FPS jäi maaleitta Mehtimäellä

Joensuun perjantaisessa kiekkoillassa ei jääkiekon hienouksista päästy nauttimaan, mutta kuitenkin se olennaisin - eli sarjapisteiden kohtalo - selvisi. Edellisiltana Kajaanista yllätysvoiton napannut Forssan Palloseura joutui pelin näennäisestä hallinnasta huolimatta taipumaan kotijoukkue Jokipojille maalein 3-0 (1-0, 1-0, 1-0).

Otteluun selvänä suosikkina lähtenyt Jokipojat oli avauserää lukuun ottamatta lievästi alakynnessä urheasti yrittäneitä vieraitaan vastaan, mutta kykeni silti jokaisessa erässä kertaalleen maalintekoon. Sen sijaan forssalaisleiristä ei maalintekoon kyenneitä pelaajia tällä kertaa löytynyt, vaikka se oli jokaisessa kolmessa kauden aikaisemmassa pelissään viimeistellyt vähintään kolme maalia.

Jo kuudesti kauden aikana osunut Janne Jokilakin jäi miltei täysin pimentoon illan kamppailussa. Kertaalleen mies väläytti livahtamalla läpiajoon, mutta viimeistely jäi puuttumaan.

Rutinoituneempi kotijoukkue oli molempien maalien edustalla huomattavasti vastustajaansa terävämpi, joten forssalaisten painostus jäi pääosin näennäiseksi. Viimeisenä lukkona vieraitten lähestymisyritykset pysäytti loistokkaasti pelannut maalivahti Ari Reunanen, joten joensuulaisjoukkue onnistui pitämään nollapelin Mestiksen runkosarjassa ensimmäistä kertaa toissa kaudella toteutuneen sarjanousunsa jälkeen.

Voitosta huolimatta 1235-päinen kotiyleisö ei valtaisan juhlavissa tunnelmissa perjantai-illan viettoon päässyt - sen verran vaisulta kotijoukkueen peli näytti. Joukkueen valmentaja Kari Rauhanenkaan ei riemusta hypellyt taiston tauottua.

- Ei mennyt ollenkaan suunnitellusti. Kaksi paskaa taapersi tänään, mutta eihän nämä onneksi mitkään missikisat ole. Voitto kuitenkin miekkailtiin itsellemme, kommentoi Rauhanen värikkääseen tapaansa.

Pienet virheet ratkaisivat

Jokipojat onnistui kahdesti forssalaisten puolustuspään virheen seurauksena, ja viimeisen niitin pelille iski Lauri Heinonen tyhjään maaliin viimeisellä minuutilla. Sitä vastoin vieraat eivät kyenneet maalipaikkojaan käyttämään, vaikka heilläkin omat tilaisuutensa oli.

Vielä ottelun alussa pelitapahtumia hallitsi kotijoukkue, ja Kajaanista suoraan Joensuuhun matkannut FPS joutui tyytymään enemmän sivustakatsojan rooliin. Jo ennen avausmaalia ykkösketjun laitahyökkääjä Toni Mustonen oli toimittanut kiekon kertaalleen tolppaan ja saman ketjun sentteri Topi Riutta tuomarin tulkinnan mukaan potkaisemalla maaliin.

Ajassa 17.21 tähän asti tehoitta tahkonnut ykkösvitja kuitenkin viimein onnistui siinä, mitä heiltä odotetaan. Jani Väänänen taisteli kiekon itselleen hyökkäyssinisellä ja pääsi Mustosen avustuksella livahtamaan yksin forssalaismaalivahti Janne Kurikkaa vastaan. Väänänen napautti kiekon sisään, ja kotijoukkue johti 1-0.

Forssalaisvalmentaja Mikko Sokalla oli joukkueensa avauserän vaisuuteen olemassa humoristinen selitys.

- Ekassa erässä näkyi, että hotellissa ei ollut kuin kermaperunoita ruokana. Eilinen pelikin painoi tänään selvästi, porukka kaatuili välillä ihan omia aikojaan.

