Mielipide

Nouseeko LeKi farmiyhteistyön ikeestä?

MESTIS / Kolumni
Kaksi nuorta kiekkotoimittajaa istuivat alas ja juttelivat hetken lätkästä. Aiheena oli tällä kertaa LeKin tuleva Mestis-kausi alá Lauri Lehtinen ja Solmu Salminen.

Lauri Lehtinen: Moro! Syksyn viima alkaa täällä Lempäälässäkin jo puhallella, mutta se tietää kiekkokauden alkamista. Mites Lempäälän jäähallin kylmä olemus siellä päässä jo varpaita kutkuttelee?

Solmu Salminen: Into kasvaa päivien vähetessä. Tampereella odotellaan ensi perjantain paikallispeliä, mutta mestisniilona minä lasken päiviä jo keskiviikkoon. Kerropa Ilveksen farmijengin kesästä, onko menoon tullut uusia tuulia uuden koutsin myötä?

LL: Tuulet ovat uudet, mutta niiden sointu on yhä sama. 18 jatkosopimusta ja vain yksi uusi pelaaja eivät lupaa suuria muutoksia, mutta luulen raumalaisten tuulien olevan läntisen positiivisia. Kuulemma harjoituksissa on menty kovaa, kertovat pikkulinnut. Sinua tietysti Ilves-taustaisena kiinnostaa farmiyhteistyö. Itse väitän, että LeKi ei tarvitse tupsukorvien tulvaa menestyäkseen. Muutama täsmävahvistus on toki paikallaan, mutta puoleensataan pelaajaan rosteri tuskin venyy. Liekö tämä sitten farmiyhteistyön kannalta järkevää vai onko tulevaisuus aivan eri, sen aika näyttää.

Kaudesta voidaan odottaa koko Mestiksen tasolla tasaista ja luulen LeKin kykenevän tasaisen varmaan suorittamiseen, jos vain uuden valmentajan opit ovat menneet perille kesän aikana.

SS: Saukkopaitojen tiukka rosteri on tosiaan pieni yllätys. Ilves-pelureitahan kyllä varmasti nähdään LeKin riveissä kauden mittaan: Tommi Välimaan lisäksi ainakin nuoret maalivahti Sami Aittokallio ja puolustaja Markus Västilä pääsevät ottamaan tuntumaa isojen poikien peleihin.

Seura on tullut tunnetuksi liigapelaajien kasvatusalustana ja/tai jäähdyttämönä, niin hyvässä kuin pahassakin. LeKin kannalta tuossa suuressa vaihtuvuudessa on varmasti ollut huonoa se, että eheää pelitapaa ja tasaisuutta ei olla saatu pidettyä yllä. Toisaalta kahden jäähallin väliä suhaavat väliinputoajat ovat tupanneet olemaan Mestis-kehässä melkoisen nälkäisiä pelimiehiä. Onko Lempäälässä nyt oikein tarkoituksella lähdetty kasaamaan omaa, tiivistä porukkaa?


Välimaa viilettää jälleen Kisassa
Antti Romsi - http://www.romsi.net

LL: Seura on samanaikaisesti tullut aivan liian vähän tunnetuksi urheilullisesta ilmeestään ja menestyksestään. Harva jengi pystyy nousunsa jälkeen heittämään neljää kautta samassa sarjassa ja ottamaan pudotuspelipaikan joka kaudella.On totta, että Kisassa on vuosien varrella nähty useita konkareita, jonka parasta ennen -päiväys on ollut siinä ja siinä. Eihän Matti Kaipainenkaan ollut LeKissä pelatessaan samassa formussa kuin Ässien hopeakeväänä. Kuitenkin jokainen kokenut sotaratsu on ollut sitoutunut Kisan pelitapaan ja systeemiin, jossa pelaajiston vaihtuvuus on vinhaa.

