Kierrosraportti: SaiPaa riepoteltiin jälleen kuin likasankoa

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Liiga jatkui maajoukkuetauon jälkeen viiden mittelön voimin. Turussa TPS iski taululle murskalukemat, ja Porissa Ässät tasoitti ottelun ajassa 59.59 ja voitti lopulta Sportin jatkoajalla.

HIFK ei lannistunut JYPin pikamaaleista, vaan rummutti makeaan voittoon

Tähtipelaajilla varustettujen joukkueiden kohtaaminen tarjosi liudan nopeita maaleja. Pisimmän korren veti kotijoukkue HIFK lukemin 5–4.

Leijonissa epävarmasti pelannut Roope Taponen joutui väistymään maalilta jo ensimmäisessä erässä, kun JYP oli mennyt alle 11 minuutissa jo 1–3-johtoon.

Kotijoukkueen vahva mankeli kuitenkin riitti, ja se nousi takaa makeaan voittoon. Voitto on helsinkiläisille kolmas perättäinen.

Lähtökohdat

Kaikille HIFK:n ja JYPin pelaajille maajoukkuetauko ei suinkaan tarkoittanut taukoa jääkiekosta. EHT-turnauksessa Tampereella HIFK:lta oli joukkueeseen kutsuttu hyökkääjät Kristian Vesalainen ja Juha Jääskä, puolustaja Petteri Lindbohm sekä maalivahti Roope Taponen.

Jyväskyläläisiltä Leijonien paidassa nähtiin hyökkääjä Jerry Turkulainen ja puolustaja Sami Niku. Joukkueen kapteeni Robert Rooba nähtiin niin ikään maajoukkuepaidassa, kun hän kipparoi Viroa neljän maan turnauksessa Puolassa.

Avaintapahtumat

JYP aloitti ottelun pikamaalilla, kun Patrik Siikanen löi vieraat ajassa 3.38 johtoon. Eikä mennyt kauaa, kun HIFK sai illan ensimmäisensä.

Ottelun kolmas maali syntyi vaivihkaa. JYP sai tekopaikan, joka tulkittiin heti kättelystä maalivahvin häirinnästä, kun kenttäpelaaja työnsi Taposen kiekon kanssa maaliin. Suurempia mellakoita tilanteesta ei syntynyt, sillä pelaajat eivät tuntuneet huomanneen kiekon lipuneen maaliin. Lopulta tilanne tarkistettiin videolta ja tuomittiin Reid Gardinerin maaliksi.

Heti perään JYP teki jo kolmannen maalinsa, mikä tarkoitti Taposelle siirtymistä vaihtopenkin puolelle. Ennen maajoukkuetaukoa vireessä ollut Niko Hovinen otti HIFK:n torjuntavastuun ja osoittikin vireensä olevan vielä kunnossa nappaamalla erän lopulla JYPin Jere Lassilan laukauksen hienosti räpyläänsä.

Toisessa erässä salamamaalit jatkuivat. Ensin Juha Jääskän rystylaukaus nousi yli Vehviläisen, ja pian toisessa päädyssä Braden Christoffer sai kiekon HIFK-maaliin. Ottelun loppu oli kotijoukkueen hallintaa. Stadilaisten mylly pauhasi, ja se palkittiin nousulla 5–4-voittoon.

Maalintekijät:

03.38 0–1 Patrik Siikanen (Eronen)
07.17 1–1 Eetu Koivistoinen (Pakarinen, Nättinen)
09.05 1–2 Reid Gardiner (Christoffer, Honka)
10.56 1–3 Jerry Turkulainen (Honka, Lassila)
24.26 2–3 Juha Jääskä (Lehterä, Vesalainen)
25.06 2–4 Braden Christoffer (Niku, Siikanen)
42.57 3–4 Teemu Tallberg (Seppälä, Teissala)
52.24 4–4 Iiro Pakarinen (Koivistoinen, Nättinen)
53.12 5–4 Ilari Melart (Lehterä, Vesalainen)

Maaliodottama:
HIFK 4,13–1,78 JYP

Aarne Intosen hattutemppu johdatti TPS:n murskavoittoon

SaiPa oli täysi vastaantulija Turussa, eikä mustakeltaisille tarjottu palaakaan TPS:n 9–1-murskavoitossa. Voiton myötä TPS sai täydet kolme pistettä kasaan ensimmäistä kertaa sitten syyskuun. SaiPalle tehtiin kalenterivuonna jo kolmannen kerran yhdeksän maalia.

SaiPa ei saanut ollenkaan pelistään kiinni Turun keskiviikkoillassa, kun kotijoukkue murjoi lappeenrantalaisvieraat lukemin 9–1. TPS määräsi täysin pelin kulun pelaten kiekolla ja rakentaen useita upeita tilanteita, joista syntyi myös useampi maali.

Lähtökohdat

Pisteiden kannalta ottelu oli kummallekin joukkueelle tärkeä. TPS:n edellinen kolmen pisteen voitto oli niinkin kaukaa kuin syyskuun 23. päivältä. SaiPa sen sijaan oli valahtanut sarjajumboksi kerättyään vain 15 pistettä 18 ottelusta. Lappeenrantalaisten osalta on puhallettu peli poikki jo useampaan kertaan, mutta pisteet kelpaavat silti.

Edellisessä joukkueiden kohtaamisessa SaiPa oli kotonaan vahvempi maalein 3–1. Myös viime kauden viimeinen kohtaaminen päättyi mustakeltaisten hyväksi. Kumpikin joukkue sai hyvän treenijakson alle maaottelutauolla, ja TPS sai takaisin puolustaja Emil Johanssonin, joka loukkaantui kauden kolmannessa pelissä. SaiPan maalille luisteli paluun Liiga-kaukaloihin tehnyt Henri Kiviaho.

Heti ottelun alusta lähtien pelattiin vain kaukalon yhdessä päädyssä, kun TPS osoitti olevansa päättäväisempi sekä aktiivisempi joukkue. SaiPa sai kaksi tolppalaukausta aikaiseksi ja Otto Kivenmäki pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuslaukauksesta, mutta maalitili aukesi vasta kolmannessa erässä Valtteri Ojantakasen ylivoimamaalilla.

Turkulaiset pääsivät pelaamaan rennosti, mikä näkyi hyökkäyspelaamisessa. Ajoittain näytti siltä kuin TPS olisi pelannut jatkuvasti ylivoimaa, sillä kiekko löysi ketjukaverin lavan lähes poikkeuksetta. Aarne Intonen iski kauden ensimmäiset maalinsa ja täyteen tuli lopulta kokonainen hattutemppu. Kauden avausmaalit merkittiin myös Casimir Jürgensille sekä Johanssonille.

TPS on edellisen kerran tehnyt yli kahdeksan maalia vuonna 2009 Pelicansia vastaan ja kotona se on toistanut saman tempun maaliskuussa 2001 voittaen JYPin 10–1.

6.49 1–0 Casimir Jürgens (Palmu, Arell)
18.23 2–0 Emil Johansson (Nurmi, Marjala)
22.59 3–0 Aarne Intonen (Dudas, Marjala)
25.20 4–0 Aidan Dudas (Suomi, Palmu)
36.00 5–0 Aarne Intonen (Fröberg, Johansson) yv
38.32 6–0 Niklas Arell (Hemming, Wernblom)
42.18 7–0 Aarne Intonen (Wernblom, Munkki)

HPK:n kiri jäi aavistuksen vajaaksi

HPK nousi kotonaan vielä kuilun partaalta lähes tasoihin saakka, mutta KalPan vahva ensimmäinen erä kantoi halki ottelun. Kuopiolaiset nappasivat voiton maalein 2–3.

KalPa iski kovat numerot pöytään jo heti ottelun alkuhetkillä, kun se iski 11 sekunnin sisään kaksi maalia juuri, kun ottelua oli pelattu neljä minuuttia. HPK sai kirivaihteen vielä päälle mutta hieman liian myöhään, kun lopulta ottelu päättyi maalin erolla kuopiolaisten hyväksi.

Lähtökohdat

HPK ja KalPa ovat keskinäisistä kamppailuistaan keränneet voittoja lähes vuorotahtiin. Kauden avauskohtaamisen KalPa vei kuitenkin nimiinsä 3–0. HPK sai hyvän ottelun alle ennen maajoukkuetaukoa, kun se voitti kotonaan Lukon ja päätti kuuden ottelun tappioputkensa.

HPK sai tärkeitä palasia puolustukseensa, kun Petteri Nikkilä ja Juuso Hietanen tekivät paluun pallokerhon miehitykseen lähes kuukauden tauon jälkeen. Konsta Kapanen puolestaan nousi kuopiolaisten kokoonpanoon ja Kasper Simontaival oli sivussa. Vaikka joukkueet ovat sijoilla yhdeksän ja 14, oli HPK illan vastustajaansa vain viisi pistettä perässä.

KalPa sai pelistä heti otteen, kun se iski ajassa 4.01 avausmaalin, ja vain 11 sekuntia myöhemmin syntyi toinen täysosuma. Maalintekijöinä kunnostautuivat Miikka Pitkänen kauden ensimmäisellään sekä Andreas Okany. KalPa hallitsi muutenkin ensimmäistä erää, kun se laukoi peräti 24 kertaa HPK:n seitsemää laukausta vastaan.

HPK pääsi paremmin otteluun mukaan pelin edetessä, mutta KalPan kolmas maali toisen erän alkuun katkaisi hetkellisesti selkärangan. HPK sai kuitenkin kirivaihteen päälle, kun se loi maaliodottamaa vastustajaa enemmän ja laukoi sekä toisessa että kolmannessa erässä ahkerammin. Stefanos Lekkas oli maalillaan mies paikallaan 25 torjunnalla. HPK tuli vielä maalin päähän Juuso Ketolan ja Markus Nenosen maaleilla kaksi minuuttia ennen loppua, mutta kiri jäi aavistuksen vajaaksi. Tappio oli HPK:lle neljäs edellisen viiden ottelun otannalla.

4.01 0–1 Miikka Pitkänen (Lappalainen, Korhonen)
4.12 0–2 Andreas Okany (Immonen)
21.59 0–3 Matyáš Kantner (Lappalainen, Lantta)
55.40 1–3 Juuso Ketola (Pihlström, Nikkilä)
58.15 2–3 Markus Nenonen (Tuulola, Rautiainen) im

HPK 3,36 – 1,81 KalPa

Kärpille vakuuttava kotivoitto kakkosketjun johdolla

Kärpät nappasi täydet kolme pistettä KooKoolta loppulukemin 3–1. Ottelun näkyvimpiä pelaajia olivat kolme pistettä kerännyt Teemu Turunen ja kaksi maalia viimeistellyt Joonas Kemppainen.

KooKoon tehokas alku tuotti vieraille ensimmäisen maalin ottelun avauserässä. Sen jälkeen ottelua hallitsi pitkälti kotijoukkue Kärpät Teemu Turusen johdolla. Erityisesti Kärppien kakkosketju oli vahvassa vireessä tuoden toisessa erässä Kärpät ensin tasoihin ja sen jälkeen siirtäessä oululaiset 2–1-johtoon.

Lähtökohdat

Oulussa kohtasivat Liigassa vähiten maaleja päästänyt Kärpät ja toisiksi eniten maaleja päästänyt KooKoo. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella kohdanneet joukkueet jäivät maajoukkuetaukoa edeltävissä otteluissaan maaleitta. Maalinteon haasteista huolimatta Kärpät oli onnistunut saalistamaan ennen illan ottelua viidestä viimeisestä ottelustaan 12 pistettä, kun taas KooKoo oli kerännyt ainoastaan viisi pistettä viidessä ottelussa.

KooKoo aloitti ottelun tehokkaasti, kun vain kahden minuutin pelin jälkeen Matic Török sivalsi kauden ensimmäisen osumansa Kärppien maalinedustalta. Kärppiä piti pelissä mukana joukkueen kakkosketju, joka onnistui ottelun toisessa erässä kahdesti maalinteossa Joonas Kemppaisen onnistumisilla. Molempiin osumiin maalin tarjoili kultakypärää kantava Turunen.

Ottelun päätöserässä Turunen sinetöi ottelun laukoessaan ylivoimalla tarkan rannelaukauksen oikeaan yläkulmaan, joka katkaisi KooKoon selkärangan ja päätti vieraiden kirin. Tämän jälkeen maaleja ei enää nähty, joten Kärpät otti vakuuttavan kotivoiton loppulukemin 3–1.

2.35 0–1 Matic Török (Barton, Korhonen)
32.10 1–1 Joonas Kemppainen (Turunen, Jandus)
35.28 2–1 Joonas Kemppainen (Turunen, Antonen)
49.57 3–1 Teemu Turunen (Koivisto, Koivunen)

Kärpät 3,70 – 1,63 KooKoo

Sportin vaihtovirheet kostautuivat − kahden maalin Aleksi Matinmikko nousi jatkoaikasankariksi

Sportin kaksi väärää vaihtoa ratkaisuhetkillä maksoivat lopulta vaasalaisille kaksi pistettä, kun Ässät tasoitti kamppailun ajassa 59.59 ja vei lopulta ottelun nimiinsä jatkoajalla

Sport sortui ottelun päätöshetkillä kahteen väärään vaihtoon, jotka molemmat vihellettiin siirrettyinä rangaistuksina. Molemmat kostautuivat, sillä ensimmäisestä Ässät tasoitti kolmannen erän viimeisellä sekunnilla ja jälkimmäisestä patapaidat iski jatkoaikaosuman.

Lähtökohdat

Molemmat joukkueet olivat kärsineet tappioita ennen maaottelutaukoa, Ässät neljä ja Sport kaksi. Vaasalaisten edellinen voitto Porista oli maaliskuulta 2019.

Ottelun sankarin viitassa vahvimmin oli pitkään kiinni Jens Lööke. Ruotsalaishyökkääjän kauden toinen ja uran kolmas kahden maalin ottelu piti Sportin johtoasemassa aina Martin Lefebvren viimeisen sekunnin tasoitukseen asti. Toisen maalinsa Lööke teki komeiden harhautusten jälkeen rangaistuslaukauksesta.

Jatkoajalla Sport otti kaksi rangaistusta. Atro Leppänen sai istua kaksiminuuttisensa loppuun, mutta vaasalaisten ottelun toisen joukkuerangaistuksen aikana Ässien ensimmäisestäkin maalista vastannut Aleksi Matinmikko viimeisteli voittomaalin ja pääsi juhlimaan samalla Liiga-uransa ensimmäistä kahden maalin iltaansa.

11.00 0–1 Jens Lööke (Hjalmarsson, Miketinac)
30.24 1–1 Aleksi Matinmikko (Graber, Fabre)
33.45 1–2 Jens Lööke rl
59.59 2–2 Martin Lefebvre (Graber) yv im
64.33 3–2 Aleksi Matinmikko (Järvinen, Lefebvre) yv