Halonen johti TuTon kaatoa

MESTIS / Raportti
Kolmannen ottelunsa kolmeen päivään pelannut TuTo jätti itsestään positiivisen kuvan sunnuntaina Kajaanissa. Isäntäjoukkue Hokki oli kuitenkin kaksi osumaa iskeneen puolustaja Antti Halosen johdolla vahvempi ja piti pisteet Kajaanissa maalein 4-2.

Paremmalla liikkeellä Itä-Suomen kiertueensa kolmanteen otteluun tullut TuTo osui Hokin maalipuiden väliin jo ajassa 2.42 kun Atte Saunamäki vei vieraat siirretyn rangaistuksen aikana 0-1-johtoon. Esityön maaliin tehnyt ketjukaveri Tero Forsell heitti kiekon laidasta maalille ja Saunamäki ohjasi yhdellä kosketuksella pelivälineen ohi Hokki-vahti Joni Myllykosken selkä maaliin päin. Suurimman miinuksen maalista saa tilanteen löysästi pelannut Veli-Antti Leinonen.

Isäntien tasoituspaikka tuli Juho Jokisen istuessa kaksiminuuttistaan hieman ennen erän puoltaväliä. Teemu Virtala pelasi avopaikan TuTo-maalin takatolpalla kytänneelle Juha Silvanderille, joka kuitenkin laukoi ohi maalin.

Varsin vähän todellisia maalipaikkoja sisältäneen avauserän paras TuTo-tilanne nähtiin ajassa 12.42 kun Oskar Essen sai loistopaikan siirretyn rangaistuksen aikana. 12 kertaa avauserässä torjunut Joni Myllykoski kuitenkin esti Essenin maalintekoaikeet loistotorjunnallaan.

Erän loppupuoliskolla Myllykoskelle tuli enemmänkin torjuttavaa, kun Markus Haverinen ja Iikka Törnvall ottivat kaksiminuuttiset parin minuutin välein. Hokki kuitenkin kesti Myllykosken, Haverisen ja Juha Silvanderin alivoimataistelun avulla.

Halonen käänsi pelin Hokille

Isännät tulivat toiseen erään huomattavasti paremmalla liikkeellä kuin ensimmäiselle 20-minuuttiselle. Lisäksi joukkue kesti heti erän alkuun tulleen alivoiman. Ajassa 23.43 alkanut ylivoimapeli oli tosin koitua Hokin kohtaloksi, kun Tomi Laurila vapautti Atte Saunamäen läpiajoon. Joni Myllykoski kuitenkin esti Saunamäen aikeet varmalla torjunnallaan.

TuTolla oli myös alivoimatilanteensa jälkeen enemmän paikkoja. Tilanne kuitenkin kääntyi Oskar Essenin jäähyyn ajassa 33.36. Joni Myllykosken yli ajanut Essen lähti istumaan kakkostaan ja Hokki pääsi erän toiseen ylivoimapeliinsä.

- Essen otti tyhmän jäähyn, josta Kajaani sai tasoituksensa. Tästäkin voi oppia ja tämä poikii vielä isoja juttuja, kun alamme aikuisten oikeasti ratkaisemaan pelejä keväämmällä, TuTo-luotsi Ismo Lehkonen kommentoi.

Pyöritys tuotti tulosta ajassa 34.15, jolloin puolustajan tontilta noussut Antti Halonen sai nappisyötön Teemu Virtalalta ja iski 1-1-tasoituksen jäätä pitkin harhautustensa päätteeksi. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkattiin Tuomas Nikoskelainen.

- Jätkät pelasivat tilanteet aika hyvin. Ensimmäinen syntyi oudolta tontilta, hyvä että pääsin laukomaan kun harvoin semmoiseen paikkaan pääsee, Halonen kertasi avausmaaliaan.

TuTo pääsi ylivoimalle vain 13 sekuntia Hokki-tasoituksen jälkeen, mutta turkulaiskippari Tero Forsell tasoitti puntit hölmöllä jäähyllään. Forsell huitaisi tasoituksen iskenyttä Halosta kasvoihin vaihtoon mennessään ja mies passitettiin suihkuun tuomiolla 5 minuuttia korkeasta mailasta + automaattinen pelirangaistus käytöksestä ajassa 35.31. Kun vielä Fredrik Vara kampitti ylivoimahyökkäykseen päässeen Juha Silvanderin kumoon 17 sekuntia edellisestä, oli Hokilla elämänsä tilaisuus siirtyä erätauolle johtoasemassa.

- Ei se (Forsellin ulosajo) sekoita tässä vaiheessa kautta. Hyvä että tulee tällaisia kokemuksia ja mennään vaikeimman kautta. Tärkeämmissä peleissä on sitten antennit hereillä, Lehkonen sanoi.

Hokki ei saanut kahden miehen ylivoimallaan kuitenkaan mitään aikaan. Aivan erän päätöshetkillä joukkue kuitenkin onnistui maalinteossa kapteeni Kimmo Hapon nousun jälkeen. Happo haki kiekon omasta päästä, nousi läpi kentän ja pelasi kiekon maalin takaa Veli-Antti Leinoselle. Leinonen jatkoi siniviivalle, josta Antti Halonen laukoi illan toisen osumansa ajassa 39.52.

Syväsalmen tasoitus ei riittänyt

Päätöserä alkoi toisen erän tapaan Kimmo Hapon ottamalla jäähyllä. Toista rangaistustaan Happo ei ehtinyt istua kuin yhdeksän sekuntia, kun Kai Syväsalmen siniviivalaukaus tasoitti ottelun ajassa 43.39. Syöttäjiksi 2-2-osumaan merkattiin Tapio Laakso ja Tomi Laurila.

Vahvasta pelistään huolimatta TuTo joutui taipumaan Kajaanissa, sillä Hokki punnersi päätöserässä vielä kaksi maalia. Voittomaaliksi jäänyt 3-2 oli Niko Saarenpään taistelun tulosta. Väkisin turkulaispuolustajan kiertänyt Saarenpää iski läpiajonsa päätteeksi kiekon ohi Juha Kuokkasen. Syötön maaliin tarjosi ketjukaveri Markus Haverinen, joka merkkautti tililleen jo kauden yhdeksännen tehopisteen.

Jarkko Oikarinen kaunisteli Hokin voittolukemiksi 4-2 suoraan Kimmo Hapon syötöstä ajassa 57.48. Syöttöpisteen sai myös kauden yhdeksännen tehopisteensä saanut Ville Vimpari. Erän lopulla Markus Haverisella oli vielä tilaisuus iskeä tyhjiin, mutta laukaus painui oikealta ohi maalin.

Hokin valmentaja Vladimir Kolek innostui suojattiensa peliesityksestä.

- Tämä oli erittäin hyvä voitto. Ensimmäisessä erässä pelityylimme oli hukassa, sillä meillä oli yli viikon tauko ennen ottelua. Lisäksi TuTo sai maalinsa jo toisella tai kolmannella minuutilla. Olen erittäin ylpeä siitä, että pojat tekivät ensimmäisen erätauon jälkeen mitä sovittiinkin. Olen tyytyväinen, että voitimme kotijäällä TuTon, joka rankattiin ennen kauden alkua sijoille 1-3. Meillä on hyvä joukkue tähän sarjaan.

- Siitä olen samaa mieltä, että Hokki on hyvä joukkue. Varokaa vastustajat Hokkia kun tulette Kajaaniin, TuTo-luotsi Ismo Lehkonen sanoi.

- Jos viime vuoteen verrataan, niin ollaan paremmassa vauhdissa. Määrätyt osa-alueet falskaa vielä, mutta määrätyt ovat jo hanskassa. Tänään pelasimme hyvää jääkiekkoa määrättyyn aikaan asti (33.36). Maksamme nyt valmennuksellista hintaa siitä että hävitään. Joku voisi luulla, että meillä on nyt kriisi päällä, mutta hui hai, matka jatkuu eteenpäin ja meillä on enemmän pisteitä kuin vuosi sitten tähän aikaan, Lehkonen jatkoi.

Kolmena peräkkäisenä päivänä pelatut kolme vierasottelua eivät TuTo-valmentajaa hetkauttaneet.

- Olisimme halunneet neljännenkin pelin samaan kasaan. Ei vielä saatu, toivottavasti saadaan ensi vuonna. 75 prosenttia porukasta on opiskelijoita ja heillä on tiivis rytmi. Monet peräkkäiset pelit helpottavat ohjelmaa loppupäästä.

- Ohjelma on outo kun meillä oli yli viikon tauko ja TuTolle tämä oli kolmas peli kolmeen päivään, kahden maalin Halonen kommentoi sarjaohjelmaa.

Nivusvammansa vuoksi alkukierrokset sivussa ollut Halonen alkaa pikku hiljaa päästä kunnolla vauhtiin.

- Toivottavasti. Reenipelien aikaan tuli kuukauden huili tärkeässä vaiheessa. Vielä on varaa parantaa, vaikka kaksi peliä onkin mennyt nyt hyvään tahtiin. Se mitä taidossa hävitään, korvataan taistelulla ja yrityksellä.

Kentälliset ottelun alussa:

Hokki:

10 Miika Kurka - 28 Ville Vimpari - 9 Kimmo Happo

39 Tuomas Nikoskelainen - 41 Teemu Virtala - 19 Juha Silvander

14 Markus Haverinen - 21 Tuomo Laukkanen - 16 Niko Saarenpää

22 Ville Meriläinen - 8 Jarkko Oikarinen - 96 Joonas Karjalainen

34 Veli-Antti Leinonen - 5 Iikka Törnvall

95 Jarkko Heikkinen - 18 Antti Halonen

4 Teemu Rintaniemi - 7 Tuomo Kortelainen

35 Joni Myllykoski (1 Tuomas Lohtander)

TuTo:

21 Juho Lehtisalo - 39 Tero Forsell - 17 Atte Saunamäki

71 Tapio Laakso - 14 Jarmo Jokila - 42 Tomi Laurila

33 Tommi Vilppu - 18 Tobias Kauppinen - 13 Oskar Essen

11 Timo Hutko - 15 Ville Aaltonen - 9 Aki Keinänen

2 Juho Jokinen - 12 Teppo Tuomanen

7 Fredrik Vara - 4 Kai Syväsalmi

3 Petri Tähtisalo - 6 Juha Peltonen

35 Juha Kuokkanen (1 Timo Kinnunen)

» Lähetä palautetta toimitukselle