LeKi on selvästi lähtenyt kauteen pudottamalla kuolleen lihan viime kauden joukkueestaan ja oikeastaan vain Jarkko Näppilän menetys Jokipoikiin on Kisan budjetilla mahdoton paikattavaksi. Joukkueen pitäisi siis paperilla olla eheämpi ja tiiviimpi kuin aikaisemmilla kausilla. Tämä oli kuitenkin tavoite myös ennen viime kautta ja kauden päätyttyä joukkueessa oli kiekkoillut 59 pelimannia. Kuten sanoit, usea Mestikseen saapunut väliinputoaja on tullut loistavalla asenteella saukkopaitaan, mutta pitkäjänteisyyden kannalta tämä on kestämätöntä.

Lempäälässä on ensi kertaa voimassa nykymanageri Tuukka Suoniemen neuvottelema yhteistyösopimus tamperelaisseurojen kanssa, joten voidaan toivoa pykälien olevan Kisan kannalta suotuisampia, joka tukisi omavaraisen joukkueen rakennusta. Olen myös suuresti kateellinen esimerkiksi Sportille, joka juuri lainasi loukkaantumisiaan paikkaamaan esimerkiksi LeKistä tutun Olli Palolan joulukuuhun saakka kestävällä lainakontrahdilla. Tähän myös LeKin on pyrittävä. Lainojen määrän on pienennyttävä ja lainojen pituuksien on oltava pitkäjänteisempiä. Yhden ottelun siirtojen aika on ohi. Mites tämä maistuu Tampereen suunnalle?

SS: Hyviä tavoitteita ja toteutuessaan suuria askelia kohti Mestiksen mitalisijoja. LeKin on ilman muuta jämäköitettävä kokoonpanoaan, 59 pelaajaa on melko kosminen lukema. Tuossa joukossa riittää pari hassua peliä tahkonneita ukkoja, enkä usko sellaisen "mee nyt tonne lämpimiksesi pelaamaan" -ajattelun palvelevan Ilvestä, Tapparaa tai pelaajaa yhtään paremmin kuin LeKiä itseään.

Liigaseuroja mainitsemasi suunnitelmat haittaavat lähinnä sen verran, että loukkaantumistilanteissa tarvittavien paikkaajien hankinta vaikeutuu. Yhtenäisyyteen ja tiiviyteen pyrkivä joukkue ei varmasti mielellään anna sopimuspelaajiensa käydä esiintymässä muissa paidoissa miten tahtovat.

Toiseen suuntaan tapahtuva pelaajaliikenne kärsinee vähemmän. LeKin kokoonpanossa on vielä muutaman tamperelaisen A-juniorin mentävä aukko.

LL: LeKi on aiemmilla sesongeilla ollut yllättävän antelias, mitä tulee sen omiin sopimuspelaajiin. Esimerkiksi Juha Leimu, Atte Pentikäinen, Johannes Alanen ja yhden pelin viime kaudella Ilveksessä pelannut Ville-Joonas Peltola ovat siirtyneet Kisasta suoraan tamperelaisseuroihin aivan viime kausien aikana. Tämä toki ei tapahtu ilman hampaiden kiristelyä ja huolta tulevasta. Vaikutukset ovat toki olleet moninaiset. Jokainen kerta, kun johtava sopimuspelaaja on siirtynyt Lempäälästä isompiin valoihin, joukkue on loppukauden ajan joutunut tuskailemaan asian kanssa. Viime kaudella Pentikäisen johtajuutta olisi kaivattu ja Leimun kaltaisia viivapyssyjä ei kasva puissa, ainakaan Mestiksessä.

LeKin kokoonpanossa on paikat tietyille täsmävahvistuksille ja hienoja pelimiehiä päässee pukemaan Kisan pelipaidan päälleen tulevallakin kaudella. Roope Nikkilä on harjoituspeleissä ilahduttanut energiallaan ja Markus Västilä on selkeästi tulevaisuuden liigapuolustaja. Lisäksi Västilä ja toinen tupsukorva, Ville Laine, saavat hyvin esiintyessään ison vastuun Kisan kiekollisesta osaamisesta viivalla. Nuorten pelaajien kehittyminen vastuun kasvaessa on aina iloa silmälle ja pääsylipun hankkimisen arvoinen asia.

