Historia toisti itseään – Suomi ei kyennyt vieläkään voittamaan Ruotsia kotikisoissaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomen vaihtoaitiossa ilmeet ovat vakavat kahden tappion jälkeen.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomi sai MM-turnauksen kolmannessa ottelussaan vastaansa kahdella voitolla kisat avanneen Ruotsin. Voittotilinsä lauantaina Saksaa vastaan korkannut Leijonat pyrki jatkamaan voittojen tiellä ja samalla nappaamaan historian ensimmäisen voittonsa Ruotsista kotikisoissa.

Joukkueet kohtasivat toisensa myös viime vuonna lohkovaiheessa. Tuolloin Ruotsi oli parempi voittomaalikilpailussa maalein 3–2.

Leijonat ei onnistunut tälläkään kertaa kukistamaan rakasta länsinaapuria, vaan voitto kirjattiin Tre Kronorille voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 2–1. Lisäpisteen Ruotsille varmisti voittomaalikilpailussa Lucas Raymond

Suomen parhaana pelaajana palkittiin Kasperi Kapanen, jonka luistin liikkui kamppailussa totutun terävästi ja joka merkkautti syöttöpisteen Leijonien ainoaan osumaan.

Ennakoidun tasaväkistä vääntöä

Kamppailun ensimmäinen erä oli vauhdikas, mutta maaleja kumpikaan joukkue ei onnistunut tekemään. Vaikka Ruotsi vei laukaukset maalia kohti nimiinsä lukemin 9–8, sujui avauserä vahvasti Suomen komennossa.

Leijonat onnistui vyöryttämään hyökkäyksiä Ruotsin päähän kaikkien neljän kentän voimin. Suomen parhaat tekopaikat järjesteli joukkueen ykkösketju Teemu HartikainenSakari ManninenMikko Rantanen, joista Rantanen laukoi kiekon ylivoimalla tolppaan.

Ottelu jatkui tasaisissa merkeissä toisessa erässä. Pelin tempo oli avauserän tapaan kova. Paremmin peliin mukaan päässyt Ruotsi iski kamppailun ensimmäisen osuman Oscar Lindbergin lauottua poikittaissyötöstä kiekon puolityhjään Suomen maaliin.

Suomen joukkueesta toisessa erässä edukseen erottui Jere Sallisen johtama hyökkäysketju laidoillaan Joel Armia ja Kaapo Kakko. Varsinkin Kakko esitti parhaimpia avujaan harhauttelemalla ruotsalaisia ja petaamalla paikkoja kanssapelaajilleen.

Ratkaisu haettiin pitkän kaavan kautta

Kolmas erä ei tehnyt juuri poikkeusta aiempiin. Suomi otti ottelun jälleen vahvemmin hallintaansa ja onnistui vihdoin myös maalinteossa.

Juho Lammikko toi Suomen tasoihin lyötyään irtokiekon miinuskulmasta Lars Johanssonin varusteiden kautta maaliin.

Hetki tasoitusmaalista Ruotsille tarjoutui erinomainen mahdollisuus siirtyä takaisin johtoon, kun André Petersson pääsi yksin läpi. Emil Larmi nollasi kuitenkin ruotsalaislaiturin yrityksen.

Suomi sai tasoitusmaalista lisää virtaa ja jauhoi pitkiä hyökkäyspään myllyjä. Johtomaalia sekään ei saanut kovasta yrityksestä huolimatta aikaiseksi ja ottelun ratkaisu venyi jatkoajalle.

Koska ratkaisua ei saatu aikaiseksi jatkoajalla, haettiin sitä voittomaalikilpailusta. Viiden parin jälkeen tilanne oli tasan, joten joukkueiden välinen paremmuus saatiin selville vasta lisälaukojilla.

Raymond varmisti lisäpisteen Ruotsille ujutettua kiekon Larmin längistä maaliin. Leijonat ei onnistunut näin vieläkään voittamaan länsinaapuria kotikisoissaan.

Suomi jatkaa MM-turnaustaan keskiviikkona, kun se kohtaa iltaottelussa Ranskan. Ottelu alkaa kello 20.20.