Keskikastin tärkeitä pisteitä

Tasaisessa keskikastissa sekä Kokkolan Hermes että Järvenpään Haukat kaipasivat tärkeitä pisteitä ennen maaottelutaukoa. Pelaajien otteissa paineet näkyivät selvästi. Tasainen koitos päättyi lopulta Hermeksen 3-2-kotivoittoon, vaikka vieraat lopussa piristyivätkin lähes tasoihin.

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta ylivarovaista peliä, joka tarjosi vähän viihdettä yleisölle, mutta paljon huolestumisen aiheita valmentajille ja tuskallisia hetkiä pelaajille itselleen. Maailman vaativimman pururadan sijainti on tunnetusti urheilijoiden korvien välissä. Tämän iltainen rata näytti heti vaativalta.

Maanantaina Haukkojen vahvuuteen liittynyt vauhtikone Iippo Suutarinen näytti alussa ottelun hengen. Hän lähti omasta päädystä ja pujotteli Hermeksen huonosti asetellun pujotteluradan läpi, mutta sohlasi tekopaikan laituri Sami Taanoselle, joka sai lopulta sutaistua kiekon selällään maanneen Kimmo Vesan patjojen kautta maalin ohi.

Hermes oli tästä esimerkistä huolimatta aktiivisempi osapuoli ottelussa. Jarno Kanteluksella oli alkuun hyvä paikka Jari-Pekka Pajulan oivasta esityöstä, mutta maalivahti Jaakko Valkama sai kilpikäden venytettyä juuri ja juuri kiekon tielle. Hetken kuluttua Jari Mannila vapautti Aku Joki-Erkkilän puolittaiseen läpiajoon, mutta Valkama teki tiikeriloikan eteen ja esti Joki-Erkkilän aikeet mailallaan.

Ylivoimaa

Pelaajien herkkyys oli ehkä kateissa, mutta päätuomari Juha Kautto oli herkällä linjalla. Ensimmäisessä erässä jaettiin peräti viisi kaksiminuuttista, joista kolme ensimmäistä Haukoille. Linja oli kuitenkin selkeä, eikä kriittinen kotiyleisö tällä kertaa tuskastunut Kauton tuomarityöskentelyyn. Etenkin kun jäähyjä ropisi vieraille tasaisesti enemmän koko pelin ajan. Ensimmäisen, Haukkojen Joni Lappalaiselle tuomitun jäähyn jäähyn, vierasjoukkue selvitti. Mutta seuraava, Matti Hanalle tuomittu poikittainen maila, toi Hermekselle tärkeän avausmaalin vaiheikkaiden tapahtumien jälkeen.

Ensimmäisessä ylivoimatilanteessa ensi ottelunsa Kokkolassa pelannut Turo Virta piti hyvin sinisen kiinni purkukiekossa ja siirsi kiekon vasemmalla olleelle pakkikaverilleen Ismo Sirenille. Siren otti järkevästi tyhjät pois ja latasi kiekon yläkulmaan, mutta tuomari Kautto hylkäsi maalin aiheellisesti, kun Hermeksen hyökkääjän luistimet olivat maalivahdin alueella. Seuraavassa vaihdossa Haukkojen Timo Suuronen ja Toni Mustonen kuljettivat kiekon yhteistyössä miltei maaliin asti vielä alivoimalla pelatessaan. Mustonen jäi kuitenkin kohtalokkaasti syvälle hyökkäyspäähän ja Hermes pääsi vahvalla ryhmityksellä ylös. Henri Hietaharju sai vihdoin ajassa 8.36 liutettua kiekon maaliviivan yli Jani Uskin esityöstä. Tämä oli yritteliään Hietaharjun kauden toinen maali.

Lisää ylivoimaa oli tarjolla taas minuutin kuluttua, kun Timo Suuroselle tuomittiin kahden minuutin rangaistus kiinnipitämisestä aika kevyestä nojailusta Jari Mannilan niskaan. Peter Jasikin ja Jani Uskin kentälliset saivatkin aikaan mallikkaat ylivoimapelit. Paras paikka tuli Pajulan ketjulle Jarno Kanteluksen hyvästä syötöstä Jussi Passille, joka sai yrittää kahdesti peräkkäin selällään maanneen Valkaman ohittamista. Passin kädet vain tuntuivat olevan yhtä jäässä kuin Jatkoajan toimittajalla Kokkolan viileässä hallissa.

Kyttäilyn jälkeen nopeita tilanteita

Avausmaalin jälkeen alkoi molemminpuolinen kyttääminen. Kummallakaan joukkueella ei ollut vahvaa tahtoa edetä kentällä. Vasta seuraava jäähy toi muutoksen rytmiin. Ismo Siren sai ajassa 16.32 rangaistuksen kiinnipitämisestä. Vain seitsemän sekunnin kuluttua kiekko oli maalissa. Aloituksen jälkitilanteessa Matti Hana syötti maalin kulmalla vapaana olleelle Petja Pietiläiselle, jolla oli helppo tehtävä siirtää kiekko Kimmo Vesan ohi maalin perukoille. Hermeksen alivoimamiehitys katseli sivusta jäykin jaloin.

