Kierrosraportti: Marjamäki raivostui SaiPan maalista, Palmu pamautti TPS:n sarjakärkeen

LIIGA / Kierrosraportti
TPS nousu liigakärkeen jatkoaikavoitolla Ässistä. Oulussa kuumenivat päävalmentajan hermot. Kouvolassa paukuteltiin peräti yhdeksän maalia. Juuso Puustinen osui voittolaukauksissa neljä kertaa neljästä yrityksestä.

Ilves voittoon voittomaalikilpailussa – HIFK:n tappioputki Nokia-areenalla jatkuu

Oula Palve osui voittomaalikilpailussa kahdesti ja varmisti Ilvekselle voiton HIFK:sta, joka on nyt pelannut Nokia-areenalla pudotuspelit mukaan lukien 12 ottelua häviten ne kaikki.

HIFK:n Aron Kiviharju oli avauserän suurin nimi sekä hyvässä että pahassa. 17-vuotiaan puolustajan harhasyöttö oman maalin takaa johti Santeri Virtasen tekemään avausmaaliin. Kiviharju paikkasi virheensä siirtämällä kiekon komean harhautuksen päätteeksi ohi Ilveksen maalilla pelanneen Jonas Gunnarssonin.

Toinen erä oli maaliton, vaikka HIFK:lla oli paikkansa etenkin alkupuoliskolla. Erän lopulla Ilves puolestaan pakotti hallinnallaan HIFK-viisikon todella pitkään vaihtoon, ja esimerkiksi Kiviharju oli kentällä lähes neljä minuuttia putkeen. Johan Motinin vaihto venyi hieman yli kolmeen minuuttiin, josta ruotsalaispakki oli yli kaksi ja puoli minuuttia ilman mailaa.

Iiro Pakarinen löi maalin edestä HIFK:n johtoon heti kolmannen erän avausvaihdossa. Maalipörssin kärkimies Petr Kodýtek toi isännät tasoihin kauden seitsemännellä osumallaan pari minuuttia ennen erän loppua.

Ottelu eteni aina voittomaalikilpailuun asti, jossa kotijoukkueen Oula Palve osui ensin kolmannen kierroksen tasoittavalla vuorolla ja teki heti perään voittomaaliksi jääneen osuman.

HIFK on siis hävinnyt kaikki 12 Nokia-areenalla pelaamaansa ottelua, vaikka tänään kotimatkalle lähtikin ensimmäinen piste. Se on hävinnyt tällä kaudella pelaamastaan kuudesta ottelusta kaksi, molemmat Nokia-areenalla. HIFK:n kausi jatkuu jo lauantaina kotona Pelicansia vastaan.

Tappioputkensa jälkeen nyt Tapparan ja HIFK:n peräkkäisinä iltoina kaatanut Ilves pelaa seuraavan kerran vasta torstaina, jolloin on edessä reissu Ouluun Kärppien vieraaksi.

Maaliodottama: Ilves 2,21–2,39 HIFK

Pönttövuoren herruus Jyväskylään

Kauden ensimmäisessä Pönttövuoren-derbyssä pidemmän korren vei vierasjoukkue JYP. Ottelu venyi lopulta kahdeksanteen pariin voittomaalikilpailussa.

Verivihollisten kauden ensimmäinen kohtaaminen alkoi vierasjoukkue Jypin komennossa. Jälleen vaikuuttavaa kautta pelaava Sami Niku sai Mikko Pertun taidokkaan syötön tyhjään tilaan. Taitava puolustaja iski kiekon ohi Juha Jatkolan, ja lukemat tulostaululle 0–1.

Erän lopussa Jesper Mattilan 2+2-minuuttinen rangaistus koitui kotijoukkueen kannalta kalliiksi. JYPin ylivoima ei kauan aikaillut, vaan KalPa-kasvatti Juuso Puustinen vei vieraat 0–2-johtoon. Maali oli Puustiselle kauden kolmas.

Toisen erän alkuun JYP sai kaksi jäähyä perättäisistä tilanteista. KalPa kiitti ja iski pelin tasoihin. Ensin Lasse Lappalaisen tulinen laukaus viehui maaliin, ja minuutti tästä Aleksi Klemetti ohjasi kiekon Eetu Laurikaisen selän taakse.

