Ei kolmatta ilman neljättä?

MESTIS / Ennakko
Kiekko-Vantaa on Mestis-vuosien mittaan osoittautunut Sportille erääksi vaikeimmista vastustajista. Tällä kaudella vaasalaiset ovat kuitenkin hallinneet suvereenisti joukkueiden kohtaamisia eikä keskellä viikkoa tehtävä pitkä pelimatka tule olemaan vantaalaisille piiruakaan kauden aikaisempia kohtaamisia helpompi.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen tapahtui tammikuun alussa Vantaalla. Tuolloin Sport väänsi selvänumeroisen 2-7 –vierasvoiton tasalukemiin päättyneen avauserän jälkeen. Joukkueiden kolmen aiemman kohtaamisen maaliero on vaasalaisten hyväksi 20-5, joten epäselvyyttä paremmuudesta ei ole ollut.

Sitten viime kohtaamisen on Sport saanut peliään yhä paremmin kohti tavoitetilaa ja joukkuetta pidetään jo nyt hyvin epämieluisana vastustajana pudotuspelejä ajatellen. Kuntokäyrä vaasalaisilla on jyrkästi ylöspäin. Tämän vuoden puolella pelatuissa 11 ottelussa vaasalaiset ovat jääneet pisteittä vain kolme kertaa.

Sportin pelissä voidaan monen palasen nähdä loksahtaneen alkuvuoden aikana kohdalleen, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Eräs suurimpia ryhtiliikkeitä on nähty vaasalaisten maalivahtiosastolla. Jocelyn Guimondin kanssa peliajasta taistelemaan joutunut Eero Väre otti taannoisessa TuTo-pelissä paikan maalilla kesken ottelun ja on sen jälkeen ollut itse varmuus.

Toisaalta myös hyökkäyskaluston osalta on roolitus muuttunut myönteisempään suuntaan Patrik Westerbackin paluun myötä. Ykkössentterin paikalla häärinyt Juho-Tuomas Appel sai palata näin tutulle laitahyökkääjän tontille Ian MacNeilin ja Paul Cabanan rinnalle, mikä on herättänyt koko ketjun uuteen liekkiin.

Miro Laitisen johtama kolmosketju on ollut pitkään Sportin tasaisin viisikko. Laidoilla nopea Juha Koivisto ja voimalaituri Antti Jaatinen ja puolustava yleismies Laitinen täydentävät toisiaan mainiosti. Maaleja aina ei ketju tee, mutta eipä tee vastustajatkaan.

Puolustuspään osalta suurin huomio kiinnittynee siihen, saako Jukurit-pelissä suuressa roolissa pelannut Markus Talas edelleen paljon peliaikaa, vai luottaako Juhani Tamminen kokoonpanoon palaavaan Nicolas Beschiin.

Vantaalaisten suurin toivo on Sportin löysä asenne

Vierasjoukkue Kiekko-Vantaa lähtee Vaasan vierailulle allaan maukas voitto HeKistä. Voiton turvin vantaalaiset saivat repäistyä pienen hajuraon karsintaviivaan, mutta toisaalta matka pudotuspelipaikalle tuntuu olevan tuskastuttavan pitkä.

Viikonloppuna lohipaidat kohtaavat eräänlaisessa kohtalonottelussa viimeisellä pudotuspelipaikalla majailevan SaPKon, mutta yhtä kipeästi kuin joukkue tarvitsee voittoa lauantaina, olisi pisteitä saatava mukaan myös Vaasasta. Kauden aiempien kohtaamisten perusteella tehtävä tulee olemaan kuitenkin vähintäänkin haastava.

Jatkopestin vantaalaisten päävalmentajana solminut Harri Ahola myönsi taannoisen KooKoo-ottelun jälkeen, että nuori vantaalaisjoukkue on vielä kokematon Mestiksessä ja näin ollen ylikierroksilla käyvä tunne voi helposti viedä parhaan terän itse pelaamisesta. Tämä puolestaan aiheuttaa joukkueen iskukyvyn lamaantumisen juuri silloin, kun sitä kipeimmin tarvittaisiin.

Loukkaantumistilanteen osalta alkukautta paremmassa tilanteessa oleva vantaalaisjoukkue pelaa runkosarjan viimeiset ottelut veitsi kurkulla pudotuspelipaikkaa tavoitellessaan. Samalla haaste on suuri saada suunnatuksi energia pelaamisessa oikeisiin asioihin. Lohipaidoilta on jäänyt kauden aikana monta loppukiriä tekemättä turhien kolmannen erän jäähyjen vuoksi.

Vaasassa Kiekko-Vantaa tarvitsee täysosuman kyetäkseen haastamaan hurjassa nousukiidossa olevan kotijoukkueen. Juhani Tammisen suurin haaste lieneekin pitää huoli siitä, ettei vaasalaisjoukkue saavu Vaasa areenalle mielessään varmat sarjapisteet, sillä se lienee ilmeisin sudenkuoppa, johon kotijoukkue keskiviikkoiltana voi astua.

» Lähetä palautetta toimitukselle