Hokki suosikkina Mehtimäelle

MESTIS / Ennakko
Avausvoittoaan edelleen odottava Jokipojat saa torstai-iltana kotihalliinsa kovan vastuksen, kun Mestis-historiansa parhaan ensimmäisen sarjaneljänneksen pelannut Kajaanin Hokki saapuu Mehtimäelle. 11 ottelustaan yhden pisteen saanut Jokipojat yrittää katkaista Joensuussa paitsi oman tappioputkensa, myös Hokin seitsemän peräkkäisen tappiottoman ottelun putken.

Vaikka joukkueet lähtevät hyvin erilaisista lähtökohdista torstaiseen ”paikalliskamppailuun”, ei huikean syksyn pelanneella Hokilla ole syytä aliarvioida Jokipoikia. Kauden toisessa pelissä puhtaasti 5-0 kotonaan Jokipojat kaatanut Hokki ei tule pääsemään Mehtimäellä yhtä helpolla kuin kauden kotiavauksessaan. Kajaanilaisjoukkue lähtee kuitenkin selvänä suosikkina Mestis-historian ensimmäiselle Joensuun vierailulleen.

Jokipojille apuja liigasta

Jokipojat saa torstain kamppailuun apuja sarjaporrasta ylempää, kun SM-liigassa vähälle peliajalle jääneet maalivahti Mikael Vuorio (Lukko) sekä puolustajat Juha Jokiraita (SaiPa) ja Atte Valli (Ässät) liittyvät joukkueeseen. Lisäksi TPS-lainasentteri Tuukka Pulliainen jatkaa joukkueessa. Koko nelikko kiekkoilee Joensuussa ainakin marraskuun maaottelutaukoon saakka.

Mikael Vuorio on saanut tällä kaudella peliaikaa neljässä SM-liigaottelussa. 20-vuotiaan Lukko-vahdin torjuntaprosentti neljästä ottelusta on 85,39 ja maaliin on livahtanut 3,45 kiekkoa pelattua tuntia kohden.

Koko uransa SaiPaa edustanut Juha Jokiraita on tällä kaudella pukeutunut kasvattajaseuransa peliasuun yhdessä liigaottelussa. Yhdessä ottelussa kokoonpanoon on pukeutunut myös Ässien Atte Valli. Kumpikaan puolustaja ei päässyt otteluissa pisteiden makuun.

Pulliainen on pelannut Jokipojissa kuusi ottelua. Kaksi maalia tehnyt ja kolme syöttänyt TuTo-kasvatti ja 20-vuotiaiden maajoukkueen runkopelaaja on ainoa jokipoika, jonka tehotilasto on plussalla. Pulliaisen lukema kuuden ottelun jälkeen on +2.

Jatkaako Hokin ykkösketju vakuuttavia otteitaan?

Kajaanilaisjoukkueen oululaistaustainen ykkösketju Jani Tuppurainen - Tommi Paakkolanvaara - Jyri Junnila on kokoamisestaan lähtien aiheuttanut päänvaivaa vastustajille. Kaksi ottelua kasassa ollut uusi ykkösketju ratkaisi KooKoo-ottelun kolmella maalillaan. Tuppurainen saalisti tehot 1+2, Junnila 2+0 ja Paakkolanvaara 0+2, jonka lisäksi mies pohjusti Hokin voittomaalin vaikkei sitä tilastoissa näykään.

Jokipojat saa olla erityisen tarkkana linnapaitojen ykkösketjun kanssa, sen verran tehokkaasti kolmikko pyöritti materiaaliltaan joensuulaisia parempaa KooKootakin. Kesällä Kärpissä harjoitellut ketju on viime peleissä päässyt kunnolla vauhtiin ja taitavilta, nopeilta sekä röyhkeiltä hyökkääjiltä on lupa odottaa onnistumisia jatkossakin. Tuppurainen on tässä vaiheessa kautta kajaanilaisten pistepörssin kakkosena (11. 6+5=11), Junnila neljäntenä (11. 4+4=8) ja Kärppien mukana vielä alkukaudenkin ollut Paakkolanvaara kymmenentenä (6. 1+4=5)

Hokin ykkösviisikko menee torstai-illan otteluun uusiksi. Koko kauden ykköspuolustajaparissa pelannut varakapteeni Eerikki Koivu siirtyi kolmeksi viikoksi JYPiin ja pelaa tappioputkeen ajautuneen jyväskyläläisseuran paidassa suurella todennäköisyydellä jo torstain SaiPa-ottelussa. Paljon vastuuta saanut Koivu kokosi 11 ensimmäisessä ottelussa tililleen viisi syöttöpistettä ja 12 jäähyminuuttia. Miehen tehotilastolukema näyttää lukua +3. Viidellä tehopisteellään Koivu on Hokki-puolustajien pistepörssissä kakkostilalla Mikko Palomäen (1+4) jälkeen.

Vuorio ja Hovi torjuntavastuussa?

Edellisen Haukat-ottelun hyvin pelannut ja Kajaanissakin kaksi viimeistä erää tolppien välissä seisonut Marko Mäkkeli saanee tehdä torstain kamppailuun tilaa Raumalta tulleelle Vuoriolle. Viime kaudella Mestistä Jukureiden paidassa pelanneelle Vuoriolle Hokki on tuttu joukkue, sillä mies vartioi sarvipäiden maalia viime marraskuussa Kajaanissa.