SS: Näin on. Eikä seuran halu pitää kiinni pelaajistaan suinkaan tarkoita sitä, että mahdollisuudet kehittyä ja päästä pelaamaan liigaa heikkenisivät. Kuten sanottu, tiiviys antaa mahdollisuuden nostaa osakkeita Mestiksessä. Joukkueen pärjääminen saa aina liigaseurat kiinnostumaan pelaajistosta, ja siinä vaiheessa aletaan neuvotella jo kausikohtaisista sopimuksista.

Näkisin, että LeKin sudenkuoppana on tänäkin vuonna artistien peluuttaminen ja pelitavan hajoaminen. Jos lempääläläiset saavat pidettyä nippunsa kasassa ja luotsi Marko Keskinen saa taottua jonkinlaisen pelikirjan miestensä kaaliin, joukkue saattaa olla vaikka kuinka pirteä kevään koittaessa. Kalusto on paperilla mukiinmenevää tasoa, mutta jos ensi keväänä halutaan muutakin kuin puolivälierissä putoaminen, olisi kehitystä tapahduttava. Miten itse näet asian?


Ossi Pellinen auttaa Kisaa palaamaan mitalipeleihin
Petri Lyytikäinen

LL: Samoilla linjoilla, sekä valitettavasti että onneksi. LeKiä ei missään tapauksessa voi nostaa isoin kirjaimin jalustalle vielä kauden alkaessa, mutta talven lähestyessä tilanne voi olla aivan toinen.

Mestis on sarjana niin tasainen, että oikeastaan vain JYP-Akatemia voidaan jättää surutta sarjan pohjalle ennakkokaavailuissa. Ja luulen tilanteen olevan Jyväskylässäkin kinkkinen, sillä isoveli tuskin päästää pikkuveikkaa putoamaan helpolla. LeKi voi löytää paikkansa talousvaikeuksissa olevien K-Laserin ja K-Vantaan edeltä, mutta sitä edemmäksi ei päästä ilman potentiaalin hyödyntämistä tulevalla kaudella.

Lempäälä on valmentajien kovimpia tulikokeita ja Keskinen näyttelee suurta palaa. Toivon miehen olevan tiukan olemuksensa takana myös taktisen puolen taitaja. Pirkanmaalaisyleisön standardien täyttäminen on ensimmäinen haaste ja tämän jälkeen joukkue on saatava voittamaan kaukalossa. LeKin kausi on usein ollut helppo piirtää uomiinsa jo talven koittaessa. Mikäli LeKi löytää peli-identiteettinsä ennen talvea, paikka kuuden joukossa ei ole mahdoton. Jokatapauksessa Kisa tulee tarjoamaan monia kinkkisiä tilanteita ja menestykseen vaaditaan aina ripaus onneakin. Heitätkö vielä sijoitusarvion Lempäälän suuntaan?

SS: Runkosarjaan kausi ei pääty tälläkään kaudella. Luulen kuitenkin, että esitysten vaihteluväli on aika hurja edelleen. Pukukopin pyöröovien vaihtamisessa kun menee vähän aikaa väkisinkin. LeKin saumat paranevatkin kauden edetessä. Sijoitus riippuu paljon siitä, alkaako peli sujua heti syyskuussa vai kaivavatko saukot itsensä monttuun. Minä sanon, että kaivavat. Mutta pienehköön. Sija seitsemän.

LL: Minä en tietenkään voi näin lempääläläisenä olla pessimistisenä liikkeellä, ja luulen Kisan taistelevan tiensä kuuden joukkoon vaikka väkisin. Lottokupongille sija kuusi viime kauden tapaan, mutta rutkasti paremmalla peli-ilmeellä. Mutta eiköhän meidän kiekkomyyrien ole aika kaivautua koloihimme, jotta voimme nousta Zorron yöstä keskiviikkona, kun kiekko putoaa jäähän. Nähdään hall(e)illa!

SS: Ja takaisin yläkertaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle