CHL-kierros: Málek torjui 49 kertaa, Ponthus Westerholmin hattutemppu kaatoi hallitsevan DELin mestarin

CHL / Uutinen
Jakub Málek torjui 3–4-tappiossa peräti 49 kertaa.
Kuva © Jarno Hietanen
Suomalaisittain CHL:ssa nähtiin tiistaina kolme ottelua, kun tulessa olivat Ilves kotonaan sekä Lukko ja Tappara vieraskentillä. Tamperelaisjoukkueiden oli tyydyttävä tappioihin, mutta Lukko kaatoi hallitsevan DELin mestarin Ponthus Westerholmin hattutempun johdolla.

Ilves−Färjestad BK 3−4 ja.

Tampereella ottelun sävelet olivat selvät heti alusta alkaen: ruotsalaisvieraat tulevat kovaa päälle ja laittavat koti-Ilveksen ahtaalle. Isännät joutuivat pian alivoimalle ja Färjestad-mylly sai lisää vettä. Ilves kuitenkin pääsi kirjaamaan ottelun ensimmäisen maalin nimiinsä, kun Les Lancaster katkaisi syötön siniviivan tuntumassa ja syötti oivaltavan syötön eteenpäin Oula Palveelle. Palveen jatko ohitti färjestadilaismaalilla torjuneen Maxime Lagacén.

Seuraavista maaleista vastasi vierasjoukkue, kun se ensin tasoitti Elliot Ståhlbergin maalilla ja toisessa erässä siirtyi johtoon Patrik Lundhin osumalla. Alakynnessä ollut, mutta sitkeästi puolustanut Ilves vastasi omalta osaltaan tehokkailla vastaiskuilla ja siirtyi vajaan 52 minuutin kohdalla jälleen johtoon. Varsinkin jälkimmäinen kolmikon Símon Stránský–Eemeli Suomi–Petr Kodýtek junailema maali oli näyttävää mannaa Nokia-areenalle saapuneille 4 643 katsojalle.

Areenalla nähtiin myös kaksin kappalein valmentajan haastoja, sillä siinä missä Färjestad haastoi Ilveksen 3−2-johtomaalin paitsiona, Ilves haastoi vieraiden ilman maalivahtia tehdyn 3−3-tasoituksen maalivahdin häirintänä. Kumpikin haasto hylättiin ja ottelun ratkaisu haettiin jatkoajalta.

Kuten usein kolmella kolmea vastaan -pelissä, kummallakin oli jatkoajalla paikkansa, mutta ratkaisun laukoi lopulta Linus Johansson. Häviöstä huolimatta ottelun hahmoksi voi nostaa Ilves-vahti Jakub Málekin, joka piti 49 torjunnallaan kissapetoja pistejahdissa mukana.

Ilveksen tuore vahvistus Robin Alvarez pelasi ensimmäisen ottelunsa tamperelaisten riveissä. Hänelle kirjattiin reilu kymmenen minuuttia peliaikaa ja tehotilastoon yksi aste pakkasta.

Ilveksen jatkopaikka oli selvä jo ennen ottelua. Tamperelaiset matkaavat vielä ensi viikolla Ranskaan Rouen Dragonsin vieraaksi ja odottelevat tietoa tulevasta pudotuspelivastustajastaan.

Red Bull München–Lukko 1–4

Viime vuonna DELissä mestaruuden napannut München ei paljoa antanut Lukolle tilaa tai aikaa pelata kiekolla. Nuorennetulla kokoonpanolla reissuun lähtenyt Lukko avasi kuitenkin maalihanat, kun ajassa 12.05 Kim Nieminen laukoi painavan laukauksen Mathias Niederbergerin taakse. Erä oli saksalaismerkkinen, vaikka laukaukset merkittiin lähes tasan 6–5.

Toisen kaksikymppisen aikana Lukko pääsi kahdesti ylivoimalle, mutta isäntien ahkera karvauspelaaminen tuotti harmaita hiuksia. Ylivoimien välissä joukkue kuitenkin iski, kun ykkösketju Linus Nyman–Pathrik Westerholm–Ponthus Westerholm järjesteli maalin nopean syöttöketjun päätteeksi. Ponthus laukoi maalin, ja muut kirjasivat syöttöpisteet.

Kotijoukkue oli edellistäkin erää paremmin pelin päällä. Pitkät pyöritysjaksot ja laukaukset palkittiin pukukoppimaalilla ajassa 38.57. Kiekko oli jo ylittää siniviivan, mutta Ryan McKiernan piti kiekon alueella ja laukoi kiekon vastustamattomasti ohi Daniel Lebedeffin.

Maalista joukkue sai energiaa kolmanteen erään. Lukko näytti ajoittain siltä kuin se olisi pelannut alivoimaisena, kun se joutui vetäytymään puolustusasemiin oman maalin eteen. Joukkue selvisi Niclas Almarin ja Lenni Hämäläisen rangaistuksista, kaverin läpiajosta ja useiden minuuttien pyörremyrskyistä.

Lopulta Lukko karkasi vaikeuksien jälkeen ensin 3–1-johtoasemaan ylivoimalla ja vain hetkeä myöhemmin syntyi neljäs täysosuma tyhjään maaliin. Maalit viimeisteli Ponthus Westerholm, joka sai näin hattutempun täyteen.

Lukko jätti Münchenin pisteittä ja varmisti pudotuspelipaikkansa. Alkusarjan viimeisessä kamppailussa vastaan asettuu suomalaisittain mielenkiintoinen Genéve-Servette. Ottelu pelataan ensi viikon tiistaina Raumalla.

Rapperswil-Jona Lakers−Tappara 4−2

Tappara lähti otteluun muutaman pisteen marginaalilla pudotuspeliviivaan. Viimeisellä pudotuspeleihin oikeuttavalla paikalla majaili juuri illan vastustaja Rapperswil. Sveitsiläisnippu hallitsi kamppailua suurimmalta osin, eikä lopulta jättänyt Tapparalle kotiinviemisiä. Loppunumeroiksi kirjattiin Lakersin voitto 4−2.

Kirvesrinnat joutuivat heti kättelyssä tappioasemaan, kun Nico Dünner sivalsi kiekon ohi Christian Heljangon. Kotijoukkue pystyi haastamaan Tapparan kovalla liikkeellään. Tamperelaisten kannalta lisäongelmia tuli vielä avauserän puitteissa, kun Tyler Moy napautti 2−0-maalin.

Kamppailu oli kauttaaltaan perin siisti, ja vihelletyt sanktiotkin johtuivat lähinnä huolimattomuuksista. Ensimmäiseen erään ei vihelletty kuin yksi kaksiminuuttinen. Sen kärsi Tappara-hyökkääjä Philip Granath. Toisessa erässä Tappara sai peliinsä erikoistilannepelaamisen kautta uutta puhtia, mutta Robin Mayerin vartioima sveitsiläismaali pysyi tukossa. Nicholas Baptisten luritus rintamahyökkäyksen päätteeksi lirui vain vähän ohi tolpalta.

Kun Tapparan olisi pitänyt ylläpitää kirivaihdettaan toisen erän lopulla, hankkiutui kokenut Veli-Matti Savinainen rangaistusaitioon ja vesitti osaltaan vieraiden toiveet päästä tulostaululle ennen toista erätaukoa.

Kotijoukkue pystyi vaalimaan johtoasemaansa isossa kaukalossaan hyvällä jatkuvalla liikkeellä. Vaikka Tapparakin on jalkava ryhmä, näytti se ajoittain alemman luokan formulalta F1-auton rinnalla.

Kohtalokkaan iskun tamperelaisjoukkue koki heti kolmannen erän alkuun, kun Dominic Lammer pöllytti valko-oranssissa peliasussa pelanneen vierasryhmän pömpelin perukoita. Vielä, kun 13. hyökkääjänä pelin aloittanut Radek Mužík lähti kuluttamaan kaksiminuuttista kentän laidalle, alkoi näyttää siltä, ettei Tappara nouse suosta.

Carter Camper kuitenkin toi Tapparalle avausmaalin, kun 11.11 oli pelaamatta. Otto Sompin kääntösyöttö rystypuolelta oli osuman herkullisinta antia. Kahden maalin takaa-ajoasemaan päässyt Tappara sai kiekollisen pelin kirinsä käynnistymään ja aiemminkin ottelussa paikoille päässyt Heikki Liedes tinttasikin pikapuoliin 2−3-kihauksen.

Vaikka kirvesrinnat saivat viimeisillä minuuteilla hyvän mylläkän aikaan Lakers-päädyssä, ei joukkue enää onnistunut tasoituksessa. Sandro Forrer puttasi tyhjään verkkoon isäntien neljännen maalin.

Päivän muiden tulosten myötä Tappara on seitsemässä pisteessä, kun taas pudotuspeliviivan alla olevilla haastajilla on neljä pistettä ennen viimeistä CHL:n runkosarjakierrosta. Muun muassa tšekkiläisellä Trinecillä on vielä kaksi ottelua pelaamatta, joten Tapparan jatkopaikka ei ole vielä varma. Lakersin oli voitettava Tappara, jotta sen jatkohaaveet pysyivät elossa.

CHL-ottelut jatkuvat keskiviikkona, jolloin pelataan viisi ottelua. Suomalaisjoukkueista tositoimissa on Pelicans, joka kohtaa italialaisen Bolzanon.