Vesa Lahtonen palasi parrasvaloihin

Tommi Jämingin jatkoaikamaali sinetöi Hermekselle bonuspisteen Salamoita vastaan numeroin 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0). Kokkolalaisten ylivoimaisesti suurin sankari oli kuitenkin yllättävän paluun torjuntatöihin tehnyt luukkuvahti Vesa Lahtonen.

23-vuotiaan Lahtosen paluu parrasvaloihin ja sankariksi oli täysin odottamaton. Vielä pari tuntia ennen peliä Tuomas Nissisen oli määrä pelata, mutta Ässä-laina joutui luopumaan kuumeen takia. Lahtosen asema ei ollut kadehdittava, Hermeksen oma kasvatti ei ollut pelannut 60 Mestis-minuuttia siitten maaliskuun, ja edellinen kerran kun mies oli päässyt aloittamaan peliä, keskiviikkoillan vastustaja Salamat oli iskenyt vartissa neljä maalia.

Mutta Lahtonen on ennenkin osoittanut olevansa erinomainen Mestis-maalivahti silloin kun sitä vähiten odottaa. Ja nytkin Lahtonen tajusi mattinykäsmäisesti, että jokainen tsänssi on mahdollisuus, ja päätti tarttua haasteeseen.

Ensimmäisessä erässä Lahtonen pääsi vielä aika helpolla, mutta jatkossa liikenne Hermes-maalin edessä lisääntyi uhkaavasti. Tärkein ja näyttävin torjunta tuli sopivasti varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla kun lukemattomia avopaikkoja hukannut Tomas Sinisalo pääsi 2-1-hyökkäyksen jälkeen yrittämään 1-2-maalin tekoa. Lahtonen liukui kuitenkin tolpalta tolpalle salamannopeasti ja masensi Sinisalon lopullisesti poimimilla kiekon hanskakäteensä.

Jämingistä kasvamassa ratkaisija

Jatkoajalle selviydyttyään Hermeksellä ei enää ollut paineita. Tämän ymmärsi myös valmentaja Pasi Arvonen, joka heitti Euroopan hyökkäävimmän pakkiparin Sami Nummi-Ismo Siren Jari-Pekka Pajulan ja Tommi Jämingin seuraksi kaukaloon.

Tulostakin tuli muutaman uhkaavan näköisen tilanteen jälkeen. Nummi sai kiekon omalla sinisellä, ja näki Salamoiden nelikon hajoavan. Tarkka syöttö vapautti Jämingin läpiajoon. Jäminki ei joukkuetovereistaan poiketen sortunut kikkailuun, vaan ampui kiekon päättäväisesti ohi hämmästyneen Simo Vehviläisen. Kellot pysähtyivät aikaan 60.43 ja numeroihin 2-1.

Juuri Sportissakin näyttäytymässä käynyt Jäminki on osoittautumassa hyväksi hankinnaksi. Jari-Pekka Pajulan kanssa yhteisen sävelen löytänyt suoraviivainen hyökkääjä on iskenyt yhdessätoista Hermes-pelissä jo kunnioitettavat kymmenen pistettä.

Mutta ilman Lahtosen urotekoja Jämingistä ei olisi kirjoitettu otsikkoja keskiviikon pelin jälkeen. Salamat oli varsinkin kolmannessa erässä selväsi parempi joukkue, ja sen jälkeen kun Ari Katavisto oli tasoittanut pelin ajassa 43.58, kiekko pyöri melkein loppuun asti Hermeksen alueella.

Koivusella sihti hukassa

Hermes oli pahiten tuuliajoilla Salamoiden vaarallisena tiedetyn ykkösketjun kanssa. Parivaljakko Karo Koivunen-Sami Ryhänen repi kerta toisensa jälkeen oivallisilla kuvioillaan Hermeksen puolustuksen palasiksi, mutta maalipaikoissa tehokaksikolla oli jopa liikaa itseluottamusta eikä helpot ratkaisut kiinnostanut.

Karo Koivuselle entinen kotihalli Kokkolassa on osoittautumassa tuskalliseksi paikaksi. Jo joukkueiden aikaisemmassa kohtaamisessa ilman minkäänlaisia puolustusvelvoitteita pelaava taituri oli miltei pitelemätön, mutta silloinkin pistesarakkeeseen jäi pyöreät 0 pistettä.

Vielä enemmän paikkoja hukkasi jo aiemmin mainittu Tomas Sinisalo. Suomi-kiertueella oleva Sinisalo oli muuten pirteä ja näkyvä, mutta viimeistely ontui pahemman kerran. Sinisalo, Koivunen, Ryhänen ja ykkösketjun kolmas lenkki Timo Korhonen saivat itse aikaan tuplasti enemmän kuin koko muu Salama-joukkue yhteensä.

Paikkoja oli toki Hermekselläkin. Vaihteeksi hyvällä asenteella molempiin suuntiin pelannut kokkolalaisryhmä oli muuten pelillisesti kirkkonummelaisten tasolla, mutta jatkuvat tappiot ovat tehneet pahan kolauksen itseluottamukselle, eikä kiekkoa saada millään toimitettua verkkoon asti edes täysin tyhjän maalin edessä.

Koistinen tyytyi syöttämään

Tehottomuuden ruumiillistuma oli hyvän alkukauden varjojen maille vaipunut Jukka-Pekka Koistinen. Ensimmäisessä erässä Koistiselle tarjottiin tyhjä maali nenään eteen, mutta forssalaiskasvatti sai kuitenkin kuin ihmeen kaupalla taiottua kiekon takaviistoon.

Mutta Koistinen on kuitenkin pelimies isolla p:llä. Vain muutama sekunti karmean epäonnistumisen jälkeen mies oli nimittäin jo syöttämässä Hermeksen avausmaalia. Tarkka siirto takatolpalle löysi Jouni Kulosen, ja tämä näytti ketjukaverilleen esimerkkiä tekemällä ottelun avausmaalin ajassa 15.26.

Maali oli täysin ansaittu. Hermes oli ensimmäisessä erässä selvästi paremmin valmistautunut kuin Salamat, ja tämä näkyi myös jäähytilastoissa. Äärimmäisen tarkasti viheltänyt Jarkko Kosonen passitti kirkkonummelaisia boksiin tiuhaan tahtiin, mutta aina syystä. Samat säännöt koskivat onneksi myös kotijoukkuetta, joten taitavampana ja liikkuvampana joukkueena tunnettu Salamat olisi kaiken järjen mukaan pitänyt hyötyä Kososen ryhdikkäästä linjasta.

Salamoiden onneksi Hermeksen ylivoimapeli oli taas tuskaa. Ottelun alussa kotijoukkue pääsi jopa kokeilemaan viidellä kolmea vastaan puolitoista minuuttia, mutta Vehviläinen selvisi ilman korkeimpien voimien apua jumalpaitojen painostuksesta huolimatta. Lopulta Hermesläiset tuskastuivat tehottomuutensa niin pahasti, että heittivät vielä kuudennenkin miehen jäälle. Tämä ei kuitenkin Kososelle kelvannut, ja näin kahden farssimaisen ylivoimaminuutin jälkeen Hermes joutui vajaalle.

1-0-lukemat ensimmäisen erän jälkeen imartelivat kuitenkin Salamoita. Erän torjuntatilasto puhuu tästä tylyä kieltä: Lahtonen 4, Vehviläinen 16.

Kataviston maali kasvatti pisteputkea

Jatkossa peli kuitenkin tasoittui, ja loppua kohden ote kääntyi selvästi vierailijoille. Toisessa erässä ei maaleja nähty, mutta tilanteita sitäkin enemmän. Kerran punalamppu syttyi, mutta kiekkoa ei viety keskelle kun pirteästi kotijäällä debytoinut Tuomas Takala huitoi pelivälinettä korkealla mailalla.

Paljon hylättyä maalia pahempi takaisku Hermekselle oli kuitenkin avainpakki Aapo Aron loukkaantuminen. Aro kaatui puhtaan taklaustilanteen jälkeen ilkeän näköisesti toisen erän puolen välin tuntumassa, eikä miestä sen jälkeen jäällä näkynyt.
Näin Hermes joutui uurastamaan loppupelin viidellä pakilla, ja tämä näkyikin kun Salamat otti kolmannen erän alusta lähtien komennon itselleen. Hermes oli täysin kipsissä, ja lopulta jopa Lahtonen joutui nöyrtymään.

Jesper Söderholm luki tilanteen väärin, ja Ari Katavisto pääsi vetopaikkaan. Pienestä kulmasta lähtenyt rannelaukaus löysi tilaa Lahtosen takakulmasta ja peli oli tasan ja loppuaika olikin Hermeksen osalta lähinnä taistelua kelloa ja Koivusta vastaan.

Ne taistelut kotijoukkue kuitenkin voitti, ja lopulta myös Salamat kaatui. Näin Hermes sai kolmen ottelun kotiviikolla parhaimman mahdollisen alun viihdyttävän kiekkoillan jälkeen. Se viihde ei kuitenkin valitettavasti näytä pikkujoulujuhlissa mieluummin viihtyville kokkolalaisille kelpaavaan, josta osoituksena surullinen yleisömäärä.

Salamoiden valmentaja Niki Andersson voi kuitenkin pitää lopputulosta jonkinlaisena eteenpäinmenona. Piste Kokkolasta on nimittäin kirkkonummelaisten kautta aikojen ensimmäinen Kokkolasta. Kataviston maalin myötä tappiottomien otteluiden sarja kasvoi jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Edellinen tappio varsinaisella peliajalla tuli juuri Hermestä vastaan marraskuun alussa.