Hermes levänneenä haastamaan Jukureita

MESTIS / Ennakko
Maaottelutauolta varaslähdön ottanut Mikkelin Jukurit lähtee historian valossa suuri ennakkosuosikki kun vastaan asettuu Kokkolan Hermes. Joukkueet ovat Mestiksessä kohdanneet Mikkelissä 14 kertaa. Jukurit on poistunut kaukalosta voittajana 13 kertaa.

Hermeksen edellisestä - ja toistaiseksi ainoasta - Mikkelin voitosta on aikaa kohta neljä vuotta. 31.1.2001 Hermes kävi kuittaamassa maalivahti Juuso Riksmanin unelmapelin siivittämänä 3-0-voiton. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Kauden 2000/2001 nousijajoukkue Jukurit on voittanut Mestiksen kolmesti ja juhlinut kerran hopeaa. Hermes on puolestaan yrittänyt tempun toistamista 12 kertaa turhaan.

Hermes on ennen tiistain kohtaamista vieraillut Kalevankankaalla runkosarjassa kahdeksan kertaa. Kaikki paitsi edellä mainittu kohtaaminen ovat päättyneet isäntien voittoon. Maaliero on Jukureiden eduksi tylysti 38-15. Jos tilastoon lisätään vielä joukkueiden lukuisat pudotuspelikohtaamiset, Hermeksen asema synkkenee entisestään: voitot Jukureille 13-1 ja maalit 67-24.

Tilasto lienee ainutlaatuinen kun ottaa huomioon, että Hermes on aina selvinnyt Mestiksen neljävuotisen historian aikana pudotuspeleihin, ja on kahdesti yltänyt jopa pronssille asti.

Dufva tarkkailee peliä katsomosta

Otteluiden ainoa yhteinen nimittäjä lienee se, että Jukureiden voittokulkua on vaihtoaitiosta käsin aina seurannut sama mies - Risto Dufva. Tämänkertainen kohtaaminen on kuitenkin poikkeuksellinen. Dufva joutui jättämään lauantain FPS-pelin ja viime viikon nuorisomaajoukkueen pelit väliin ikävän selkävamman takia.

Dufvan podettaessa selkänsä, Jukureiden peliä johtaa vaihtoaitiossa Dufvan monivuotinen aseenkantaja Pekka Lipiänen. Mestarivalmentajan puuttuminen vaihtoaitioista ei kuitenkaan käytännössä kuitenkaan merkinnee kovinkaan paljon, Dufva seuraa nimittäin peliä silmä tarkkana katsomosta käsin ja antaa pelaajille palautetta pukukopissa erätauoilla.

Muuten Jukurit päässee pelin parhaalla kokoonpanollaan, joka onkin erittäin vahva. Vaikka Jukureissa ei ole perinteisesti ollut tilaa tähdille, kokoonpano vilisee Mestiksessä vuosikausia tuhoisaa jälkeä tehneitä pelaajia. Jotain materiaalin leveydestä kertoo se, että Juha Silvanderin tasoinen pelimies joutuu tyytymään joukkueen nelossentterin rooliin.

Hermeksen vaihtoaitoissa heiluu totutusti Pasi Arvonen, jolle koittaa tiistaina seitsemäs mahdollisuus yrittää murtaa Mikkeli-taikaa. Vaikka pistetili Mikkelissä on edelleen Arvoselta avaamatta, on Hermes kuitenkin hänen aikanaan tehnyt muutaman hyvän yrityksen. Muun muassa kaudella 2002/2003 Hermes taipui Jukureille kahdesti vasta jatkoajalla.

Hermes-valmentajista Juha Pajuoja on edelleen ainoa, joka on poistunut Mikkelistä voittajana. Pajuojan saldoa huonontaa kuitenkin samalla kaudella kärsitty häpeällinen 0-9-selkäsauna.

Huippuvahtien kaksintaistelu

Jukurit-peli on Hermekselle ensimmäinen kymmeneen päivään. Olettavasti joukkue pääsee näin ollen peliin hyvin levänneenä. Kolikolla on kuitenkin tunnetusti myös kääntöpuoli - kestänee tovin ennen kuin pelaajat saavat jalkaansa liikkeelle.

Jukurit otti sen sijaan varaslähdön maaottelutauolta jo lauantaina lämmittelemällä FPS:n nurin selvin 5-1-numeroin. Vaikka peli ei aivan Karjala-turnauksen tasolle yltänytkään, tuoreesta pelituntumasta lienee Jukureille selvästi hyötyä.

Maaottelutauko tuli etenkin Hermeksen Kimmo Vesalle sopivaan saumaan. Ennen taukoa Vesa urakoi peräti 14 peräkkäisessä pelissä. Hermes-kannattajien riemuksi kokenut maalivahti kirjoitti maanantaina loppukauden kestävän sopimuksen jumalpaitojen kanssa, ja jatkaa näin ollen Hermeksen selvänä ykköstorjujana Iiro Tarkin, Vesa Lahtosen ja vastustajien hyökkääjien harmiksi kauden loppuun asti.

Ottelu onkin ennen kaikkea kahden loistavan maalivahdin kaksintaistelu. Jukureiden Mikko Strömberg ei ole paljon otsikoissa viihtynyt, mutta on ainakin tilastojen valossa pelannut huiman alkukauden. Jukureiden kaikissa 16 ottelussa tolppien välissä seissyt Strömberg on tähän menneessä pysäyttänyt kiekkoja peräti 93,86 prosentin varmuudella.

Vesa ei jää Strömbergin luvuista paljon jälkeen. Veikkauksen lokakuun Mestis-pelaajaksi valittu tuore isä on torjunut 92,91 prosenttia vastustajien yrityksistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle