Ykkösketju lievitti Hokin KooKoo-kammoa

Kajaanin Hokki jatkaa Mestiksessä vahvassa myötätuulessa. Sunnuntaina joukkue kaatoi sille perinteisesti pahan KooKoon maalein 5-3 ja otti sarjan kakkospaikan takaisin itselleen. Hokin voiton pääarkkitehteina hääri oululaislähtöinen ykkösketju Jani Tuppurainen - Tommi Paakkolanvaara - Jyri Junnila, joka värkkäsi kolme kotijoukkueen viidestä maalista. Historiansa toisen kerran Hokille hävinneelle KooKoolle tappio oli jo neljäs peräkkäinen.

Ottelu sai todellisen salama-alun, kun Hokki osui jo yhdeksän sekunnin pelin jälkeen. Tommi Paakkolanvaara voitti pitkän kiekon johdosta KooKoon päätyyn viedyn aloituksen taaksepäin Mikko Saaviselle, joka levitti peliä ja löysi vapaana olleen Jani Tuppuraisen. Tuppuraisella oli helppo työ viedä isännät johtoon sillä KooKoon maalilla torjunut Carl Grahn ei ehtinyt mukaan tilanteeseen.

Kamppailussa tapahtui pian maalin jälkeenkin, kun Antti Räikkönen lähti istumaan kaksiminuuttistaan puolen minuutin pelin jälkeen. Avauserän vaisusti pelanneet kouvolalaiset eivät kuitenkaan onnistuneet saamaan minkäänlaista pyöritystä Sasu Hovin vartioimalle kajaanilaismaalille. Räikkösen rangaistuksen päätyttyä alkoi todellinen Hokki-rynnistys kohti KooKoon maalia. Grahn oli kuitenkin vahvempi ja torjui kajaanilaisten maalintekoaikeet.

Sasu Hovi joutui puuttumaan kunnolla peliin vasta seitsemän peliminuutin jälkeen kun KooKoon Jussi-Mikko Makkonen ja Teemu Timoskainen pääsivät testaamaan Tappara-lainan torjuntavireen. Hovi kesti kouvolalaisten lähentelyt vaivatta.

Kajaanilaisten luistin liikkui avauserässä liian liukkaasti KooKoon silmin katsottuna ja erän puolivälin jälkeen Hokille tarjoutui lähes kuuden minuutin yhtäjaksoinen ylivoima, kun Eemeli Koskelainen hankki korkeasta mailasta 2+2 minuutin jäähyn alle minuutti Jussi Laineen kaksiminuuttisen päättymisen jälkeen. Laineen jäähyn KooKoo kesti, mutta Koskelaisen rangaistus oli joukkueelle kohtalokas, sillä Antti Räikkönen onnistui survomaan Hokin 2-0 -johtoon maalinedusruuhkasta.

Hokin viime peleissä ontunut ylivoima osoitti avauserässä piristymisen merkkejä jo ennen tehtyä ylivoimamaalia. Joukkue piti kiekkoa vaikeuksitta KooKoon alueella ja laukauksiakin saatiin aikaan todella paljon. Kaiken kruunuksi Hokki värkkäsi ensimmäiseen erään vielä toisenkin ylivoimamaalin. Tuomas Gärdström ehti istua estämiskakkostaan vain 29 sekunnin verran ennen kuin Hokki iski tulostaululle luvut 3-0.

Avausmaalin tehnyt Jani Tuppurainen syötti maalin takaa Jyri Junnilalle, jonka suora laukaus upposi KooKoo-maaliin ilman että Grahn ehti räpylällään mukaan maalin oikealle kulmalle syntyneeseen tilanteeseen. Syöttöpisteen maaliin sai myös ykkösketjun kolmas lenkki Tommi Paakkolanvaara.

Hokki hallitsi avauserää suvereenisti. Sasu Hovi torjui seitsemän kertaa ja Carl Grahn 18 kertaa. KooKoolla ei ollut ensimmäisen 20 minuutin aikana yhtään maalipaikkaa, eikä joukkue laukonutkaan avauserässä kuin 12 kertaa. Hokki laukoi avauserässä peräti 35 kertaa.

Toinen erä taas tuskaa Hokille

KooKoo tuli toiseen erään kuin uudestisyntyneenä. Heti erän alkuun joukkue pääsi pelaamaan hieman yli puolentoista minuutin ajan ylivoimaa Jaakko Hagelbergin kärsiessä loppuun ensimmäisestä erästä jäänyttä koukkaamiskakkostaan. Teemu Virtala ja Eemeli Koskelainen pääsivätkin yrittämään hyvästä paikasta maalintekoa, mutta Hovi ehti kiekon eteen välillä päälläänkin torjuen.

