Kun maalit eivät kerro kaikkea

MESTIS / Raportti
Haukat pelasi Vaasan Sportia vastaan toisen perättäisen kotiottelunsa. Jos edellinen ottelu olisi voinut olla voitettavissa, tästä pelistä on vaikea sanoa samaa – siitä huolimatta, että Haukat johti ottelua suurimman osan ajasta.

Harvoin näkee ottelua, jossa paras yksittäinen pelaaja pelaa näinkin selkeästi häviävän joukkueen puolella. JYPistä kahden ottelun lainalle Haukkoihin tullut Tommi Satosaari torjui ottelussa peräti 52 laukausta. Järvenpääläisittäin se on laiha lohtu, sillä Haukat poistui kaukalosta tyhjä pistepussi mukanaan jo kuudennen kerran peräkkäin.

Kotijoukkueen pelin suurimmat ongelmat ovat edelleen pelin avaamisessa, maalipaikkojen luomisessa ja jopa harvojen maalipaikkojen hyväksikäyttämisessä.

Vaasalaisten peli ei näytä yhtä ongelmaiselta; sen verran vakuuttavasti Sport kotijoukkueen yli jyräsi, vaikka tekikin vain kaksi maalia.

- Meillä on teemana voittamisen kulttuuri. Joukkue pelaa nyt parempaa kiekkoa, Sportin valmentaja Juhani Tamminen sanoi.

Edes hieman tasaisempaa

Tasaiseksi ottelua saattoi kutsua vain ensimmäisessä erässä, vaikka Sport silloinkin oli hallitsevampi osapuoli. Erän kuluessa molemmat joukkueet saivat mahdollisuutensa pelata miltei minuutti kahden miehen ylivoimaa, mutta kumpikaan joukkue ei kyennyt tuloksiin.

Avausmaalia ei kuitenkaan tarvinnut odottaa niin kauan kuin ensimmäistä rangaistusta. Ajassa 2.15 Haukkojen Ville Raatikainen teki maalin puhdasoppisella vanhanaikaisella. Risut tilanteesta kuuluvat koko Sportin viisikolle sekä hieman uinuneelle maalivahti Sami Heinoselle, vaikka Raatikaisen suoritus olikin vauhdikas.

Ensimmäisessä erässä Haukat kykeni haastamaan vierailijansa jopa maalipaikkojen määrässä – pitkälti erikoistilanteiden ansiosta. Haukoilla olisi saattanut siirtyä kahdenkin maalin johtoon, mikä tosin ei olisi millään muotoa sopinut illan kuvaan.

Ottelun ensimmäisellä kaksikymmenminuuttisella Haukkojen uusia ketjukoostumuksia saattoi pitää jopa onnistuneina, sillä ainakin osa ongelmista vaikutti niiden myötä poistuneen.

Haukat pässinä narussa

Kaksi viimeistä erää olivat puhdasta Sportin näytöstä. Peli pyöri jatkuvasti Haukkojen maalilla, ja vain hyvä onni, Sportin huono viimeistely ja maalivahti Satosaari pelastivat Haukat tasoitusosumalta toisen erän aikana.

Kuparisen vaasalaiset saivat rikki vasta kolmannen erän kuudennella minuutilla, kun Janne Siivonen laukoi kiekon b-pisteiden välistä vasempaan yläkulmaan ohi voimattoman Satosaaren.

Tasoitusosuman jälkeen ottelun voittajan lopullinen selviäminen oli ajan kysymys. Kahden viimeisen erän aikana Sport sai aikaan yhdeksän maalipaikkaa. Haukkojen vastaava lukema oli säälittävä yksi, kun Marko Sakon laukaus kolahti ylärimaan muutama minuutti ennen ottelun loppumista. Tuolloin Sport jo johti ottelua.

Voittomaalin vaasalaisjoukkue teki päätöserän puolenvälin jälkeen. Kiekon löi sisään Aniket Dhadphale maalin kulmalta. Erotuomari joutui tarkistamaan tilanteen erikseen maalituomarilta, sillä maali siirtyi tilanteessa paikaltaan.

