Salamat nautiskeli kotiavauksessaan

MESTIS / Raportti
Lupauksien mukaisesti viihdyttävää jääkiekkoa pelanneen Salamoiden peli-ilo oli liikaa reissussa ryvettyneelle Hermekselle. Vieraiden Jarno Kantelus otti avauserässä 27 rangaistusminuuttia, ja Salamat iski neljä ylivoimamaalia. Karo Koivusen (1+3), Sami Ryhäsen (1+3) ja puolustaja Ville Uusitalon (2+1) johdolla Salamat voitti 6-2 (5-1, 1-1, 0-0).

Ottelun käännekohdaksi muodostui laitakahina kahdennellatoista minuutilla. Salamoiden Ari Katavisto taklasi Hermeksen Jarno Kantelusta selästä ja oli saamassa kahden minuutin rangaistuksen. Aiemmissa vaihdoissa puhtaan läpiajon hukannut ja koukkausjäähyn kärsinyt Kantelus ei kuitenkaan tyytynyt päätuomari Jarkko Kosonen tuomioon, vaan otti oikeuden omiin käsiinsä: kädet ja maila korkealla taklaus Katavistoa päähän, verta jäälle ja Kantelus suihkuun.

Kun Kataviston kaksiminuuttinen päättyi, Salamat pääsi kolmen minuutin ajaksi ylivoimalle. Ja iski kolme maalia. Tilanne vaihtui 2-1:stä ja 5-1:een, ja taistelu voitosta oli ohi.

- Kyllä kääntyy peli nopeasti. Oli tulossa ylivoima, ja sitten Kanteluksen aivan käsittämätön suoritus. Ei ihan helpolla pääse poika, Hermeksen päävalmentaja Pasi Arvonen sanaili.

Ryhänen-Koivunen liekeissä

Alku oli Hermekselle vielä lupauksia antava. Joukkue pääsi minuutin pelin jälkeen ylivoimalle, ja Jani Uski laukoi laitanousunsa päätteeksi helpohkosti Salamoiden maalivahti Simo Vehviläisen kainalosta 0-1.

Kauan Hermes ei saanut johdostaan nauttia, sillä vajaata minuuttia myöhemmin huimat viisi maalia iskenyt Salamoiden ykköskentällinen viimeisteli tärkeän tasoituksen. 1-1-maalin laukoi Hermeksen maalilla aloittaneen Vesa Lahtosen torjumasta irtokiekosta Ville Uusitalo.

- Saatiin vähän vihiä, että Hermes oli Vantaalla laittanut tiukkaa heti alkuun. Oli puhetta, että Hermes ei varmasti peesailemaan tule, ja niinhän siinä kävi. Painetta tuli heti alkuun, ja peli oli aika tasaista ensimmäisen erän puoleenväliin saakka, Salamoiden valmentaja Niki Andersson kertasi.

Avauserän jälkipuoliskolla luovasti hyökännyt Salamat nautiskeli peräti neljä ylivoimamaalia Kanteluksen istuntojen aikana. Ensimmäisessä Karo Koivunen haki syöttöpaikkaa pitkään ja hartaasti, ja kun ei sitä löytänyt, uitti kiekon itse maaliin jostain Hermes-vahti Lahtosen alta.

3-1-maalissa Koivunen ja Sami Ryhänen syöttelivät puolustaja Lasse Korhosen paikkaan b-pisteiden väliin, eikä Lahtonen koskaan edes nähnyt ruuhkan takaa tullutta kutia. Vain 16 sekuntia myöhemmin Koivunen toi kiekon ylös ja Uusitalo laukoi illan toisensa poikittaissyötöstä. 5-1-osuman alusti Simo Romo, ja maalin edustalla pyörineen kiekon iski maaliviivan yli lopulta puolustaja Joni Purola.

Hermekselläkin oli erässä tilanteensa, sillä Kanteluksen lisäksi myös Mikko Vannisella oli läpiajo. Salamoiden maalilla Simo Vehviläinen paikkasi kuitenkin helpohkon avausosuman tärkeillä venytyksillään.

“Pajulan ketju hajoaa maanantaina”

Toiseen erään Hermes tuli hanakasti laukoen, mutta ensimmäinen todellinen maalipaikka oli laidalta läpi karanneella Salamoiden Jarno Niinimäellä. 4-1-tilanteessa kokkolalaismaalille luistellut Eero Kilpeläinen oli kuitenkin etevämpi ja torjui. Alun takaiskuja ei Vesa Lahtosen piikkiin voi panna, mutta Kilpeläinen antoi ottelun lopulla kuitenkin huomattavasti vahvemman näytön osaamisestaan.

Hermeksen vaisu Jari-Pekka Pajulan ketju sai mahdollisuuden, kun se karkasi hyökkäämään alivoimalla kolmella yhtä vastaan. Pajulan syöttö jäi kuitenkin salamapakki Lasse Korhosen mailaan ja tilanne kuivui kokoon.

- Pajulan ketju on aivan sekaisin. Maanantaiaamuna se hajoaa ja pysyy hajalla. Vähän sama kuin golfkentällä draiveri on välillä jäähyllä pari viikkoa, kun ei se kulje, ja pelataan rautamailalla, Pasi Arvonen sanoi.

Upean illan pelannut Salamoiden ykkösketju päätti pisterohmuilunsa, kun Sami Ryhänen vippasi 6-1-maalin läheltä sisään Karo Koivusen passista.

- Ryhäset olivat kyllä tehokkaita, täytyy myöntää. Hyvällä prosentilla varsinkin ensimmäisessä erässä laittoivat sisään. Oli ihan erilainen määrätietoisuus heiltä kuin viime pelissä, jossa oli vähän empimistä ja aprikoimista, kehui Niki Andersson.

Toisen erän lopulla Hermes viimeisteli loppulukemat 6-2:een. Joni Lindlöf ja Matti Pesonen järjestivät kiekon maalille, josta puolustaja Sami Nummi nakkasi sen sisään.

Arvoselta rajua kritiikkiä

Kolmas erä oli enää muodollisuus, ja maalintekopaikat jäivät vähiin. Ryhäsen kentällinen oli viimeistellä kuudennen maalinsa, mutta Lasse Korhosen kuti meni loistopaikasta niukasti ohi.

- Kyllä meidän täytyy katsoa peiliin; valmentajien, pelaajien ja kaikkien. Meidän pakka on ihan sekaisin. Siellä on näennäistä yrittämistä ja työn tekemistä, joka todellisuudessa ei johda yhtään mihinkään. Me ei pystytä antamaan edes ensimmäistä helppoa syöttöä ja hävitään kaikki kaksinkamppailut, Hermeksen Arvonen tuskaili.

- Hermes ei pelaa tällä hetkellä jääkiekkoa ollenkaan. Ei voi edes sanoa, että Hermes on jääkiekkojoukkue!

- Onnistujia olivat Markus Tuomaala ja Mikko Jortikka puolustuksessa, ja Kilpeläisen Eero oli maalilla pirun hyvä. Ja tietyllä tavalla nostan Uskin Janille taas hattua. Kyllä se teki töitä ja puolusti, Arvonen jakoi tunnustusta.

Joukkueen sairaslistalla oli kuumeesta toipuva puolustaja Jesper Söderholm. Salamoiden riveistä puuttuivat polveaan paranteleva Ville Vuorisaari ja reisivammasta kärsivä Matti Tevanen.

Sarjakärkeen nousseen Salamoiden valmentaja Andersson oli omiinsa ansaitusti tyytyväinen, mutta parannettavaa löytyi kirkkonummelaisisäntien suorituksestakin.

- Turhia jäähyjä otetaan vielä. Turhan aikaisia hölmöjä koukkaamis- ja kiinnipitämisjäähyjä, joista joukkue ei sinällään hyödy mitään. Siinä meillä on tämän ja ensimmäisen pelin perusteella parannettavaa. Haluan ne jäähymäärät alemmaksi. Haluan, että siellä lopetetaan se hölmö koukkiminen ja luistellaan enemmän kiinni äijiä.

- Tyytyväinen olen. Paljon pirteämpi ilme meiltä kuin ensimmäisessä pelissä, nyt oli uskallusta pelata enemmän, tiivisti Andersson.

Kentälliset

Salamat

19 Immo Suutarinen - 42 Sami Ryhänen - 22 Karo Koivunen

10 Iippo Suutarinen - 32 Simo Romo - 11 Jarno Niinimäki

24 Matias Keränen - 21 Tero Koskiranta - 23 Ari Katavisto

20 Mikko Lepola, 25 Timo Korhonen

55 Ville Uusitalo - 55 Lasse Korhonen

7 Antti Nyrhinen - 27 Pekka Huhtaniemi

3 Joni Purola - 16 Timo Pieninkeroinen

5 Joni Flod

Maalissa 35 Simo Vehviläinen (33 Juha Korhonen)

Hermes

25 Mikko Vihtola - 23 Jani Uski - 24 Mikko Vanninen

18 Jarno Kantelus - 28 Jari-Pekka Pajula - 27 Joni Lindlöf

26 Henri Hietaharju - 17 Jukka-Pekka Koistinen - 16 Jouni Kulonen

12 Matti Pesonen - 33 Jani Kylmämaa - 14 Mikko Uusitalo

7 Aapo Aro - 10 Ismo Siren

5 Antti Niemi - 22 Sami Nummi

38 Markus Tuomaala - 8 Mikko Jortikka

Maalissa 32 Vesa Lahtonen ja 30 Eero Kilpeläinen

» Lähetä palautetta toimitukselle