Toinen pelin lopputulokseen ratkaisevasti vaikuttanut kiekonmenetys tapahtui toisen erän loppuhetkillä. Alivoimaa pelannut FPS menetti kiekon jälleen Jokipoikien hyökkäyssinisellä, eikä parilla syötöllä maalipaikkaan päässyt Sami Puruskainen erehtynyt. Erinomaiseen maalintekovireeseen vertynyt Puruskainen iski jo kauden viidennen täysosumansa.

Pelin hallinta ei hyödyttänyt vierailijoita

Kotijoukkueen suhteellisen selkeistä voittolukemista huolimatta kiekko liikkui enimmäkseen forssalaisten lavoissa. Ari Reunanen joutui venymään kiekon tielle peräti 39 kertaa, kun taas virkaveli Janne Kurikalle merkittiin vain 19 torjuntaa.

Läheskään täyttä totuutta torjunnat eivät kuitenkaan pelin kulusta kerro, sillä suurin osa forssalaisten yrityksistä oli vaarattomia sutaisuja kohti joensuulaismaalia. Maalipaikkoja joukkueet onnistuivat luomaan jotakuinkin yhtä paljon, joten helpolla ei Kurikkakaan suhteellisen vähäisestä torjuntamäärästä huolimatta päässyt.

Erikoistilannepelaamista molemmat pääsivät kokeilemaan rutkasti, sillä herne päätuomari Mika Sinkkosen pillissä pyörähti jäähyn merkiksi turhankin usein. Yhteensä siistissä ottelussa jaettiin 14 kaksiminuuttista, ja joutuipa forssalaispuolustaja Antti Uitto istumaan kympinkin suunsoitosta.

Joukkueena FPS esiintyi tasaisesti, sillä he pystyivät vauhdissa ollessaan pyörittämään peliä jokaisella viisikollaan Jokipoikien alueella. Varsinkin Ilveksestä forssalaisleiriin hankittu kookas Tommi Välimaa esitti paikoitellen hyvinkin pirteitä otteita.

Lopussa vierailijat koettivat vielä takaa-ajoa ilman maalivahtia miltei kolmen minuutin ajan, mutta kohtuullisesta pyörityksestä huolimatta kiekkoa ei Reunasen taakse saatu. Viimeisen oljenkorren katkaisi Lauri Heinonen, joka napautti kiekon läheltä tyhjään maaliin Matti Hietakankaan syötöstä.

Mikko Sokka oli joukkueensa esitykseen pelkästään pettynyt, vaikka forssalaisten otteissa kiistatta positiivisiakin puolia oli.

- Pirun pettynyt olen, varsinkin ylivoimapeli oli melkoinen murheenkryyni. Peliä ei voi voittaa, jos ei tee maaleja. Meillä oli liian vähän voimaa vääntää kiekkoja sisään maalin edestä, kun siellä oli vahvoja pelaajia vastassa. Päästiin ampumaan hyvistäkin paikoista, mutta laukaukset eivät olleet riittävän painavia, analysoi Sokka.

Jokipoikaluotsi Kari Rauhanen löysi joukkueestaan onnistujiakin.

- Nelosketju tekee töitä ja pelaa loistavaa jääkiekkoa omassa roolissaan. "Mosse" Ahvenainenkin rupeaa siellä veivaamaan kunnolla. Reunasella on ollut kovat paineet ykkösvahtina, mutta silti mies pelaa monien epäilyistä huolimatta jäätävää peliä, kehui Rauhanen aiheesta joukkueensa ryminäketjua sekä maalivahtia.

Forssalaisilla ei ole kuitenkaan mitään syytä kovin suureen masennukseen, sillä maalinteon epäonnistumisesta huolimatta heidän vieraskiertueensa toinenkin osa sujui melko mallikkaissa merkeissä. Vaikka kotijoukkue nappasikin voiton oltuaan ratkaisupaikoissa terävämpi, pystyivät vierailijat pääosin hallitsemaan ottelua.

Jokipojat jatkaa taisteluaan sarjapisteistään jo piakkoin, kun Haukat saapuu Mehtimäelle heti seuraavana päivänä lauantaina. FPS sitä vastoin saa huilata miltei viikon eli torstaihin.