Kierrosraportti: Vehviläisen nollapeli Kuopiossa ja maalikarkelot Jani Nymanin johdolla Tampereella

LIIGA / Kierrosraportti
Ilves-SaiPa, Liigan ottelu 18.11.2023, Nokia-areena
Torstai-iltana Liigassa nähtiin neljä ottelua. Kierroksen kuumimmiksi puheenaiheiksi nousivat Veini Vehviläisen nollapeli sekä tulikuuma Ilves-hyökkääjä Jani Nyman, joka nousi maalipörssin kärkeen kahdella täysosumallaan.

Jani Nyman nousi maaleillaan maalipörssin kärkeen

Ilves ja Jukurit tarjosivat vähälukuiselle tamperelaisyleisölle kiekkoviihdettä koko rahan edestä. Sekä Jani Nyman että Konsta Helenius iskivät kumpikin kaksi maalia mieheen.

Ilves ja Jukurit mättivät maaleja lähes tasatahtiin, kunnes Ilves ratkaisi ottelun lopulta alivoimamaalin turvin. Yhteensä 11 maalia sisältänyt ottelu päättyi tamperelaisille lukemin 6–5.

Lähtökohdat

Ottelu oli joukkueille kauden ensimmäinen kohtaaminen. Ilves saapui otteluun tiistaisen CHL-pettymyksen jälkeen tupsukorvien pudottua turnauksesta Dynamo Pardubicen käsittelyssä. Jukurit puolestaan saapui Tampereelle voitettuaan Turussa TPS:n eilen vakuuttavasti 4–0. Illan ottelu tarjosi Ilvekselle mahdollisuuden katkaista ikävä putki, sillä se ei ollut vielä voittanut Jukureita varsinaisella peliajalla Nokia-areenalle siirtymisen jälkeen.

Ilveksen suurimmat kokoonpanomuutokset lauantaisesta SaiPa-ottelusta olivat kapteeni Niklas Frimanin paluu kokoonpanoon ja Les Lancasterin tiputtaminen seitsemänneksi puolustajaksi. Jukurit yllätti kokoonpanomuutoksillaan, sillä Turussa nollapelin torjunut Markus Ruusu teki tilaa maalilla Rasmus Korhoselle. Lisäksi pirteästi viime otteluissa esiintynyt Kasper Soini teki tilaa Sander Engebråtenille.

Avaintapahtumat

Jukurit oli runsasmaalisessa ottelussa ensimmäisen kerran takaa-ajoasemassa vasta kolmannen erän puolella. Parhaimmillaan se johti jo 1–3. Ottelun käännekohta oli, kun Jani Nyman iski kaksi osumaa, joista toinen vei Ilveksen ensi kertaa johtoon ajassa 50.41. Jukureille tarjottiin näytönpaikka Jarkko Parikan myötä, mutta maaliverkko heiluikin Korhosen selän takana, kun Joona Ikonen iski Ilveksen kauden kolmannen alivoimamaalin.

Maalintekijät:
13.06 0–1 Patrik Puistola (Batņa, Peltomäki) yv
16.35 0–2 Ondřej Kovařčík (Kovařčík, Huuhtanen)
23.32 1–2 Eetu Päkkilä (Friman, Könönen)
25.51 1–3 Daniel Mäkiaho (Immonen)
30.21 2–3 Arttu Pelli (Suomi, Ikonen)
36.00 3–3 Adam Clendening (Mäntykivi, Palve) yv
41.55 3–4 Konsta Helenius (Puistola, Jormakka) yv
44.41 4–4 Jani Nyman (Parikka, Stránský)
50.41 5–4 Jani Nyman (Suomi, Mašín)
53.16 6–4 Joona Ikonen (Mäntykivi) av
59.02 6–5 Konsta Helenius (Nässén) im

Maaliodottama:
Ilves 2,05 – 2,90 Jukurit

Veini Vehviläisellä hurja ilta

KalPa pyöritti, laukoi ja loi maaliodottamaa, mutta JYP kesti rynnistyksen 32 torjuntaa napanneen Veini Vehviläisen johdolla. Reid Gardiner iski illan ainoan ja siten myös 0–1-voittomaalin.

JYP vei joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen, kun se kaatoi maalivahti Veini Vehviläisen johdolla neljän ottelun voittoputkessa olleen KalPan maalein 0–1. Joukkueet kohtaavat toistamiseen perjantaina JYPin juhlaottelussa.

Lähtökohdat

Joukkueet lähtivät kauden toiseen Pönttövuoren derbyyn täysin eri asetelmista. Neljän ottelun voittoputkessa kulkeneet isännät olivat kymmenen ottelun kuntopuntarilla sarjataulukossa jopa toisena. JYP oli taas hävinnyt kolme viimeisintä otteluaan neljän peräkkäisen voiton jälkeen. Joukkueet kohtasivat jo kertaalleen syyskuussa, kun Juuso Puustisen neljä osumaa voittomaalikilpailussa takasivat lisäpisteen Jyväskylään.

KalPa oli myllännyt ketjujaan viikonlopun voitokkaista Kärpät-otteluista, mutta ainoa muutos pelaavaan ryhmitykseen oli Oliver Kapasen tippuminen ulos kokoonpanosta. Kapasen tilalle palasi Kasper Simontaival. JYPin ryhmitykset menivät niin ikään uusiksi debytantti C.J. Smithin noustua kokoonpanoon. Viikon takaisesta Jukurit-koitoksesta poissa ollut Juuso Vainio toipui myös pelikuntoon.

Kun astutaan kaukaloon, ei edellisiä otteluja kannata tuijotella. Tämän todisti JYP, joka katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa tiukkaakin tiukemmalla voitolla. KalPa puolestaan kärsi kirvelevän tappion neljän voittoisan pelin jälkeen.

