Kierrosraportti: Maalijuhlat, neljän pisteen tehomiehet ja ulosajo räiskyivät uuden vuoden ensimmäisellä Liiga-kierroksella

LIIGA / Kierrosraportti
Ilves-HPK, Liigan ottelu 3.1.2024, Nokia-areena
Vuosi 2024 käynnistettiin Liigassa yhteensä viiden ottelun voimin. Kierroksella nähtiin niin ulosajo, maalijuhlia kuin jatkoajan huipentama taidonnäyte.

Suomen virittelemä Ilves-kiri jäi vajaaksi

Ulosajojen, läheltä piti -tilanteiden ja vauhdin täyttämä ottelu alkoi HPK-merkkisesti, mutta Ilves nousi kamppailuun mukaan varakapteeninsa Eemeli Suomen kahdella osumalla.

Avaintapahtumat

HPK iski tehokkaasti ylivoimalla, kun ensin Aleksi Mustonen nakutti illan ensimmäisen ylivoimalla ja toisessa erässä Artturi Toivola löi HPK:n kolmannen maalin kahden miehen ylivoimalla. Erikoistilanneonnistumiset eivät olleet yllätys, sillä HPK on kymmenen ottelun kuntopuntarissa sarjan toiseksi tehokkain ylivoimajoukkue prosentein 26,67.

Toivola oli nousta myös antisankariksi, kun hän koukkaamisensa vuoksi tarjosi Ilvekselle rangaistuslaukauksen. Šimon Stránský ei kuitenkaan saanut kiekkoa Sami Rajaniemen selän taakse.

Ilveksen tehohetki sekä Eemeli Suomen kaksi maalia toivat kotijoukkueen jo maalin päähän. Ottelua sävyttivät molempien joukkueiden virheherkkyys sekä koiruudet, joista sekä tupsukorvien Samuli Ratinen päähän kohdistuneesta taklauksesta että HPK:n Rony Ahonen polvitaklauksesta saivat suihkukomennukset.

Ottelun loppuhetkillä Ilves sai paineen Sami Rajaniemen vartioimalle HPK-maalille, mutta kotijoukkue ei onnistunut värkkäämään tasoitusta. Näin tamperelaist poistuivat kotikaukalosta samalla tavalla kuin vuoden 2023 viimeisestä ottelusta − tappio niskassaan.

Maalintekijät

17.36 0–1 Aleksi Mustonen (Martel, Nenonen) yv
18.13 0–2 Juuso Pulli (Huttunen, Toivola)
31.10 0–3 Artturi Toivola (Ketola, Rautiainen) yv
40.31 1–3 Eemeli Suomi (Pelli, Palve) yv
42.01 2–3 Eemeli Suomi (Pelli)

Maaliodottama

Ilves 4,82 – 3,12 HPK

Jukureille jälleen neljän maalin voitto TPS:sta

TPS on ollut Jukureille kauden parhaiten sopiva vastustaja. Mikkeliläisjoukkue on voittanut kaikki kauden keskinäiset kohtaamiset neljällä maalilla. Tällä kertaa 31 kertaa torjunut Rasmus Korhonen piti nollan, ja näin loppulukemiksi kirjattiin 4–0.

Jukurien voiton kannalta ratkaisevimmat hetket nähtiin toisessa erässä, jota TPS hallitsi selvästi. Rasmus Korhonen piti maalinsa puhtaana, ja Patrik Puistola teki pukukoppimaalin erän loppuun.

AVAINTAPAHTUMAT

Jukurit oli ottelun alussa lievästi niskan päällä. Se onnistui kiekonriistoissa hyökkäysalueella ja sai sitä kautta maalipaikkoja, vaikka maalinteossa kotijoukkue ei ottelun alussa onnistunutkaan. Avausmaali nähtiin lopulta noin 16 minuutin pelin jälkeen Michal Kovařčík onnistui yksilösuorituksensa päätteeksi.

Ensimmäisen erän erikoisuus oli se, että molemmat joukkueet saivat väärästä vaihdosta rangaistuksen minuutin sisään.

Toiseen erään TPS sai aikaan hyviä pyörityksiä, mutta maalipaikoille vierailla oli kuitenkin vaikea päästä. Erän puolivälin jälkeen Markus Nurmi pääsi kahdesti yrittämään maalin edestä, mutta Korhonen oli molemmilla kerroilla edessä.

Erässä nähtiin yksi maali, ja siitä vastasi pelitapahtumien vastaisesti Jukurit. Osuma oli todellinen pukukoppimaali, kun Puistola survoi maalin edestä kiekon sisään, kun kellossa oli jäljellä enää neljä sekuntia.

Jukurit teki kolmannen maalinsa päätöserässä heti aloituksen jälkeen, kun Linus Nässen onnistui rystyvedossaan. TPS haki loppuhetkillä avausosumaa ilman maalivahtia, mutta yritys päättyi epäonnisesti, kun Niko Huuhtanen pisti kiekon tyhjään maaliin. Illan suurin sankari, Korhonen, sai osumaan syöttöpisteen.

MAALINTEKIJÄT

16.04 1–0 Michal Kovařčík (O. Kovařčík)
39.56 2–0 Patrik Puistola (Romppainen, Nordsäter)
43.18 3–0 Linus Nässen (M. Kovařčík) vt
59.11 4–0 Niko Huuhtanen (Nordsäter, Korhonen) tm

MAALIODOTTAMA

Jukurit 3,17 – 2,75 TPS

KooKoolle elintärkeä kahden pisteen kotivoitto Lukosta

KooKoo ja Lukko kohtasivat Kouvolassa pudotuspelien kannalta merkittävässä ottelussa. KooKoolla oli mahdollisuus nousta jaetulle kymmenennelle sijalle ja Lukolla taas vahvistaa paikkaansa parhaan kuuden joukossa.

Ottelun ensimmäinen erä oli tiukkaa vääntöä ja Lukko teki erän ainokaisen. Hanat avautuivat toisessa erässä, kun KooKoo kampesi ottelun tasoihin, Lukko meni johtoon ja KooKoo tasoitti jälleen erän viimeisellä sekunnilla. Kolmas erä tarjosi yhtä lailla kaksi maalia molemmille joukkueille, ja KooKoo voitti ottelun jatkoajalla. KooKoon tasoitusmaali syntyi viidettä kertaa tällä kaudella viimeisen minuutin aikana. Muut joukkueet ovat yhteensä tehneet kuusi viimeisen minuutin tasoitusmaalia tällä kaudella.

Ottelun hahmoiksi nousivat Sebastian Repo tehopisteillä 2+2=4 ja Arttu Ilomäki ottelun voittomaalilla ja uransa 200. syöttöpisteellä.

Ottelun ensimmäinen erä oli maalipaikkojen suhteen kuivaa ja tasaista, mutta Lukko sai puristettua yhden osuman lähes nollakulmasta. Kultakypärä Repo ampui rystyllä kiekon lähes päätyviivalta maalille ja Oskari Setänen päästi sen kainalostaan maaliin. Joukkueet eivät ensimmäisessä erässä löytäneet yhden maalin lisäksi merkittävää erotusta missään tilastossa.

KooKoo oli toisessa erässä lähellä tehdä alivoimamaalin, kun Charle-Édouard D'Astous pääsi Olli Korhosen kanssa kahdestaan yhtä puolustajaa vastaan ampumaan avopaikasta ohi. Hän kuitenkin korjasi myöhemmin virheensä ylivoimamaalilla, johon syöttöpisteen sai pitkältä sairaslomalta paluun tehnyt Ville Leskinen. Repo kaatoi kylmän suihkun KooKoon niskaan viemällä Lukon johtoon puolitoista minuuttia KooKoon maalin jälkeen. Seth Barton tasoitti ottelun toisen erän viimeisellä sekunnilla.

Kolmannessa erässä nähtiin myös osumia, kun Miska Kukkonen vei KooKoon ensimmäistä kertaa illan aikana johtoon kauden toisella maalillaan. Gabriel Fontaine tasoitti pelin Lukolle ja Repo sai jo kuudennen tehopisteensä kolmeen viimeiseen otteluun. Repo keräsi neljännen pisteensä rystyjätöllä, mistä Matthew Abt vei vieraat johtoon. KooKoon tasoituksesta vastasi Radek Koblížek ja varsinainen peliaika KooKoon ja Lukon välillä päättyi toista kertaa tällä kaudella 4–4-lukemiin.

Ottelun ratkaisu syntyi jatkoajalla, kun Ilomäki taiteili todellisen kaunokaisen ja illan kolmannen tehopisteensä.

15.28 0–1 Sebastian Repo (Kainulainen, Brook)
37.06 1–1 Charle-Édouard D'Astous (Leskinen, Ilomäki) yv
38.33 1–2 Sebastian Repo (Stenqvist,Westerholm)
39.59 2–2 Seth Barton (D'Astous, Koblížek)
44.42 3–2 Miska Kukkonen (Koblížek, Tardif)
46.49 3–3 Gabriel Fontaine (Repo, Abt)
51.23 3–4 Matthew Abt (Repo)
59.14 4–4 Radek Koblížek (D'Astous, Tardif)
63.23 5–4 Arttu Ilomäki (Tardif) ja

KooKoo 3,76 – 1,37 Lukko

HIFK pyöritteli SaiPan kumoon kolkossa Kisapuistossa

SaiPa oli kotonaan täysi vastaantulija helsinkiläisvieraitaan vastaan. HIFK otti kolme pistettä leikitellen matkaan tyhjyyttään ammottavasta Kisapuiston jäähallista.

Kauas on tultu niistä ajoista, kun Lappeenrannan Kisapuisto pullisteli yleisöstä HIFK:ta vastaan pelatuissa otteluissa. Samalla tavalla kuin lappeenrantalaisyleisö on unohtanut SaiPan, niin keltapaidoilta on puuttunut yleensä erityisesti ottelun alussa nähty taisteluilme. Tänään sellaista nähtiin hetkittäin, mutta selkäranka katkesi heti ensimmäisessä erässä. HIFK pyöritteli isännät helposti kumoon 1 946 katsojan edessä.

