TuTo kaappasi täydet pisteet

Kauden ensimmäinen Forssassa pelattu Mestis-peli osoitti, ettei FPS sentään jatkuvasti niin huono ole kuin avauspeli Vaasassa osoitti. Kauden menestyksekkäästi aloittanut yksi sarjan suosikeista TuTo onnistui kuitenkin ratkaisemaan pelin edukseen kokeneiden profiilipelaajiensa siivittämänä.
kuvakooste

Illan taisto kuvina.
[katso]

Ottelu saatiin vauhdikkaasti käyntiin, kun tuoreet miehet painoivat päästä päähän lyhyillä vaihdoilla. Maalivahdit olivat päässeet muutamien torjuntojen myötä peliin mukaan, kun FPS:n kakkosketjun hyökkääjistö vapauttivat Janne Jokilan läpiajoon ja TuTon Tero Forsell kaatoi Jokilan niin, että päätuomari Simo Saarisella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tuomita rangaistuslaukaus. Vastaavassa paikassa harjoituspelissä Salamoita vastaan onnistunut Jokila yritti samanlaista harhautusta kuin silloin, mutta TuTon maalilla ollut isokokoinen Timo Kinnunen esti jalkatorjunnallaan maalin synnyn.

Puoli minuuttia myöhemmin nähtiin ottelun avausmaali, mutta sen teki TuTo. FPS:n puolustajat menettivät oman maalin takana kiekon, mikä pelattiin Timo Salolle, joka pääsi laukomaan kahdesti. Kotijoukkueen maalivahti Janne Kurikka oli jo pelattu ulos Salon kääntäessä matalan rannelaukauksen maalille, jossa maaliviivalla seissyt FPS-pakki ei onnistunut pelastamaan tilannetta.

Erän puolivälin jälkeen FPS:n Jaakko Kolari ja TuTon Atte Saunamäki istuivat kaksiminuuttiset. Jäähyjen loputtua FPS:lla oli tasoituspaikka, kun Jussi Pernaa pääsi yrittämään maalia kaksi vastaan yksi hyökkäyksestä Tuomas Suomisen tarjoilusta, mutta ohjaus meni kuitenkin ohi maalin. TuTon viimeistely kuitenkin pelasi paremmin. Janne Kurikka torjui kilvellään Juho Lehtisalon laukauksen, mutta ajautui jälleen maalin sivulle ja Markku Vuorisalo sai iskeä paluukiekon sisään, vaikka heittäytyvä Mika Tasala vielä yrittikin tuurata maalivahtiaan.

Erän päätösminuutilla myös kotijoukkue pääsi maalin makuun. Janne Jokila nousi kohti maalia, pysähtyi hetkeksi ja laukoi napakan kudin Kinnusen kilpikäden alta tolppien väliin. Syöttöpisteet maaliin merkittiin Lasse Lintulalle ja Tuomas Suomiselle.

Toinen erä rikkonaista peliä

Ottelun toisessa nähtiin kolme maalia ja viisi jäähyä. Myös muita pelikatkoja oli paljon. Erän ensimmäinen huippupaikka tuli jälleen nopealle Jokilalle, jonka laukaus lusikkapuolelta näytti jo jäävän Kinnusen suojiin, mutta lipui lopulta hitaasti yli maaliviivan tasoittaen pelin. Vapauttavan syötön maaliin tarjoili Antti Uitto.

Tomi Laurila ja Aleksi Sillanpää ottivat pienestä nahinastaan jäähyt ja minuuttia myöhemmin FPS:lla oli linjatuomarien mielestä liikaa pelaajia jäällä. TuTon 4-3 ylivoima oli loppumaisillaan, kun Vuorisalon laukauksen eteen syöksynyt Kurikka oli jälleen kerran pelannut itsensä ulos tilanteesta ja irtokiekkoon ensimmäisenä ehtinyt Juho Lehtisalo vippasi vaivattomasti puolentoista metrin etäisyydeltä tyhjänä ammottavaan maaliin.

Tällä kertaa kotijoukkue ei kuitenkaan joutunut lähtemään tappiotilanteessa tauolle. Edellisetkin maalit värkännyt tehoketju käänsi oman pään aloituksen jälkeen pelin painopisteen hyökkäysalueelle. Tuomas Suominen ampui maalivahdin kannalta erittäin vaikean laukauksen, jonka Kinnunen torjui Jokilan ulottuville. Joukkueen tehopyssy ei erehtynyt vaan teki ottelun kolmannen maalinsa erän kolmanneksi viimeisellä minuutilla.

Kurikka kiekkosateessa kolmannessa erässä

Maalittomassa kolmannessa erässä Janne Kurikka pääsi maalillaan loistamaan 26 torjunnan edestä kun Kinnuselle torjuntoja kertyi kuusi. Puoli tusinaa TuTon laukauksista tuli jo erän alussa heidän pelatessaan ylivoimalla. Tilanteiden syntymistä edesauttoi forssalaisten heikko työskentely purkukiekoissa ja aloituksissa. TuTon Tapio Laakson joutuessa jäähyaitioon kotijoukkueelle tarjottiin tilaisuutta siirtyä pelissä ensimmäisen kerran johtoon. Ylivoiman parhaan paikan itselleen pelasi Jaakko Kolari, mutta laukaus viuhui päätyplekseihin.

Erän puolivälin jälkeenkin nähtiin herkullisia tilanteita kummassakin päädyssä. TuTon Juho Lehtisalolla ja FPS:n Ville Piltillä oli parhaat paikat viedä joukkueensa johtoon, mutta maalivahdit pitivät pintansa. Kokonaisajassa 53.53 nähtiin ottelun erikoisin jäähy. TuTolaisen maila oli FPS-pelaajan kainalossa, mutta jäähylle joutuikin vähäisemmältä näyttäneen rikkeen tehnyt FPS:n Antti Aaltonen. Miesylivoimalla parhaat tekopaikat sai Teppo Tuomanen. Kotijoukkueen tultua täysilukuiseksi maalivahti Kurikka viihdytti yleisöä huitaisemalla kiekon dwaynerolosonmaisesti ilmasta mailallaan keskialueelle.

Tunteet kuumenivat, kun Tomi Laurila sai FPS:n maalilla sen verran hässäkkää aikaiseksi, että otti saamansa estämisjäähyn lisäksi vielä väkivaltaisuudesta kaksiminuuttiset yhdessä Janne Jokilan kanssa. FPS:n ylivoima kuitenkin lipsui ja vaarallisin tekopaikka tulikin vastaiskusta TuTolle, mutta puolustaja Aaltonen selvitti tilanteen oikea-aikaisella heittäytymisellään. Ajassa 58.57 FPS:n Mika Tasala roikkui itsensä jäähylle. Päätösminuutti oli kotiyleisölle pitkä ja tuskallinen, kun TuTo lähetti kiekkoa maalille ja joukkueen ylivertaisuus aloituksissa korostui pelikatkojen jälkeen. Forssalaisetkin saivat kymmenen sekuntia ennen erän loppua vielä tekopaikan, kun kiekko jäi Jussi Pernaan väkevän nousun jälkeen pyörimään maalin eteen, mutta TuTon pakit saivat siivottua tilanteen.

TuTon konkarit iskevät ratkaisun

Jatkoajalle jäi Tasalan jäähyä kärsittäväksi vielä noin minuutti, mikä tiesi TuTolle ylivoimaa neljällä kolmea vastaan. Ismo Lehkonen lähetti tehomiehensä kentälle ja yhden hukatun puolittaisen läpiajon jälkeen FPS:n kolmikko ahdistettiin pieneen tilaan. Kiekkoa kierrätettiin nopeasti Fredrik Varan ja Tero Forsellin kautta Markku Vuorisalolle, jonka etuyläkulmaan suuntautunut laukaus ohitti Kurikan ja päätti ottelun.

Valmentajien mietteitä taiston tauottua

Turkulaisten päävalmentaja Ismo Lehkonen puhui sekä ennen että jälkeen torstaisen ottelun vaikeudesta pelata Forssassa viimekautisten, menestykseltään laihojen vierailujen perusteella. Lehkonen näki FPS:n antaneen hyvän vastuksen ja onnistuneen horjuttamaan pelaajistonsa itseluottamusta

- Ottelun loppupuolella olisin ollut tyytyväinen yhteenkin pisteeseen, mutta nyt saatiin viime kaudesta poiketen peräti kaksi. Kahdessa ensimmäisessä pelissä hyvin onnistuneista miehistä osa alisuoritti tänään pahasti. Forssalaiset saivat näiden muutamien pelaajien itseluottamuksen katoamaan. Forsellin ja Kauppisen vitjojen ollessa jäällä hallittiin peliä hyvin, mutta muiden ollessa jäällä meno olikin alamäkeä kohti meidän päätyä, totesi Lehkonen

Lehkonen mainitsikin ottelun loppupuolella peluuttaneensa pääosin vain kahta hyökkäysketjua ja viittä puolustajaa.

Kotijoukkueen luotsi Mikko Sokka oli tyytyväinen joukkueen ilmeen kirkastumiseen Sport-peliin nähden, mutta Vaasassa koettu selkäsauna kaihersi edelleen mieltä.

- Koko ajan ollaan kasvamassa henkisesti näihin peleihin, mutta kyllä näitä tiettyjä oppirahoja tässä edelleen koko ajan maksellaan. Vaasassa monet pelaajat kiinnittivät liikaa huomiota alkulämmittelystä lähtien kotijoukkueen tekemisiin. Joukkueen taistelevaan ilmeeseen tänään olen tyytyväinen, mutta muutaman pelaajan heikot suoritukset näkyivät tulostaululla. Muuten kamppailtiin aika tasaväkisesti, mutta Forsellin viisikon ollessa jäällä oltiin selkeästi altavastaajina, Sokka totesi.

Aloitusten tärkeys näkyi korostetusti ottelun loppua kohden. Mikko Sokka myönsi jo harjoituspeleistä lähtien huomanneensa joukkueeltaan puuttuvan tarpeeksi vahvan ja luotettavan aloittajan. TuTolta sellainen löytyi. Tero Forsell, jonka Ismo Lehkonen kehui olevan jatkuvasti yksi sarjan taitavimmista aloittajista.

Ottelu näytti forssalaiselle kiekkoyleisölle, että päätä ei ole syytä painaa pensaaseen, vaan joukkue tulee taatusti jatkossakin pistämään itsensä likoon ja pystyvän parhaimmillaan taistelemaan tasapäisesti ketä vastaan tahansa vastaan ainakin kotiotteluissaan. TuTon suuren pistepotin metsästys on lähtenyt hyvin käyntiin ja tänään joukkueen konkarit näyttivät, että pystyvät ratkaisemaan pelejä ja paikkaamaan muiden pelaajien epäonnistumisia.

Syyskuun verkkaisesta pelitahdista johtuen joukkueet ovat seuraavan kerran tositoimissa vasta ensi viikon torstaina. FPS kohtaa Hokin Kajaanissa kun taas TuTo reissaa Kouvolaan testaamaan KooKoon syysvirettä.