Ottelun avainhahmona oli peräti 32 torjuntaa napannut JYP-vahti Vehviläinen, joka torjui yli kaksi kertaa enemmän kuin virkaveli Juha Jatkola toisessa päässä. Avainhetki oli kolmas erä, jonka aikana laukaukset merkittiin kuopiolaisille peräti 15–5. Jyväskyläläiset ehtivät kuitenkin kiekon tielle blokkausasemiin ja joukkue selvitti erässä myös kaksi alivoimaa.

15.19 0–1 Reid Gardiner (Smith, Honka)

KalPa 2,36 – 1,03 JYP

Ville Koivunen säväytti voittomaalikilpailussa

Kärpät ja Ässät kävivät paremmuudestaan tiukan kamppailun. Varsinainen peliaika ja ratkaisu eivät tuoneet ratkaisua, ja voittomaalikilpailu toi oululaisille 2−1-voiton.

Vähän maaleja ja tilanteita sisältäneessä ottelussa Kärpät nappasi voiton Ässistä voittomaalikilpailun jälkeen. Noel Gunler ja Ville Koivunen onnistuivat ohittamaan Niklas Rubinin, ja varsinkin jälkimmäinen osuma syntyi komeiden harhautusten jälkeen.

Lähtökohdat

Kärpät ja Ässät kohtasivat ensimmäisen kerran kauden aikana. Kotijoukkue oli kärsinyt tuplatappiot Kuopiossa viime viikonloppuna, ja Ässilläkin on menossa heikompi vaihe, sillä edellisestä kolmen pisteen voitosta oli jo seitsemän ottelua aikaa.

Kärpät oli ottelun alkupuolella hallitsevampi osapuoli. Avausmaalista vastasi ylivoimalla takakulmaan kiekon laukonut Teemu Turunen. Vaaralliset tilanteet olivat kauttaaltaan vähissä, ja esimerkiksi ottelun toisessa erässä ei nähty maaleja eikä rangaistuksia.

Ässät otti hallinnan takaa-ajotilanteessa kolmannessa erässä. Se tuottikin tulosta, kun tilannetta taklauksellaan käynnistänyt Jesse Joensuu tasoitti ottelun, kun kolmatta erää oli jäljellä reilut seitsemän minuuttia. Ässien tasoituksen jälkeen painostusjaksot vaihtelivat jonkun verran, mutta lisämaaleja ei kolmannen erän ja jatkoajan aikana nähty. Voittomaalikilpailussa Kärpät onnistui molemmilla laukauksillaan, ja näin kotijoukkue otti kaksi pistettä.

8.48 1–0 Teemu Turunen (Koivunen, Koivisto) yv
52.36 1–1 Jesse Joensuu (Virtanen, Määttä)
65.00 2–1 Ville Koivunen vl

Kärpät 2,69 – 2,43 Ässät

Pelicansille toinen kiinnitys Hämeen herruuteen

Pelicans nappasi tärkeän kotivoiton HPK:n kustannuksella loppulukemin 2–1. Ottelun hahmo oli kotijoukkueen molempiin maaleihin syöttöpisteen saalistanut Toni Utunen.

Maalittoman ja tasaisen avauserän jälkeen pelin hallinta siirtyi kotijoukkue Pelicansille, joka onnistui kahdesti maalinteossa ottelun toisessa erässä. Lahtelaisten maaleista vastasivat Michal Jordán ja Jonas Enlund. HPK taisteli tiukasti pisteistä ja Veikko Loimaranta toi vieraat päätöserässä jo maalin päähän. Hämeenlinnalaisten kiri ei kuitenkaan riittänyt ja Pelicans voitti ottelun loppulukemin 2–1.

Lähtökohdat

Joukkueiden kauden ensimmäinen taistelu Hämeen herruudesta päättyi Pelicansin vierasvoittoon lukemin 1–3. Viidestä viimeisestä ottelustaan kaksi voittoa saalistaneelle HPK:lle illan ottelu oli viikon ensimmäinen.

Saman verran voittoja Liigassa kerännyt Pelicans puolestaan matkasi tiistaina Vítkovicen vieraaksi Tšekkiin, jossa 1–1 tasapeliin päättynyt ottelu päätti lahtelaisten CHL-kauden. Illan ottelun isoimmat poissaolijat olivat kotijoukkueen avainpelaajiin lukeutuvat Patrik Carlsson ja Aatu Jämsen.

Kotijoukkue Pelicans avasi ottelun maalihanat toisen erän alussa, kun Jordán laukoi viivasta jo kauden kuudennen maalinsa. Kuusi minuuttia myöhemmin Enlund kasvatti lahtelaisten johtoa entisestään. HPK pääsi jauhamaan toisen erän lopussa ylivoimaa jopa viidellä kolmea vastaan ja kiekko pyörikin jo lahtelaisten maaliviivalla, mutta siitä huolimatta vieraiden kiri ei ottanut tuulta alleen.

Päätöserässä kaukaloon luisteli aktiivinen ja rohkea HPK, jonka taistelu palkittiin kavennusmaalilla Loimarannan viimeistellessä kauden toisen osumansa. Hämeenlinnalaiset pyrkivät vimmatusti tasoittamaan ottelua, mutta Pelicans kesti Jussi Olkinuoran johdolla vieraiden pyörityksen. Näin ollen Pelicans voitti ottelun loppulukemin 2–1.

20.33 1–0 Michal Jordán (Horký, Utunen)
26.18 2–0 Jonas Enlund (Utunen, Bryggman)
51.37 2–1 Veikko Loimaranta (Toivola, Pulli)