Avausmaalia ei tarvinnut kauaa odotella, kun Iiro Pakarinen vei HIFK:n johtoon kahden minuutin pelin jälkeen Joonas Raskin ja Oskari Mannisen esityöstä. SaiPa pääsi kuittaamaan pelin tasoihin Roni Karvisen maalilla pian tästä, mutta ottelun hallinnan itselleen ottaneet vierailijat tykittivät ensimmäisen erän loppuun kolme maalia, kun Eetu Koivistoinen, Valtteri Kakkonen ja Juha Jääskä onnistuivat toimittamaan kiekon maaliverkkoihin.

Toiseen erään SaiPa vaihtoi maalivahtia, ja ottelun aloittaneen Henri Kiviahon tilalle tuli Kari Piiroinen. HIFK:n kasvatti joutui kaivamaan kiekon kertaalleen selkänsä takaa, kun Jori Lehterä onnistui ylivoimalla ottelun puolivälissä. Vaikka lisäosumia ei nähty, pelin kuva säilyi samana alusta loppuun. Hallinta oli vahvasti vierailla kotijoukkueen pyrkiessä lähinnä puolustamaan ja rikkomaan peliä. Pisteet matkasivat Helsinkiin lukemin 1–5.

MAALINTEKIJÄ

02.01 0–1 Iiro Pakarinen (Rask, Manninen)
06.54 1–1 Roni Karvinen (Lipiäinen, Siikonen)
09.33 1–2 Eetu Koivistoinen  (Martin, Sund)
10.51 1–3 Valtteri Kakkonen (Tallberg, Åsten)
17.41 1–4 Juha Jääskä (Nättinen, Lehterä)
31.55 1–5 Jori Lehterä (Martin, Marleau) yv

SaiPa 1,70 – 3,81 HIFK

Kärpät jatkoi pisteputkeaan JYPiä vastaan jo kahteentoista otteluun – avauserästä muodostui varsinainen ilotulitus

Ville Koivusen ilotulitus räiskyi Jyväskylän maalijuhlissa.

Vuoden 2024 ensimmäinen liigakierros Jyväskylässä alkoi melkoisella ilotulituksella, vaikka raketteja ei enää saisi ampua. JYP kokosi rivinsä ottelun edetessä, mutta Kärppien etumatkaa joukkue ei saa kurottua umpeen.

Ensimmäinen erä Jyväskylässä oli melkoista maali-iloittelua varsinkin vierasjoukkue Kärppien osalta. Ottelussa tehtiin reiluun 12 minuuttiin peräti seitsemän maalia, jotka olivat historian viidenneksi nopeimmat seitsemän osumaa.

Jyväskyläisten puolustuspelaaminen rakoili pahasti ensimmäisessä erässä. Vierailijat pääsivät peräti viidesti rankaisemaan kotijoukkuetta. Kärppien hahmoihin kuului Ville Koivunen, joka nakutti neljä (2+2) tehopistettä reiluun yhdeksään minuuttiin. Lisäksi kultakypärä Teemu Turunen iski kolme tehopistettä ja Aleksi Antti-Roiko iski kahdesti kiekon JYPin maaliin ensimmäisessä erässä.

JYPin maalille viiden maalin jälkeen ensimmäisessä erässä vaihdettu Topias Leinonen oli mies paikallaan. Nuorukainen torjui kaikki ottelussa tullutta 15 laukausta. Hänen ansiostaan JYP pysyi vielä ohuesti ottelussa mukana. Toisen erän ainoasta maalista vastasi Juuso Puustinen. Hyökkääjälle iltapuhde toi kokonaisuudessa kolme tehopistettä, kun maalin lisäksi tuli kaksi syöttöpistettä tilille.

Ensimmäisen erän maalit riittivät tänään Kärpille ja se nappasi kolme sarjapistettä matkaansa. Päätöserässä JYP oli selvästi painostavampi ja hallitsevampi osapuoli ottelussa, mutta Tomi Karhunen teki varmoja torjuntoja, kun Kärpät niitä maalivahdiltaan tarvitsi. Arttu Hyry viimeisteli vielä tyhjään maaliin loppunumeroiksi 3–6.

JYP on sopinut hyvin pisteiden muodossa Kärpille viime aikoina, kun oululaiset ovat napannut edeltävistä 12 keskinäisestä ottelusta vähintään pisteen jyväskyläläisiä vastaan.

03.06 0–1 Ville Koivunen (Turunen, Jandus)
06.00 0–2 Aleksi Antti-Roiko (Jandus, Hyry)
07.55 0–3 Aleksi Antti-Roiko (Koivunen, Koivisto) yv
10.03 1–3 Teemu Eronen (Puustinen, Turkulainen)
10.30 1–4 Teemu Turunen (Koivunen)
12.01 2–4 Reid Gardiner (Puustinen) yv
12.17 2–5 Ville Koivunen (Kemppainen, Turunen)
31.45 3–5 Juuso Puustinen (Christoffer, Niku)