Mielipide

Suomen AHL

MESTIS / Kolumni
Farmisarjaistuminen on tällä hetkellä Mestiksen suurin riesa. Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla on kunnianhimoisia ja ylöspäin pyrkiviä seuroja, mutta myös toisten kädestä syöjiä.

Pelkästään Mestiksen avauskierroksella liigalainoja pelasi yhteensä 31 kappaletta, lähes kaksi joukkueellista. Meno on sittemmin hieman rauhoittunut, mutta kovaa mennään edelleen.

Liigalainojen voisi kuvitella nostavan sarjan profiilia, ovathan liigapelaajat aina liigapelaajia. Ovat toki, mutta todellisuudessa Mestiksen profiilille teemutallbergit ja mikaelpauniot eivät tee ainakaan mitään positiivista.

Karu esimerkki farmijoukkueistumisesta on Kiekko-Vantaa. Joukkue on pelannut tällä kaudella yhdeksän ottelua, ja niissä lohipaidan on pukenut päälleen 20 sopimuspelaajaa – ja 21 liigalainapelaajaa HIFK:sta ja Jokereista. Se on paljon.

Vantaalla vannottiin ennen kauden alkua, ettei lainarumba enää mene niin pahaksi kuin viime kaudella. No, koko viime kauden aikana Vantaalla kävi ”vain” 28 lainapelaajaa ja tämän kauden luku on siis jo nyt 21 peluria.

''

Kaikki kunnia Turo Järviselle ja kumppaneille, mutta näiden pelaajien liigastatuksella ei kyllä houkutella Vantaalle yhtään lisäkatsojaa.

Vantaan lisäksi liigaseuran kädestä syödään myös Lempäälässä ja Jyväskylässä. LeKillä on käynyt 10 lainapelaajaa ja Jyväskylässä emoseura-JYP omistaa koko nimihirviö JYP-Akatemian.

Mestis yrittää profiloitua itsenäisenä, maamme toiseksi korkeimpana sarjatasona, mutta farmipelleily ei tee sille aikomukselle hyvää. JYP-akatemiat ja Kiekko-HIFK/Jokerit eivät ainakaan nosta sarjan kiinnostavuutta, pikemminkin päinvastoin.

”Yhteistyöllä” on Kiekko-Vantaan hallituksen puheenjohtaja Kalevi Helppolaisen mukaan suuri merkitys taloudellisesti – palkkakulut pienenevät oleellisesti kun liigaseura maksaa muutaman, tai vaikka hieman useamman pelaajan liksan.

Eniten tästä säästökeinosta kärsivät vantaalaiset kiekkofanit. ”Kotijoukkue” on vieras. Keskiviikkona lohipaidassa ihastuttanut pelaaja hurmaakin jo torstaina liigaseuran sotisovassa.

Ostaako vantaalaiselle pikkukannattajalle joululahjaksi Niko Piiparisen vai Julius Nyqvistin nimellä varustettu fanipaita? Niinpä.

Kaikki kunnia Turo Järviselle ja kumppaneille, mutta näiden pelaajien liigastatuksella ei kyllä houkutella Vantaalle yhtään lisäkatsojaa. Varsinkaan, kun liigastatuksista huolimatta Kiekko-Vantaan alkukausi on ollut todella tuskainen – yhdeksän ottelua ja vain seitsemän sarjapistettä.

Ne vähäiset Tikkurilan jäähallissa yhä sinnikkäästi käyvät katsojat kannustaisivat varmasti mieluummin vantaalaisen kiekkokoulun erittäin lupaavia A-junioreita kuin HIFK:n tai Jokerien vastaavia lohipaidassa koohoilemassa.

Pelaajabudjetti on pieni ja liigalainat helppo apukeino, sanotaan. Pitemmän päälle sillä ei kuitenkaan tehdä hyvää seuralle, eikä katsojille.




Kirjoittaja on Jatkoajan Mestis-toimittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös