Kierrosraportti: Oula Palveen huippuilta siivitti Ilveksen kotivoittoon, kuumia tunteita ja kolme ulosajoa Raumalla

LIIGA / Kierrosraportti
Ilves-SaiPa, Liigan ottelu 18.11.2023, Nokia-areena
Liiga-viikko päättyi perjantai-illan kiihkeään täyteen kierrokseen. Kuumimpia puheenaiheita olivat kolmen ulosajon sävyttämä Lukon ja JYPin välinen kamppailu sekä Oula Palveen tehokas ilta Tampereella.

Tehokas ylivoima ja Carter Camperin syötöt takasivat Tapparalle voiton Jukureista

Tappara käänsi pelin itselleen kolmannessa erässä 100-prosenttisella ylivoimalla, ja ratkaisumaalien lisäksi usea muukin osuma syntyi vahvan maalineduspelaamisen ansiosta.

Molemmat joukkueet pelasivat tavallisesta poikkeavalla kokoonpanolla. Kotijoukkueelta Oliver Larsen ja Patrik Puistola hyödynsivät isomman roolinsa tehokkaimmin. Tapparan ylivoimapyssy Nick Halloran ja syöttökone Carter Camper olivat kuitenkin vielä parempia.

lähtökohdat

Kun Jukurit ja Tappara kohtasivat Tampereella lokakuussa, haastoi vierasjoukkue erinomaisesti ja loi yli tuplaten maaliodottamaa – tehokkaammin viimeistellyt Tappara vei kuitenkin voiton. Joulukuun kohtaaminen osuu samaan aikaan Sveitsin EHT-turnauksen ja U20 MM-kisojen leirityksen kanssa.

Jukureilta puuttuu kokoonpanosta kolme neljästä parhaasta pistemiehestä, kun Konsta Helenius on MM-leiriryhmässä ja Michal sekä Ondřej Kovařčík EHT:llä. Tapparalta puuttuvat samoista syistä puolustajat Valtteri Kemiläinen ja Kasper Kulonummi sekä hyökkääjät Oiva Keskinen ja Heikki Liedes. Tappara hankki hyökkääjävajettaaan paikkaamaan Jesse Koskenkorvan ja Konsta Kapasen.

Avaintapahtumat

Erikoistilanteet ja maalineduspelaaminen nousivat ratkaisutekijöiksi Jukureiden ja Tapparan kohtaamisessa. Yhdeksästä maalista viisi syntyi onnistuneen maski- tai kakkoskiekkopelaamisen ansiosta, ja Tappara onnistui kolmannessa erässä ylivoimalla iskemään voittomaalin lisäksi toisen kolmesta tasoituksestaan.

Jukureilla puolestaan oli toisessa erässä reilu minuutti kahden miehen ylivoimaa, jonka aikana oli mahdollisuus karata tasatilanteesta johtoon, mutta tilaisuus jäi käyttämättä. Kotijoukkue toki teki kolmannessa erässä vielä kaksi johtomaalia, mutta johtoaseman säilyttäminen ei onnistunut.

Kolmen pisteen voiton myötä Tapparan kausi on 30 ottelun jälkeen paras 2000-luvulla, pisteen parempi kuin kaudella 2016–17.

Maalintekijät
01.29 1–0 Markus Oden (Peltomäki, Sandvik)
03.35 1–1 Veli-Matti Vittasmäki (Camper, Granath)
09.08 1–2 Petri Kontiola (Camper, Granath)
27.26 2–2 Pekka Jormakka (Puistola, Larsen)
48.24 3–2 Oliver Larsen (Jormakka, Leppänen)
51.59 3–3 Nick Halloran (Leskinen, Kontiola) yv
53.15 4–3 Patrik Puistola (Nässén, Larsen)
54.21 4–4 Oskari Manninen (Rauhala, Luoto)
55.34 4–5 Otto Somppi (Halloran, Camper) yv

Maaliodottama
Jukurit 1,33 – 3,64 Tappara

Lukko kotivoittoon hallitsevan esityksen jälkeen

Lukko voitti JYPin Raumalla 3–1-lukemin. Ottelussa nähtiin muun muassa uuden hankinnan Steven Jandricin ensimmäinen Lukko-maali, sekä kolme ulosajoa.

