Kierrosraportti: Martelin hattutemppu katkaisi Ässien pisteputken – lauantai-illan täysi kierros tarjosi viihdyttäviä otteluita

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Julia Suuriniemi
Liigassa pelattiin lauantaina täysi kierros. Kierroksella puhuttivat muun muassa Danick Martel, Samuel Harvey ja Aaro Vidgren.

Harveyn kolmas nollapeli siivitti Lukon hunajaiseen voittoon Turussa

Lukko murskasi TPS:n Turussa lukemin 4–0. Tehokkaasti paikoistaan viimeistelleen vierasjoukkueen viimeinen lukko oli kuitenkin Samuel Harvey, jonka kauden neljäs voitto oli myös kanadalaisen kauden kolmas nollapeli.

Turun Gatorade Centeriin pakkautunut 6000-päinen yleisö sai kylmää vettä niskaansa heti ottelun alusta Palloseuran puolustuksen sählättyä. Kulmaväännön jälkeinen kiekko pomppi Filip Lindbergin patjoista maalin eteen, josta Kim Nieminen poimi sen ja siirsi kiekon maaliin. Osumaa tutkittiin videolta maalin liikuttua, mutta hyväksyttiin lopulta.

Palloseuralle siunaantui avainpaikkoja muun muassa Aidan Dudasin ylivoimatontin toimesta, mutta erinomaisessa vireessä Liiga-jäillä torjunut Samuel Harvey pysäytti kudin toisensa jälkeen. Erätauolle mentiin vieraiden maalin johdossa.

Toisessa erässä TPS pääsi jälleen hieromaan ylivoimaa minuutiksi ennen tasavajaalle siirtymistä Dudasin rangaistuksen myötä. Lukko-ylivoima hieroi puolestaan hedelmällisempiä paikkoja, minkä seurauksena kultakypärä Sebastian Repo niittasi polvelta vieraiden illan toisen osuman, joskin sekunti ylivoiman päättymisen jälkeen.

Erän loppu meni joukkueilta pitkälti torikokousten merkeissä, eikä tilastomerkintöjä nähty ennen Sisu-Petteri Lehtonsen summerin aikana vihellettyä rangaistusta. Oliver Lauridsen kunnostautui erän lopulla nyrkkihippasilla tämän lyötyä hanskallaan Joonas Järvistä. Kaksikko nettosi tilanteesta kahden minuutin rangaistukset.

Kolmannessa erässä Lukko matkasi menojaan kohti kolmea pistettä kahdella ylivoimaosumalla jotka syntyivät Jakob Stenqvistin sekä Tarmo Reunasen lavoista.

TPS taantui maaleista täysin, eikä kyennyt luomaan kunnollisia maalintekopaikkoja. Markus Nurmen tienaama käytöskakkonen vihellyksen jälkeen oli viimeinen naula Palloseuran arkkuun, ja 8-tien derbyn pisteet poistuivat kohti Raumaa.

Maaliodottama:
TPS 1,87 – 1,50 Lukko

Danick Martel -show katkaisi Ässien pitkän pisteputken

Danick Martel tähditti HPK:n 3–1-voitossa. Tappio katkaisi samalla Ässien kymmenen pelin pisteputken.

Otteluun lähdettiin mielenkiintoisista asetelmista, kun viiden viime ottelun kuntopuntarilla toisena ja neljäntenä olevat joukkueet kohtasivat Hämeenlinnassa. HPK lähti otteluun voitettuaan neljä viimeisestä viidestä ottelustaan, Ässät taas jopa kymmenen pelin pisteputkessa.

Ensimmäinen erä mentiin tilastollisesti Ässien komennossa. Vieraat hallitsivat pelitapahtumia, maaliodottamia sekä laukauksia. Jan-Mikael Järvinen otti kuitenkin erän lopulla rangaistuksen, ja Liigan viidenneksi tehokkain ylivoima puri vain 13 sekuntia myöhemmin. Kultakypärä Danick Martel iski kauden seitsemännen osuman, ja erätauolle lähdettiin Kerhon maalin johdossa.

Toisen erän alussa Ässät sai koneensa hitaasti käyntiin, ja Martel rokotti patalaumaa vain minuutin pelin jälkeen. Viime aikoina vireensä löytänyt Teemu Rautiainen alusti kanadalaisen kummankin maalin.

