Salamat taisteli vuoden avausvoittonsa

MESTIS / Raportti
Viime aikoina piristynyt Salamat pääsi viimein voittokantaan myös vuoden 2008 osalta. Useita tasaisia otteluita hävinneet kirkkonummelaiset poistuivat tällä kertaa voittajina rangaistuslaukauskilpailusta. Sankariksi Jokipoikia vastaan nousi slovakkipakki Martin Zajac, joka iski Salamoiden molemmat maalit 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0) päättyneessä ottelussa.

Tuuletukset olivat riehakkaat, kun kirkkonummelaisten voitto ratkesi. Joukkue ehti pelata alkuvuonna kahdeksan ottelua ilman voittoa. Mukaan mahtui tappio niin jatkoajalla kuin rangaistuslaukauskilpailussa otteluissa, joissa Salamoille oli jo ollut selkeä johtoasema.

Perjantaina Salamat ei johtanut missään vaiheessa, mutta hyvällä ilmeellä taistellut joukkue oli jonkin verran niskan päällä varsinaisella peliajalla. Suosikkina otteluun lähtenyt Jokipojat oli yllättävän vaisu ja joukkueen pelistä tuntui puuttuvan juoni pienessä laatikossa. Jatkoajalla joensuulaiset tosin olivat lähempänä voittoa.

- Tähän peliin täytyy olla erittäin pettynyt. Maalitehokkuus taisi jäädä johonkin Joensuun ja Kirkkonummen välille. Vastuun siirtämistä oli, Jokipoikien valmentaja Jami Kauppi pohti.

Vierasjoukkue ei pystynyt noudattamaan peliin laatimaansa teemaa.

- Isoin teema näin pienessä kaukalossa oli, että tehdään asioita nopeasti. Joensuun lentokentällä kerkiää tehdä kuperkeikkoja ja kaikennäköisiä. Täällä pitää ottaa kiekko nopeasti haltuun, ampua nopeasti ja puolustaa heti, kun menettää kiekon. Tämä joukkue ei ole tottunut pelaamaan näin pienessä kaukalossa. Se oli yksi syy siihen, ettei tehty enempää maaleja. Toki oli myös uhrautuvaa puolustamista Salamoilta ja Vehviläisen Simolta erittäin hyvä peli, Kauppi sanoi.

Kaukalon eliittiä olivatkin maalivahdit kaukalon molemmissa päissä. Salamoilla oli ensimmäisessä ja Jokipojilla toisessa erässä paikat useammankin maalin tekemiseen. Kotijoukkueen Simo Vehviläinen ja vieraiden Teemu Seppänen olivat kuitenkin vaikeasti ohitettavissa.

Zajacilla kahden maalin ilta

Rangaistuslaukauskilpailussa Vehviläinen huipensi iltansa torjumalla Topi Riutan, Jani Väänäsen ja Jani Keräsen yritykset. Seppänen pysäytti Jarno Niinimäen ja Ari Kataviston, mutta Martin Zajac ujutti kiekon maaliin harhautusten jälkeen.

Vasta toisen ottelunsa Salamoissa pelannut slovakialaispuolustaja oli Vehviläisen ohella joukkueensa ratkaisupelaaja, sillä hän laukoi myös joukkueensa ainokaisen varsinaisella peliajalla. Kotijoukkueen kahden miehen ylivoima pyöri hyvin, mutta laukaukset olivat kortilla. Zajac korjasi tilanteen ja lämäsi voimalla ylös b-pisteiden ulkokaarten välistä.

Kahden miehen ylivoimansa Salamat sai, kun alivoimalla pelanneista vierailijoista puolustaja Juhani Uusitalo torppasi Timo-Pekka Römpötin takaapäin laitaan. Jami Kauppia kuumensi maalia edeltänyt tilanne, jossa toisinpäin mennyt rike jäi päätuomari Tero Anttalaiselta huomaamatta.

- Ihmetyttää suunnattomasti. Kahdeksan pelaajaa oli jäällä, ja tuomari tulee ilmoittamaan minulle, että ei nähnyt mitä tapahtui, kun (Jarkko) Immosta vedettiin mailalla suuhun. Jos linjatuomaritkaan eivät nähneet, niin ihmettelen, miten he ovat sijoittuneet tilanteessa.

Ottelun avausmaalista oli vastannut pelitapahtumien vastaisesti Jokipojat. Avauserä oli selkeästi Salamoiden. Kotijoukkueen puolustuspelaaminen oli melkeinpä parasta mitä kauden aikana on nähty, mutta yksi nukahdus kostautui. Ketjukaverit toimittivat kiekon maalin eteen vapaaksi unohtuneelle Tapio Ahtoselle, joka viimeisteli suoraan syötöstä.

Ennen maalia Jokipoikien peli oli ollut sekaista ja Salamoilla puolenkymmentä erinomaista maalipaikkaa. Maalivahti Seppäsen varmuus ja kotijoukkueen vaisuhkot viimeistely-yritykset pitivät kuitenkin pelin maalittomana. Sinikypärä Jarno Niinimäellä oli sekä puhdas läpiajo että avopaikka maalin edessä, mutta pistetili ei kasvanut.

- Viikko per peli-tahdilla ottelutempoon pääseminen on suunnattoman vaikeaa. Ensimmäinen erä oli ihan hakemista. Kahta viimeistä me hallittiin, mutta ei vaan tehty maaleja, Kauppi kertasi, hieman punamustin lasien läpi.

Toisessakin erässä Salamat piti nimittäin vastustajaansa enemmän kiekkoa. Roolit vaihtuivat siinä mielessä, että pelinhallinnasta huolimatta parhaat paikat olivat vierailla. Sami Puruskainen ja Tomi Karlsson ovat tunnettuja maalintekijöitä, mutta Vehviläisen ohittaminen ei onnistunut.

Myös Ahtoselle tarjolla toinen maali

Loppua kohden kaukalossa edettiin tasatahtiin. Hyvät maalipaikat jäivät puuttumaan kolmannesta erästä käytännössä kokonaan, kun joukkueet pyrkivät pelaamaan tarkasti ja etenkin kotijoukkueen osalta väsymys vei terää hyökkäyksistä.

Jatkoajalla lähempänä voittoa oli Jokipojat. Juho Kuronen laukoi kuitenkin ohi Toni Mustosen hyvästä tarjoilusta ja Tapio Ahtosen avopaikka maalin edessä päättyi Simo Vehviläisen hanskatorjuntaan.

- Tosi mahtava taistelu meidän pieneltä sakilta, jossa oli pari rampaakin mukana, Salamoiden helpottunut valmentaja Jarmo Jamalainen iloitsi ottelun jälkeen.

- Paikkoja oli meillä ensimmäisessä erässä, mutta kaverin maalivahti pelasi erittäin hyvin. Kun alettiin väsyä pienellä ryhmällä, jäätiin pikkuisen liikkeessä jälkeen, mutta nostan hattua porukalle. Taistelivat kuin leijonat.

Salamoilla oli kokoonpanossa vain 15 miestä. Ari Katavisto ja Iippo Suutarinen palasivat kaukaloon sairaslistalta, mutta puolustaja Tommi Pelkonen joutui jäämään sivuun kuumeen takia. Jokipojilla saman kohtalon koki puolustajista Ville Väänänen, joten molemmat joukkueet pelasivat viidellä puolustajalla. Kotijoukkueesta pakkien apuna hääri Perttu Ahvenainen, vieraista Jani Väänänen. Kumpikin selvisi urakastaan kunnialla.

Jarmo Jamalainen tiivisti epäilemättä molempien joukkueiden tunnelmat.

- Rankkareissa hävittiin viimeksi ja nyt voitettiin. Se on vähän niin kuin lottoa. Silloin kun sillä voittaa, on kiva fiilis, kun häviää sillä, harmittaa niin perhanasti.

Salamoiden urakka jatkuu jo lauantaina Lempäälässä. Nähtäväksi jää, miten kolmella ketjulla pelaava joukkue jaksaa, kun pelataan peräkkäisinä päivinä. Jokipojat saa mahdollisuuden voittokantaan palaamiselle vasta ensi keskiviikkona, jolloin Joensuuhun saapuu KooKoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle