Kierrosraportti: Liigan häntäpää iskussa, Raumalla nopeimmat viisi maalia sitten vuoden 1998

LIIGA / Kierrosraportti
Liigan häntäpään joukkueet voitokkaana lauantain kuuden ottelun liigakierroksella. Raumalla nähtiin ensimmäisessä erässä maaleja urakalla.

Pelicansille täysi pistepotti Rinkelinmäeltä – Nathan Schnarr tehoili jälleen

Pelicans haki Hämeenlinnasta täyden pistepotin voittamalla HPK:n lukemin 3–1. Vierasjoukkue Pelicans voitti molemmat viikonlopun kamppailunsa, kun taas HPK kärsi tappiot molemmista otteluistaan.

HPK:n ja Pelicansin kauden ensimmäinen kamppailu lähti liikkeelle tasaisissa merkeissä. Molemmat joukkueet pystyivät pysymään kiekossa ja pelaamaan useamman pidemmän päätypelin. Toisaalta kumpikin myös puolusti laadukkaasti, eikä avauserässä nähty kuin muutama maalipaikka, joista kaikki syntyivät suorista hyökkäyksistä.

Ottelun avausmaali syntyi kuin varkain avauserän loppupuolella. HPK-puolustaja Juuso Ketola sai kiekon puolustussiniviivan alapuolella, purjehti läpi keskialueen ja laukoi kiekon vastustamattomasti etuyläkulmaan ohitettuaan kolme puolustavaa Pelicans-pelaajaa.

Erän lopulla Pelicans pääsi vielä ylivoimalle, mutta heikosti toiminut ylivoima ei onnistunut luomaan maalipaikkoja, maaleista puhumattakaan. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin HPK:n johtoasemassa.

Toinen erä alkoi myös tasaisissa merkeissä, mutta pian alun jälkeen HPK aloitti pienimuotoisen jäähyrallin. Ensin Juho Järvelä nappasi kiinnipitämisestä kaksiminuuttisen, joka ei tuottanut vielä erityisiä vaikeuksia HPK:lle. Pian tämän päätyttyä Teemu Rautiainen sai kuitenkin korkeasta mailasta 2+2-minuuttisen.

Tällä kertaa Pelicans ei enää tuhlannut ylivoimamahdollisuuttaan, vaan joukkue hyödynsi Rautiaisen rangaistuksen täysimääräisesti iskemällä ensin tasoitusmaalin ja heti perään ottelun voittomaalin.

Jonas Enlund lapioi maalin edestä tasoitusosuman ja kanadalaishyökkääjä Nathan Schnarr viimeisteli takatolpilta Ryan Laschin komeasta alustuksesta ottelun voittomaalin.

Päätöserän teema oli selkeä alusta loppuun. Pelicans sulki kaukalon keskustan ja HPK metsästi tasoitusmaalia. Kypsästi johtoasemassa pelannut Pelicans selvitti kuitenkin HPK:n takaa-ajon, jonka aikana pussinokat selvisi maalivahti Jussi Olkinuoran avulla myös kahdesta alivoimasta.

Schnarr iski vielä ottelun pakettiin laukomalla ottelun viimeisellä minuutilla kiekon tyhjään maaliin.

Ilves kukisti JYPin Hippoksella

JYP ja Ilves kohtasivat lauantai-illassa. Voittajana kamppailusta selvisi Ilves, kun se otti niskalenkin vastustajastaan lukemin 2–1.

JYP tuli otteluun tappio niskassaan, kun se hävisi Kouvolassa 6–3 lukemin. Ilvekselle ottelu oli viikon ensimmäinen. Viime viikonloppuna Ilves kärsi kaksi tappiota varsinaisen peliajan jälkeen. Ottelu oli JYPin Jerry Turkulaiselle uran 400:s. Turkulainen saavutti virstanpylvään toiseksi nuorimpana Liigan historiassa.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Molemmat joukkueet pääsivät koittamaan ylivoimansa tehokkuutta, mutta tuloksetta. Paikkoja molemmilla joukkueilla piisasi, mutta erätauolle poistuttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toisessa erässä JYP pääsi yrittämään ylivoimaansa toista kertaa, kun Dominik Masin otti kahden minuutin rangaistuksen. Ilves selvisi kuitenkin tästäkin koettelemuksesta. Toisen erän loppupuolella ottelun maalihanat avasi Juuso Könönen Matias Mäntykiven esityöstä. Näistä lukemista siirryttiin myös erätauolle.

Kolmannessa erässä JYPin painostus palkittiin, kun Juuso Puustinen löi paluukiekon sisään Sami Nikun laukauksesta. JYPin momentumin katkaisi Jerry Turkulaiselle vihelletty rangaistus, jonka myötä pelin hallinta kääntyi Ilvekselle. Ilves onnistuikin menemään uudestaan johtoon ajassa 52:06, kun Eemeli Suomi iski Santeri Virtasen alustuksesta. Näihin lukemiin peli myös päättyi.

Ilveksen ottelut jatkuvat jo huomenna, kun se isännöi Vaasan Sportia Tampereella. JYPin seuraava ottelu on luvassa vasta ensi viikolla, kun se kohtaa HIFK:n perjantaina Hippoksella.

Maalidottama:

JYP 1,85 – 2,72 Ilves

Tapparalle jo kahdeksas perättäinen voitto – Christian Heljanko lähellä maalintekoa

Tappara taisteli Oulussa kolmen pisteen voiton loppulukemin 1-4. Vieraiden maaleista vastasivat Otto Somppi ja Anton Levtchi, joista kumpikin osui kahdesti.

Illan ottelussa kohtasivat Liigan kuumimmat joukkueet viiden viimeisen ottelun otannalla mitattuna. Otteluohjelma tarjosi eilen levänneelle Kärpille tuntuvan edun, sillä Tappara pelasi perjantaina kotiottelun Tampereella ja joutui matkustamaan junalla lauantaina Ouluun.

Avauserä Oulussa oli maaliton kotijoukkueen vahvasta painostuksesta huolimatta. Kärpät pääsi kolmesti yrittämään maalintekoa ylivoimalla, mutta Christian Heljanko piti vierasjoukkuetta pystyssä upeilla torjunnoillaan.

Tappara avasi toisen erän puolessa välissä ottelun maalihanat iskien kaksi maalia, joiden välissä ehti kulua ainoastaan 29 sekuntia. Maaleista ensimmäinen syntyi vieraiden toisella ylivoimalla, kun kultakypärä Anton Levtchi latasi oikean p-pisteen päältä kiekon ranteella ohi Niclas Westerholmin. Heti seuraavassa vaihdossa Veli-Matti Vittasmäki laukoi kiekon viivasta tolppaan ja irtokiekossa terävimpänä oli Otto Somppi, joka siirsi kiekon helpohkosti maaliin.

Päätöserässä Kärpät ilmoittautui peliin mukaan, kun kotijoukkueen nelosketju onnistui maalinteossa. Aleksi Antti-Roiko pääsi laittamaan kiekon tyhjänä ammottavaan Tappara-maaliin Arttu Hyryn ja Martin Jandusin esityöstä.

Kotijoukkueen kiri ei kuitenkaan riittänyt ja Tappara iski kiekon kahdesti tyhjään maaliin. Heljanko oli lähellä tehdä näistä jälkimmäisen, mutta Petteri Puhakka otti Tapparan puolustusalueelta lähetetyn kiekon ilmasta kiinni ja tarjosi sen Levtchille. Näin ollen Tappara haki täydet kolme pistettä Oulusta loppulukemin 1-4.

Molempien joukkueiden pelit jatkuvat ensi viikon keskiviikkona, kun Kärpät matkustaa Turkuun TPS:n vieraaksi ja Tappara isännöi Porin Ässiä.

Maaliodottama:

Kärpät 4,05 – 3,02 Tappara

Jukurien tappioputki katkesi murskavoittoon Raumalla – Tehokkuus päivän avainsana

Liigan neljänneltä sijalta ennen ottelun alkua löytynyt Lukko isännöi huippualun jälkeen pudotuspeliviivan alapuolelle pudonnutta Jukureita.

Ottelun ensimmäinen erä oli kotijoukkueen kannalta karmaiseva, sillä Jukurit teki kirjaimellisesti lähes jokaisella laukauksellaan maalin. Daniel Lebedeff kohtasi viisi laukausta, joista neljä meni verkkoon.

Ensimmäisen maalin teki Jukurien uusi hankinta Anton Olsson, joka ampui kiekon maalin yli laseihin ja siitä Lebedeffin selän kautta sisään. Olsson taiteili myös toisessa maalissa komean harhautuksen viivalta, jonka jälkeen hän löysi Samuel Salosen yksinäisenä maalin takatolpalta.

Patrik Puistola vastasi kauden ensimmäisellä maalillaan Jukurien kolmannesta, kun hän karkasi Konsta Heleniuksen syötöstä läpiajoon ja vei kiekon Lebedeffin jalkojen välistä maaliin. Lukko kavensi Sebastian Revon maalilla heti seuraavassa vaihdossa, mutta Niklas Peltomäki kuittasi pian ottelun viidennen maalin ja palautti Jukurit kolmen maalin johtoon. Tämä lähetti kovavireisen Samuel Harveyn korvaamaan Lebedeffiä Lukon maalinsuulla.

Ottelua oli pelattu viiden ensimmäisen maalin jälkeen vasta 8 minuuttia 54 sekuntia. Edellisen kerran viisi maalia ottelun alusta laskien on tehty nopeammin vuonna 1998 Tapparan ja HPK:n välisessä ottelussa.

Jukurien viides maali syntyi syntyi viivan tuntumasta lauotun laukauksen pompulla. Maali merkittiin Jesper Piitulaiselle. Peltomäki pääsi vielä yrittämään rangaistuslaukausta onnistuneesti ja viimeisteli ottelun loppulukemiksi 6–1. Jukurit katkaisi samalla viiden ottelun tappioputkensa.

Lukko 1,04 – 1,70 Jukurit

SaiPa pääsi nautiskelemaan hunajaa – TPS:n tuskailu maalinteon kanssa jatkuu

SaiPa pääsi nautiskelemaan tällä kaudella harvinaisesta voitosta TPS:n kustannuksella lukemin 3–1.

Lauantai-iltaan lähdettäessä kummallakin joukkueella oli takanaan kirvelevät tappiot. TPS:llä kotonaan HIFK:lle ja SaiPalla vieraissa Tapparalle.

Vierailijat kokivat ensimmäisen takaiskun jo ennen pelin alkua, kun aloittavaksi maalivahdiksi merkitty Filip Lindberg putosi pois kokoonpanosta, ja hänen tilalleen nousi nuori Noa Vali. Valille ottelu oli ensimmäinen aloittavana maalivahtina. Pelikokemusta Liigassa maalivahdilla oli viime kaudelta reilun erän verran Vaasassa Sportia vastaan.

Ensimmäisessä erässä ei Lappeenrannassa maaleja nähty. TPS:n kiekon hallinnasta huolimatta parhaat maalipaikat merkittiin kotijoukkueelle Aleksi Anttalaisen ja Nuutti Viitasalon kolistellessa maalitolppia. SaiPa pääsi erän aikana kolmeen kertaan vaaralliseen vastaiskuun, jotka ovat TPS:n kohdalla huomattavan yleisiä.

Toinen erä alkoi siihen mihin ensimmäinen päättyi, eli vierailijoiden vahvaan hallintaan. Tulosta TPS ei kuitenkaan tehnyt toisin kuin kotijoukkue SaiPa. Ensimmäinen maali merkittiin Miska Siikoselle ja toinen Janne Naukkariselle, joka oli hyökkääjän uran ensimmäinen. Naukkarisen maalissa epäonnensoturina oli TPS:n Sisu-Petteri Lehtonen, jonka jalan kautta laukaus upposi Valin selän taakse.

Kolmannen erän alkuun vierailijat saivat hieman helpotusta maalinteon tuskaan, kun Jimi Suomen viivalaukaus upposi Kari Piiroisen selän taakse ylivoimalla.

Vierailijoiden takaa-ajo sai kuitenkin pian kolauksen, kun SaiPa kuittasi ylivoimalla itsensä 3–1 johtoon. Maalin iski Kanadalaisvahvistus Adam Helewka. Maali jäi samalla ottelun viimeiseksi, vaikka vierailijat vielä erän loppuun taistelivat pitkän siivun ilman maalivahtia.

SaiPan kausi jatkuu keskiviikkona Helsingissä HIFK:n vieraana. TPS puolestaan kohtaa kotonaan Kärpät.

SaiPa 1,32 – 2,03 TPS

Sport jyräsi KalPan kumoon selvin luvuin

Nälkäinen Sport riepotteli KalPaa maalein 7–2. Kotijoukkueen toisen erän taistelutahto oli voiton avain. Vaasalaisten jokainen osuma syntyi eri pelaajan lavasta.

Vaasassa sarjan heikoin kotijoukkue Sport kohenteli kotitilastojaan kukistamalla KalPan maalein 7–2. Tasainen kamppailu kääntyi vaasalaisten eduksi toisessa erässä, jossa Sport onnistui neljästi.

Sebastian Stålberg ja Aatu Aarnio löysivät yläkulmista tilaa vieden kotijoukkueen nopeasti kahden maalin johtoon.

Sportin räväkkä alku ei kuitenkaan tiputtanut KalPaa vielä kanveesiin. Vierasjoukkue lisäsi aktiivisuuttaan, mikä tuotti pian tulosta Jaakko Rissasen veivattua vieraille kavennuksen.

Lasse Lappalaisen pelin viivytys rangaistus katkaisi ikävästi kuopiolaisten hetkellisen momentumin.

Lopullisen naulan KalPan tasoitusaikeisiin löi Erik Riska, joka osui Sportille vastahyökkäyksestä. Maali sytytti kotijoukkueen uudelleen ja pelin painopiste vaihtui takaisin KalPa-päätyyn.

Asenteeltaan nälkäisempi kotijoukkue oli edellä irtokiekoissa ja vahvempi kulmaväännöissä. Aarnion maalin ohella tätä ilmensi Axel Holmströmin 4–1-osuma, jossa Jens Lööke punnersi itsensä KalPa-pelaajien välistä väkisin irtokiekkoon.

Päätöserässä Sport namutteli vielä kolme lisäosumaa KalPan osuessa kerran. Vieraiden pahasti lässähtänyt iltapuhde sai yhden tumman pilven lisää, kun Jaakko Lantalle tuomittiin ulosajo laitataklauksesta. Ottelun kulkuun sillä ei tosin ollut enää vaikutusta.

Sport pelaa seuraavan kerran heti sunnuntaina, kun se matkaa Ilveksen vieraaksi Tampereelle. KalPa jatkaa kauttaan perjantaina kohdatessaan Jukurit Mikkelissä.