Idioottivarma kotivoitto

LIIGA / Ennakko
Eivät auta itkupotkuraivarit: Ässät tulee Hakametsään jo puoliksi sillassa.
Kuva © Jarno Hietanen
Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että Tappara palaa voittojen tielle. Ässien tuska syvennee.

Viime kevään finalistit Ässät ja Tappara kohtaavat toista kertaa tällä kaudella. Ensimmäinen kerta oli syyskuun lopulla. Porin pelistä voittajana selvisi Ässät voittomaalikilpailussa.

Joukkueet ovat kovin erilaisissa tilanteissa. Tappara tarpoo eteenpäin tasaisella otteella timantinkovan puolustamisen kautta, ja se riittää tällä hetkellä kaikkia paitsi Kärppiä vastaan.

Yksitoista sijaa ja 21 pistettä alempana jumittaa Ässät. Pekka Virran johtamistyyli ja pelitapa hakevat vielä itseään, ja voittavaa hyökkäyspeliä pystyy pelaamaan vain yksi ketju kerrallaan.

Tappara on hävinnyt kaksi viimeistä otteluaan Kärpille ja SaiPalle, mutta sitä ennen tamperelaiset kairasivat kolme pistettä viidesti putkeen. Ässät sitä vastoin voitti marraskuun yhdeksästä ottelustaan vain yhden.

Saamattomalla hyökkäyksellä ei yleensä toivoa Tapparaa vastaan

Mainituissa yhdeksässä pelissä porilaiset ovat osuneet 14 kertaa, eli suunnilleen puolitoista maalia per ottelu. Ylivoima on ollut paikoin aneemista ja tehot lepäävät korkeintaan yhden ketjun varassa. Yleensä se ketju on ollut Niklas Hagmanin ympärille kasattu, mutta nyt pörssihaillakin on terveyshuolia.

Tappara pelaa äärimmäisyyksiin vietyä keskialueen puolustuspeliä. Kiekollinen pelaaja otetaan kiinni parhaimmillaan silmiä hivelevällä tarkkuudella ja etäisyydet pysyvät. Harva hyökkäys tulee puolustusalueelle vaarallisena, ja kulmapeleissä homma toimii. Luottovahti Juha Metsola on myös parantanut kuin sika juoksuaan.

Ässien kiekollisessa pelissä ei punaista lankaa viime aikoina ole ollut. Kun tähän yhdistää Tapparan keskialuepelin sietämättömän kovuuden, on helppo sanoa, että pisteitä ei Poriin ole luvassa. Tappara voi syhertää voittonsa vain oman maalintekopelinsä totaaliseen epäonnistumiseen.

Jossittelun ja spekuloinnin ylläpitämiseksi lienee kuitenkin todettava, että juuri tällaisissa peleissä ne putket ja voimasuhteet usein käännetään. Kun tuuliajolla oleva joukkue hakee uutta suuntaa, oikeisiin asioihin keskittyminen onnistuu parhaiten juuri paineettomassa vieraspelissä selvästi kovempaa vastustajaa vastaan. Isomäen jäähallin ympäristö voi tällä hetkellä olla Ässille negatiivinen.

Reaalimaailmassa menee silti vaikeaksi. Jukka Rautakorpi ei katsele toista huonoa ottelua peräkkäin, ja sellaista yksikin vieraspiste vaatisi.

Seuraa Heitä

Toni Kallela #93 |

Laitahyökkääjä

Tuli LeKistä Tapparan riveihin ja on ollut sensaatiomaisen tehokas. Kaksinkamppailuissa ei mikään johtava, mutta löytää maalipaikat kovalla prosentilla.

Tuomas Pihlman #49 |

Oikea laitahyökkääjä

Konkari ja liideri, jonka on näytettävä valoa muulle joukkueelle. NHL 2001 -videopelissä Pihlmanin nimen perässä oli vasaran merkki - miehen olisi syytä alkaa rouhimaan kuvauksen mukaisesti.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Tappara M S P
1.Kristian Kuusela 1 4 5
2.Olli Palola 2 2 4
3.Ville Nieminen 3 1 4
4.Josh Green 1 2 3
5.Jan-Mikael Järvinen 1 2 3
Ässät M S P
1.Dragan Umicevic 1 1 2
2.Mika Niemi 0 2 2
3.Ville Uusitalo 0 2 2
4.Sami Mutanen 1 1 2
5.Tuomas Huhtanen 0 1 1

» Lähetä palautetta toimitukselle