Kaupin projekti ei vielä kantanut hedelmää

Järvenpään Haukat hävisi jo 11. kerran peräkkäin – siitä huolimatta, että joukkueen peräsimessä oli ensimmäistä kertaa uusi valmentaja, Jami Kauppi. Turkulainen TuTo haki kotijoukkueelta pisteet lukemin 5-2 (2-0, 1-2, 2-0).

Ennen ottelua Haukkojen teemana vaikutti olevan jonkinlainen uudesti syntyminen ja alusta aloittaminen. Jossain määrin se pelissä näkyikin, vaikka lopputuloksessa ei mitään aiemmasta poikkeavaa lopulta ollutkaan.

Ottelun ensimmäisen puolikkaan jälkeen näytti siltä, että kuvitelmat asioiden todellisesta muuttumisesta Haukoissa olisivatkin olleet pelkkää naiivia haihattelua. TuTo johti ottelua jo kolmella maalilla ennen kuin Haukat heräsi.

- Ilmeeseemme olen tyytyväinen. Hyvä homma, että noustiin 0-3:sta mukaan, mutta that’s it, tuore haukkaluotsi Kauppi tiivisti.

Samaa tavaraa hieman eri paketissa

Ottelun alussa Haukkojen peli vaikutti hieman yritteliäämmältä kuin aiemmin. Kaikesta tarmostaan huolimatta joukkue ei onnistunut avauserän aikana lainkaan maalipaikkojen luomisessa, eikä puolustuspelissäkään juuri ollut kehuttavaa.

Vierasjoukkue siirtyi johtoon avauserän 12. minuutilla. Maalista voisi merkitä syöttöpisteen Haukkoihin juuri siirtyneelle puolustaja Mikko Juutilaiselle – jos se vain olisi mahdollista. Juutilainen syötti kiekon omassa päässä suoraan b-pisteiden välissä olleelle vastustajalle, Markku Vuorisalolle, joka ohitti haukkavahti Heikki Kokkosen varmasti.

Toinenkin maali erässä nähtiin, kun Juho Lehtisalo onnistui yllättämään Kokkosen etukulmaan suuntautuneella laukauksellaan vain vajaat kaksi minuuttia ennen erän loppumista. Syyttävät sormet kohdistuivat jälleen synkän avauserän pelanneeseen Juutilaiseen.

TuTo jatkoi samaan malliin toisessakin erässä. Timo Salo siirsi vierasjoukkueen jo tavoittamattoman tuntuiseen kolmen maalin johtoon erän toisella minuutilla.

Kesti kuitenkin vielä hetken ennen kuin Haukat heräsi pelaamaan.

Todella harvinaista herkkua

Jotain outoa ottelun puolenvälin jälkeen tapahtui, sillä Haukat sai vastustajan päätyyn jopa painetta. Marko Sakko pääsi nokikkain TuTon maalivahti Juha Kuokkasen kanssa, mutta ei onnistunut yllättämään tätä.

Hetkeä myöhemmin Haukat viimein onnistui. Maalintekijänä kunnostautui vaisun alkukauden pelannut puolustaja Toni Kiren, jonka lyöntilaukaus upposi maalin ylänurkkaan.

Vain 47 sekunnin kuluttua tästä Janne-Petteri Vuorinen päätti läpiajonsa maalin takaa tekemäänsä osumaan. Haukkojen kyttäystaktiikka alkoi purra.

Tasoituskaan ei ollut kaukana. Haukkojen ylivoima erän viimeisillä minuuteilla poiki parikin mainiota maalipaikkaa, mutta lopputulos jäi olemattomaksi. Lähimmäksi maalia ylsi Janne Lehtinen, jonka suoraan Marko Sakon syötöstä avoimen maalin suuntaan laukoma kiekko kilahti voimalla tolppaan.

- Huonolla tuurilla se olisi ollut 3-3, ja meillä olisi ollut täysin uusi pallopeli, TuTon Ismo Lehkonen tunnusti pelin jälkeen.

TuTo tylsytti Haukkojen terän

Kolmannessa erässä Haukkojen kirivaihde oli eri luokkaa kuin aiemmissa otteluissa. TuTon peli kuitenkin passivoitui tarkoituksenmukaisesti siihen malliin, ettei Haukoille juuri jäänyt mahdollisuuksia.

Lopullisesti Haukat putosi kelkasta tasan seitsemän minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista, kun Markku Vuorisalo pääsi helposti viimeistelemään illan toisen osumansa. Vuorisalo sai kiekon aloituksesta suoraan itselleen, raivasi tietään kohti maalia ja laukoi epäonnistuneen rystylaukauksen maalivahti Kokkosen längistä verkkoon.

Kauppi ei jaellut tilanteesta omilleen ruusuja.

- Oman pään aloituksiin pitää paneutua. Jokaisella pitää olla oma äijä, jota pitää.

Lopullisen sinetin ottelulle löi Teemu Kolehmaisen koukkaamisrangaistus alle kolme minuuttia ennen ottelun päättymistä. Rangaistuksen aikana TuTon Tero Forsell viimeisteli vielä ottelun viimeisen maalin.

Erilaisia putkia

Haukat on nyt hävinnyt 11 peliä putkeen. TuTon tilanne on toinen: voittoja on kertynyt nyt peräti seitsemän peräjälkeen. Lehkosta lämmitti erityisesti voittaminen juuri Järvenpäässä, joka on jo pitkään ollut turkulaisjoukkueelle vaikea paikka pelata.

- Ekat pisteet TuTolle täältä pitkään aikaan, siihen olen todella tyytyväinen.

Lehkonen piti joukkueensa ensimmäisen 35 minuutin peliä mallikkaana. Vaikka Haukat nousi vielä peliin mukaan, Lehkonen ei löytänyt ryhmänsä yleisilmeestä juuri valitettavaa.

- Vikaan kymppiin otettiin vähän passiivisempi setti. Se toimi yllättävän hyvin.

- Tämä peli osoitti, että voimme muuttaa systeemiämme pelin sisällä. Turvallinen olo minulla oli, vaikka vähän ääntä käytinkin, Lehkonen hymähti.

Jan Lehteä Haukoissa seuraavalla Jami Kaupilla riittää vielä sarkaa.

- Eka erä ei ollut sitä, mitä harjoituksissa on harjoiteltu, mutta se johtuu varmastikin tappioista ja sen myötä huonosta itseluottamuksesta.

- Kaksi erää vaihtoaitio kuitenkin eli hyvin. Yritettiin aina nollata takaiskut mahdollisimman nopeasti, Kauppi kertoi.

Haukkojen peliin ei silti vieläkään voi pitää hyvänä. Maalipaikkojen luominen ja maalien tekeminen on yhä kiven takana, eikä tuloksissakaan juuri ylistettävää ole.

Järvenpääläiset yrittävät katkaista erittäin pitkäksi venynyttä tappioputkeaan lauantaina Kokkolassa Hermeksen vieraana. TuTo isännöi samaan aikaan Turussa Hokkia.