Puoli minuttia tästä ja kiekko oli toisessa maalissa. Hermeksen kakkosketju sai jalat liikkeelle ja yllätti hyvää oloaan vaalineet vieraat nopealla ylösnousulla. Jussi Passin ja Jarno Kanteluksen syötöistä ketjun johtaja Pajula teki kauden seitsemännen maalinsa. Näihin hän on tuhlannut vain 24 laukasta! Tämäkin oli Pajulan ottelun ainoa laukaus ja se meni nätisti pienestä kulmasta, ehkä patjojen kautta viivan yli. Siistiä.

Erän lopulla oli hyvin lähellä, että Haukkojen liito olisi tössähtänyt maahan lopullisesti jo ensi erässä. Miikka Jäske ja Henri Hietaharju pääsivät kaksi yhtä vastaan hyökkäykseen. Hietaharjun syöttö jäi pakin jaloista Hietaharjulle, kun maalivahti, pakki ja Jäske kaartoivat poispäin kiekosta. Pieneen kulmaan ajautuneella Hietaharjulla oli tyhjä maali, mutta hänen rystyohjauksensa lipui kymmenen senttiä maalin ohi. Harmin paikka, ettei kentän ahkerin laukoja saanut toista osumaansa otteluun.

Tilastot eivät tee viihdettä

Laukaustilasto ensimmäisessä erässä meni 18-5 Hermekselle. Näistä maalivahtien torjunnat olivat 12-5. Lisäksi Haukkojen maalivahti Valkama oli hyvin aktiivinen mailallaan ja hän katkoi ainakin viisi kertaa pelitilanteen kehittymisen oikea-aikaisella puuttumisellaan peliin. Numeroiden valossa olisi voinut päätellä hallissa olleen hyvätasoista kotijoukkueen hallitsemaan kiekkoa, mutta totuus oli jotain muuta. Erätaolla katsojat lähinnä surkuttelivat huonoa tasoa verrattuna edellisiin Hermeksen kotipeleihin. Ottelun alussa lokakuun Veikkauspörssin parhaana palkittu Kimmo Vesa oli varmaan torkahtaa maalinsa suulle erän aikana.

Erätaolla saatiin luistimet liikkumaan

Toinen erä jatkui Haukkojen ylivoimalla. Alkukauden pisterohmulla, pelätyllä Jaska Vilenillä oli ottelun ensimmäinen kutinsa, joka meni Kimmo Vesan syliin.

Tasakentällisin Hermeksen nelosketju sai vauhdin päälle. Olli-Pekka Kopiloff ja Tero Tourunen pelasivat vahvaa hyökkäyspään peliä, jossa Ismo Sirenille syöteltiin vetopaikka siniselle. Tourusen varsiohjauksesta kiekko meni Valkaman hanskan kautta vain vähän maalin yli.

Hermeksen parantunut vauhti vei Haukka-pelaajan jälleen jäähylle ajassa 23.12. Mika Asikainen sai katsella jäähyaitiosta Jani Uskin työskentelyä ”konttorissaan”. Uski parkkeerasi hyökkäyssuunnassa vasempaan laitaan ja alkoi syöttelemään namusia syöttöjä kavereille. Ensin Hietaharjulle, jonka lämäri meni Valkamaa päin, ja sitten Jäskelle, joka veti ranteella Valkaman hanskan kautta ohi ja vielä Sirenille viivalle, jonka laukaus meni päin matalalla liitävää Haukka-pelaajaa.

Ratkaisun makua

Aapo Arolle tuomittiin kahden minuutin rangaistus polvitaklauksesta ajassa 26.33. Ilmeisestä vahingosta huolimatta törmäys oli kova ja kuuluva. Suurempikaan minuuttimäärä ei olisi ihmetyttänyt, mutta Timo Jutilan sanoin "näillä mennään". Alivoimalla Hermeksen liike pysyi hyvänä, eikä Haukat saanut rakennettua vaaran paikkoja. Sen sijaan pirteästi esiintyneen Tero Tourusen löysä veto laidasta meni helposti Valkaman hanskan ja haarojen kautta maaliin ja muutti pelitilanteeksi 3-1. Vaikutti, että vierailla ei ole enää sanottavaa pelin lopputulokselle.

Hermeksen peli vapautui nyt ajoittain. Pieniä luovia ratkaisujakin nähtiin. Mannila laittoi mm. metrin korkuisen ”ilmalätyn” Aku Joki-Erkkilälle, joka yritti näyttävää pesäpallolyöntiä. Hietaharju syötti tyylikkästi vuorostaan Uskille, jonka rystynosto läheltä oli päivän korkein ja meni päätykatsomon verkkoihin.