Dhadphale onnistui lyömään kiekon liikkuvaan maaliin toisenkin kerran, mutta sillä kertaa Satosaari ehti siirtää maalia ennen kuin kiekko ehti ylittää viivan. Erotuomari Ville Vuohtoniemi reagoi tilanteeseen vain levittämällä kätensä saman tien.

Tammisen suu kävi

Juhani Tamminen sai järvenpääläisyleisöltä raikuvat aplodit otettuaan aikalisän ottelun kolmannella minuutilla Haukkojen avausmaalin jälkeen. Tamminen puhui pelaajilleen paljon ja kovaan ääneen. Ottelun jälkeen puhuttelun kohde oli kuitenkin toinen.

- Tää Vuohtoniemikin (erotuomari) on varmaan viheltänyt monta sataa ottelua. Mutta kun sieltä tulee tämmönen saatanan kahva tai mustekala, niin taitokiekko kuolee, Tamminen vaahtosi ottelun jälkeen.

- Ja se maalin hylkääminen: kokenut molari (Satosaari) lyö maalin paikaltaan. Se oli pelin kovin tuomio.

Tamminen on tyytyväinen oman joukkueensa peliin. Tuomarilinjasta Sport-luotsi sen sijaan on ”syvästi huolissaan”.

- Meillä on peleissä kaksi ja puoli tuhatta katsojaa ja muualla vain puolitoista tuhatta. Ei se ole ihme, jos peli on tällaista roikkumista. Siksi Suomi pelaa Tanskan ja Latvian kanssa 0-0-pelejä, kun hyökkääjät eivät tiedä, mitä kentällä saa tehdä ja mitä ei.

Jos Tammisen joukkue on päässyt jyvälle voittamisen kulttuurista, samaa ei voi sanoa syvällä rypevästä järvenpääläisryhmästä.

- Meillä on vaikeaa. Olemme hävinneet kuusi peliä putkeen ja tehneet keskimäärin yhden maalin pelissä. Eikä yhdellä maalilla voiteta näitä otteluita, haukkakäskijä Jan Lehti kertoi.

- Jätkät olivat tänään paremmin mukana, mutta puoli joukkuetta pelasi rampana.

Haukkapelaajien pienvammojen lista näyttääkin joukkueen kannalta huolestuttavan pitkältä. Matti Luoma oli rannevammansa vuoksi kokonaan sivussa. Lisäksi Miikka Lindholm pelasi olkapää puudutettuna eikä ole osallistunut harjoituksiin kahteen viikkoon. Marko Sakon pohje on hieman turvonnut, kun taas Janne Lehtisellä on nilkkansa ja Ville Raatikaisella kyynärpäänsä kanssa ongelmia.

- Nytkin meillä on lääkäri kopissa katsomassa, onko kellään mitään pahempia vammoja. Tässä on pari viikkoa saanut olla aika tiiviisti puhelimessa, Lehti tilitti.

Sportin suoritus kentällä oli onnistunut. Edukseen erottuivat maalin tehnyt Janne Siivonen, ammattimaisesti peliä rauhoittanut Patrik Westerback sekä voittomaalin viimeistellyt Aniket Dhadphale.

Haukoista onnistui Satosaaren lisäksi koko alkukauden odotuksia paremmin esiintynyt Ville Raatikainen, vaikka tahti hieman viimeistä erää kohti hiipuikin. Marko Sakko ja Janne Lehtinen osoittivat hetkittäin piristymisen merkkejä, mutta eväitä on erittäin paljon parempaankin esitykseen.

- Olen pettynyt, maaleja pitäisi tehdä. Tarvitsisimme nyt maalintekijän ja pari pakkia, Lehti sanoi.

Sport pelaa seuraavan ottelunsa vasta ensi keskiviikkona Vantaalla, kun taas Haukat isännöi jo lauantaina Salamoita ja siirtyy sen jälkeen pitkähkölle pelitauolle.

- Sota jatkuu taas lauantaina. Jos tauosta ei meille mitään muuta hyötyä ole, saamme ainakin meidän pelaajia kuntoon, Lehti sanaili.

» Lähetä palautetta toimitukselle