Vehviläisellä sysimusta kolmas erä

MESTIS / Raportti
Kovien panosten karsintaottelu Kirkkonummella ratkesi dramaattisesti. Salamoiden otteen herpaantuminen kulminoitui luottovahti Simo Vehviläiseen, joka päästi vaarattoman kaukolaukauksen selkänsä taakse – kahdesti. Tasapainoisemman ottelun pelannut Titaanit haki vierasvoiton lukemin 4-6 (2-1, 0-1, 2-4).

Kahden tasatahtia väännetyn erän jälkeen Salamat otti askeleen kohti voittoa kolmannen erän alun ylivoimamaalilla. Pian sen jälkeen kirkkonummelaiset kuitenkin murenivat paineen alla.

Ahnaasti esiintynyt titaanihyökkääjä Pietari Kolhonen nousi kulmasta maalille ja laukoi 3-3-tasoituksen. Alivoimalla vieraiden puolustaja Janne Ruohola purki kiekon lämärillä puolustusalueelta. Kaikkien yllätykseksi kaukalon toisesta päästä lauottu kiekko livahti salamavahti Simo Vehviläisen ohi maalin yläkulmaan.

Hetkeä myöhemmin salamapuolustaja Joni Öhberg jäi harhauttelemaan ja menetti kiekon. Sairaslistalta palannut Tobias Kauppinen ja Brad Mehalko rakensivat seinäsyötön kautta nätin 3-5-maalin. Tekijänä oli Kauppinen. Huipennuksena Kauppinen sutaisi kaksi minuuttia ennen loppua siniviivan tuntumasta kiekon kohti salamamaalia – ja se livahti Vehviläisen längistä sisään.

- Erän alun ylivoimamaalin jälkeen pakka sekosi seuraavassa vaihdossa aivan täysin. Käsittämättömiä merkkausvirheitä omassa päässä, ja omissa soi. Sitten molarille pieni härdelli ja omalla siniviivalla menetettiin kiekko. Kolme mokaa, ja neljäs tuli vielä vähän myöhemmin, tuskaili salamavalmentaja Jarmo Jamalainen.

Ilta toisensa jälkeen kotijoukkueen selkärankana olleen Vehviläisen mustat hetket tulivat lopulta kalliiksi. Kahden annetun lahjamaalin jälkeen Salamat hävisi samansuuruisella marginaalilla, sillä Immo Suutarinen ehti ohjata vahvan ottelun pelanneen puolustaja Pekka Huhtaniemen kudista kirkkonummelaisille neljännen osuman.

- Panokset olivat kovat. Kaverilla oli pikkuisen enemmän tahtoa ja meiltä loppui nöyryys. Maalivahtipelissä oli viimeinen ratkaisu, summasi Jamalainen.

”Suurenmoinen joukkue”

Kotkalaismaalilla hyvän kauden torjunut Kai Tillanen pelasi perushyvän ottelun. Onnekkaiden maalien ohella titaanivoiton takeena oli joukkueen energinen taistelu ilman suurempia notkahduksia. Aina peli ei ollut kaunista, sillä yksin ensimmäisessä erässä Titaanit iski kymmenkunta pitkää kiekkoa. Lopulta nöyryys kuitenkin palkittiin.

Voiton ansiosta Titaanit tarvitsee kahdesta jäljellä olevasta ottelusta vain yhden pisteen Mestis-paikkansa säilyttämiseen. Salamat sen sijaan jäi kuuden pisteen päähän sekä kotkalaisista että D-Kiekosta, joten säilyminen ei ole enää omissa käsissä.

- Molemmat varmaan tiesivät ottelun panoksen, ja pelikin oli sen näköistä. Jos puhutaan ottelun käännekohdasta, niin ehkä meidän laajempi materiaali ja sen kautta liike jäällä ratkaisi. Näin, että Salamat väsyi mitä pidemmälle peli meni. Kruununa oli maalivahtipeli. Oliko paineet sitten kaverilla niin kovat, pohti Mika Iltola, jonka voittoprosentti Titaanit-luotsina on kahden ottelun jälkeen sata.

- Tämä on aivan suurenmoinen joukkue. On hävinnyt Mestiksessä paljon, mutta yritys ryhmällä on aivan mahtavaa. Meillä oli jo toisessa erässä 20 kiekonriistoa hyökkäyspäässä. Se kertoo jotain meidän liikkumisesta ja fysiikkatasosta, hehkutti Iltola.

- Suurkiitos myös faneille, jotka tulivat paikalle.

Siirtelevä Salamat, energinen Titaanit

Hermostuneessa avauserässä Salamat sotki peliään jälleen jäähyihin. Titaanit oli ylivoimalla vaisu, mutta onnistui ylivoimahyökkäyksessä tasakentällisin. Markus Rämä laukoi tarkasti ranteelta avausmaalin.

Kotijoukkueen kiekollinen peli ei kokonaisuutena häikäissyt, mutta kahden hyvän ja nopean syötön yhdistelmä tuotti 1-1-tasoituksen. Ratkaisevan pystysyötön antoi Kai-Erik Sandbäck, ja läpi polkenut Ari Katavisto tasoitti pelin tarkalla rannekudillaan.

Johtoon kirkkonummelaiset vei erän lopulla ykkösketju. Timo-Pekka Römpötti onnistui maalin edestä Iippo Suutarisen oikea-aikaisesta syötöstä.

- Ensimmäisessä erässä Salamoilla oli oiva trappi meidän siniviivan pinnassa. Meidän lähdöt olivat hitaita, Salamat sai viritettyä sen ja oltiin vähän lirissä, Mika Iltola analysoi.

Toisen erän alkuun muutoin vaisu titaaniylivoima toi mukanaan tasoituksen. Mikko Kansikas pääsi vapaasti ohjaamaan Ossi Häkkisen laukauksen.

- Minusta tuntuu, että Salamat oli koutsannut meidän ylivoiman aika hyvin. Meillä oli takataskussa kolmas ylivoima, mikä teki sitten yhden maalinkin, Iltola totesi.

Kokonaisuutena toinen erä oli ehkä kamppailun sekavin. Kirkkonummelaisilla oli huippupaikkoja hivenen enemmän, vaikka peli ei muutoin vakuuttanutkaan.

- Meiltä loppui nöyryys pelata tätä peliä. Silloin on vastustajan helppo tulla kiekonriistoihin, kun ruvetaan peruuttelemaan ja siirtelemään. Ensimmäisessä erässä me pistettiin kiekkoa liikkeelle ja annettiin helppoa ensimmäistä syöttöä, niin päästiin pois alueelta eikä ollut mitään hätää, Jarmo Jamalainen sanoi.

Babic ja Pehu loukkaantuivat

Päätöserässä iloteltiin maaleilla urakalla. Ensin oli asialla Salamat, joka onnistui kahden miehen ylivoimalla. Kiekko liikkui hyvin, mutta laukaukset satelivat ohi tai Tillasen saataville, kunnes takamies Katavisto räväytti tarkasti illan toisensa.

Titaaneiden maalikimaran jälkeen Salamat joutui hyökkäämään riskillä, ja lähes jokainen titaani-isku tuotti hyvän maalintekotilanteen. Pietari Kolhonen oli läpi kahdestikin, mutta Vehviläinen paikkasi erheitään tekemällä kaksi pelatusta. Lopulta Vehviläisen toinen hörppy kuitenkin ratkaisi pelin.

Titaanit menetti taistelun tiimellyksessä olkapäävamman saaneen puolustaja Marek Babicin ja suuhun kiekon saaneen ja sairaalassa käyneen hyökkääjä Jesse Pehun. Kaksikon pelikunto perjantain kierrokselle, jolloin Titaanit kohtaa D-Kiekon, selviää myöhemmin. Jos perjantain ottelu etenee jatkoajalle, sekä kotkalaiset että jyväskyläläiset varmistavat Mestis-paikan ja Salamat putoaa.

- Jalkapallossa voidaan pelata taktisia tasapelejä, mutta ei jääkiekossa. Uskon, että meillä on Kotkassa toistatuhatta katsojaa, jotka haluavat nähdä taistelevan joukkueen. Se on parempi vaan ajatella pelaamista ja sen kautta voittoa, pyöritteli Mika Iltola velmuillen.

Salamat lähtee tien päälle torstai-iltana, yöpyy Viitasaarella ja kohtaa pitkäperjantaina Kiekko-Laserin Oulussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle