FPS nihkeään voittoon Hermeksestä

MESTIS / Raportti
Lauantai-iltana ei Forssan jäähallissa juuri hienouksia nähty, kun FPS kaatoi Kokkolan Hermeksen kotonaan 4-2. Heikkotasoisessa ottelussa henkilökohtaisia virheitä nähtiin tuplasti normaaliotteluun nähden, ja kahdesta huonosta vähemmän huonompi kuittasi tänään kaksi pistettä.

- En olisi ikinä uskonut tuollaista ottelun alkua. Matka lyheni 400 kilometriä ja silti ollaan unessa. Siihen tulee muutos jatkossa, alan itse vetää nuo alkuverryttelyt niin jätkät ovat hereillä. Niiden pitää oppia miten näihin otteluihin valmistaudutaan, Hermes-luotsi Pasi Arvonen ruoti ottelun alkua.

Hermes joutui alakynteen heti kättelyssä, kun Jaakko Kolari siirsi kotijoukkueen 1-0-johtoon vain puolentoista minuutin pelin jälkeen. Kolari pääsi oikeata laitaa puolittain läpi, mutta Hermes-puolustaja luisteli Kolarin kiinni ja fyysinen laituri joutui liu'uttamaan kiekon yhdellä kädellä rystypuolelta maalia kohti. Kaikkien ihmetykseksi Hermes-vahti Tuomas Nissinen pyrki torjumaan lirun kyljellään, ja kiekko lirui Nissisen patjan alta maaliin.

Maalin jälkeen Hermes pääsi hieman peliin mukaan, jäähyily kostautui. FPS pääsi kahdesti 5-3-ylivoimalle, joista molemmilla kerroilla kotijoukkue iski uuden täplän taululle. Ensin vuorossa oli Tuomas Suominen, joka oli unohdettu ylhäiseen yksinäisyyteen kolmion keskelle ja Suominen sai rauhassa ladata kiekon verkon perille.

FPS:n kolmas osuma syntyi vain sekuntia ennen erätaukosummeria. Lasse Lintulan huippuoivallus löysi maalin kulmalta Janne Jokilan, jonka ei tarvinnut tehdä muuta kuin laittaa lapa jäähän ja nimi lehteen. Erätauolle siirryttiin kotijoukkueen 3-0-johtolukemissa, vaikka tasakentällisin Hermes oli melko tasaväkinen Palloseuran kanssa.

- Hyvä että saatiin ylivoimalla kaksi maalia, on aika hankalaa ollut ylivoimien kanssa. On niitä ylivoimia harjoiteltukin. Hermes oli aika aneeminen ensimmäisessä erässä. Me pelattiin hyvällä liikkeellä ensimmäinen erä ja sitä terotettiin, että käydään mieheen eikä kurvailla ohi, FPS-valmentaja Mikko Sokka näki avauserän.

Hermes laittaa Palloseuran ahtaalle

Hermeksellä ei kauaa nokka tuhissut toisen erän alussa, kun vain 13 sekunnin pelin jälkeen Janne Kurikka sai kaivaa kiekon verkostaan. FPS-puolustuksen ystävällisellä avustuksella Tommi Jäminki ja Jari-Pekka Pajula pääsivät 2-1-hyökkäykseen, ja lopulta Pajulalla oli vain tyhjä maali edessään eikä mies siitä erehtynyt..

- Vaikea sanoa mitä toiseen erään mennessä tapahtui. Hermes petrasi, mutta aivan katastrofaalialku siihen erän alkuun. Meidän pakkien avituksella aika vahvasti tuli se Hermeksen ensimmäinen maali. Ei voida aina peruuttaa taaksepäin. Saatiin kuitenkin vähän terotettua sitä, että suunta on väärä, Sokka kertoi.

Maalin jälkeen nähtiin melkoista Hawaiji-kiekkoa, kun tekopaikkoja sateli molempiin päihin. Nissinen esitteli kylkiasentotorjuntaansa kahteen otteeseen karussa ollutta FPS-hyökkääjää vastaan, mutta niin Tuomas Suominen kuin Pekka Rautiokaan eivät saaneet laattaa sisään.

Hermes lisäsi pelkoa kotijoukkueen puserossa tekemällä illan toisensa, kun vieraat pääsivät ylivoimalle ja kauaa Hermeksen ei tarvinnut ylivoimaa hieroa. Aapo Aron laukoma räkäkiekko maalilla löysi Jämingin mailan, josta kiekko ohjautui voimattoman Kurikan taakse. Erän viimeisellä minuutilla Jarno Kanteluksella oli vielä mahdollisuus tuoda vieraat tasoihin, mutta sivuttaisliikkeessä ollut Kurikka venyi upeasti Kanteluksen yläkulmalaukaukseen kopaten kiekon varmasti hanskaansa.

Paniikkijoukkueet kiipelissä

Kolmannessa erässä rennosta pelaamisesta ei ollut tietoa niin forssalais- kuin kokkolalaisleirissäkään. FPS pyrki puolustamaan varmasti, mutta purut toisensa jälkeen menivät vieraiden lapaan ja systemaattiset hyökkäykset olivat vähissä.

