Mielipide

Kohti jatkuvuutta – Lempäälän Kisa 2011–2012

MESTIS / Kolumni
Mestis-joukkue lähtee kauteen todella harvoin täysin edelliseltä kaudelta tutulla kokoonpanolla. LeKin 19 sopimuspelaajasta vain yksi ei pelannut Kisa-nutussa viime kaudella ja joukkue sisältää jopa 50 kauden (lähes kolme kautta per pelaaja) kokemuksen Lempäälässä pelaamisesta miesten tasolla. Samaan aikaan jatkuvuuden tähtäimenä on menestys ja kuuden joukkoon selviäminen.

Jatkoajan sijoitusarvio runkosarjassa.

Viime kausi oli Kisan Mestis-historian tuskaisin. Runkosarjan kuudes sija ei kerro totuutta, sillä joukkue oli pelillisessä kipsissä koko kauden ja etenkään tappavaa pelaamista kotihallissaan LeKi ei pystynyt esittämään. Kausi päättyikin nopeasti, kun lopulta aina liigakarsintoihin saakka vyörynyt Sport jyräsi Kisan tieltään puolivälierissä puhtaasti 3-0.

Tulevalle kaudelle sinimustat lähtevät uuden valmentajan, Marko Keskisen, opein, mutta vanhoin kujein. Joukkue on pysynyt ennätyksellisen hyvin koossa, vaikka Kisa menetti viime kauden tehopelaajistaan kesän aikana puolustaja Jarkko Näppilän ja hyökkääjäpersoona Mikael Ruohomaan Jokipoikiin. Paikkaamaan on tullut 18 viimekautisen pelaajan rinnalle vain Lukon A-junioreista mukaan liittynyt kiekollinen puolustajalupaus, Risto Mattila.

Pätsi loistaa alakerran lukkona

Viime kaudella Kisan maalivahtitilanne oli selkeä. Mikko Pätsi oli ykkösmaalivahti, nuoren Jaakko Simolan tuuratessa. Loukkaantumisista aiemmilla kausilla kärsinyt Pätsi on maalillaan kiistaton kuningas edelleen Simolan siirryttyä lopulta IFK:n riveihin.

Mikäli Pätsi pystyy välttämään pahimmat loukkaantumiset, Ilves-kasvatti voi nousta Mestiksen suurimpien tähtien joukkoon. Harjoituspelit antoivat osviittaa miehen kunnosta ja maalivahtipeliin LeKi ei kaadu, päinvastoin. Jo neljännen perättäisen kautensa LeKissä aloittava maalivahti todisti jo viime kaudella kykenevänsä kääntämään otteluita joukkueensa eduksi.

Ainoan kysymysmerkin tarjoaa Pätsin terveydentilan lisäksi luukunavaajan henkilöllisyys. Todennäköisesti kakkosvahti tulee Ilveksestä ja Ville Kolppanen saanee mahdollisuutensa. Kolmosmaalivahdiksi tupsukorvissa valahtanut Sami Aittokallio tuuraa Pätsiä otteluruuhkien aikana.

Jos luotto maalivahtipeliin on kova, ei puolustus jää pekkaa pahemmaksi. Puolustuksen runko on kelvollinen ja täynnä tuttuja nimiä. Polvivaivan kanssa kesän aikana tuskaillut Anssi Tieranta, Jarno Virkki ja Eero Hyvärinen ovat nimiä, jotka ovat osoittaneet tasonsa Lempäälässä jo aiemmilla kausilla.

Puolustuksen kokeneen rungon takana on mielenkiintoisia nuoria nimiä. Ilveksessä viime kaudella vieraillut Ville-Joonas Peltola hakee tasaisuutta peliesityksiinsä ja Risto Mattila saa ison roolin puolustuksen kiekollisena yllätyskorttina. Heidän takanaan jo neljättä kauttaan Kisassa pelaava Petteri Friman ja Joonas Salmi taistelevat lopuista peliminuuteista.

Puolustuksen suurin ongelma ei ole viime kaudesta muuttunut. Pakisto kykenee fyysiseen peliin ja edelleen Kisan maalille luisteleminen vaatii korkeaa kipukynnystä. Kiekolliset puutteet kuitenkin näkyvät etenkin avauspelaamisessa kriittisillä hetkillä. Raumalta saapunut Marko Keskinen onkin ison tehtävän edessä, kun vastustajat marssittavat kentälle kovaa prässääviä pelaajia, jotka vievät ajan ja tilan pois isokokoisilta LeKi-puolustajilta.


Mikko Pätsi torjuu kiekkoja vaikka päällään.

Toinen ongelma liittyy puolustajien määrään. Seitsemällä puolustajalla ei pitkää kautta läpi viedä, mutta onneksi päteviä liiga-apuja on saatavilla. Harjoitusotteluissa Kisan puolustuksessa hääränneet Markus Västilä ja vanha tuttu Ville Laine pelasivat kesän otteluissa erinomaisesti tuoden mukanaan kiekollista osaamistaan.

Ykkössentteriä etsimässä

Kisan hyökkäys on rakennettu laajan kärjen varaan, mutta kysymysmerkkejä on ilmassa. Varsinaista ykköspyssyä ei löydy ja etenkin ykkössentterin tontti on täysin vapaa otettavaksi. Toisaalta jokainen sopimushyökkääjä kykenee pelaamaan Mestis-tasolla kolmessa ensimmäisessä ketjussa ja jokaisen voi laskea niin sanotusti "varmaksi nimeksi".

Joukkueen nimimiehet säilyivät samoina, kun oman kylän poika Lassi Mattila, konkari Johannes Alanen, Jarkko Pyymäki ja taitava Ossi Pellinen jatkoivat joukkueessa. On myös kirjoitettava isoin kirjaimin mieleen LeKi-ikoni Jose Nippalan nimi. Viime kauden ykköstehoilija aloittaa jo yhdeksännen perättäisen kautensa Kisan riveissä ja paranee vain vanhetessaan.

Tapparasta palannut Juuso Antonen on saanut hyvän kesän alleen ja on isossa roolissa. Viime kaudella LeKissä tuulennopea laituri viimeisteli 21 ottelussa 18 (5+13) tehopistettä, mutta miehen esitys jätti silti kovin kylmäksi. Tappamisen meininkiä on löydyttävä tärkeilläkin hetkillä.


Nappaako Mattila ykkössentterin tontin?
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Hyökkääjistön onnistuminen on pitkälti kiinni kärkimiesten onnistumisesta. Jo aiemmin mainituista pelaajista odotetaan paljon sekä tehojen että johtajuuden saralla. Nippala ei enää tulevalla kaudella saa olla joukkueen kirkas ykkössentteri vaan Mattilan ja Pyymäen on puskettava legenda takaisin kakkos-kolmossentteriksi, missä roolissa Nippala on parhaimmillaan. Lisäksi harjoitusotteluissa häikäisseen Pellisen on löydettävä tehonsa heti alkukaudesta, sillä mies menee turhan helposti lukkoon kuivien kausien aikana.

Luottopelaajiin ansaitusti lukeutuvat Tommi Välimaa, Juho Joki-Erkkilä ja Juha Suomaa tuovat kaukaloon kasapäin energiaa ja rytinää. Ilveksestä palannut Välimaa on erinomaisessa kunnossa ja maalihanojen mahdollinen aukeaminen saattaa tuoda miehelle arvostusta yhtenä sarjan parhaimmista puolustavista hyökkääjistä. Suomaan puolestaan on jatkettava kehittymistään kiekollisessa pelissä, sillä liigapaikka ei ole kaukana tulevaisuudessa. Energinen ote, päättäväisyys ja johtajuus riittäisivät jo nyt.

Muista nuoremmista hyökkäyspään pelaajista Markus Jokinen ja Olli Kalliosaari eivät aivan kyenneet täyttämään odotuksia viime kaudella ja he saavat näin ollen uuden mahdollisuuden. Kummatkin pelasivat häkellyttävän tehokkaasti harjoituspeleissä vuosi sitten, mutta tosipelien takkuaminen tiesi vähäistä peliaikaa.

Jokainen Kisan hyökkääjä pelasi seurassa viime kaudella, mutta monelta voidaan odottaa tasonnostoa aiempaan peilaten. Tässä piileekin LeKin kaksiteräinen miekka. Kisan hyökkäys on parhaimmillaan erittäin laaja ja toteuttaa sekä valmentajan että yleisön toiveita säntillisesti. Pahimmillaan kuitenkin Kisa ei löydä itselleen lainkaan ykköskenttää ja -sentteriä sekä joutuu tuskailemaan tehojensa kanssa läpi kauden.

LeKi ei hyökkäyspäähän ole saamassa suuremmin vahvistuksia Tampereen suunnalta. Harjoituspeleissä energisesti esiintynyt Ilveksen Roope Nikkilä hakee varmasti kokemusta LeKin riveistä ja Tapparan leveästä hyökkäysrotaatiosta saattaa ilman loukkaantumisia herua apua Lempäälään. Pääasiassa kuitenkin isoihin rooleihin nostetaan sopimuspelaajia.

Tuulahdus Raumalta

Monelle pirkanmaalaiselle kiekkoihmiselle nimi Marko Keskinen ei sano mitään, mutta se lie seurajohdon ideanakin. Raumalla Lukon A-junioreiden päävalmentajana pääasialliset kiekkokannuksensa ansainnut Keskinen tunnetaan määrätietoisena valmentajana, joka antaa työnteolle sen ansaitseman arvon.

Kesä on ollut Lempäälässä hien aikaa ja LeKi on harjoitellut kovaa koko suven. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa joukkueen pelityyliin -ja identiteettiin. LeKi on totuttu näkemään – etenkin kotikaukalossaan – aggressiivisena, nopeana ja viihdyttävänä joukkueena. Joukkueen hyökkäyspelin on oltava avainasemassa ja esityksien energisiä tai kriittinen pirkanmaalaisyleisö äänestää valitettavan nopeasti jaloillaan.


LeKin mahdolliset vahvuudet ja heikkoudet.

Tavoite kuuden sakissa

Lempäälän kiekkoylpeys ei kauteen lähdettäessä kuulu Mestiksen ennakkosuosikkeihin, mutta joukkueen virallinen tavoite on sijoittua sarjassa kuuden joukkoon, mikä ei ole missään nimessä utopistinen tavoite. Parhaassa tapauksessa LeKi taistelee jälleen kotiedusta, mutta monta mutkaa on matkan aikana käytävä läpi.

Kisa on perinteisesti aloittanut kautensa hyvin ja tämä olisi tärkeää myös alkavalla sesongilla. Uuden valmentajan on hyvä avata kautensa hyvin ja LeKin on hyvä vakuuttaa kotiyleisönsä heti kauden alkumetreillä. Mitä tähän sitten tarvitaan?

Kisa päässee kauteen melko tasapainoisesti, sillä pelaajarunko tuntee toisensa erinomaisesti. Laihan viime kauden jälkeen pelaajisto on varmasti nälkäinen ja valmis tulevan kauden haasteisiin. Keskisen on hitsattava joukkue yhteen ja myytävä raumalainen pelityylinsä pelaajille mahdollisimman aikaisin. Kisalla ei ole varaa tuskailla fläppikuvioidensa kanssa pitkin talvea ja mikäli taktinen puoli on sarjan alkaessa kunnossa, LeKi voi ankkuroitua kärjen tuntumaan.

Arvio:

Kisa tilkitsee peräpäänsä Mikko Pätsin johdolla, mutta hyökkäyspään ratkaisijoiden etsiminen voi olla kiperä tehtävä. Mikäli muutama avainpelaaja nostaa tasoaan, farmiyhteistyö sujuu järkevästi ja loukkaantumisilta säästytään, Kisalle voidaan povata hyvää kautta. Jos pelit alkavat luistaa myös kotiluolassa, paikka kuuden joukossa voidaan saavuttaa.

Mestiksen kausiennakko 2011–2012

» Lähetä palautetta toimitukselle