KalPa ei ahtautta säikkynyt

MESTIS / Raportti
Toisin kuin kahdeksan aiempaa Kirkkonummen vierailijaa, oli sarjajohtaja KalPa kuin kotonaan myös kapeassa kaukalossa. NHL-sentteri Adam Hallin johtama viisikko vei savolaiset karkuteille heti avauserässä, ja toisen erän kaksi pikamaalia sinetöivät lopullisesti Salamoiden kotitaian päättymisen.

Kotijoukkue Salamat koki ensimmäisen takaiskun jo tuntia ennen ottelun alkua, kun selvisi, ettei Jokereista lainattu maalivahti Pasi Häkkinen ollut pelikelpoinen. Pelaajat eivät saa vaihtaa joukkuetta sarjatauolla, ja koska Jokerit ei ole vielä maajoukkuetauolta palannut, sai Häkkinen ihailla KalPan taidokasta esitystä ainoastaan katsomosta käsin.

Vahvasti on torjunut myös Salamoiden oma maalivahti Simo Vehviläinen, mutta maanantaina hänkään ei ollut parhaimmillaan, eikä KalPan rynnistykselle löytynyt pysäyttäjää.

KalPa sarjasijoituksensa veroinen heti alusta

Salamat pelasi vahvan avausminuutin, mutta sen jälkeen vyörytti KalPa, eikä avausmaalia tarvinnut odottaa kuin reilut kolme minuuttia. Marko Ahosilta ehti laukoa Kasper Kenigin järjestämästä avopaikasta yli maalin, mutta kakkosketju oli tarkempi. Tomi Mustonen järjesti, ja Sami Kaartinen laukoi kiekon ruuhkan takaa helpohkosti maaliin.

0-2-maalin KalPa viimeisteli ottelun ensimmäisestä ylivoimatilanteesta ensimmäisellä laukauksella. Puolustaja Juha Alastalo laukoi, ja vahva Adam Hall oli parkkeerannut maalin eteen ohjaamaan.

- Joukkue pelasi äärettömän hyvän pelin alun. Tiedettiin, että tullaan pikkasen ahtaampaan kaukaloon ja tapahtumat tuolla kentällä tulevat nopeammin kuin meillä koti-Niiralassa, ja sitä kautta valmistautuminen heti ottelun alkuun oli pelaajilla tosi hyvä, kiitteli KalPan käskyttäjä Mika Pieniniemi.

- Salamahistoriassa on varmaan ensimmäistä kertaa jaksotettu harjoittelua, ja viimeisin viikko oli äärettömän kova. Se varmasti näkyi tuohon pelin alkuun, isäntien luotsi Vesa Surenkin tuumasi.

Avauserän lopulla Salamat pääsi peliin mukaan. Kavennusmaaliin oli mahdollisuus Antti Tevasella ja Viktor Blinovilla, joille Karo Koivunen ja Aleksander Petrov tarjoilivat syötöt samaiselle takatolpalle minuutin välein, mutta Tevanen laukoi ohi, ja Blinovin yritykseen venyi erinomaisesti KalPa-vahti Pasi Kuivalainen.

- Siinä toisella kympillä kaveri sai painetta meidän päätyyn. Ehkä meidän kenttä venyi vähän turhaan siinä, pikkasen liian innolla hyökättiin, karvattiin kahta-kolmea miestä syvälle niissä tilanteissa, kun olisi ollut jo puolustamisen paikka, KalPan Pieniniemi analysoi.

’Parasta KalPaa’

Toisen erän alussa kuopiolaisvierailija ei säästellyt. Kaksi ja puoli minuuttia, kaksi maalia, tilanne 0-4, ja taistelu ohi.

Ensin osui Saku Kekäläinen maalin kulmalta, ja sitten nuori Timo Kuuluvainen laukoi uransa toisen Mestis-maalin, kun salamavahti Vehviläinen livautti kiekon räpylänsä kautta maaliin.

- Toisen erän alkuun semmoinen kolmen sekunnin niin kutsuttu paska pätkä, kaveri katkoi siinä keskialueella ja meni kahdella maalilla jo tavoittamattomaan johtoon. Tällaista joukkuetta vastaan ei voi antaa noin montaa maalia eteen. Meillä oli vähän jalat jumissa vielä siinä, ja tietynlainen pelikuri ei säilynyt koko erän ajan. Se on tämmöisen nuoren joukkueen ongelma, monella näistä pelaajista ei ole taustaa kurinalaisesta jääkiekosta, ja sitä tässä opetellaan, Surenkin kertasi.

- Toisen erän alku oli parasta KalPaa. Tehtiin hyvin töitä kiekollisena, ja ennen kaikkea siinä ruvettiin puolustamaan. Oikeastaan ne molemmat maalit tuli keskialueen katkoista ja vastahyökkäyksistä, Pieniniemi totesi.

Keskimmäinen erä olikin täysin savolaisten. Joukkueella olisi ollut mahdollisuudet myös lisämaaleihin, mutta viidellä kolmea vastaan tehty komea osuma hylättiin maalivahdin häirinnän takia, Aki Korhonen harhautteli läpiajossa maalivahdin lisäksi itsensä, ja Sami Kaartinen ja Tomi Mustonen herkuttelivat kahden miehen läpiajoon päästyään niin pitkään, että laukausta ei koskaan tullut.