Toinen erä oli Martelin maalista eteenpäin rikkonaista, ja erän aikana vihellettiinkin neljä rangaistusta. Ylivoimat eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, ja erätauolle oltiin matkalla Martelin maalien turvin kahden maalin HPK-johdossa.

Erätaukosummerin soidessa Martel, Rautiainen sekä Eemil Erholtz tienasivat kaikki kahden minuutin rangaistuksen.

Päätöserä jatkoi edellisestä tuttua kaavaa: tunteet kävivät kuumana, ja erityisesti kotileirissä kuohui yli. Ottelua oli jäljellä vain neljä minuuttia, kun Juuso Pulli ja Heikki Huttunen lähtivät istumaan rangaistuksia samaan aikaan. Julius Reini päätti tilanteen jälkipuinneissa iltansa etuajassa käytöskympin tiimoilta.

Ässien kahden miehen ylivoima takkusi pahimpaan mahdolliseen aikaan, eikä saanut kiekkoa verkkoon. Martin Lefebvre niittasi kavennuksen vain vajaa puolitoista minuuttia ennen loppua, mutta liian myöhään. Tasoitusta Ässät ei ikinä nähnyt, ja Martel kruunasi värikkään iltansa viimeistelemällä hattutempun tyhjään maaliin.

HPK päättää viikon suoralla pudotuspelipaikalla kuudentena, ja on yksi Liigan kuumimmista joukkueista.

HPK 1,43 – 3,39 Ässät

Antosen viimeisen minuutin osuma jätti pisteet Ouluun

Kärpät jatkoi viime aikojen voittoisaa virettään 3–2-kotivoitolla Pelicansista. Joose Antonen ja Niclas Westerholm olivat isäntien suurimmat sankarit.

Pelicans näytti jo katkaisevan kolmen ottelun tappioputkensa Kärppien vieraana, mutta toisin kävi. Joose Antonen iski voittomaalin Kärpille vajaa puoli minuuttia ennen päätöserän loppua.

Edellisistä seitsemästä ottelustaan vain yhden voittanut Pelicans paini kamppailussa tuttujen haasteiden kanssa. Hurjasti laukonut vierailija ei meinannut onnistua ohittamaan Niclas Westerholmia, jolle kirjattiin yhteensä 32 torjuntaa.

Turkoosipaitojen rumputuli tuotti tulosta vasta kolmannen erän puolivälissä Lars Bryggmanin ja Patrik Carlssonin osuttua puolen minuutin välein. Nämä maalit olivat lopulta laiha lohtu vieraille. Ville Heikkalan ja Joose Antosen osumat nostivat Kärpät rinnalle ja ohi. Voitto oli Kärpille jo viides viimeiseen seitsemään otteluun.

Kärpät 1,66 – 3,14 Pelicans

Tapparalta taisteluvoitto voittolaukauskilpailussa

Tappara jatkoi sarjakärjeltä tuttuja otteita ja heräsi koitokseen KooKoota vastaan todella vasta viimeisessä erässä.

Kahdella viime kaudella pudotuspeleissä kohdanneet joukkueet iskivät jälleen yhteen Nokia-areenalla. Ensimmäinen erän ensimmäinen puolisko oli tapahtumien osalta hiljainen, mutta KooKoo innostui jälkimmäisellä kymmenminuuttisella jäähyilemään.

Kouvolalaisille vihellettiin kahteen ja puoleen minuuttiin kolme rangaistusta, mutta sarjakärjen tähän asti 30-prosenttinen ylivoima ei onnistunut saamaan kiekkoa ohi Nick Malíkin. Näinpä ensimmäiselle erätauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toiseen erään nähtiin pirteämpi kotijoukkue, mutta maalinteon avasi kuitenkin KooKoo. Avausmaalia saatiin odottaa jopa 35 minuuttia ennen Leevi Aaltosen kauden toista osumaa. Kauden ensimmäinen osuma oli niin ikään avausmaali edellisessä Tappara-kohtaamisessa. Muita osumia ei erässä nähty, ja KooKoo näytti matkaavan pisteiden kanssa Kouvolaan.

Kouvolalaisten heikko alivoima pääsi päätöserässä näytille jopa kolmesti, ja viimeisellä kerralla Heikki Liedes rokotti vanhaa seuraansa jo kauden kahdeksannella osumallaan.