Palloseuran onneksi myös Hermes oli surkea, eikä pystynyt kuin pyörimään kulmissa ja heittämään "toivotaan, toivotaan" -kiekkoja maalille. Vieraiden todelliset maalipaikat olivat viimeisessä erässä todella vähissä, vaikka joukkue näennäisesti kiekkoa pitikin. Ennen siimeistä kolmea minuuttia joukkueista FPS oli käynyt lähimpänä, kun Pekka Raution kova veto kilpistyi etutolppaan.

- Toiseen erään kaikilla keinoilla saatiin ihan ok lähtö, mutta en mä ole meidän hyökkäyspeliimme tyytyväinen. Maalinteko on sellaista että uskallat mennä sinne ja tehdä maalin. Meillä ei tänäänkään niitä mustelmia ole. Ajetaan pieniin tiloihin ja sitten menetetään kiekkoja kulmissa.

Pasi Arvonen päätti vetää Nissisen pois maaliltaan jo kolme minuuttia ennen loppua, kun Hermes sai aloituksen FPS:n päätyyn. Miesylivoimalla Hermes ei kuitenkaan saanut ylivoimaansa kunnolla pyörimään, ja Tuomas Suominen päästi forssalaiset piinasta viimeistelemällä Palloseuran neljännen tyhjään maaliin.

Hieman lisäjännitystä ottelulle tarjosi vielä Aleksi Sillanpään ja Antti Uiton jäähyt ottelun lopussa, ja Hermes pääsi myllyttämään 6-3-ylivoimaa minuutin ajan. Vierailla oli kuitenkin suuria vaikeuksia saada edes laukausta aikaan, ja kotijoukkue kuittasi pisteet varsin keskinkertaisen esityksen jälkeen maalein 4-2.

- Käsittämätön tuo 5-3-tilanne lopussa, ei saatu edes yhtään laukausta aikaiseksi! 5-3-ylivoima ja otetaan veskari pois. Katsottiin meneekö kiekko maaliin ja lopulta sitten kaveri sai laidasta kimmonneen kiekon ja ratkaisi pelin, ei näin. Erittäin pettynyt olen joukkueen esitykseen tänään, Arvonen totesi turhautuneena.

Pettyneet valmentajat

Hermeksen Pasi Arvonen ei päitä silitellyt ottelun jälkeen ja tukkapöllyä tuli kollektiivisesti koko joukkueelle. Lehdistöltä huomiota sai forssalaistrio Jukka-Pekka Koistinen - Jouni Kulonen - Jarno Kantelus, joka ei tänään pelannut sillä tasolla kuin vierasjoukkue olisi toivonut. Muutaman hyökkäysmyllyn lisäksi mitään ihmeitä ei kolmikolta nähty, ja liian usein trio pyöri omassa päässä pahassa pulassa. Arvonen ei ollut tyytyväinen mm. Koistisen panokseen.

- Erivärinen kypärä kun on päässä niin ovat tehotkin jääneet pois, Arvonen totesi lyhyesti.

Muun joukkueen osalta ainakin tänään viltissä istuneille miehille on luvassa lisää vastuuta. Heikon esityksen myötä seuraavaan otteluun haetaan kolme uutta kaveria, ketkä istuvat katsomossa siviileissä.

- Ihmeitä täytyy tapahtua, että ensi viikolla saadaan pisteitä. Maanantaina pitää kaivaa nöyryys ja halu tapella näistä pelipaikoista, joita tässä nyt on. Kolme äijää oli katsomossa ja seuraavaan peliin lähtee taas kolme äijää katsomoon. Eikä ihan kauhean kauaa kun lähtee koko joukkue sinne, Arvonen ruoski.

- Teillä sentään on laittaa joku sinne katsomoon, Mikko Sokka letkautti ja jatkoi.

- Tärkeät pisteet, sillä sikäli neljän pinnan peli että tässä pysytään vielä leikissä jollakin tavalla mukana. Siitä olen tyytyväinen, että voitto tuli ja kolmannessa erässä hyvä taistelu. Ei tyylipisteitä onneksi lasketa. Henkilökohtaisista virheistä meidän täytyy päästä eroon. Varsinkin toisessa erässä pelattiin tosi huonosti.

- Oli sellainen hulabaloo kopissa ensimmäisellä erätauolla, että täytyi puuttua siihenkin asiaan. Luokaton toinen erä. Onneksi saatiin kolmanteen erään sitten vähän korjattua tilannetta, Sokka ynnäsi.

Pisteistä huolimatta FPS ei vakuuttanut alkuunkaan ja paljon saa tapahtua, jos Palloseura mielii pisteitä torstaina Järvenpäässä järjestettävästä jumbofinaalista. Myös Hermeksen on mentävä itseensä, jotta kotiyleisö saisi hieman hurrattavaa ensi viikon kotiputkessa. Hermes kohtaa neljän päivän sisään kolme vastustajaa kotijäällä, joista ensimmäisenä vastaan luistelee torstaina Salamat.

» Lähetä palautetta toimitukselle