Pisteet isännille täyden päivätyön jälkeen

MESTIS / Raportti
Kiekkoilta Forssassa oli tasaväkinen ja se olisi voinut kääntyä kumman tahansa joukkueen eduksi. Kotijoukkue FPS oli kuitenkin päätöserän jälkipuoliskolla sen verran painostavampi osapuoli, että maalin tuleminen Kiekko-Vantaan päähän kahden heidän selvittämänsä alivoiman jälkeen ei ollut yllätys. Pelin ratkaisija oli maalin edestä kiekon sisään survonut Markus Leppänen.

Kiekko-Vantaa sai nopeasti mahdollisuuden siirtyä pelissä johtoon, kun Petri Pitkäjärven kentällinen sai aikaan laukauksen, jonka Janne Kurikka torjui vain puolittain ja kiekko lipui kohti maaliviivaa, mutta jäi forssalaisittain paremmalle puolelle puolustuksen lopulta purkaessa tilanteen. Ensimmäinen, kuten myös toinen erä oli maalipaikkojen osalta tasainen. Näissä erissä Kurikalle kirjattiin yhteensä 22 torjuntaa ja K-Vantaan vahdeille 23. Ottelun avausmaali tehtiin siirretyn rangaistuksen aikana. Ykkösketjun sentteriä Aleksi Sillanpäätä koukittiin, mutta vahvan pelaajan vauhtia ei saatu täysin pysähtymään. Sillanpää syötti maalille syöksyneelle Toni Ronkaiselle, joka laukoi Eero Väreen patjoihin. Irtokiekkoon ensimmäisenä liukuneen Sillanpään laukauksen osoite oli tarkempi ja näin numerot taululla muuttuivat ajassa 08.11.

Edellispelin tapaan tehty maali aiheutti valtaisan itseluottamusryöpyn, joka näkyi seuraavan kolmen minuutin ajan taukoamattomana vyörytyksenä K-Vantaan alueella. Tuomas Suomisen ja Janne Jokilan taidokkaat sommitelmat tuottivat ensin niukan ohilaukauksen ja sitten jäähyn K-Vantaan Timo Ahoselle. Väreelle aiheutti yllätyksen kulmasta yllättäen maalin eteen pompannut rännikiekko, mutta hänen onnekseen omat pakit ehtivät siivoamaan kiekon pois vaaravyöhykkeeltä. Samassa vaihdossa Kurikka pelasti heittäytymisellään K-Vantaan vaarallisen vastahyökkäyksen. Erän päätösminuutit olivat niukkaa vantaalaisten hallintaa, mutta Kurikka ei ollut yllätettävissä.

Kiekko-Vantaan maalivahtien loukkaantumishuolet jatkuvat

Toiseen erään K-Vantaan maalille Eero Väreen tilalle vaihdettiin Federico Bobba. Valmentaja Petteri Hirvonen selvitti vaihdoksen syytä pelin jälkeen.

- Väre sai polvivamman tilanteessa, jossa vihreäpaitainen kaatui pelitilanteessa siellä maalilla ja kaverit osuivat toisiinsa. Vamman vakavuutta en osaa arvioida, mutta meidän tuurillamme voi olla kuukausia sivussa, kun jonkun toisen joukkueen tuurilla voisi pelata jo maanantaina, Hirvonen valitteli.

FPS ei saanut erän alkuun kiekkosadetta aikaiseksi kesken pelin maaliin tulleelle Bobballe. FPS:n kolmoskentällisen puolustaja Joni Kujala menetti vaarallisesti kiekon omalla alueella ja joutui rikkomaan vastustajaa jäähyn arvoisesti. Seuraavan jäähyn sai K-Vantaan Tommi Oksa telottuaan vaihtoon mennessään poikittaisella mailalla Antti Uittoa. Erän kahdeksannella minuutilla Tuomas Tikkanen ketjuineen loi FPS-maalille kovaa painetta. Kiekko kimpoili mieheltä toiselle, mutta kolme lyhyen ajan sisällä avautuvaa maalintekotilannetta ei tuota tulosta. Erän puolivälin jälkeen K-Vantaa sai Jussi Kulmalan jäähyn seurauksena ylivoiman joka käynnistyi hitaasti, kunnes Ismo Kuoppala syötti pitkällä pystyavauksellaan Jussi-Mikko Makkosen läpiajoon. Makkonen kuitenkin ampui rystypuolelta ohi. Erä päättyi FPS:n tehottomaan ylivoimapeliin Esa Kivistön käytyä kärsimässä kaksiminuuttisen.