Lukko oli alusta saakka vahvempi joukkue ja vei pisteet kotiinsa 3–1-lukemin. Lukko aloitti maalinteon ensimmäisessä erässä kahdella osumalla ja iski kolmannen toisen erän alussa. JYP sai ottelun lopulla kavennusmaalin, mutta edes Veini Vehviläisen 42 torjuntaa eivät pystyneet tuomaan vieraita takaisin mukaan otteluun.

lähtökohdat

Joukkueet lähtivät illan otteluun tiukan tasaisista asetelmista, tasapisteissä sarjataulukon kahdeksannella ja yhdeksännellä sijalla. Kummallakin oli alla vain kaksi voittoa edellisestä viidestä kohtaamisestaan. Lukolle kohtaaminen oli Liigassa viikon ainoa, sillä raumalaiset etenivät tiistaina CHL:n välieriin voitolla Dynamo Pardubicesta. JYP jatkoi Satakunnan kierrostaan keskiviikkoisen, tunteita herättäneen Ässät-voiton jälkeen.

Katseet Raumalla kohdistuivat kolmosketjuun, kun ECHL:stä Suomeen siirtynyt Steven Jandric debytoi laidalla viimeksi syyskuussa Liiga-jäillä pelanneen Harri Kainulaisen rinnalla. JYP puolestaan lähti otteluun vajaamiehisenä Tobias Winbergin ollessa EHT-komennuksella. Myös Jere Lassila ja Jesse Pulkkinen matkasivat U20-maajoukkueen mukaan, joten jyväskyläläisten takalinjoilla debytoi 19-vuotias Niko Minkkinen.

Lukko sai peliinsä vahvan alun ja ensimmäinen palkinto tuli vajaan neljän minuutin pelin jälkeen, kun Ponthus Westerholm avasi kotijoukkueen maalinteon. Kymmenen minuutin päästä Niklas Ylitalo teki harvinaisen esiintymisen maalisarakkeeseen, ja Lukko iski sarjatulella vielä kolmannen, mutta sen hylkäsi ottelun erotuomaristo.

Isännät aloittivat toisen erän samalla sykkeellä ja raumalaisten uusi hankinta Jandric avasi maalitilinsä heti ensimmäisessä ottelussaan. Erässä nähtiin myös kolme ulosajoa, kun Braden Christoffer lensi suihkuun huitomisesta ja Lenni Hämäläinen ja Juuso Puustinen pudottivat hanskansa. Ottelun lopulla Valtteri Koskela iski kautensa avausmaalin, mutta se ei enää riittänyt JYPille.

03.45 1–0 Ponthus Westerholm (Fontaine, Abt)
13.10 2–0 Niklas Ylitalo (Ervasti)
23.57 3–0 Steven Jandric (Kainulainen)
59.28 3–1 Valtteri Koskela (Koskela S., Petman)

Lukko 4,90 – 1,42 JYP

Pelicansille täydet kolme pistettä Porista

Pelicans otti vakuuttavan vierasvoiton Ässistä loppulukemin 0–2. Jasper Patrikaisen varmat otteet lahtelaisten maalilla tylsyttivät porilaisten yritykset.

Pelicans aloitti ottelun väkevästi halliten pelitapahtumia avauserässä. Maalinteon vieraiden osalta aloitti lahtelaisten oma kasvatti Elias Vilén erän lopussa. Kaksi minuuttia myöhemmin Pelicansin kapteeni Miika Roine tuplasi lahtelaisten johdon. Enempää maaleja ottelussa ei nähty, joten Ässät kärsi jo neljännen peräkkäisen tappionsa.

lähtökohdat

Joukkueiden kauden avauskohtaaminen Lahdessa päättyi Pelicansin voittoon loppulukemin 3–2. Ennen illan ottelua molemmat joukkueet olivat onnistuneet voittamaan viidestä viimeisestä ottelustaan ainoastaan kaksi. Ässien edellinen kolmen pisteen kotivoitto Pelicansia vastaan nähtiin lähes päivälleen kaksi vuotta sitten.

Sekä Ässien että Pelicansin kokoonpanosta puuttui illan ottelussa yksi oikealta laukova hyökkääjä Lenni Hämeenahon ja Jesse Kiiskisen ollessa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana valmistautumassa MM-kisoihin. Heidän lisäksensä maajoukkuetehtävissä on lahtelaisten takalinjoilla operoiva Filip Král, joka pelaa Tšekin paidassa Sveitsin EHT-turnauksessa.

Vierasjoukkue Pelicansin vahva painostus avauserässä palkittiin erän lopussa, kun Vilén avasi lahtelaisten maalihanat. Vain alle kaksi minuuttia myöhemmin Roine kasvatti vieraiden johtoa entisestään tarkalla rannelaukauksella Martin Lefebvren jaloista.

Toinen erä Porissa oli huomattavasti avauserää tasaisempi, mutta maaleja ei nähty. Erityisesti Ässien pelaamisessa näkyi tuska, jonka maalinteko on joukkueelle aiheuttanut neljässä viimeisimmässä ottelussa. Myös kolmas erä Isomäki Areenalla oli maaliton, joten Pelicans nappasi täydet kolme pistettä ja Ässien vaikeudet maalinteon tehottomuuden kanssa kasvoivat entisestään.

17.02 0–1 Elias Vilén (Bryggman)
18.54 0–2 Miika Roine

Ässät 1,76 – 2,52 Pelicans

Yksi maali riitti pisteisiin Kuopiossa

Maalivahdit olivat huippuvireessä Kuopiossa KalPan ja TPS:n ottelussa. Lopulta ottelu nähtiin hyvistä maalipaikoista huolimatta vain yksi maali.

Tommi Miettisen paluuottelu Kuopiossa ei sisältänyt liiemmin glamouria. Tasaväkinen ottelu ratkesi vasta kolmannessa erässä, kun hyvään maalivireeseen päässyt Andreas Okany pääsi läpiajoon.

lähtökohdat

Kauden kuumin kotijoukkue KalPa sai vastaansa viime otteluissa otteitaan parantaneen TPS:n. KalPa sai kokoonpanonsa takaisin loukkaantuneena olleen Oliver Kapasen, joskin Tuomas Kiiskinen sekä Juuso Mäenpää olivat sivussa.

Turkulaisilta sen sijaan olivat poissa niin ikään kapteeni Juhani Jasu sekä nuorten maailmanmestaruuskisohin valmistautuva Emil Hemming. Kasper Pikkarainen sai kunnian pukea ensimmäiseen Liiga-otteluunsa.

Avauserässä kaukalossa viiletti nälkäinen kotitjoukkue, mutta tolppaa lähemmäksi ei KalPa päässyt. Avauserässä vierasjoukkue jäi vaille sananvaltaa, mutta Filip Lindberg kykeni nollaamaan KalPan yritykset.

Miettisen käärmekeitot purivat erätauolla, ja toiseen erään kaukaloon astui aktiivisempi vierasjoukkue. Keltapaitojen Stefanos Lekkasin oli vuoro kantaa sankarinviittaa hienojen torjuntojen kera.

Kolmannessa erässä KalPa meni johtoon Andreas Okanyn maalilla. Nuorukaiselle maali oli kauden viides, joista kaikki ovat tulleet marras-joulukuun aikana. Pisteet tiukan ottelun jäljiltä Kuopioon, joten KalPa porskuttaa vakuuttavalla kotisaldolla kohti ensi vuotta.

45.07 0–1 Andreas Okany (Sissons, Mattila)

KalPa 1,25 – 1,50 TPS

KooKoo takaa-ajosta kriittiseen kolmen pisteen voittoon

KooKoo voitti Kärpät kotonaan lukemin 4–2. Kouvolalaiset kampesivat tärkeän kolmen pisteen voiton kahden maalin tappioasemasta.

Kotijoukkue KooKoo aloitti ottelun hitaasti ja Kärpät käytti hyväkseen ylimääräisen tilan ja ajan. Noel Gunler teki ensimmäisen erän ainoan maalin ja vei vieraat johdossa erätauolle. Toinen erä alkoi KooKoon ylivoimalla, minkä jälkeen Kärpät iski Teemu Turusen lavan kautta uudelleen. KooKoo pääsi kuitenkin peliin kiinni ja sai erän lopulla luotua hallintaa jopa ottelun tasoittamiseen saakka.

lähtökohdat

KooKoo isännöi Kärppiä ottelussa, missä molempien joukkueiden panokset olivat korkealla. Voitolla KooKoo estäisi pudotuspeliviivan karkaamisen kuuden pisteen päähän, kun taas Kärpillä oli mahdollisuus siirtyä kahden pisteen päähän kolmantena majailevasta HIFK:sta. Joukkueilla oli allaan yksi keskinäinen kohtaaminen.

Kärpät aloitti ottelun huomattavasti virkeämmin ja sai palkintonsa Gunlerin kaukolaukauksen yllättäessä KooKoon maalia vartioineen Nick Malíkin. Kärppien vahva ote jatkui ensimmäisen erän läpi muutamaa hyvää KooKoon paikkaa lukuunottamatta. Isäntien paras maalipaikka oli Arttu Ilomäen komean vetoharhautuksen ansiota, mutta Radek Koblížek ei pystynyt viimeistelemään keskushyökkääjänsä syötöstä. KooKoo sai tilanteesta ylivoiman, mitä se ei onnistunut hyödyntämään.

Toisen erän alussa Kärppien Turunen iski oman joukkueensa jo kahden maalin johtoon komealla yhden käden haltuunotolla ja takayläkulmaan viimeistelyllä. KooKoo pääsi toisessa erässä peliin kiinni ja tuli tasoihin Charle-Édouard D'Astous'n lapioitua Ilomäen laukauksesta syntyneen irtokiekon häkkiin ja Otto Paajasen viimeisteltyä Emil Molinin hyvän syötön Kärppien maalin takatolpalta. KooKoo varmisti voittonsa Axel Ottossonin katkaistua pitkän maalittoman putkensa ja Paajasen iskiessä tyhjään maaliin illan toisen osumansa.

06.52 0–1 Noel Gunler (Juusola, Bunnaman)
21.08 0–2 Teemu Turunen (Kivistö, Kemppainen)
31.17 1–2 Charle-Édouard D'Astous (Ilomäki, Koblížek)
38.01 2–2 Otto Paajanen (Molin, Török)
48.49 3–2 Axel Ottosson (Aaltonen, Barton)
59.11 4–2 Paajanen (Molin, Barton)

KooKoo 2,37 – 2,15 Kärpät

Ilves kotivoittoon Oula Palveen johdolla

Oula Palveen tehoilta siivitti Ilveksen voittoon ja Palveen pistepörssin kärkeen.

Sitkeästi taistellut Sport haastoi varsin väkevästi illan kotijoukkue Ilveksen, mutta tästä huolimatta pisteet jäivät Tampereelle. Ottelun ehdoton hahmo oli kolmeella pistellään kotiyleisö villinnyt Oula Palve.

lähtökohdat

Kumpikin Nokia-areenalla pelattavan kohtaamisen joukkueista oli viime ajat esiintynyt liigajäillä tuloksellisesti vaihtelevalla menestyksellä. Myös Ilveksen ja Sportin kauden aiemmissa otteluissa voitot ovat vuorotelleet, sillä vaasalaiset voittivat ensimmäisen matsin 4−2 ja tupsukorvat toisen otatuksen 6−2.

Kummankin joukkueen kokoonpanossa oli jonkin verran vajausta käynnissä olevan EHT:n takia. Sportilta Leijonissa oli puolustaja Atro Leppänen, kun taas Ilvekseltä erinäisissä maajoukkuetehtävissä olivat Dominik Mašín, Otto Latvala, Petr KodýtekEemeli Suomi, Samu Bau sekä Jani Nyman.

lves hallitsi alussa kenttätapahtumia ja vaikka Sportilla olikin omat hetkensä, joutui Rasmus Reijola pysäyttelemään kiekkoja tiuhemmin kuin kotijoukkueen kassari Jonas Gunnarsson. Juuso Könönen iski ottelun avausmaalin Adam Clendeningin kauniista esityöstä. Axel Holmström kuitenkin ohjasi Sportin tasoituksen toisen erän alussa. Tupsukorvat saivat ottelussa ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun tehokkaan alkukauden pelannut Palve poistui kesken mittelön pukusuojaan. Hän palasi tosiitoimiin kuitenkin nopeasti.

Toisessa erässä nähtiin erikoinen tilanne, kun Holmström iski kiekon toistamiseen ohi Gunnarssonin. Osuma kuitenkin hylättiin, sillä Ilveksen Matias Mäntykivi oli koskenut kiekkoon tamperelaisten siirretyn rangaistuksen aikana – näin peli olisi pitänyt viheltää poikki ennen ruotsalaisen viimeistelyä. Loppujen lopuksi seuraava kihaus olikin eriskummallinen – jäähyltä vapautunut Jarkko Parikka pääsi Jérémy Grégoiren kanssa kahdella nollaa vastaan hyökkäykseen ja ohitti sommitelman päätteeksi Reijolan.

Sport pystyi pelin loppua kohden tultaessa kiristämään hieman tahtia ja luomaan maalipaikkoja Gunnarssonin työpisteelle. Holmström napautti kertaalleen kiekon Ilves-maalin ylärimaankin. Tupsukorvat saivat kuitenkin estettyä vastustajien lisämaalit loppusummeriin asti. Sport otti vielä pelin ainoan kaksiminuuttisensa kamppailun loppuhetkille, joten näin ollen kolme pistettä jäivät Tampereelle. Kaksi ensimmäistä Ilves-osumaa syöttänyt Palve osui tyhjiin ja siirtyi Liigan pistepörssin piikkipaikalle. Joona Ikonen löi vielä viimeisen niitin vaasalaismaaliin.

14.47 1–0 Juuso Könönen (Clendening, Palve)
23.43 1–1 Axel Holmström (Hjalmarsson, Suhonen)
31.29 2–1 Jarkko Parikka (Grégoire, Palve)
58.42 3–1 Oula Palve (Friman, Clendening) tm
59.44 4–1 Joona Ikonen (Mäntykivi) tm

Ilves 2,69 – 1,54 Sport

Antoine Morandin jatkoaikamaali katkaisi SaiPan tappioputken

SaiPa otti jatkoaikavoiton HPK:sta Liigan kellarikerroksen kohtaamisessa ja katkaisi viiden ottelun mittaisen tappioputkensa.

SaiPa toipui ensimmäisen minuutin šokista ja onnistui tarjoamaan harvalukuiselle kotiyleisölleen jatkoaikavoiton lukemin 2–1. Viiden ottelun tappioputken katkaisemisen lisäksi SaiPa katkaisi 14 ottelun mittaisen putken, jonka aikana se ei ollut voittanut yhtäkään ottelua ennen voittomaalikilpailua.

lähtökohdat

Sarjassa viimeisenä olevan SaiPan ja viimeistä edellisen HPK:n kohtaamista voi kutsua tyylipuhtaaksi jumbofinaaliksi. Joukkueiden lähtökohdat eivät kuitenkaan olleet identtiset, sillä lappeenrantalaiset isännät olivat otteluun lähdettäessä peräti 16 pisteen verran perässä hämeenlinnalaisia vieraitaan.

SaiPa oli edellisestä viidestä pelistään kerännyt vain yhden pisteen ja koko kaudelta sillä oli vain kaksi varsinaisen peliajan voittoa. Johtoportaan puuhastelu raha-asioissa oli myös noussut otsikoihin alkuviikosta. HPK puolestaan oli voittanut edellisestä viidestä ottelustaan kolme ja kärsinyt tappiot vain sarjan kärjessä oleville tamperelaisjoukkueille. Lisäksi koko Maso Lehtosen johtama valmennustiimi sai viikolla jatkosopimukset.

SaiPa sai kylmää vettä niskaansa jo ensimmäisellä minuutilla, kun HPK:n Eetu Tuulola riisti isäntien heikosta avaussyötöstä kiekon ja iski sen ohi isäntien maalia vartioineen Henri Kiviahon. Avauserä meni pelitapahtumienkin valossa vieraiden nimiin, mutta lisämaaleja ei nähty, vaikka Danick Martel pääsi yrittämään johdon tuplaamista rangaistuslaukauksesta.

Toisessa erässä SaiPa pääsi paremmin peliin mukaan ja Niklas Appelgren toikin isännät tasoihin Valtteri Lipiäisen vahvasta esityöstä. Maali jäi toisen erän ja koko varsinaisen peliajan viimeiseksi. Jatkoajalla ratkaisijoiksi nousivat SaiPan kanadalaiset, kun Antoine Morand viimeisteli suoraan Adam Helewkan syötöstä.

00.39 0–1 Eetu Tuulola
27.11 1–1 Niklas Appelgren (Lipiäinen, Kalapudas) vt
61.40 2–1 Antoine Morand (Helewka, Kiviaho)