Erän kohauttavin tilanne nähtiin, kun JYPiin täksi kaudeksi palannut Juuso Vainio täräytti illan kovimman, mutta puhtaan, taklauksen Oliver Kapaseen. Tuomarit katsoivat tilanteen videolta, mutta Vainio selvisi ilman jäähyä. Aleksi Elorinne joutui boksiin jälkitilanteesta.

Jälleen erikoistilanteessa nousi esiin JYPin kokenut tähtikaarti. Jerry Turkulaisen tarkka laukaus, Jere Lassilan tehdessä loistavaa maskia Jatkolalle, vei vieraat jälleen johtoon.

Erän lopussa Matyáš Kantner sai henkilökohtaisesti helpottavan onnistumisen, ja kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteessa 3–3.

Ottelun kolmas erä ei jättänyt yleisöä kylmäksi. Kentällä nähtiin useita painavia, mutta puhtaita taklauksia. Vaikka pelin tempo oli korkealla, ei lisämaaleja nähty.

Maalittoman jatkoajan jälkeen siirryttiin voittomaalikilpailun pariin. Ratkaisu nähtiin kahdeksannessa parissa, kun neljännen maalin neljästä yrityksestään voittolaukauksissa tehnyt Puustinen löi kiekon jälleen maaliin.

KalPan viikko jatkuu huomenna vieraspelillä Rauman Lukkoa vastaan ja JYP saa kotikaukalossaan vastaan SaiPan.

Maaliodottama 1,73-1,73

Maalirikas ilta päättyi Lukon juhlaan Kouvolassa – KooKoolle kolmas tappio putkeen

KooKoo isännöi Lukkoa Kouvolassa. Perjantai-illan kunniaksi nähtiin maalirikas ottelu, jossa huomio kiinnittyi Lukon maalivahtien epävarmuuteen ja KooKoon heikkoon puolustukseen.

Ottelu alkoi väläyksellä, kun molemmat joukkueet avasivat maalitilinsä ensimmäisen kahden minuutin sisään. Tarmo Reunanen vastasi Lukon maalista kun 39 sekuntia oli pelattu ja Linus Andersson tasoitti ottelun alle minuuttia myöhemmin.

KooKoon johtomaalista vastasi kauden ensimmäisen maalinsa tehnyt Charlé-Edouard D'astous. Lukko vastasi omalla osumallaan 24 sekuntia myöhemmin, kun Linus Nyman venytti KooKoon verkkoa.

KooKoo meni uudelleen johtoon kun 17-vuotias Veeti Väisänen teki Liiga-uransa ensimmäisen maalin tyylikkäällä viivalaukauksella. Lukon 3–3-tasoituksesta vastasi Nyman illan toisella maalillaan.

Lukko siirtyi 4–3-johtoon, kun Sebastian Repo haki ylivoimalla syöttöä maalinedustalle. Repon syöttö jäi pomppimaan maalin edustalle ja Juho Rautanen löi epäonnen soturina kiekon omaan häkkiinsä. Braden Burke vahvisti Lukon johtoa toisen erän lopulla, kun KooKoo-puolustus nukahti ja Burke sai vapaasti iskeä kiekon verkkoon maalin edustalta.

Illan yhdeksäs maali oli Teemu Engbergin käsialaa ja jäi samalla illan viimeiseksi. Lukko nappasi kolmannen perättäisen voittonsa, kun KooKoo puolestaan taipui vastustajalleen kolmatta perättäistä kertaa.

Maaliodottama: KooKoo 1,83−3,52 Lukko

Marjamäki raivostui SaiPan maalista, Björkvistin tehot takasivat kuitenkin voiton

Kärpät lievitti nihkeän alkukauden kipuaan keräämällä kolme pistettä 4–2-voitolla SaiPasta.

Ihan ilmaiseksi voitto ei tälläkään kertaa tullut, sillä myös SaiPalla oli omat paikkansa ottelussa. Kärppien pitkä ylivoimamaaliton putki katkesi avauserässä Miika Koiviston ampumaan laukaukseen.

SaiPa tasoitti tämän ja tasoitti myös Kärppien seuraavan johdon. Roni Karvisen 2–2-maali kolmoserän alkupuolella kirvoitti illan kuumimmat tunteet, sillä Kärpät haastoi maalin Otto Hokkasen maalivahtiin tulleen kontaktin takia. Liigan uusi sääntötulkinta painottaa kontaktin sijaintia, joka näytti tällä kertaa maalivahdin alueen sisäpuolella. Tuomaristo ei kuitenkaan hylännyt osumaa, mikä sai Lauri Marjamäen raivostumaan. Mölinä penkillä jatkui kovaäänisenä tuomarien poistuttua sen edestä perusteluineen.

