Leijonat törmäili, Yhdysvallat iski − Suomi konttasi kisa-avauksessaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Yhdysvallat juhli neljä kertaa maalia ja lopussa voittoa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomen ja Yhdysvaltojen kisa-avaus päättyi Leijonien kannalta noloon tappioon lukemin 1−4 (1-0, 0-1, 0-3). Casey DeSmith torjui Yhdysvaltojen maalilla 23 kertaa ja oli joukkueensa hahmoja. Leijonien avauspelissä ja viimeistelyssä riitti ongelmia pelin etenkin toisessa ja kolmannessa erässä.

Avauserä näytti Leijonien kannalta oikein mallikkaalta. Yhdysvallat ei ollut kovan vauhtinsa kanssa täysin vailla paikkoja, mutta Suomi oli hallitsevampi osapuoli ja teki lopulta myös avausmaalin. Ajassa 17.07 Leijonien maalitilin aukaisi Teemu Hartikainen, joka pääsi maalinedustalta paukauttamaan kiekon ohi Yhdysvaltain maalia vartioineen DeSmithin. Tämä osuma syntyi ylivoimalla, mutta myös tasakentällisin pelatessaan Hartikaisen ykkösketju Sakari Mannisen ja Mikko Rantasen kanssa näytti hyvältä.

Hyvä alku turnaukseen tasaantui vastoinkäymisillä toisessa erässä. Yhdysvallat aloitti erän ylivoimalla ja oli vuorostaan kuskin paikalla. Lopulta kiekko saatiin verkkoonkin, mutta ensimmäisestä takaiskusta Suomi selvisi valmentajahaastolla, kun yhdysvaltalaispelaaja osui sivuttaisliikkeessään Emil Larmin kilpeen. Yhdysvaltalaisten päävalmentaja David Quinn ei ollut uskoa kevyestä osumasta johtunutta hylkäämistä.

Lopulta Yhdysvallat sai kiekon hyväksytysti maaliin, kun Cutter Gauthier tasoitti. Koko erä oli Leijonilta vaisumpi ja Yhdysvallat laukoi erässä peräti 19 kertaa.

Kolmanteen erään Suomelta nähtiin pieni ryhtiliike, mutta tulosta se ei parantanut. Yhdysvallat siirtyi Drew O'Connorin maalilla ottelussa ensimmäisen kerran johtoon erän puolivälissä. Kolmaskin vierasmaali nähtiin, kun Alex Tuch viimeisteli Leijonien pakkitörmäilyn jälkeen turnauksen avausosumansa. Suomi otti erän lopussa maalivahdin pois ja loi paikkoja, mutta tehottomuuden jatkuessa Tuch teki toisen maalinsa tyhjiin. O'Connor keräsi maalinsa lisäksi kaksi syöttöpistettä.

Suomen pelirupeama jatkuu jo lauantaina iltaottelussa Saksaa vastaan.