Jarno Koskirannan osuma riitti Salamoille

Salamat ja D-Kiekko uusivat Mestiksen sarjapaikasta tiistaina. Asia varmistui, kun Salamat nipisti 1-0 (1-0, 0-0, 0-0) –voitolla D-Kiekon kolmen pisteen etumatkan kiinni karsintasarjan päätöskierroksella. Jarno Koskiranta huipensi maalillaan kirkkonummelaisten alun rynnistyksen, ja loput 58 minuuttia väännettiin ilman lisäosumia.

Ennen pääsiäisviikonlopun kahta kierrosta D-Kiekko oli turvallisen oloiset kuusi pistettä Salamoiden edellä. Selkä seinää vasten Salamat otti kuitenkin niukat maalin voitot sekä perjantaina Oulussa että sunnuntaina Kirkkonummella. D-Kiekolle olisi riittänyt Mestis-nousuun yksikin piste omissa otteluissaan Titaaneiden tai Salamoiden vieraana, mutta sen nappaaminen ei onnistunut.

Sunnuntain keskinäisen ottelun 1-0-tulos tiesi sitä, että Salamat nousi maalieron turvin karsintasarjan toiseksi ohi D-Kiekon. Sarjapaikkoja ei kuitenkaan jaeta maalieron perusteella, joten Mestis-paikasta uusitaan tiistai-iltana Kirkkonummella.

Ahvenjärvi onnistui, Kokkonen vielä paremmin

Päätöskierroksen ottelun ainoa osuma nähtiin jo parin minuutin pelin jälkeen. Salamat aloitti aktiivisesti, pääsi D-Kiekon ahnaalta karvaukselta karkuun ja järjesti kolme erinomaista maalipaikkaa heti ensi minuuteille. Yhden niistä hyödynsi Jarno Koskiranta.

Kirkkonummelaiset pääsivät kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen ylivoimalla. Timo-Pekka Römpötti onnistui syöttämään ohi heittäytyneen puolustajan. Koskiranta pääsi nousemaan maalille ja onnistui harhauttamaan 19-vuotiaan D-Kiekko-vahdin Santtu Ahvenjärven.

Ahvenjärvi on noussut torjuntavastuuseen kesken karsintasarjan, kun jyväskyläläisten maalilla Suomi-sarjassa torjuneet vahdit Tommi Tervo ja Ville Vähäsalon ovat eri syistä sivussa. Nuori vahti vaikutti hivenen epävarmalta, mutta hoiti tärkeimmän tehtävänsä eli kiekkojen pysäyttämisen hyvällä menestyksellä. Fyysisempi ja vierasjoukkueen liikkeeseen hyvin vastaamaan pystynyt Salamat loi jonkin verran enemmän huippupaikkoja, mutta yhteensä 19 kertaa torjuneen Ahvenjärven ohittaminen ei avausmaalin jälkeen enää onnistunut.

Maalivahtien taistossa voiton vei kuitenkin Salamoiden kakkosvahtina suurimman osan kaudesta torjunut Heikki Kokkonen. Kokkonenkin pomputteli alussa hieman, mutta osoittautui lopulta ohittamattomaksi. Varsinaisia huippupelastuksia ei 22 torjunnalla tulleeseen nollapeliin kuitenkaan vaadittu.

Sen lisäksi, että kovien panosten ottelussa pyrittiin pelaamaan tarkasti, vaikutti tasaisen väännön vähämaalisuuteen myös joukkueiden heikko ylivoimapelaaminen. Etenkin D-Kiekko oli 13 ylivoimaminuuttinsa aikana täysin aseeton. Salamat antoi alivoimalla aktiivisesti painetta ja purki tilanteet terävästi.

Ijäs lensi suihkuun

Toisessa erässä D-Kiekko pääsi pelaamaan miesylivoimalla viisi minuuttia putkeen, kun Salamoiden Juhani Ijäs lensi suihkuun Tuomo Tervoon kohdistuneesta polvitaklauksesta. Tuomiosta tuli ankara, kun Tervo jäi taklauksen jälkeen makaamaan maahan liikkumattomana. Hetkeä myöhemmin jyväskyläläispuolustaja oli kuitenkin jo pelikunnossa.

- Siinä joukkue tuli hyvin esiin, että taisteltiin se, eikä D-Kiekolla ollut oikeastaan minkään näköistä paikkaa vitosen aikana, Salamoiden päävalmentaja Jarmo Jamalainen kiitteli.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

"Jää oli ihan paska."

Muilta osin valmentajat olivat vähäsanaisia, kun keskinäinen taistelu jatkuu tiistaina. Kovilla kierroksilla käyneeltä vierasvalmentaja Jukka Ahvenjärveltä ei irronnut edes tavanomaisia ympäripyöreyksiä. Syy tappioon löytyi Ahvenjärven mukaan muualta kuin joukkueen omasta tehottomuudesta.

- Jää oli ihan paska, mutta me ei voida hirveästi siihen vaikuttaa. En tiedä, oliko se tahallaan tuollainen vai ei, mutta ei siinä pysty kiekollista peliä pelaamaan, Ahvenjärvi arvosteli pelialustaa, jota Kirkkonummen halliyhtiö ei ole saanut koko kauden aikana kuntoon.

Jotain hyvääkin ottelusta sentään löytyi katkerasta tappiosta huolimatta.

- Tällä joukkueella, mikä meillä on kasassa, niin hyvin taisteltiin. Se oli hyvä asia. Samalla ryhmällä varmaan tullaan tiistainakin.

Vieraista Hyyppä lähimpänä maalia

Kalliiksi osoittautuneen huono alun jälkeen D-Kiekko pääsi peliin mukaan ja piti sen tasaisena. Tasoituskaan ei jäänyt kauaksi, kun ykkösketjun sentteri Aki Hyyppä kilautti ensimmäisen erän puolivälissä tolppaan. Muilta osin hyvät vierastilanteet olivat kuitenkin vähissä. Jyväskyläläisten joukkuepuolustaminen oli hyvällä tolalla, mutta hyökkäyspeli jäi hampaattomaksi.

Huomattava ero joukkueilla oli fyysisyydessä. Salamat taklasi etenkin ottelun alkupuolella aktiivisesti eikä D-Kiekko vastannut taklauspeliin juuri lainkaan.

- Tasainen peli, kuten luvutkin näyttivät. Kummallakin oli omat saumansa. Helkkarin hyvä taistelu. Tästä on hyvä lähteä tiistain peliin, tiivisti Salamoiden Jamalainen.

Saumoja oli etenkin kolmannessa erässä. D-Kiekon liukkaat hyökkääjät alkoivat saada painetta salamapäätyyn. Kaikkein parhaat maalipaikat syntyivät kuitenkin vapauttavaa 2-0-maalia tuloksetta metsästäneen kotijoukkueen hyökkäyksistä.

Lähinnä Salamoiden toinen osuma oli, kun Ari Katavisto karkasi puolittain läpi laidalta. Katavisto onnistui jo harhauttamaan nuoren Ahvenjärven, mutta kiekko jäi maaliviivan tuntumaan takatolpalle. Myös kolmosketju järjesteli hyviä tilanteita Jarno Niinimäen johdolla, mutta Ahvenjärvi teki hyviä torjuntoja.

Kun D-Kiekko haki viimeisellä minuutilla tasoitusmaalia ilman maalivahtia, joukkue onnistui saamaan salamamaalille hyvän paineen ja Tuomo Laukkaselle oivan vetopaikan. Heikki Kokkonen kuitenkin torjui.