Liiga-kierros: Kärkipelissä Ilves murskasi Pelicansin – Perjantaina nähtiin kaksi hattutemppua ja kolme uran avausmaalia

LIIGA / Uutinen
Ilveksen Eetu Päkkilä jatkoi lentokeliään ja takoi kolme maalia Pelicansin nuottaan.

Liiga-kierroksella Pelicansin Ben Bloodin paluu Suomen kaukaloihin päättyi suihkukomennukseen, kun Ilves haki kärkikamppailussa pisteet lahtelaisilta murskalukemin 7–1. Kierroksella Ilveksen Eetu Päkkilän lisäksi hattutempun teossa onnistui HIFK:n Iiro Pakarinen. Uran ensimmäiset maalit merkittiin HPK:n Joni Virolaiselle, Ässien Nestor Noivalle ja TPS:n Frans Kulmalalle.

Pelicans–Ilves 1–7

Liiga-kierroksen kärkikamppailun ennakkopanokset olivat etukäteen ladattu huippuunsa: loppuunmyyty Isku-areena ja kovaotteisen puolustajan Bloodin paluu Pelicans-paitaan. Toisin kuitenkin kävi: sarjajohtaja Ilves otti omansa ja murskasi Pelicansin kokonaista 7–1.

Ilves teki ottelussa tappavan tasaista työtä Pelicansin varamiehistä puolustusta vastaan. Tamperelaisten suurimpina tähtinä tuikkivat Päkkilä uran ensimmäisellä hattutempullaan ja Ville Meskanen neljällä ykkössyöttöpisteellä. Liigan pistepörssin kärkinimi Oula Palvekin lihotti pistepussiaan tehoin 0+3. Bloodin avausottelu lahtelaispaidassa jäi noloksi: mies komennettiin huitomisesta suihkukomennukselle pelin jo ratkettua.

Ilves kirjasi uuden Liiga-ennätyksen: eniten täysien pisteiden vierasvoittoja yhden kauden aikana (19 kappaletta). Ilves on voittanut nyt seitsemän vierasottelua putkeen. Pelicansin ja Ilveksen runkosarjan jokainen kohtaaminen päättyi vierasjoukkueen varsinaisen peliajan voittoon.

MAALINTEKIJÄT
2.35 0–1 Eetu Päkkilä (Meskanen, Palve)
14.30 0–2 Matias Mäntykivi (Meskanen, Ratinen)
25.21 0–3 Samuli Ratinen (Ikonen, Mäntykivi
25.49 0–4 Emil Järventie (Meskanen, Latvala)
39.14 0–5 Päkkilä (Nyman, Palve) yv
51.14 0–6 Päkkilä (Meskanen, Palve) yv
56.42 0–7 Joona Ikonen (Mäntykivi)
58.39 1–7 Elias Vilén (Puutio, Jordan) vt

Maaliodottama: Pelicans 1,76–3,53 Ilves

TPS–Jukurit 5–3

Jukurit oli voittanut kauden aiemmat kolme kohtaamista maalein 14–2. Maajoukkueissa olleiden pelaajien puuttuminen näkyi kuitenkin avauserässä. TPS hallitsi ottelua ja pystyi pyörittämään peliä, vaikka Samuel Salonen veikin vieraat johtoon minuutin pelin jälkeen TPS-puolustuksen nukkuessa. Kiekonhallintaa edesauttoi myös Jukurit-puolustaja Oliver Larsenin ulosajo, jonka hän sai avauserässä taklattuaan Jasper Lindsteniä päähän keskialueella.

Jukurit kuitenkin nousi johtoon toisessa erässä kahden maalin johtoon Ottoville Leppäsen ja Jesper Piitulaisen maaleilla. Vieraat saivat pelistään hieman kiinni ottelun edetessä, mutta TPS hyökkäsi voimalla ja energialla kolmannen erän alussa neljän minuutin sisällä takaa tasoihin ja myöhemmin johtoon. Takaa-ajon aloitti vain 11 sekunnin jälkeen Liiga-uransa avausmaalin tehnyt Kulmala.