Laukaukset menivät toisessa erässä jo vieraille 13-14 ja maalivahtien torjunnat Vesa 13, Valkama 7. Edelleen Hermeksen sihti oli kateissa, mutta toisaalta Haukkojen tilanteet olivat aika vaarattomia.

Jännitys palasi

Kolmas erä alkoi Jarno Kanteluksen hyvällä vedolla, jonka maalivahti Valkama otti vasemmalla patjallaan perinteisellä toispolvitorjunnalla, jotka alkavat olla näinä perhostyylin aikoina harvinaisia. Seuraava hyvä tilanne tuli, kun Uskin älykäs katse löysi ylös nousseen Sirenin, jonka vippaus meni vain hitusen vasemman yläkulmän yli.

Tasainen, joskin hiukan nihkeän oloinen pelaaminen jatkui. Suuressa roolissa ahkeroinut Haukka-pakki Timo Suuronen sai kolmannen erän seitsemännellä minuutilla jäähyn kiinnipitämisessä. Saattoi olla, että Hermeksen vaihtoaitiossa alettiin jo katsella kelloa ja laskeskella, että tämä riittää. Alivoimalla Iippo Suutarinen oli eri mieltä ja näytti takaa-ajolle mallia luomalla tahdonvoimalla vaarallisen tilanteen.

Erän puolivälin jälkeen, loppua kohden vihdoin virkistynyt Jaska Vilen nostatti kotikatsomoon pelkoa. Haukkojen ykkösketju alkoi vahvan painostuksen ja loppujen lopuksi Vilen itse sai ohjattua pelivälineen ajassa 52.34 ohi Kimmo Vesan, jolla oli tänään vaikea päivä, eikä torjuntavirettä syntynyt koko ottelun aikana. Syöttäjinä kavennusmaaliin olivat Juha Jusslin sekä Toni Mustonen. Loukkaantumisen jälkeen kentälle palanneella Jusslinilla on nyt hyvä putki, kolmessa ottelussa neljä syöttöpistettä.

Vilen pelotteli lisää

Nyt alkoi yleisön joukossa kuiskinta: ”Taas on Vilen kentällä, sitä ei saisi päästää paikkoihin, taas se on tuolla...” Ja tosiaan, varjoissa vaeltanut Vilen oli nyt luomassa tilanteita, sekä myös itse laukomassa. Hän sai tässä kirivaiheesa maalin lisäksi kolme laukausta, jotka olivat aika vaarallisiakin. Aiemmin hänelle oli kertynyt ottelussa vain yksi kuti. Lisäksi pakki Suuronen sekä laituri Mustonen pääsivät laukomaan muutaman vedon, mutta niissä jatkokiekot liimautuivat Vesalle, tai pomppivat onnekkaasti Hermes-lapaan. Kun Haukkojen Janne-Petteri Vuoriselle tuomittiin kahden minuutin rangaistus kolme minuttia ennen loppua, sai Hermes painetta vähän pois. Jäähyn jälkeen Haukka-valmentaja Jan Lehti yritti aikalisän kautta saada vielä viimeisen kirin aikaan, mutta enää Hermes ei päästänyt iholle. Pelikello sen sijaan pelasti tyhjän Haukka-maalin, kun Pajula oli viime sekunneilla pääsemässä yksin läpi. Järkevästi hän ei ahnehtinut ja laukonut punaiselta, vaan piti kiekon loppuun saakka, eikä näin tarjonnut viimeistä aloitusta vieraille.

Patamatkoja Kokkolaan, vaan ei ehkä Pohjanmaalle

- Neljä kertaa täällä Kokkolassa minun aikanani ja neljä kertaa pataan, totesi Haukkojen valmentaja Jan Lehti. Olosuhteet täällä on ok, joku vaan mättää. Kaveri ansaitsi nyt kaksi pistettä, mutta onneksi ne tulee vielä kaksi kertaa etelään, jatkoi Lehti optimistisesti.

- Kaksi pistettä olivat tärkeitä meille. Mutta kyllä oli tuskaista. Tauko tulee kreivin aikaan, kotijoukkueen valmentaja Pasi Arvonen listasi ottelun annin.

- En tiedä mistä ne pelaajat on ottaneet paineita, mutta nyt meillä ei ole pelissä tarvittavaa rentoutta, jatkoi hiukan vakavailmeinen Arvonen.

Itse asiassa Arvonen tiesi Hermeksen akilleen kantapään jo ennen ottelua, kun hän kuvaili vielä tiistaista Kajaanin reissua:

- Ei ollut liikettä, se on meidän elinehto.

Järvenpään Haukoilla on sama vaiva. Näin vähäisellä intensiteetillä, jossa putki ei kulje, taklaukset ovat harvassa ja kiekkoa seurataan välillä kuin pikkujunnujen peleissä, voi Pohjanmaan reissu olla heille turha. Vajaan vuorokauden päästä Haukat kohtaa Hermeksen naapurin Vaasan Sportin.