FPS lisää painetta loppua kohden

Päätöserän alussa nähtiin varovaista peliä, jossa kummallekaan ei avautunut todellisia maalitilanteita. Peli kuitenkin tasoittui ajassa 47.21 vähän halvalla tavalla. Pitkäjärvi ja Arne Köhler kaivoivat kiekon kulmauksesta Jani Södölle, joka lähti kuljettamaan kohti maalia. Södö harhautti Kurikan jäihin, mutta ajautui maalin taakse. Kurikka ei kuitenkaan saanut omiltaan apuja ja Södö pääsi uudelleen puikkaamaan kiekon tolpan juuresta perille.

Tommi Välimaalle avautui mahdollisuus viedä kotijoukkue uudelleen johtoon läpiajonsa päätteeksi. Laukaus kuitenkin sujahti jonnekin Bobban suojuksiin ja myös pysyi siellä. Petri Pitkäjärven rikkeen jälkeen siirretyn rangaistuksen ollessa päällä Aleksi Sillanpää ampui tolppaan puolitoista minuuttia Välimaan tilanteen jälkeen.

Kotiyleisö odotti ratkaisua FPS:n päästessä pelaamaan neljä minuuttia ylivoimaa, kun heti edellisen jäähyn päätyttyä Jussi Erkkilä otti typerän kampitusjäähyn. K-Vantaa pääsi jo täysilukuiseksi, mutta keräili vielä rivejään FPS:n pitäessä vahvasti pelivälinettä hyökkäysalueella. Kiekko ajautui vähän vahingossa keskelle Antti Uitolle joka laukoi matalan laukauksen, jonka Bobba sai vaivoin pysäytettyä. Maalille oli kuitenkin ehtinyt kaksi vihreäpaitaista, joista Markus Leppänen kauhoi irtokiekon häkkiin.

Saatuaan lopussa aloituksen FPS:n päätyyn, Vantaa otti aikalisän ja vaihtoi maalivahdin kuudenteen kenttäpelaajaan. Kiekkoa lähetettiin pariin kertaan kohti maalia, mutta aivan äärimmilleen ei Kurikan tontillaan tarvinnut enää venyä. Vierasjoukkueen viimeisen laukauksen blokkasi voittomaalin tehnyt Leppänen

Valmentajien mietteitä lehdistön tentissä

- Tyyli ei ollut varmaankaan kauneinta mahdollista, mutta ei keväällä kukaan muista, miten on pisteet tullut. Ekassa erässä oltiin pehmeitä, kun taas piti jäädä ihmettelemään liiaksi vastustajan pelaamista. Joukkue tuntuu saavan vasta sitten virtaa otteisiin kun näkee, että miten pärjätään. Kummankin joukkueen maalivahdit pelasivat hyvän ottelun. Ylivoimassa meillä on viimeistelyn osalta parannettavaa. Jotenkin se on vain saatava menemään, jos seitsemän kertaa pääsee yrittämään. Monenlaista ohjetta olen antanut joukkueelle, mutta joltain kokeneelta valmentajalta pitäisi saada vinkkiä, mitä pelaajille pitäisi sanoa, kun aina meinataan päätöserässä lamaantua, vaikka miten pelaajia ohjeistettaisiin johtoasemaa suojelemaan, ihmetteli kotijoukkueen päävalmentaja Mikko Sokka.

Vieraiden luotsi Petteri Hirvonen antoi tunnustusta voittajalle ja päätuomari Simo Saariselle.

- Onnitella täytyy kotijoukkuetta voitosta. He osasivat tänään pelata vastustajan kannalta ikävästi. Me olimme pehmeitä vastustajan maalin edessä ja samalla lailla myös oman maalin edessä. Yhdellä maalilla ei pelejä voiteta, ellei puolusteta täydellisesti. Joukkue rupesi luulemaan itsestään liikoja, kun ensimmäiset minuutit sujuivat niin hyvin. Ajateltiin, että homma hoituu sen jälkeen itsestään. Toivottavasti edes opimme näistä asioista jotain, koska muuten tästä pelistä ei ollut mitään hyötyä. Jäähyt eivät saa sekoittaa joukkuetta tällä tavalla. Tuomari onnistui tänään hyvin, kehui Hirvonen lopuksi.

FPS jatkaa tiivistahtista viikkoaan kohtaamalla sunnuntai-iltana Suomen nuorten maajoukkueen. Kiekko-Vantaa saa palautua pelistä kauemmin sillä seuraavan ottelunsa he pelaavat vasta torstaina kotihallissaan Haukkoja vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle