Kiekkoviihdettä perjantain tapaan

Alkukauden Mestis-tähdet jäivät sivurooliin Hermeksen käsittelyssä. 12 maalia kuudessa ottelussa viimeistellyt Haukkojen ykkösketju joutui nyt katselemaan sivusta kotijoukkueen taitoon, tahtoon ja taisteluun perustuvaa peliä.

Yleisö sai nauttia hyvästä kiekkoviihteestä, joka sisälsi komeita maaleja, flipperisyöttelyä, yhden kunnon pystynyrkkeilyn sekä valmentajien hermoja raastavia virheitä, jotka toivat tilanteita molemmille maaleille. Myös molemmat maalivahdit saivat tililleen komeita torjuntoja pelin painopisteen vaihdellessa.

Taistelua, vaikka tahmeaa

- Meillä oli hirveän tahmeaa. Ei se liike oikein vieläkään ollut kohdallaan. Torstain kova kolaus Kirkkonummella taisi vielä näkyä pelissä. Mutta vaikka välillä pyörittiin omassa päädyssä, niin sieltä punainen vain tuli kiekon kanssa, totesi Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen pelin jälkeen.

Arvosen tyytyväisyys kokonaisuuteen oli ilmeinen:
- Taistelua ja tahtoa joukkueella oli. Sitä kuvasi parhaiten se, kun Jan Blanarin olkapää meni sijoiltaan. Kaveri palasi jäälle. Ilman lääkitystä.

Ensimmäisessä erässä tasaisesti tilanteita

Ensimmäinen erä toi heti tilanteita. Ensin vauhtinsa löytänyt Miikka Jäske ja Aku Joki-Erkkilä pääsivät kaksi yhtä vastaan
-tilanteeseen, josta veto meni hiukan yli maalin. Toisella minuutilla Jarno Kanteluksen jäähy antoi saumat vieraille. Janne-Petteri Vuorinen sai hyvän paikan, mutta Kimmo Vesa aloitti maalilla vakuuttavasti ja torjui kilpikädellään.

Viidennellä minuutilla oli paikkansa myös Hermeksen nelosketjulla. Tero Tourusen kuti kimposi Haukkojen maalivahdin Sami Heinosen kypärästä plekseihin. Seuraavassa vaihdossa ykkösketjun Jäske yritti ujuttaa kiekkoa Heinosen patjoista, mutta maalivahti peitti tilanteen hyvin. Heti perään Haukkojen Harri Alakotilalla oli loistava paikka, mutta Vesa maalilla pelasti takaiskulta. Myös Mika Asikaisella ja Janne-Petteri Vuorisella oli tilanteensa maalin edessä, mutta Vesa pysäytti kiekon rauhallisilla peräkkäsillä torjunnoilla. Ilman Aapo Aron pelastavaa loikkaa jälkimmäinen kiekko olisi saattanut jopa lipua maaliviivan yli.

Pelitilanteet vaihtelivat tasaisesti. Jani Uskin ketju tarjosi yhä enemmän piristymisen merkkejä. B-pisteiden välistä Joki-Erkkilällä oli paikka tehdä tärkeä avausmaali, mutta Heinosen tulituksen kohteena ollutta kilpikäteä ei saatu vieläkään yllätetyksi. Hermeksen ykkönen antoi viitteitä siitä, että ketju on saamassa kuviot kuntoon ja näyttävän syöttelyn jälkeen ketjun maestro ampui itse hyvän vedon ylänurkkaa kohden, mutta Heinonen tyylitteli hanskalla. Myös Pajulan ketju pystyi luomaan tilanteita, ja kun Hermeksen kolmonen puolusti Haukkojen pelätyn ykkösen varjojen maille, näytti kotijoukkue kulkevan vääjämättä kotivoittoa kohden.

Jääkiekko on maalintekopeli, jossa on maalivahti

Hallinnasta huolimatta Hermeksen viimeistely oli tahmeaa. Hivenen yllättävää oli, että 15 ensimmäisen minuutin aikana ahkerin laukoja oli puolustaja Ismo Siren. Yksi hänen siniviivavetonsa oli lähellä, mutta meni loppujen lopuksi pari kiekon mittaa vasemmalta ohi. Aapo Aro oli tänään se, jolle tuli paha kiekon menetys alimpana pelaajana. Tilanne taisi tulla nyt liian yllättäen myös Haukkojen hyökkääjälle, joten maalipaikka valui ohi. Nopeaan vastahyökkäykseen lähtenyt Uski sen sijaan tiesi mitä pitää tehdä ja sai luotua hyvät paikat sekä Jäskelle että Joki-Erkkilälle. Mutta Heinosen nopea hanska poimi jälleen marjan.

Tahmeus alkoi hiipiä Hermeksen peliin. Laidat olivat tukossa, eikä keskellä ollut jalkoja. Pikku nyhjääminen oli koitua kohtalokkaaksi, kun Fredrik Vara ampui tolppaan. Mutta jälleen nopea vastahyökkäys, jossa Jäske yritti yllättää Heinosen tällä kertaa haaroista.

Se viimeinen minuutti

Erän viimeisen minuutin hyödynsi Hermes. Koostumuksella Jasik, Jäske ja Hietaharju jäällä ollut hyökkäysvitja sai ahtaassa tilassa biljardisyötöt toistensa lapaan ja Hietaharjun kuti lipuin Heinosen patjoista selän taakse, josta Jasik vahvalla tahdolla kävi siirtämässä lötän vihdoin viivan yli. 1-0 kellon näyttäessä 19,29.

Ensimmäisen erän torjunnat olivat Vesa 12 ja Heinonen 10, mutta tosiasiassa laukaukset, aloitukset ja pelin hallinta olivat kotijoukkueella.

Virheitä ja tilanteita

Toisen erän alun virheet enteilivät Haukkojen liidolle huonoa. Ensin Matti Hana turhautui hyvin pelanneen Jarno Kanteluksen painostuksessa ja hän otti jäähyn huitomisesta. 40 sekuntia myöhemmin Timo Suuronen veti törkeästi Jan Blanarin selkään ja sai 2 minuuttia sekä automaattisen 10 minuutin käytösrangaistuksen.

Hermeksen ylivoima toimi vakuuttavasti. Sirenin ollessa keskellä, Uski hallitsi viivapaikan ja syötti Arolle, joka tykitti upeasti Heinosen hanskakäden yli ajassa 22,11. Toisen syöttöpisteen ansaitsi Joki-Erkkilä.

Tilanne 2-0 ja yli puolet pelistä jäljellä, kun Olli-Pekka Kopiloff otti huitomisesta kahden minuutin rangaistuksen. Haukkojen ylivoima ei kuitenkaan saanut sijaa missään vaiheessa. Kautta ottelun hyvin toiminut Hermeksen alivoima oli liikkuvaa ja rohkeaa. Erityismaininnan ansaitsee mm. Jani Uskin itsevarma karvaus alivoimalla.

Haukkojen ilmapommitus alkoi, Hermes ei lannistunut

Hiipikö onnistumisten jälkeen hyvän olon tunne jumalpaitojen sisään? Alkoiko hiki kuivua iholla? Nyt Haukkat olivat nyt se joka vei ja Hermes vikisi. Jo ensimmäisessä erässä paljon laukoneet Marko Sakko ja Petja Pietiläinen olivat päättäneet taistella. Vetopaikkoja haettiin ja niitä saatiin.

Maalin teki kuitenkin Haukkojen ykkönen, kun Koistisen ketjulle sattui paha puolustusvirhe ja Toni Mustonen pääsi oikeasta laidasta helposti läpi. Ajassa 28,22 hän laukoi Jaska Vilenin syötöstä tilanteeksi 2-1.

Hermes iski nopeasti takaisin. Kanteluksen vahva karvauspeli loi paikan ja Pajula veti hanat niin taakse kuin vaan voi ja tykitti illan komeimman maalin B-pisteiden välistä, yläpesään, hanskan puolelta. Heinonen protestoi vahvasti tilanteessa, että Kantelus olisi häirinnyt hänen torjuntaansa jalallaan. Yleensä rauhallinen Heinonen reagoi nyt turhan voimakkaasti, tekihän hyökkääjä vain sen mitä hänen kuuluukin, eikä hän ei tullut sääntöjen vastaisesti maalivahdin alueelle.

Haukat sai tämän jälkeen näennäisesti otetta. Sami Taanosella oli paikka kaventaa, kun Antti Uitto yritti vanhan ajan lonkkataklausta, mutta ajoikin kohteensa ohi. Kimmo Vesan varma torjunta korjasi pakin virheen. Peli alkoi tässä vaiheessa pyöriä paljon Hermeksen puolustusalueella. Kurinalaisesti kotijoukkue kuitenkin peitti tilanteet ja laukaukset lähtivät sangen huonoista paikoista, kunnes Petja Pietiläinen sai kaksikin mahdollisuutta loistipaikoista. Maalivahti Vesa piti joukkuetta pystyssä ja hyvä niin, kun Uitto otti vielä päälle 2 minuuttia kiinnipitämisestä.

Ylivoimalla Janne Virkki viritti vuorostaan pyssynsä, seurauksena Vesan vuoren varma hanskatorjunta. Tämän jälkeen Janne Vilhusen ketju sai aikaan hyvää ylivoimaa ja Pietiläisellä oli kaksikin hyvää tekopaikkaa. Melkein sääliksi kävi ettei tämä, tänään Haukkojen ehdottomasti paras ketju, onnistunut hyvästä rehdistä taistelusta huolimatta viimeistelyssään.

Nyrkit heiluivat perjantai-iltana

Blanarin 37. minuutilla ottaman jäähyn aikana Fredrik Varalle tuli käsittämätön oikosulku ylivoiman aikana. Hän syötti omasta puolustuskulmastaan ristisyötön, kun väkeä oli aluella kuin Järjenpäässä Puistobluesin aikoihin. Pajula kiitti ja laukoi maalille. Kiekko jäi torjunnasta maalin suulle, josta Passi yritti sitä sohia maaliin. Nyt Heinosen aiemmin kytenyt sytytyslanka leimahti. Hän huitaisi maalin edessä ollutta Passia ja Haukkojen puolustuja Jarno Virkki jatkoi apuun tulleen Kesselin kanssa.

Kesseli osoitti olevansa aika haka pystyottelussa ja voitti seuranneen nyrkkeilymatsin 9-1. Itsekin jaloja taistelulajeja harrastaneena totesin Kesselin harjoitelleen hanskaamista. Sen verran hyvä oli hänen tekniikkansa. Virkki oli tyrmäyksestä ja verta valuvasta naamastaan huolimatta virkeä ja jaksoi hyvin lähteä kohti suihkua. Luonnollisesti Kesselin peli päättyi myös tähän. Lisäksi Jäskelle 2+2 (tuomarilta meni numerot 13 ja 33 sekaisin?) ja Heinoselle 2 minuuttia. Koska Blanar oli jo ennen tilannetta jäähyllä, sai Haukat viisi kolmea vastaan ylivoiman.

Haukkojen ylivoima tehotonta

Koko ottelun ajan esiintynyt Haukkojen ylivoimatehottomuus jatkui myös kahden miehen ylivoimalla. Muutamasta loistopaikasta huolimatta kiekko ei ohittanut täystyöllistettyä Kimmo Vesaa ja erän lopussa turhautunut Matti Hana lähti kyselemään Virkin kuulumisia suihkun puolelle, hänen tyrmätessään päähän kohdistuneella taklauksella Hermeksen Antti Uiton.

Toinen erä Hermekselle 2-1, mutta laukaukset maalivahdille Haukoille peräti 17-6.

Hawaii-kiekkoa ruska-ajan ratoksi

Kolmas erä oli suurimmaksi osaksi Hawaii-kiekkoa. Pitkillä liu’uilla luistelua ja kiekko laajalla säteellä. Erän alussa Ismo Siren haki muutaman kerran hyvin vetopaikan maskiin, mutta todellisia vaaran paikkoja ei näissä ollut. Aro hauskuutti yleisöä ottamalla tyhjät pois viivalta ja vetäisemällä niin että tuntuu, mutta nolosti lämärillä läheltä metrin yli.

Upein suoritus oli kun Uski syötti Joki-Erkkilälle, joka veti suoraan syötöstä tulisesti, mutta Heinonen pisti spakaatiin ja nappasi kudin hanskaansa todella komeasti. Vähän myöhemmin Jäske kävi uudelleen ”kiusamassa” herkällä päällä ollutta Heinosta ja tuomari hyvitti Heinosta antamalla Jäskelle jäähyn väkivaltaisuudesta.

Tämän jälkeen Marko Sakolla oli paikkansa (sakkopaikka?), mutta lähemmäksi pääsi kotijoukkueen Henri Hietaharju, joka kilautti tolppaa Mannilan hyvästä passista.

Jussi Passin otettua jäähyn pääsi Haukat vielä kerran koittamaan ylivoimaa, mutta samalla surkealla tuloksella kuin aiemmin. Sen jälkeen Uski näytti parit kunnon veivit ja Haukkojen henkinen kantti taisi olla siinä.

Ajassa 54,42 Haukkojen ottama aikalisä toi pimennosta esiin harmaantuneen Jaska Vilenin, jolla oli ottelun ainoa maalipaikkansa, mutta muuten loppu meni täysin Hermeksen tahdon mukaan.

Jarno Kantelus osoitti, että kannattaa yrittää loppuun saakka. Rajusti luistelemalla loi hän itselleen kaksi paikkaa, joista toisen Heinonen otti upeasti heittäytymällä. Jatkotilanteesssa Blanar roiskaisi nollakulmasta maalille, kiekko osui Kanteluksen mailaan ja nyt kuului maalilta slurps. 4-1 ajassa 57,44. Haukkojen puolustus voi keskustella keskenään miten pitäisi toimia, ettei maalivahti jää ihan yksin.

Kotijoukkueen ykkösketju oli selvästi edellä vieraiden ykkösnyrkkiä

Maalivahtien lisäksi ottelun hahmoja olivat Hermeksen ykkösketjussa pelaavat Uski, Jäske ja Joki-Erkkilä, joiden pelistä on lupa odottaa paljon nautinnollisia hetkiä jatkossakin. Ketju sai lauottua ottelun aikana mahtavat 23 kertaa (oman hiukan epätarkan kirjanpitoni mukaan). Suurta osaa tilanteista edelsi hienot suoritukset ja taistelu. Tälläistä peliä kannattaisi kokkolalaisten tulla katselemaan hiukan suuremmallakin porukalla.

Kimmo Vesalle kertyi lopulta peräti 40 torjuntaa, kun Heinonen toisessa päässä sai 26 torjuntaa tililleen. Puntit menivät kuitenkin aika tasan suurten pelastusten määrässä.

Pelätty Haukkojen ykkösketju oli pahasti pimennossa. Oman epävirallisen tilastoni mukaan Jaska Vilen, joka on ollut Haukkojen ahkerin laukoja tähän saakka(46 kutia 7 ottelussa), sai nyt aikaan vain kaksi laukausta!

- Ei jäänyt paljon käteen. Odotin paljon taistelevampaa Haukkaryhmää, totesi pettynyt valmentaja Jan Lehti.

- Näillä virheillä ei voi voittaa, ainakaan vieraspelejä. Toivottavasti pojat ottaa oppia. Näitä virheitä ei vaan saa tulla jatkossa, jatkoi pettynyt luotsi ennen kotimatkaa.