Lisäosumia ei nähty, ja pisteet jaettiin Tampereella. Jatkoeräkään ei riittänyt joukkueille, joten välejä jouduttiin selvittelemään voittomaalikilpailusta asti. Anton Levtchi jatkoi erinomaista virettään, ja takasi Tapparalle kaksi pistettä.

Tappara päättää viikon kuuden pisteen sarjakärjessä ennen Lukkoa.

Tappara 2,50 – 2,52 KooKoo

JYPin hurmosmainen viiden minuutin alivoima jatkoi Jukurien syöksylaskua

JYP voitti kotonaan Jukurit lauantai-illan viimeisessä koitoksessa. Jarkko Malinen nousi jo toista peliä putkeen jyväskyläläisten sankariksi.

Ottelu alkoi kotijoukkueen kannalta rajusti, kun puolustaja Nicholas Welsh lensi pää edellä laitaan. Welsh sai törmäyksessä verta vuotavan haavan, ja verta jouduttiin siivoamaan jäältä. Tilanteessa ei ollut rikettä. Erä jatkui tasaisena, mutta Jukurit pääsi ensin ylivoimalle, tuloksetta. Sami Niku iski illan avausmaalin tavoistaan poiketen jo siirretyn rangaistuksen aikana, ja pukusuojiin poistuttiin JYPin maalin johdossa.

Toinen erä tarjosi Jukureille ison mahdollisuuden, kun Aaro Vidgren ajettiin videotarkastuksen jälkeen ulos ottelusta päähän kohdistuneen taklauksen seurauksena. Vidgren ajoi kolmantena kamppailutilanteeseen, ja taklasi kyyryssä ollutta Niko Huuhtasta päähän.

Jukurien viiden minuutin ylivoima kuitenkin sai katastrofaalisen käänteen, kun onnistuneen pätkädiilin jälkeen lyhyellä sopimuksella palkittu Jarkko Malinen iski isännät alivoimalla johtoon. Pian Juuso Puustinen pääsi yrittämään onneansa rangaistuslaukauksesta, muttei saanut kiekkoa ohi Rasmus Korhosen. JYP selvitti pitkän alivoiman, ja säilytti kahden maalin johtonsa erätauolle.

Päätöserästä muodostui jännittävä koitos, ja Jukurit haki vimmatusti kavennusosumia. Ilman maalivahtia mikkeliläiset pääsivätkin tulostaululle, kun Samuel Salonen rokotti vanhaa seuraansa. Loppukiri kuitenkin tyssähti, ja JYP korjasi viikolta täydet kuusi pistettä. Jyväskyläläiset päättävät myrskyisen viikon sarjataulukon yhdeksännellä sijalla. Jukureille tappio oli jo neljäs perättäinen.

JYP 2,07 – 2,40 Jukurit

Kristian Vesalaiselle toinen peräkkäinen neljän tehopisteen ilta

HIFK voitti Kuopiossa ensimmäistä kertaa lähes neljään vuoteen, kun KalPa jäi jalkoihin maalein 6−3. Kristian Vesalainen kirjautti torstain Kärpät-ottelun tapaan tehot 1+3.

HIFK otti avauserässä kahden maalin johdon. Kristian Vesalainen tarjosi syötöt molempiin osumiin. Julius Nättisen osuma syntyi miinuskulmasta maalivahti Juha Jatkolan kautta, Ilari Melart pääsi nokikkain KalPa-maalivahdin kanssa. Ensimmäinen syötöistä nosti Vesalaisen sataan tehopisteeseen Liiga-uralla.

KalPan Benjamin Korhoselle tarjottiin maalipaikkoja muun muassa suoraan syötöstä ja läpiajosta, mutta ruuti oli märkää ja maalit jäivät syntymättä.

Vesalaisen syöttövire jatkui toisessa erässä, kun hän löysi maalin kulmalta Aleksanteri Kaskimäen juuri KalPa-rangaistuksen päättyessä. KalPan Saku Salmela kavensi HIFK-puolustajan kautta. Toisen erän puhuttavin tilanne oli kuitenkin Jaakko Lantan polvitaklaus Petteri Lindbohmiin, jonka seurauksena Lantta poistui muita pelaajia aikaisemmin suihkuun.

Luke Martin viimeisteli kauden neljännen osumansa Lantan rangaistuksen jatkuessa kolmanteen erään. Joonas Rask lisäsi HIFK:n johdon jo neljään maaliin ennen kuin Oliver Kapanen onnistui avaamaan kauden maalitilinsä.

Illan kuningas Vesalainen iski tyhjiin HIFK:n kuudennen osuman, mutta illan viimeiseksi maaliksi se ei jäänyt, kun Matyáš Kantner viimeisteli ylivoimalla loppulukemat 3−6.

HIFK:lle voitto Kuopiossa oli ensimmäinen sitten marraskuun 2019. Sen jälkeen KalPa oli voittanut viisi ottelua, keväällä 2021 yksi ottelu jäi pelaamatta koronatilanteen takia.

KalPa 2,96 − 2,02 HIFK

SaiPa yllätti Ilveksen voittomaalikilpailuun venyneessä ottelussa

Lepoedulla otteluun tullut SaiPa jaksoi taistella Ilvestä vastaan ja taistelu palkittiin kauden ensimmäisellä kotivoitolla voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2. Isäntien Antti Kalapudas ja Valtteri Ojantakanen nakuttivat kaksi tehopistettä mieheen.

Avauserä käynnistyi tunnustelevasti kummaltakin joukkueelta. Ilves sai alkuminuuteilla painetta Kari Piiroisen vartioimalle maalille, kunnes Les Lancasterin jäähy tasasi puntteja. SaiPa rankaisi komealla Roni Karvisen ylivoimaosumalla, jolla hyökkääjä juhlisti sadatta runkosarjaottelua Liigassa.

Erän puolenvälin tienoilla vieraat saivat otteen takaisin itselleen, jonka seurauksena isännät joutuivat ottamaan pitkiä kiekkoja ja lopulta hankkimaan joukkuerangaistuksen liian monen pelaajan ollessa kentällä.

Jos SaiPan ylivoima oli tehokasta, Ilveksen vastaava oli tehotonta hyvistä paikoista huolimatta. Vaisusta ylivoimasta toipuneena vieraat tasoitti lukemat erän loppuhetkillä Jani Nymanin osumalla.

Toisessa erässä ei enää tunnusteltu, sillä Ilves avasi jo avausminuutilla erän maalihanat Oula Palveen tarkalla laukauksella. Vieraiden peli aaltoili myös tässä erässä ja heikoimmalla hetkellä SaiPa rankaisi rohkealla hyökkäyspelillä tasoittaen ottelun Antti Kalapudaksen ohittaessa Jakub Málekin.

Kalapudas sai syöttöpisteen myös Karvisen osumaan ja molemmissa maaleissa Valtteri Ojantakanen oli alustamassa. Kalaputaan maalin jälkeen isäntien ote parani murheellisten alkuminuuttien jälkeen ja pelin virtaus tasoittui. Piiroisella oli avausserää rennompi työurakka torjuntoja kerryttyä vaivaiset kolme. Málekilla oli avauserän tavoin seitsemän torjuntaa tehtävänään.

Jännittävän kolmannen kaksikymppisen aluksi Ilves-käskijä Antti Pennanen muokkasi Ilveksen hyökkäysketjuja jättäen Šimon Stránskýn 13. hyökkääjäksi antaen Samu Baulle vastuuta. Ilveksellä oli erän aikana paremmat paikat, mistä palkintona joukkue saikin illan toisen ylivoimansa erän loppupuolella. SaiPa sai luotua kolmannen erän viimeisellä minuutilla vaarallisemmat maalipaikkansa.

Ylivoima ei tuonut tulosta, kun pirteästi puolustanut kotijoukkue osasi pitää maalipaikat maltillisina. SaiPa-hyökkääjä Niklas Appelgren blokkasi ilman mailaa kahdesti Ilves-pelaajien laukaukset varsinaisen peliajan loppuhetkillä.

Tasainen ottelu eteni jatkoajalle, jossa SaiPa sai muutaman kohtuullisen maalipaikan luotua. Jatkoajan toisella minuutilla kotijoukkueen Miska Siikosta koukattiin siniviivan kohdalla, mutta Ilveksen onneksi hyökkääjä oli paitsiossa eikä tamperelaisille vihelletty rangaistusta.

Ratkaisua ei löytynyt jatkoajallakaan, joten voittajaa haettiin voittomaalikilpailun kautta. Kuudes pari toi ratkaisun, kun illan yksi tehomies Kalapudas huudatti kotiyleisöä laukoen SaiPalle kauden ensimmäisen kotivoiton.