Nyt mukana olevista pelaajista Hokki-puolustaja Mikko Saavinen yllätti tuolloin Vuorion puolesta kentästä voittomaalin arvoisesti. Hyvän kauden MM-pronssiakin pikkuleijonien paidassa saavuttanut Vuorio kuitenkin Mikkelissä pelasi, sillä torjuntaprosentiksi 19 pelatun ottelun jälkeen muodostui 91,73. Omiin lipsahti 1,87 kiekkoa pelattua 60 minuuttia kohden.

Hokin maalilla nähtäneen sama mies kuin edellisessä ottelussa. Tappara-laina Sasu Hovi ei ole vielä joutunut Hokissa ollessaan luukkuvahdiksi eikä porttikomennus ole todennäköinen Joensuussakaan. Ajoittaisesta haparoinnistaan huolimatta Hovi on ollut linnapaitojen tärkeimpiä pelaajia aina tolppien välissä ollessaan.

Kuusi ottelua torjuntaprosentilla 95,22 pelannut Hovi on yli 1/3 kokonaispeliajasta pelanneiden maalivahtien tilastokakkosena edellään vain KalPa-kaksikko Pasi Kuivalainen - Ari Luostarinen. Yhden nollapelin pelannut ja keskimäärin 1,65 maalia pelattua 60 minuuttia kohden päästänyt Hovi on kolmella tilastoihin merkityllä syöttöpisteellään ottanut haltuunsa Hokin kaikkien aikojen tehokkaimman maalivahdin paikan. Pasi Häkkinen keräsi kaksi syöttöpistettä kajaanilaisjoukkueen ensimmäisellä Mestis-kaudella ja Pekka Rinne ylsi vastaavaan viime kaudella.

Sarjakakkosella nippu kuumia pelaajia

Sarjakärki KalPan jälkeen toiseksi eniten maaleja (41) mättäneen kajaanilaisjoukkueen pelaajat ovat onnistuneet laajalla rintamalla.

Kauden ensimmäisen neljänneksen täytyttyä peräti 16 hokkilaista on tehotilastossa plussalla. Kovimmat lukemat ovat Petr Mocekilla ja Jarkko Heikkisellä, joiden tilasto näyttää kahdeksaa plusmaalia. Seitsemän plussan miehiä ovat Rolle Viljanen ja Niko Papinaho. Pakkasella on ainoastaan kolme kajaanilaista, joista Markus Haverisella (-3) on heikoin plus-miinusluku.

Hokin sisäisen pistepörssin kärkikaksikko Juho-Tuomas Appel - Jani Tuppurainen on ollut joukkueen tehokkain myös viime peleissä. Kauden aikana molemmat ovat hankkineet 11 tehopistettä (Appel 8+3, Tuppurainen 6+5) ja molempien tehotilasto on viisi maalia plussalla. Viidessä edellisessä ottelussa Tuppurainen on hankkinut pisteet 3+5 ja Appel 5+2. Myös yhdeksällä tehopisteellään (1+8) pörssikolmosena oleva Jaakko Viljanen on kunnostautunut viime peleissä seitsemällä (1+6) tehopisteellä.

Hokki matkaa Joensuuhun suhteellisen terveellä joukkueella. Kylkivammasta kärsivän puolustaja Antti Halosen sekä polveaan potevan Kimmo Hapon pelikunto on kysymysmerkki.

20 jokipoikaa pakkasella

Sarjajumbona majailevan joensuulaisjoukkueen otteissa on alkukaudella ollut kaksi selvää ongelmaa. Maalinteko- ja maalivahtipeli eivät ole Jokipojilta vielä samassa ottelussa onnistuneet vaan toinen on pettänyt toisen onnistuessa. Tappiosta toiseen taivaltanut joukkue on kuitenkin kaikesta kurjuudesta huolimatta jaksanut yrittää loppuun asti jokaisessa ottelussaan. Paineet avausvoiton ottamiseen lienevät joukkueen sisällä kovat.

50 maalia omiin päästäneen joensuulaisjoukkueen tehotilasto on murheellista katsottavaa, sillä ainoastaan TPS-laina Tuukka Pulliaisella on plussan puolella (+2) oleva saldo. Miinuksen puolella on peräti 20 jokipoikaa. Pahimmin pakkasella ovat Topi Riutta (-11), Jarkko Immonen (-11), Mikko Vanninen (-10) sekä Sami Puruskainen (-10).

Kymmenen osumaa pakkasella oleva Vanninen pitää miinustilaston kärkisijojen lisäksi hallussaan Jokipoikien pistepörssin ykköspaikkaa. 11 ottelussa neljä maalia ampunut ja yhtä monta syöttänyt Vanninen on viidessä edellisessäkin ottelussa ollut joukkueensa tehomies kolmella maalillaan ja yhdellä syöttöpisteellään.

Topi Riutta on pisteen ja Lauri Heinonen kahden päässä Vannisesta joensuulaisten pistepörssissä. Viidessä edellisessä ottelussa pisteet 2+2 hankkinut Heinonen onnistui alkukauden kymmenen ottelun mittaisella try-outilla niin hyvin, että mies jatkaa Joensuussa loppukauden.

Jokipojat pääsee Hokki-otteluun lähes parhaalla miehityksellään, sillä varmuudella sivussa on vain koko alkukauden sairastuvalla ollut Marko Mönkkönen.

» Lähetä palautetta toimitukselle