Oli kyseessä sitten huutamisesta tai haaston aiheuttaneen jäähyn tappamisesta saatu lisäenergia, Kärpät sisuuntui, selvisi ja siirtyi kolmannen kerran johtoon Teemu Turusen upealla soolomaalilla. Maalin syöttänyt Kasper Björkvist (2+1) teki myös illan viimeisen osuman ylivoimalla ajassa 51.58.

Maaliodottama 3,58−3,06

Vaasan Sport kävi hakemassa isot pisteet Lahdesta jäähyjen sävyttämässä ottelussa

Alavireinen Pelicans hävisi kotonaan 2-4 -loppulukemin Sportille. Kuuden maalin lisäksi ottelussa nähtiin yksi ulosajo Michael Jordanin pään alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena.

Lahden perjantai-illassa oli isot pisteet jaossa, kun alkukauden kuudessa pelissä vain kuusi pistettä keränneet Pelicans ja Sport kohtasivat. Vierasjoukkue lähti otteluun ilman Kärppiä vastaan loukkaantunutta Reece Scarlettia ja Pelicansin kokoonpanosta puolestaan puuttui puolustaja Filip Kral.

Sport aloitti ensimmäisen erän vahvasti, kun Carl Mattson ja Kalle Miketinac karkasivat ylivoimahyökkäykseen, jonka Mattson päätti tarkkaan laukaukseen ohi Jasper Patrikaisen. Pelicans ilmoittautui peliin mukaan vain neljä minuuttia myöhemmin, kun Aleks Haatanen sai tuikattua Sportin maalin eteen pyörimään jääneen kiekon vierasjoukkueen maaliin.

Maalirikkaassa avauserässä Pelicans siirtyi 2-1 -johtoon kakkosketjun näyttävän kuvion päätteeksi, kun Elias Vilén pääsi lyömään kiekon tyhjään maaliin Leevi Tukiaisen ja Aatu Jämsenin esityöstä.

Toinen erä Isku Areenalla tarjosi värikkäitä hetkiä, kun Pelicansin puolustaja Michael Jordan lähti kostamaan häneen kohdistunutta jalkakamppausta taklaamalla Sportin Johan Sundströmiä pään alueelle. Tuomaristo antoi tilanteesta Jordanille jo kauden toisen 5+20 min -pelirangaistuksen. Sport ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään viiden minuutin ylivoimaansa.

Vierasjoukkue Sport tasoitti ottelun kolmannessa erässä, kun Erik Brownin napakka rannelaukaus oikean p-pisteen päältä upposi Pelicansin maaliin. Maaliin syöttöpisteen sai vaasalaisten tuore hankinta Zackaray Hayes, jolle piste oli kauden ensimmäinen.

Sport siirtyi erän loppupuolella 2-3 johtoon ahkerasti ottelussa laukoneen Jens Lööken tehdessä upean maalin saatuaan kiekon Patrikaisen torjunnasta. Loppulukemat 2-4 viimeisteli Simon Hjalmarsson nostaen kiekon rystypuolella tyhjään lahtelaismaaliin.

Maaliodottama 2,74-3,00

Kotijoukkue tarjoili jännitystä ja herkkua, ja nousi lopulta Liigan kärkeen

TPS jätti ratkaisut viime tinkaan, mutta selvitti tiensä kaukalosta ulos taas voittajana. TPS nousi liigakärjeksi.

Turussa jatkettiin kautta kotijoukkueen merkeissä, kun TPS kukisti Ässät lukemin 3−2. Paikalle saapunut 5791-päinen yleisö sai kuitenkin jännittää suosikkiensa kohtaloa loppuun asti, sillä TPS joutui vetämään maalivahdin pois päästäkseen pisteille.

Aarne Talvitien (1+1) pamautti kotiareenan hurmokseen tasoittamalla pelin minuutti ennen kolmannen erän päätöstä. Maali oli Talvitielle kauden ensimmäinen. Maalin syöttänyt Markus Nurmi alusti myös voitto-osuman, kun jatkoaikaa oli pelattu 29 sekuntia. Ratkaisun iski ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Petrus Palmu (1+1).