Sport lopetti lamansa Forssassa

Vaasan Sportin viiden ottelun kuiva kausi päättyi Forssassa, kun se nappasi paikalliselta Palloseuralta pisteet lukemin 1-3. Pelin joka osa-alueella kotijoukkuetta edellä ollut vaasalaisyhdistelmä marssitti jäälle paluumuuttaja Patrik Westerbackin, joka oli heti ensimmäisessä ottelussaan kentän parhaita.

Ensimmäistä erää hallitsi Sport, mutta ei aivan niin selkeästi kuin 17 - 4 torjuntatilastosta voisi päätellä. Läpi erän Sport laukoi hanakasti, mutta miehiä ei ollut maalilla nimeksikään. Kotijoukkueen tekopaikat olivat kortilla, eikä Aku Limnellin tarvinnut ensimmäisessä erässä ihmeitä esittää.

Sport avasi maalihanansa kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun Patrik Westerback ja Pete Suonpää tulivat 2-2-hyökkäykseen FPS-pakkipari Asko Rantanen - Jussi Kulmalaa vastaan. Westerback jakoi Suonpäälle b-pisteelle, joka noteerasi toisesta aallosta nousseen Antti Hildenin ja Hildenillä oli helppo työ viimeistellä kiekko Tommi Niemelän taakse.

Vieraiden puolustajat saivat viritellä tykkejään koko ensimmäisen erän, kun Sport voitti hyökkäyspään aloitukset suvereenisti. Patrik Westerback ja Ari-Pekka Pajuluoma kävivät kaivamassa aloituksia todella kovalla prosentilla, mutta viivasta maskitta tulleet laukaukset Niemelä kuitenkin poimi varmoin ottein.

Toiseen erään FPS tuli hieman iloisemmalla ilmeellä, mutta Chris Allen ehti yllättää Niemelän jo minuutin pelin jälkeen. Hilden kiersi maalin ja Allen oli noussut merkkaamattomana miehenä maalin eteen, eikä kanukkivahvistus erehtynyt ja nosti kiekon ylänurkkaan. Maalin jälkeen FPS sai pientä painetta Sportin päätyyn ja tämä sai Juhani Tammisen ottamaan aikalisän. Heti aikalisän jälkeen FPS:n Antti Piiroisella oli hyvä tekopaikka, mutta Limnell torjui kiekon vaivoin patjallaan.

FPS menetti erän alun hallintansa ja erän toinen puolisko mentiin vahvasti vaasalaismerkeissä. Parhaaseen paikkaan pääsi Kalle Mattila, joka pääsi kahdelal yhtä vastaan uusimman vahvistuksen Aniket Dhadphalen kanssa. Mattilan rannarin Niemelä kuitenkin poimi vaivattomasti hanskakädellään ja kolmanteen erään mentiin 0-2-lukemissa.

Kolmas erä näytti heti alussa ratkaisun, kun Tatu Backmanin upea rystysyöttö tarjosi Pasi Pieninkeroiselle tyhjän maalin ja tämä ei avopaikasta erehtynyt. FPS:n takaa-ajo ei kovinkaan säkenöivältä näyttänyt, kun kotijoukkue ei päässyt edes maalipaikkoihin ja Limnell torjui puolikkaat paikat varmoin ottein.

Palloseura kuitenkin sai mahdollisuutensa, kun ensin Markus Laine huitoi Toni Ronkaisen mailan kädestä ja pian tämän jälkeen Turo Virta sai jäähyn estämisestä. Virran jäähyä ei ehtinyt kauaa kulua, kun Matti Raunio laukoi viivalta ja Limnellin torjumasta paluukiekosta Jouni Kulosen pesäpallolyönti ilmassa olleesta kiekosta tällä kertaa osui ja FPS:n toivo heräsi.

Maalista huolimatta FPS ei saanut kunnon ilmettä päälle, jolla se olisi päässyt kunnon maalipaikkoihin. Sportin puolustus piti helposti forssalaislähentelyt etäällä ja ilman maalivahtia yrittänyt forssalaisyhdistelmä sai ottaa vielä yhden omiinsa, kun illan hahmot Hilden ja Westerback pelasivat Pete Suonpään läpi, eikä tämä tyhjästä maalista erehtynyt.

lehdistötilaisuus

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Juhani Tammisella oli asiaa.[lue lisää]

"Vapauttava voitto"

Sport-valmentaja Juhani Tamminen esitelmöi pressissä pitkään ja hartaasti Sportin yleisistä asioista sekä paljon muusta, joista pidemmän kaavan versio oheisessa jutussa. Illan ottelusta "Tami" piti suurimmassa arvossa henkisen paineen helpottamista.

- Kiitän Kaitsua hyvästä kiekkomatsista. Se ei ollut mikään yllätys, että tämä oli vapauttava voitto. Myyn tätä juttua pelaajille niin, että tässä bisneksessä on vaikeita aikoja ja silloin ei ole syytä paniikkiin. Nyt alkoi toinen kvartaali (neljännes) tätä sarjaa ja mun lähtökohta on se, että Sport näyttää kyntensä tämän toisen 11 pelin aikana, Tamminen loi uskoa.

Patrik Westerbackin paluu oli monen vaasalaisen huulilla ennen ottelua, eikä mies pettänyt. 0+2 ja hyvä esitys niin yli- kuin alivoimalla ovat omiaan tuomaan vielä enemmän väkeä Vaasan jäähalliin. Näkyikö Westerbackin paluu henkisesti?

- Kyllähän se näkyi. Juteltiin Paten kanssa ja meillä oli hyvin tällainen kärsivällinen ohjelma. Sen takia sitten minusta oli pakko reagoida nyt. Suunnitelmissa oli, että hän palaisi joulukuun alussa ja mies pääsee todella kuntoon (mutta palasi jo nyt). Arvostan miestä syvästi, tuli leikkiin silloin kuin sitä tarvittiin. Tuli tuoreena pelaajana tuohon ja toi juuri sitä mitä tuore pelaaja tuo. Nauttii pelaamisesta, eikä mieti elämän kovuutta. Toi juuri sen lisän, mitä tänään tarvittiin. Tämänkin projektin kanssa mennään kuitenkin tosi kärsivällisesti, Tamminen totesi.

FPS:n Kai Rautio oli huomattavasti vähäsanaisempi kuin virkaveljensä. Tosin eipä Rautiolla yhtä suurta aihetta riemunkiljahduksiin ollutkaan kuin Tammisella.

- Sport on todella vahva joukkue fyysisesti. Ei päästy tonteille, ei päästy oikein mihinkään. Erilaisella tuomarilinjalla kenties oltaisiin voitu rimpuilla hieman pidempään. Ei vaan riittänyt, se on kylmä tosiasia. Ei nopeus, ei voima, ei kondis, Rautio totesi synkkänä.

FPS potkun jäljessä

Pelin alusta loppuun asti vaasalaiset olivat selvästi painostavampi osapuoli, eikä FPS päässyt pelin missään vaiheessa kunnolla niskan päälle. Sport kykeni tukkimaan hyvin keskialueen, eikä Palloseuran avaukset lähteneet pakkien lavasta riittävän nopeasti. Sport kaivoi aloituksia erityisesti ottelun alkupuoliskolla kovalla prosentilla, jotka toivat Tommi Niemelälle lukuisia torjuntoja siniviivalaukauksista.

Kokonaishallinnastaan huolimatta Sportilta puuttui terävyys päästä todella vaarallisiin maalipaikkoihin. Ainoastaan kakkosvitja Antti Hilden - Patrik Westerback - Pete Suonpää pääsi kunnollisiin paikkoihin melko säännöllisesti ja samalla olikin vieraiden näkyvin yhdistelmä. Myös takalinjoilla Markus Laine pelasi hyvän ottelun.

Kotijoukkueesta valonpilkahdukset ovatkin vaikeammin löydettävissä. Tommi Niemelä torjui ne mitkä pitikin, eikä ollut juuri asiaa tehtyihin maaleihin. Tuomas Ilola oli joukkueen pirtein hyökkääjä, mutta pörräys ei kuitenkaan tuonut konkreettista tulosta. Puolustuksessa odotetaan Heikki Saarisen nousua omalle tasolleen, eikä Asko Rantasenkaan pelissä vielä hirveästi juhlittavaa ole. Vanhemman Rantasen +- tilasto jäi tänään kolme pakkasen puolelle. Sen sijaan Anssi Rantasen päivä oli huomattavasti valoisampi, kun miehelle syntyi aamulla perheenlisäystä, eikä nuorempi Rantanen täten ollut Palloseuran kokoonpanossa.

Illan tuomari Tero Toivola oli tasapuolinen, mutta kiekottoman estäminen oli aivan silmitöntä. Kiekottoman estämisen Toivola noteerasi jäähyn arvoisesti ainoastaan teatraalisen kaatumisen jälkeen, joten tasapuolisesti pitäneestä linjasta huolimatta Toivolalle jää ensi kerralle parannettavaa.