Simo Vehviläisellä synkkä ilta

Kun maalivahdin iltapuhde epäonnistuu, se näkyy kylmästi heti taululla. Salamat piinasi Jukureita hurjalla intensiteetillään kahden erän ajan, mutta romahti epäonnistuneeseen maalivahtipeliin. Mikkeliläisten kolme ensimmäistä maalia olisivat olleet täysin salamavahti Simo Vehviläisen torjuttavissa. Ottelun ratkettua ottelusarjassa 2-0-johtoon siirtynyt Jukurit kaunisteli maalilukemat peräti 1-6:een.

Hyvin Mestis-vahtien joukkoon tasaisen onnistuneen talven myötä nousseesta Salamoiden Simo Vehviläisestä ei ollut ainakaan vielä tiistai-iltana voittavaksi pudotuspelivahdiksi.

Salamat ja Jukurit taistelivat kaksi erää tasaisesti. Tilanne oli toisella erätauolla 1-1, mutta pieni särö Vehviläisen iltaan oli jo ehtinyt tulla. Tero Koponen laukoi Jukureiden avausmaalin helpohkosti kaukalon laidalta.

Kolmannessa erässä Vehviläisen ilta synkkeni. Jukurilaituri Tomi Lindfors nousi laitaa pitkin ja rystyvippaus pienestä kulmasta livahti maaliin. Vehviläinen oli imaisustaan silminnähden harmissaan, mutta lisää tuli jo kahden minuutin kuluttua. Tuomo Jormakan maskiton laukaus b-pisteen kaarelta pomppi Vehviläisen hanskan kautta sisään. 1-3.

Kotijoukkueen selkärangan nitkahdellessa Jukurit taiteili vielä kolme maalia lisää ja nöyryytti isäntäjoukkuetta lukemin 1-6.

- Kaksi erää oli hyvää vääntöä, ja kolmannessa selkeästi maalivahdin virheitä. Tietysti se ensimmäinenkin maali tuli suhteellisen pienestä kulmasta. Tosi huono peli meidän maalivahdilta. Jos ei maalivahti pysty pysymään pelin tasolla, niin tulos on tällainen, Salamoiden pettynyt päävalmentaja Vesa Surenkin sanoi.

- Kolmas erä 5-0 kaverille, se ei siitä puhumalla parane. Jotain muutoksia tulee varmasti torstaiksi, mutta nukutaan ensin yön yli.

Heikki Laine harhautti tasoihin

Mikkelin avausottelussa jatkoaikatappion kärsinyt Salamat oli ottelun alussa tulta ja tappuraa. Rauhallisemmin kamppailuun lähtenyt Jukurit pystyi kuitenkin pitämään aktiiviset isännät pääosin pois loistopaikoista. Vaarallisin tilanne oli Jermu Porthenilla, joka karkasi jukuripuolustaja Esa Hämäläiseltä, mutta maalivahti varmaotteinen Mikko Strömberg paikkasi tilanteen. Vaaranpaikkoja olivat myös salamapuolustaja Lasse Korhosen tuliset laukaukset Antti Tevasen ja Aleksander Petrovin puhtaista aloitusvoitoista.

Toisessa päässä Tero Koposella oli perätysten kaksi tilannetta. Paremmasta, Olli Sipiläisen tarjoamasta, Koponen laukoi Simo Vehviläisen syliin, mutta jälkimmäisestä syntyi 0-1-maali.

Viisi minuuttia myöhemmin Salamat tasoitti. Mikko Lepolan hyökkäyspään aloitusvoittoa seuranneesta tilanteesta Heikki Laine pääsi harhauttamaan Strömbergin ja siirtämään kiekon tyhjään maaliin. Sen jälkeen Strömberg ei enää ohitettavissa ollut, ja kookas vahti oli 25 torjunnallaan jälleen kerran joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

- Ensimmäinen kymppi oli meiltä kalibrointivaihetta. Ei päästy oikein asian vaatimalle tasolle. Siitä se sitten pikkuhiljaa parani. Toisessa erässä noin viiden minuutin jälkeen se oli meidän peli. Siinä oli viiden minuutin kohdalla laukaus meidän maalia kohti, ja seuraava taisi tulla 16 minuutin kohdalla, Jukureiden päävalmentaja Risto Dufva kertasi.

Salamoilla oli toisen erän alussa hyvä tilanne, kun muutoin vaisun ylivoimapelin päätteeksi Aleksander Petrov pääsi syöttämään maalin edestä poikittain Heikki Laineelle, mutta viimeistely ei aivan onnistunut. Sen jälkeen peli tasaantui niin, ettei kumpikaan onnistunut huippupaikkoja rakentamaan. Jukureiden puolustaja Markku Erholtz oli pari kertaa melko hyvässä laukaisupaikassa, mutta ei onnistunut Vehviläistä yllättämään.

Sarvipäillä herkkuhetki

Kamppailun fyysisyys alkoi vaatia veroa. Kotijoukkueen Jermu Porthenin kova taklaus vei jukuripuolustaja Joni Tuomiselta ilmat pihalle. Kipua sai tuntea myös Porthen, joka heittäytyi kaksi kertaa uhrautuvaisesti vastustajan laukauksen eteen. Jälkimmäinen laukaus osui jalkaan melko ilkeästi.

Kahden erän tiukan väännön jälkeen pitkä iltapuhde näytti jopa todennäköiseltä, mutta toisin kävi. Jukureiden kolmosketju nousi ratkaisijaksi. Tomi Lindfors ei onnistunut noustuaan hyvin maalille, ja sentteri Miro Laitinenkin laukoi Lindforsin järjestämästä paikasta Vehviläisen syliin, mutta hieman vaisummista paikoista Lindfors ja Jormakka veivät Jukurit kahden maalin karkumatkalle.

Viimeistään voittaja oli selvillä, kun Jani Väänänen vapautti salamapuolustaja Joni Purolan kompuroidessa Juha Silvanderin läpiajoon ja vauhdikas nelosketjun sentteri laukoi tarkasti takanurkkaan 1-4-osuman.

Kun kotijoukkueesta vahvasti taistelleen Tomi Karlssonin maila osui Lasse Kanervan suuhun, pääsi Jukurit lopussa vielä kahden kaksiminuuttisen verran ylivoimalle. Kotijoukkueen taisteluvireen kadottua Jukurit herkuttelikin kaksi täysosumaa. Ensin laukoi Erholtz viivan tuntumasta, ja sitten Antti Laakso siirsi tyhjiin, kun Vehviläinen oli torjunut Silvanderin kudin vierelleen.

- Viimeisessä erässä ei kotijoukkueella hirveästi paikkoja ollut. Hallittiin maalinteko vastaiskutyyppisesti. Numerot menivät vähän reiluiksi, mutta eihän sillä väliä ole, voittaako 100-0 vai 1-0, tiivisti Risto Dufva.