Kärkikamppailu

MESTIS / Ennakko
Torstain Mestis-kierrokselta ei mielenkiintoa puutu. Kajaanissa vastakkain iskevät sarjakakkosena majaileva Hokki ja alkukaudella Mestistä dominoinut kuopiolaissikermä KalPa. Ennakkoasetelmat otteluun ovat erittäin tasaiset.

Torstai on toivoa täynnä. Näin ainakin Kajaanin Hokin piirissä uskotaan, kun joukkue kohtaa KalPan kärkikamppailussa torstaina. Kaksikon edellisessä kohtaamisessa Kuopiossa linnapaidoilla ei ollut edes toivoa. Syyskuun lopulla pelatun ottelun kilpipaidat voittivat peräti lukemin 8-1. Tällä kertaa lähtöasetelmat ovat kuitenkin täysin erilaiset.

Historian valossa Kajaani on ollut KalPalle vaikea paikka. Kuopiolaisryhmä on kyennyt voittoon Vimpelinlaaksossa vain kerran. Viime tammikuussa pelattu ottelu päättyi kuopiolaisten niukkaan 0-1-voittoon. Hokki on ollut alkukaudella tuttuun tyyliinsä erittäin kova kotijoukkue. Linnapaidat eivät ole hävinneet kotikaukalossaan vielä kertakaan. Puhtaan kotisaldon ainoa pieni tahra on kaksi tasapeliä. Sekä Sport että Kiekko-Vantaa ylsivät Kajaanissa tasapeliin.

Appelin johdolla

Kajaanin Hokki on pelannut erittäin hyvän alkukauden. Keskikastiin povattu kainuulaisryhmä on pysynyt sitkeästi sarjakakkosena. Linnapaidat ovat hävinneet koko alkukaudella vain kaksi kertaa. Molemmat tappiot tulivat savolaisjoukkueille, sekä Jukurit että KalPa pystyivät kotonaan kainuulaiset nujertamaan. Hokki on voittanut tällä kaudella jo useita otteluita hieman huonommallakin esityksellä, mikä on eittämättä hyvän joukkueen merkki.

kolumni

KalPa hallinnut keskinäisiä, Hokki niskan päällä kotona
[lue lisää]

Hokki on kunnostautunutkin nimenomaan joukkueena. Kajaanilaisryhmä pelaa erittäin hyvää ja aktiivista viisikkopeliä, mikä on lopulta tuonut ratkaisun yleensä viimeistään kolmannessa erässä. Linnapaitojen kirkkain tähti alkukaudella on ollut Juho-Tuomas Appel. Kärppä-kasvatti Appelin toinen Hokki-kausi on osoittautumassa todelliseksi täysosumaksi. Appel johtaa Hokin maali- ja syöttöpörssiä. Kuopiolaispuolustus saakin olla erittäin tarkkana aina kun Appel kirmaa kaukalossa.

Hyökkäyspäässä loistaneen kainuulaisryhmän suurin ongelma on ollut puolustuspeli. Joukkue on päästänyt suhteellisen paljon maaleja. Osaltaan päästettyjen maalien määrää selittää vaihteleva maalivahtitilanne. Toistaiseksi Hokilla ei ole ollut pysyvää ykkösmaalivahtia, vaan Hovi ja Tuokkola ovat vuoroin käyneet auttamassa Tampereen Tapparaa, mikä on eittämättä vaikeuttanut puolustuspeliä.

Torstain ottelussa Hokki-maalia vartio jälleen Sasu Hovi. Tappara-laina on tehnyt alkukaudella erittäin vakuuttavaa jälkeä. Hovin torjuntaprosentti on muhkea 93,88. Maalivahtipeliin kotijoukkue ei ainakaan kaadu. Syyskuisessa Kuopion kohtaamisessa maalilla ollut Pekka Tuokkola pelasi hieman epävarmasti, nyt linnapaitojen maalinsuulla on luokkaa kovempi veräjänvartija.

Hokin pelaajakokoonpanosta ei ole vielä aivan täyttä varmuutta. Kärppien mukana olevat Tommi Paakkolanvaara sekä Mikko Palomäki eivät pelaa KalPa-ottelussa. Puolustaja Tuomo Kortelainen palaa kajaanilaisryhmän kokoonpanoon. Sen sijaan Antti Räikkösen ja Aki Hyypän tilanne on vielä auki, vammoistaan toipuneiden Hyypän ja Räikkösen paluu kaukaloon on hyvinkin mahdollista. Varmaa on kuitenkin se, että nälkäinen kotijoukkue saa torstain otteluun jalkeille täydet neljä ketjua.

Mustonen-Hall-Kaartinen

KalPan pörssikärki on vielä kajaanilaistenkin vastaavaa tasaisempi. Kuopiolaisryhmä hallitseekin Mestiksen pistepörssiä. Seitsemän parhaan pistemiehen joukosta löytyy peräti kuusi kalpalaista. Pistepörssin kärkinimet Tomi Mustonen ja Sami Kaartinen ovat tuttuja myös kajaanilaisyleisölle. Mustonen oli viime kaudella Hokin tehokkain pistemies, Kaartinen puolestaan oli Hokin tehokkain toisella kaudella.

Kilpipaitojen selkeä ykkösnyrkki on edellisissä ottelussa ollut tehoketju Tomi Mustonen – Adam Hall – Sami Kaartinen. Muiden ketjujen ollessa pienessä suvantovaiheessa on NHL-apu Hallin johtama vitja parantanut peli peliltä. Varsinkin ylivoimalla ketju on takonut suorastaan hurjaa jälkeä. Ketjussa Adam Hallin rooli on selvästi puolustavampi, Mustonen ja Kaartinen puolestaan loistavat hyökkäyspäässä.

KalPan peli loksahti reilu viikko sitten jälleen askeleen eteenpäin. Max Kenigin ja Tatu Miettisen vaihdettua paikkaa hyökkäysketjut ovat olleet entistä tasapainoisempia. Varsinkin Max Kenig on nauttinut uusista ketjukavereistaan. Alkukaudella pimennossa ollut sentteri on nousemassa yhä suurempaan rooliin.

Hyvin pelannut kolmosketju koki kuitenkin edellisessä ottelussa yhden merkittävän takaiskun. Aki Korhonen sai erittäin kovaa kiekon käteensä. KalPa-kapteeni Korhonen huilaa sormivamman vuoksi ainakin joulutaukoon saakka. Korhosen tilalle kolmosketjuun ovat väkevimmin tarjolla Aki Keinänen tai Henri Huohvanainen.

Muita loukkaantumisia KalPalla ei tällä hetkellä ole. Myös puolustaja Pekka Parviainen on toipunut pelikuntoon. Parviainen aloittaa kuitenkin kautensa Suomi-Sarjassa SaPKon riveissä. KalPan maalivahtitilanne on vielä avoin. Keuhkoputkentulehduksesta toipunut Ari Luostarinen saattaa hyvinkin saada pelivastuun, sillä Luostarinen ei ole pelannut KalPa-maalilla vähään aikaan. Toisaalta KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi luottanee kärkikamppailussa enemmän ykkösvahti Pasi Kuivalaiseen.

Tasainen vääntö luvassa

Ennakkoasetelmien perusteella torstain kamppailusta on tulossa tasainen. Puhtaasti papereita tuijottamalla KalPa on väkisin ennakkosuosikki. Joukkueen hyökkäysmateriaali on laajempi sekä hieman terävämpi. Toisaalta kuopiolaisryhmän puolustuspeli on myös ollut huomattavasti kajaanilaisia tiiviimpää.

Paperilla voittajaa ei kuitenkaan ratkaista. Hokki on pelannut edelliset ottelunsa erittäin hyvin, ollen vahva juuri otteluiden ratkaisuhetkillä. Kajaanilaiset on tunnettu läpi Mestis-historiansa kovana kotijoukkueena, tämän on myös KalPa saanut todistaa useamman kerran. Varmaa on, että linnapaidat tulevat otteluun erittäin nälkäisinä ja aktiivisina.

Vaikka marraskuu vasta läheneekin loppuaan, niin torstain kärkikamppailussa on kyseessä jo hyvin pienet ratkaisuhetket. Vierasvoitolla KalPa karkaa entistä kauemmaksi sarjajohtoon, ottaen jo pieni askeleen kohti runkosarjan voittoa. Kotivoitolla puolestaan Mestiksen sarjakärki tasoittuu entisestään. Ottelu onkin tärkeä molemmille joukkueille. Hokki haluaa karistaa Jukurit kannoiltaan. KalPalla on puolestaan edessä vaikea puolitoistaviikkoinen, kun joukkue kohtaa Hokin lisäksi KooKoon ja Jukurit. Onnistuessaan kuopiolaiset voivat ottaa jo ensimmäisen kiinnityksen runkosarjan voitosta.

KalPan edellinen tappio tuli lokakuun lopulla Mikkelissä. Tappion enteet olivat oikeastaan ilmassa jo ennen ottelua. Löysällä asenteella pelanneet kuopiolaiset olivat voittaneet useita otteluita pelkästään rutiinilla. Hokki-ottelun alla tilanne on lähes identtinen. Kilpipaidat ovat voittaneet otteluita, vaikka otteet eivät ole päätä huimanneet. Hokkia vastaan rutiini ei riitä, mikäli KalPa kuitenkin saa asenteensa kuntoon, niin tuliaisena lienee niukka vierasvoitto.

Mestiksen kärkikamppailu alkaa Kajaanin Vimpelinlaaksossa torstaina klo. 18.30.

» Lähetä palautetta toimitukselle