Ruotsi voittoon Euro Hockey Tourin avausottelussa – Liiga-pelaajia vilissyt Tšekki ei löytänyt tehoja

MAAJOUKKUE / Raportti
Anton Lander johti Ruotsin ykkösketjua
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Ruotsi ja Tšekki ottivat varaslähdön Karjala-turnaukseen ja koko Euro Hockey Touriin Linköpingissä pelatussa ottelussa. Runsaslukuinen kotiyleisö sai mitä halusi kun selkeästi vieraitaan tehokkaammat kruunupaidat poistuivat kaukalosta voittajina lukemin 4–1.

Ruotsin joukkue turnauksessa koostuu KHL-maalivahti Lars Johanssonia lukuunottamatta SHL:n ja Sveitsin liigan pelaajista. Tšekin joukkueessa puolestaan on pelaajia lähes kaikista Euroopan huippusarjoista.

Liigasta mukaan on päässyt peräti kuusi pelaajaa, joista viisi oli kokoonpanossa illan ottelussa. Myös Jokereiden David Sklenička nähtiin kentällä.

Ruotsi tehokkaampi tasaisessa avauserässä

Ottelun ensimmäisen maalipaikan takana olivat Liigasta tutut pelaajat, kun Filip Pyrochtan omalta siniviivalta lähtenyt syöttö tavoitti Jiří Smejkalin, joka karkasi läpiajoon. Smejkalin harhautuksen seurauksena kiekko päätyi aluksi maalivahti Johanssonin patjoihin, josta se sitten yhdessä Pelicans-hyökkääjän kanssa jatkoi matkaa yli maaliviivan. Hyväksyttyä maalia ei kuitenkaan videolta löytynyt.

Ensimmäisen hyväksytyn maalin teki kotijoukkue. Tšekin Ilves-pakki Dominik Mašínin oman maalin takaa lähettämä syöttö löysi ainoastaan Pontus Holmbergin, joka pääsi vapaasti ajamaan maalille ja yllättämään Tšekin maalilla torjuneen Petr Kváčan rystyvedolla. Virallisissa tilastoissa maaliin löydettiin jostain myös kaksi ruotsalaista syöttäjää.

Erän lähestyessä loppuaan siirtyi hallinta hieman Ruotsille. Erityisesti kokonaisuudessaan Sveitsissä pelaava ykkösketju erottui edukseen, ja kaikki ketjun jäsenet pääsivät osalliseksi myös Ruotsin toisesta maalista. Mathias Bromé löysi syötöllään Anton Landerin, jonka laukauksen Kváča vielä torjui, mutta Carl Klingberg onnistui iskemään maalivahdin alueelle jääneen kiekon sisään tšekkipelaajien seasta. Erätauolle mentiin siis Ruotsin kahden maalin johdossa.

Ottelu ratkesi toisen erän lopussa

Toisen erän alkupuoliskon vauhdikkaimmat hetket koettiin Ruotsin ylivoimalla. Ensin Niklas Hansson syötti Landerin läpiajoon, sitten Dennis Everberg tarjosi Bromélle maalipaikan ja lopuksi Tšekin David Kaše pääsi yrittämään hyvästä paikasta alivoimalla. Näistä ei kuitenkaan lisämaaleja tullut.

Erän lopussa Ruotsi sai monella ketjulla paineen Tšekin päähän, ja lopulta JYPistäkin tuttu Jan Ščotka sortui ryntäysjäähyyn oman maalin takana. Ylivoimalla Jesper Olofsson osui Henrik Tömmernesin syötöstä hienon kuvion päätteeksi. Vain 35 sekuntia myöhemmin Anton Bengtsson laukoi kiekon tarkasti ylänurkkaan, ja Ruotsi pääsi siirtymään erätauolle 4–0-tilanteessa.

Kenttämestari tarjosi kavennuksen

Kolmannessa erässä ei enää kovin vauhdikasta kiekkoa nähty. Molemmilla joukkueilla oli pari kohtalaista maalipaikkaa, mutta erän ainoaa maalia saatiin odottaa kolmanneksi viimeiselle minuutille asti. Tšekkipakki David Sklenička laukoi rännikiekon, joka pomppasi päädystä yllättäen maalin eteen Filip Chlapíkille, joka pääsi laukomaan kiekon tyhjään maaliin. Maalin taakse kiekkoa hakemaan mennyt Johansson joutui toteamaan nollapelin jääneen haaveeksi tämän epäonnekkaan pompun takia.

Ruotsin näkyvimpiä pelaajia olivat Johanssonin ja jo mainitun ykkösketjun lisäksi tehot 1+1 kerännyt Pontus Holmberg sekä puolustajat Henrik Tömmernes ja Jonathan Pudas. Tšekin puolelta pienet kehut ansaitsevat ainakin hyökkääjät Matěj Stránský ja Michael Špaček.

Molempien joukkueiden turnaus jatkuu viikonloppuna Helsingissä. Ruotsi kohtaa lauantaina Venäjän ja sunnuntaina Suomen. Tšekillä on edessä samat vastustajat, mutta päinvastaisessa järjestyksessä.