- Viidellä kolmea vastaan oli pientä huolimattomuutta, oli muutama huono syöttö siinä. Kaksi pelaajaa kahdella maalivahtia vastaan hukattiin, kaikki tällainen kielii siitä, että makeaa oli ehkä jo vähän turhan paljon massussa. Ei oltu enää tylyjä niissä paikoissa, kun olisi pitänyt lopullisesti naulata kaverin pyristely, Pieniniemi torui.

Katavisto mursi Kuivalaisen kolmannen nollaunelman

Lähinnä kosmeettiseksi jääneessä päätöserässä Salamat oli kenties nälkäisempi, ja kotijoukkue hallitsikin erän tapahtumia. Parin hukatun tilanteen jälkeen Salamat saikin maalitilinsä auki ylivoimapelin juuri päätyttyä. Loukkaantumisten myötä kokoonpanoon noussut puolustaja Markku Laine laukoi, ja Jarno Niinimäki sekä maalin lopulta tehnyt Ari Katavisto olivat kärkkäimpinä irtokiekossa.

- Saatiin omaa jalkaa vähän liikkeelle, ja tietysti kun tilanne oli 0-4, haluttiin siihen saada pientä kaunistusta. Me on tultu aina pelaamaan se 60 minuuttia, ja tarvittaessa 65 minuuttia. Tänään se ei enempään riittänyt, mutta ehkä ensi kerralla sitten, Surenkin valoi uskoa.

KalPa tekaisi loppuluvuiksi 1-5 päästyään toistamiseen ottelussa kahden miehen ylivoimalle. Adam Hall nappasi aloitusvoiton, Juha Alastalo syötti poikittain b-pisteen kaarelle Samuli Suhoselle, ja Mestiksen tähtipuolustaja tulitti suoraan syötöstä komeasti ylös.

Ottelun lopulla Tomi Mustonen järjesteli loistopaikan Sami Kaartiselle, ja sentteri Adam Hall ehti vielä irtokiekkoon, mutta salamavahti Vehviläinen kesti. Toisessa päässä Antti Tevanen tarjoili lähes tyhjän maalin Heikki Laineelle, mutta kolme kaksiminuuttista istunut laitahyökkääjä ei tolppien väliin osunut.

KalPan ja koko kaukalon ylivoimaisesti paras yhdistelmä oli Adam Hallin viisikko, joka loi valtaosan joukkueensa maalipaikoista. KalPa ykkösketju jäi hieman pimentoon, vaikka Kasper Kenig ahkerasti laukoikin. Erikoistilannepelaaminen oli odotetun vahvaa, ja maalivahti Pasi Kuivalainen torjui luotettavasti.

- Meille oli tosissaan iso haaste voittaa täällä, ja me saatiin se mitä tultiin hakemaan eli kaksi pistettä, ja siihen ollaan varmasti koko joukkueena äärettömän tyytyväisiä, KalPa-valmentaja Pieniniemi lausui tyytyväisenä.

Kai Öhbergin ja Joni Purolan loukkaantumisten vuoksi puolustajavajauksesta kärsivällä Salamoilla oli kokoonpanossaan 14 hyökkääjää, ja kaikki myös saivat jääaikaa. Parhaiten esiintyivät edukseen ketjukaverit Antti Tevanen ja Karo Koivunen. Puolustajista esille nousi tappiopelistä huolimatta erinomaisen iltapuhteen kaukalon molemmissa päissä otellut Lasse Korhonen sekä Pekka Huhtaniemi.

Yleisömäärä 822 oli Kirkkonummen kauden toistaiseksi suurin.

Kentälliset

Salamat

25 Teemu Siren – 77 Aleksander Petrov – 7 Viktor Blinov

10 Heikki Laine – 17 Tuomas Tikkanen – 19 Immo Suutarinen

22 Karo Koivunen – 16 Antti Tevanen – 14 Tomi Karlsson

9 Pekka Nöyränen – 32 Simo Romo – 11 Jarno Niinimäki

23 Ari Katavisto, 15 Sami Tervonen

52 Timo Pieninkeroinen – 27 Pekka Huhtaniemi

5 Thomas Heinrichs – 55 Lasse Korhonen

21 Markku Laine – 71 Juuso Akkanen

Maalissa 35 Simo Vehviläinen (30 Tommi Tervo)

KalPa

26 Marko Ahosilta – 10 Ville Hämäläinen – 15 Kasper Kenig

28 Sami Kaartinen – 18 Adam Hall – 39 Tomi Mustonen

23 Saku Kekäläinen – 21 Max Kenig – 19 Aki Korhonen

40 Timo Kuuluvainen – 20 Tatu Miettinen – 16 Henri Huohvanainen

14 Aki Keinänen

3 Jermu Pisto – 82 Matti Kuusisto

80 Samuli Suhonen – 22 Juha Alastalo

34 Juho Kuronen – 36 Jussi Savolainen

92 Matti Tiihonen

Maalissa 1 Pasi Kuivalainen (51 Ari Luostarinen)

» Lähetä palautetta toimitukselle