Sähköä oli ilmassa avauserää enemmän KooKoon tultua mukaan otteluun ja 25 minuutin pelin jälkeen jo edellisessä tilanteessa lämpimänä käynyt Hokin kapteenina jälleen toiminut Jarkko Heikkinen aloitti pienen iskujenvaihdon KooKoon Kimmo Haapa-Aron kanssa. Heikkinen sai tilanteesta 2+2 minuutin tuomion, Haapa-aroa muistettiin kaksiminuuttisella. KooKoolle syntyneen ylivoimatilanteen aikana joukkueen näkyvin oli Teemu Virtala. Hokin alivoimamiehityksessä taisteli ahkerimmin Jyri Junnila.

Jäähyjen päättymisen jälkeen mentiin pätkä tasatahtia, kunnes KooKoo maalasi hieman ennen erän puoltaväliä kun Niko Kantelinen iski kiekon maaliin maalinedustalta Mikko Kaukokarin ja Matti Hietakankaan esityöstä. KooKoo sai ajassa 29.41 syntyneen maalin jälkeen vielä kovemman hengen päälle ja alle minuutin päästä joukkue olikin enää maalin takaa-ajoasemassa.

Jussi-Mikko Makkonen ja Teemu Somppi pelasivat Hokin keskialueen kiekonmenetyksen jälkeen Kimmo Haapa-Aron karkumatkalle eikä mies erehtynyt, vaan ampui kiekon maaliin Hovin räpylän vierestä. Ottelua oli Haapa-Aron 3-2 -maalin tekohetkellä pelattu 30.26.

Ajassa 31.23 Vladimir Kolek otti aikalisän herätelläkseen joukkuetta. Aikalisä näyttikin tuovan tulosta, sillä Hokki karkasi uudestaan kahden maalin johtoon heti aikalisän jälkeen. Tommi Paakkolanvaara käynnisti Hokin hyökkäyksen pelaamalla kiekon Jyri Junnilalle. Junnila käytti kiekkoa Jani Tuppuraiselta, joka nousi vasenta laitaa. Tuppurainen pelasi kiekon takaisin maalinedustalle ehtineelle Junnilalle, joka pääsi siirtämään pelivälineen tyhjään KooKoo-maaliin ajassa 32.01.

Erän loppu ei ihmeellisyyksiä tarjonnut ja erätauolle poistuttiin Hokin 4-2 -johdossa. Sasu Hovi torjui toisessa erässä 13 ja Carl Grahn kymmenen kertaa. Hokki laukoi toisessa erässä 15 kertaa ja KooKoo 24 kertaa.

KooKoo nousi maalin päähän, Hokki ratkaisi tyhjiin

KooKoo jatkoi päätöserässä siitä mihin toisessa erässä jäi. Joukkue taisteli tosissaan tappioputkensa katkaisemiseksi, ja jo kolmen minuutin pelin jälkeen kiekko oli Hokin maalissa. Pelicansin spoimuspelaaja, Heinolan Kiekon Suomi-sarja-joukkueesta tullut try-out-mies Jussi-Mikko Makkonen merkkautti itselleen jo illan toisen syöttöpisteensä, kun mies pelasi kiekon vasemmalta laidalta b-pisteiden väliin. Niko Kantelinen laukoi puolestaan illan toisen osumansa niittaamalla kiekon Hokki-maaliin suoraan syötöstä.

KooKoon kiri hyytyi hieman kahteen Matti Hietakankaan kaksiminuuttiseen. Läpi ottelun liian liukkaaksi KooKoo-puolustukselle osoittautunut Jani Tuppurainen onnistui ylivoiman aikana niputtamaan koko kouvolalaispuolustuksen, mutta maaliin asti mies ei enää kiekkoa saanut.

Hokin Jaakko Hagelberg sai kaksiminuuttisen korkeasta mailasta ajassa 58.44. KooKoo otti samassa ajassa pitämänsä aikalisän jälkeen maalivahdin pois ja haki tasoitusta kuudella neljää hokkilaista vastaan. KooKoo heitti jäälle kaksi puolustajaa (Kimmo Nevalainen ja Jari Raattama) ja neljä hyökkääjää (Matti Hietakangas, Ilkka Saarela, Teemu Timoskainen ja Teemu Virtala). Hokki puolestaan lähti oman pään aloitukseensa nelikolla Mikko Saavinen - Eerikki Koivu, Tommi Paakkolanvaara - Jani Tuppurainen.

Hokki selvisi KooKoo-kuusikon rynnistyksestä ja vaihtoi jäälle nelikon Mikko Palomäki - Jarkko Heikkinen, Jaakko Viljanen - Juho-Tuomas Appel. KooKoo jatkoi samalla kuusikolla ja oli lähellä tasoitusta, kunnes Appel sai Hovin torjuman kiekon itselleen ja nousi pitkin oikeaa laitaa niittaamaan ratkaisun tyhjään KooKoo-maaliin. Läheltä ammuttu Hokin viides osuma syntyi ajassa 59.37.

Sasu Hovi ehti päätöserässä torjumaan kahdeksan kertaa. Carl Grahnille torjuntoja merkattiin 16. Yhteensä Hovi torjui ottelun aikana 28 ja Grahn 44 kertaa. Hokki laukoi päätöserässä 24 kertaa ja KooKoo 12 kertaa. Hokki vei koko ottelun laukaukset nimiinsä numeroin 74-48.

Ottelu tarjosi yleisölle taistelua ja maaleja

KooKoo kärsi Kajaanissa jo neljännen peräkkäisen tappionsa. Valmentaja Reijo Mansikan mukaan kajaanilaisjoukkueen avausmaali vaikutti voimakkaasti KooKoon avauserään.

- Hokki teki ensimmäisestä tilanteestaan maalin klassillisen aloituslevityksen ja pienen merkkausvirheen takia. Hokin ensimmäinen maali vaikutti voimakkaasti koko avauseräämme. Meillä oli kolme tappiota alla, olimme seisovin jaloin, saimme paljon kakkosia ja jäimme jyrän alle, Mansikka tunnusti ottelun jälkeen.

- Toiseen erään joukkue kokosi itsensä ja taisteli 3-2 asti kunnes Hokki teki tärkeän neljännen maalinsa erän ensimmäisestä tilanteestaan. Se söi joukkuettamme paljon. Kolmannessa erässä oli paikkoja ratkaisuun, mutta Hokki teki tyhjiin, Mansikka jatkoi.

KooKoo kohtasi murheita jo alkuverryttelyssä kun ykkösketjuun merkitty Reino Soijärvi ei pystynytkään pelaamaan ottelussa.

- Alkuverryttelyssä meni ykkösketju uusiksi kymmenen minuuttia ennen pelin alkua, Mansikka harmitteli.

Kauden ensimmäisen neljänneksen (11 ottelua) jälkeen KooKoolla on kasassa 11 pistettä. Mansikan mukaan KooKoo vasta opettelee Mestiksen tavoille.

- Hyvä startti, huono loppu. Nuori ja taitava joukkue opettelee voimakkaasti asioita, erityisesti viisikkopelissä on opeteltavaa. Tässä pitää nyt vain olla kärsivällisyyttä ja harjoitella enemmän, Mansikka tiivisti ensimmäisen sarjaneljänneksen.

Mansikan virkaveli Vladimir Kolek sai jälleen kerran olla tyytyväinen omiensa otteisiin. Hokki pelasi jo seitsemännen peräkkäisen tappiottoman ottelunsa ja nousi takaisin sarjan kakkospaikalle. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen Hokilla on kasassa 16 pistettä.

- Ensimmäinen erämme oli vahva ja loistava ja ensimmäinen maalimme oli kuin jääkiekon oppikirjasta. Hallitsimme avauserää totaalisesti, Kolek sanoi.

Heikosti sujuneet toiset erät ovat kiinnittäneet myös Hokki-luotsin huomion.

- Toinen erä oli jälleen iso miinus kuten jokaisessa viime pelissämme. Ottelu oli kuitenkin loistavaa kiekkoa yleisölle, taistelua ja maaleja, Kolek jatkoi.

Kolek oli ottelun jälkeen syystäkin tyytyväinen Hokin ensimmäiseen sarjaneljännekseen.

- Olen tyytyväinen 16 pisteeseen ja toiseen sijaan. Joukkue haluaa voittaa ja meidän pitää jatkossakin pelata 60 minuuttia joukkueen säännön mukaan, Kolek totesi.

Ykkösketjun onnistuminen oli Tuppuraisen mieleen

Hokin parhaimmistoa illan ottelussa ollut Jani Tuppurainen oli tyytyväinen ketjunsa onnistumiseen. Hokin ykkösketju iski kolme maalia ja oli muutenkin joukkueensa selkeästi paras.

- Paikkoja on ollut muissakin peleissä, mutta nyt sattui menemään maaliin. Ketjunkin peli näyttää paranevan, tässä on menty nyt tätä ennen muutama viime peli vihkoon, Tuppurainen kertoi.

Tuppurainen löysi heti syyn kahteen toisessa erässä päästettyyn maaliin.

- KooKoon ensimmäistä maalia edelsi meidän kuriton vaihto ja toinen maali syntyi keskialueen kiekonmenetyksen jälkeen. Pelit ratkeavat monesti tällaisiin virheisiin, Tuppurainen kertasi heikkoa toista erää.

Omaan alkukauteensa Tuppurainen ei ole täysin tyytyväinen vaikka mies jaetulla ykköstilalla Hokin sisäisessä pistepörssissä keikkuukin. Tuppurainen on latonut 11 ottelussa kuusi maalia ja antanut viisi maaliin johtanutta syöttöä.

- Kausi on ollut vaihteleva. Liian paljon ylä- ja alamäkiä, tasaisempaan pitäisi pystyä. Paakkolanvaara ja Junnila ovat samantyylisiä pelaajia, jotka pelaavat nopeaa syöttöpeliä. Junnila tuo rightin miehenä lisää vaarallisuutta, joten hyvältä näyttää, Tuppurainen sanoi.