astous.

11.06 1–0 Petter Emanuelsson (Aaltonen, Paajanen)
13.38 1–1 Jonne Tammela (Kivenmäki, Rajaniemi)
20.28 2–1 Charle-Édouard D'Astous (Tardif, Koblížek)
27.35 2–2 Mikko Niemelä (Tammela, Kalapudas) av
28.34 3–2 Charle-Édouard D'Astous (Koblížek, Tardif) yv
31.56 3–3 Antoine Morand (Helewka, Airola) yv
38.01 4–3 Arttu Ilomäki (D'Astous, Koblížek) yv
57.32 4–4 Valtteri Lipiäinen (Trejbal)