Viljami Marjalan maalit takasivat lopulta turkulaisille tärkeät kolme pistettä pudotuspelikamppailua ajatellen. Nuori mikkeliläisnippu ei saanut maalia aikaan ilman maalivahtia pelaamalla, vaan Juhani Jasu löi viimeisen niitin tyhjään rysään.

1.01 0–1 Samuel Salonen
8.10 1–1 Lukas Wernblom (Lindroth, Marjala) yv
27.51 1–2 Ottoville Leppänen (Mäkinen, Salonen)
33.40 1–3 Jesper Piitulainen (Immonen, Nässén) yv
40.11 2–3 Frans Kulmala (Jürgens, Fröberg)
43.54 3–3 Viljami Marjala (Teissala, Lindroth)
49.35 4–3 Viljami Marjala (Lindroth, Palmu) yv2
58.37 5–3 Juhani Jasu (Talvitie)

Maaliodottama: TPS 2,58–1,50 Jukurit

Kärpät–JYP 5–4 vl

JYP romahti Oulussa 3–0-johdosta 4–5-tappioon voittomaalikilpailun jälkeen. Kärppien ykkösnimi oli Ville Koivunen, joka sai syöttöpisteen oululaisten jokaiseen maaliin ja teki voittomaalikilpailun ratkaisumaalinkin.

Jyväskyläläisten kannalta ottelu alkoi maireasti, kun ottelun puoliväliin mennessä taululla komeili vieraiden kolmen maalin johto. Kärppien kirin aloitti Aleksi Antti-Roiko ja sen täydensi Miika Koivisto kahdella ylivoimamaalillaan.

JYP kävi vielä johdossa, mutta minuutti ennen täyttä aikaa Marko Anttila oli unohdettu maalin eteen ja Kärpät tasoitti 4–4:ään. Voittomaalikilpailu ratkesi viidennessä parissa, jonka päätti Koivusen hieno nosto ohi Topias Leinosen.

Kärpät tukevoitti paikkansa kuuden joukossa, kun taas JYPin pudotuspelihaaveet kokivan kolauksen. Jyväskyläiset jatkavat sijalla 13.

1.38 0–1 C.J. Smith (Christoffer, Varga)
20.38 0–2 Juuso Puustinen (Vainio, Lassila)
30.26 0–3 Eetu Peltola (Perttu, Pulkkinen)
36.50 1–3 Aleksi Antti-Roiko (Koivisto, Koivunen)

HPK–HIFK 2–5

Helsingin IFK jatkoi voittojen tiellä pudotuspelitoiveensa menettänyt Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan ja sai balsamia viimeaikaisille haavoilleen. HIFK:n Pakarinen hurjasteli Hämeenlinnassa uransa ensimmäisen hattutempun.

HPK kiri urhollisesti toisessa erässä kahden maalin takaa tasoihin. Kerhon Virolaiselle 1–2-maali oli uran ensimmäinen. Kiri ei kuitenkaan tuottanut enempää menestystä, sillä HIFK meni menojaan vielä toisessa erässä ja rynni 4–2-johtoon.

HIFK on voittanut HPK:ta vastaan nyt yhdeksän ottelua peräjälkeen. HPK:n edellinen voitto HIFK:sta tuli 30. syyskuuta 2022.

15.54 0–1 Miro Väänänen (Pihlström, Martin) sr
18.44 0–2 Iiro Pakarinen (Koivistoinen, Lehterä) yv
23.01 1–2 Joni Virolainen (Alitalo)
26.39 2–2 Sami Päivärinta (Reini, Pärssinen)
28.43 2–3 Pakarinen (Seppälä, Motin)
36.06 2–4 Leo Komarov (Martin, Bourque)
51.00 2–5 Pakarinen (Nättinen, Pihlström)

Maaliodottama: HPK 1,01–3,23 HIFK

KalPa–Ässät 2–4

Liigan toiseksi paras kotijoukkue KalPa romahti Ässiä vastaan, joka oli erittäin tehokas vierailija. Ässät teki neljä maalia ja KalPa-vahti Juha Jatkolalle kirjattiin vain 14 torjuntaa. Ottelun alku oli kuvaava: KalPa osui Ässät-maalin tolppaan, mutta vastahyökkäyksestä Ässien Marcus Davidsson läväytti porilaisille 1–0.

Ässät karkasi jo 4–0-johtoon, kun Noiva teki uran avausmaalinsa. Tämän jälkeen KalPa kuitenkin kavensi ylivoimalla. Pian Marcus Davidsson sai päähän taklaamisesta 5+20-minuutin jäähyn ja KalPa tuli ison jäähyn aikaan jo 2–4:ään. Tähän kuopiolaisten kiri kuitenkin kuivui.

Ässät hamuaa tiukasti kymmenen parhaan joukkueen piiriin ja vei pisteet mukanaan Poriin 4–2. Päätuomari Anssi Salonen tuomitsi perjantaina 600. ottelunsa Liiga-urallaan. Tämä kausi on 37-vuotiaalle Saloselle Liigassa jo 12:s.

0.25 0–1 Marcus Davidsson (Hämeenaho, Järvinen)
18.32 0–2 Leevi Viitala (Graber, Heimosalmi)
21.53 0–3 Kasperi Ojantaknen (Noiva, Talaja)
27.43 0–4 Nestor Noiva (Ojantakanen, Zábranský)
37.36 1–4 Jaakko Rissanen (Lappalainen, Mäenpää) yv
39.11 2–4 Aleksi Klemetti (Lappalainen, Simontaival) yv

Maaliodottama: KalPa 2,50–1,81 Ässät

SaiPa–Tappara 0–1

Sarjajumbo SaiPa isännöi sarjakakkosta Tapparaa ottelussa, joka ei hienouksia tarjoillut. Petteri Puhakka teki ottelun ainoan maalin 13. minuutilla. SaiPa teki voitavansa, mutta ei päässyt tasoihin. Christian Heljanko torjui nollapelin 23 torjunnan voimin.

Ottelussa ei tilastomerkinnöillä mässäilty, sillä SaiPa sai ottelussa yhden kahden minuutin jäähyn ja Tapparakin vain kaksi. Lappeenrannan yleisömäärä jäi jälleen heikoksi: 1 932 katsojaa oli paikalla todistamassa keltamustien rimpuilua.

12.36 0–1 Petteri Puhakka (Keskinen, Kulonummi)

Maaliodottama: SaiPa 1,43–1,58 Tappara

KooKoo–Sport 3–0

KooKoo hallitsi sekä ensimmäistä että toista erää Sportia vastaan. Maalinteko kotijoukkueella kuitenkin tökki, ja avausmaalia saatiin odottaa lähes 35 minuuttia. Sportia vastaan muutenkin tällä kaudella tehoillut Teemu Engberg yllätti maskissa olleen Miroslav Svobodan.

Kolmannen erän alussa Arttu Ilomäki lisäsi KooKoon johtoa uransa 100. Liiga-maalillaan. Tämän jälkeen vierasjoukkue heräsi taistelemaan kovemmin, mutta siitä ei ollut apua. Loppulukemat olivat KooKoon hyväksi 3–0. Viimeinen maali merkittiin Engbergille, jota rikottiin hänen ollessaan tyhjää maalia vastaan läpiajossa. Engberg oli tehnyt viimeksi kaksi maalia Liiga-ottelussa 13.4.2021 JYPiä vastaan.

Sportin pudotuspelihaaveita ajatellen tappio saattoi olla kohtalokas, kun pudotuspeliviivan tuntumassa myös Ässät ja JYP ottivat pisteitä.

34.50 1–0 Teemu Engberg (Korhonen, Väisänen)
43.21 2–0 Arttu Ilomäki (Tardif, Koblížek)
57.23 3–0 Engberg (Liikonen, Malík) tm

Maaliodottama: KooKoo 2,87–1,00 Sport