Jokipojat voittoon veitsi kurkulla

Jokipoikien jo varsin synkässä pilvessä ollut taivas kirkastui huomattavasti pitkäperjantai-iltana Joensuuussa, kun FPS ja Jokipojat kohtasivat toisen kerran kolmen päivän sisään. Joensuulaiset onnistuivat kukistamaan forssalaisvieraansa Mestiksen karsintasarjassa selvin numeroin 5-2 (2-0, 3-1, 0-1).

Ennen illan ottelua Jokipojat oli tukalassa asemassa, sillä tappio olisi käytännössä tarkoittanut sarjasta putoamista. Katastrofi oli jo erittäin lähellä.

FPS sai sitä vastoin saapua Joensuuhun rennommalla mielellä, sillä alla oli makea voitto keskiviikolta joukkueiden edellisestä kohtaamisesta. Perjantain kamppailu oli jo joukkueiden kuudes keskinäinen ottelu tällä kaudella.

Oman voiton lisäksi Jokipojille hyvä uutinen oli sekin, että HeKi onnistui jättämään SHT:n pisteittä Seinäjoella. Nyt kummallakaan Mestiksestä karsintaan joutuneella joukkueella ei ole ylitse pääsemätöntä hätää sarjapaikkansa puolesta, vaikka voittoja toki edelleen vaaditaan kahdessa jäljellä olevassa ottelussa. Onhan SHT yhä sarjassa kolmantena olevaa joensuulaisjoukkuetta edellä.

Ero viimeistelyssä

Perjantai-illan kamppailussa ei ollut pelillisesti suurta tasoeroa. Maalipaikoissa isäntäjoukkue oli kuitenkin huomattavasti vieraitaan terävämpi, joten se nappasi sarjapaikan kannalta elintärkeät pisteet suuremmitta vaikeuksitta.

-Erittäin tylysti käytetyt erikoistilanteet ratkaisivat ottelun Jokipojille. Meillä oli omat paikkamme, mutta Jokipojat oli terävämpi maalin edessä. Kolme maalia taisi tulla vapaasti maalin edestä, kertaili forssalaisten luotsi Timo Tuomi ottelun kulkua.

Maalinteko on monta kertaa ollut joensuulaisjoukkueen ongelmien kulmakivi, mutta tällä kertaa se toimi. Maalintekovastuu kasautui kuitenkin melkein täysin yhdelle ketjulle, joka oli tosin loppukauden muissakin otteluissa toiminut erinomaisesti.

Jokipojat voi hyvin pitkälle kiittää voitosta Tapio Ahtosen (2+0) johtamaa kentällistä, jonka laidoilla viilettävät Sami Puruskainen (1+2) ja Jani Keränen (0+4). Myös Joni Kotilainen (1+1) ja Lauri Heinonen (0+2) olivat isäntien tehomiehiä.

Ahtosen kentällinen värkkäsi avausmaalia lukuun ottamatta kaikki isäntäjoukkueen maalit ja oli muutenkin joukkueensa palanen taistelussa huipputärkeistä sarjapisteistä. Jokipojat oli mainittua kentällistä lukuun ottamatta sotkenut hyökkäysvitjat täysin keskiviikosta: mm. koko kauden ykkössentterinä pelannut Topi Riutta oli siirretty Hannu Karrun johtaman ketjun laitahyökkääjäksi.

Forssalaisista mikään ketju ei erityisesti erottunut joukosta, vaan joukkue esiintyi yleisilmeeltään melko vaisuna. Maalipaikoissakaan ei edes onni suosinut, vaikka pelillisesti forssalaisilla ei pääosin ollut suurta hätää.

Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen oli tyytyväinen joukkueeseensa, joka pystyi vaikeuksien kautta nousemaan takaisin säilymiskamppailuun.

-Ainoastaan Ahtosen kenttä on toiminut viime aikoina sillä tasolla kuin koko joukkue kuukausi sitten. Nyt lyötiin kehiin uudet kentät, joilla haettiin tutkapareja, kokonaisuuksia ja puolustusvalmiutta. Tällä kertaa onneksi myös lady Fortuna oli meidän puolella, toisin kuin monissa muissa otteluissa, tuumaili Rauhanen.

Selvä peli jo toisella tauolla

Jokipojat onnistui terävällä viimeistelyllään ratkaisemaan peli jo kahdessa ensimmäisessä erässä. Se oli onnistunut yllättämään FPS:n maalilla aloittaneen Tommi Kelan jo viidesti, kun taas Jokipoikien maalivahtina onnistuneen ottelun pelannut Ari Reunanen oli joutunut antautumaan vain kerran.

Kolmanteen erään vierailijat vaihtoivat maalivahtia, kun Kelan korvasi Krister Antila. Antilan taakse joensuulaiset eivät kiekkoa onnistuneet enää iskemään. Kolmas erä oli kuitenkin pelkästään pelailua, kun taistelu oli jo ratkennut. Erän ainoan maalin onnistui viimeistelemään vieraiden Anssi Rantanen, joka nosti kavennuksellaan forssalaiset kolmen maalin päähän.

Ottelun alkuun Jokipojat tuli selvästi ärsytettynä. Jokainen tiesi, että tappioon ei ole enää varaa, ja taistelutahto oli sen mukainen. Avauserän jälkeen taululla loistikin kotijoukkueen 2-0 -johto. Toisessa erässä forssalaiset nousivat paremmin peliin mukaan, mutta isäntäjoukkueen onnistunut viimeistely ratkaisi peli lopullisesti.

Ensimmäistä kertaa 1474 hengen kotiyleisö sai iloittavaa ajassa 4.08, kun joukkueen kokeneeseen kalustoon kuuluva Jani Lahtinen onnistui sutimaan toisen konkarin Mika Asikaisen syöttämän kiekon maaliin. Toiseksi syöttäjäksi merkittiin Lauri Heinonen.

-Älä ahdista tiikeriä nurkkaan, jos sinulla ei ole kunnon haarniskaa ja aseistusta mukana. Se tulee erittäin äkäisenä ulos sieltä, kuvaili Timo Tuomi ottelun lähtökohtaa vertauskuvallisesti.

Erän alku ja loppu FPS:n turma

Avauserän toisella puoliskolla ottelu tasaantui, kun Jokipoikien alkurynnistys laantui. Isäntäjoukkue onnistui kuitenkin vielä toisen kerran maalinteossa vain seitsemän sekuntia ennen erän loppua. Jälleen onnistui kotijoukkueen tehoketju - maalitekijänä Tapio Ahtonen.

Jos oli ensimmäisen erän loppu forssalaisittain surullinen, ei kehumista jäänyt toisen erän alustakaan. Joni Kotilainen napautti nimittäin tarkalla rannelaukauksellaan Jokipojat jo kolmen maalin johtoon erän toisella minuutilla.

Lohtua vierasjoukkueen iltaan toi toisessa erässä joukkueensa molemmissa maaleissa osallisena ollut Jouni Kulonen, joka onnistui kaventamaan ylivoimalla. Kulonen laukoi kiekon tarkasti ranteella ylänurkkaan Marko Ronkaisen ja Heikki Saarisen syötöstä.

Hetkeksi lisää pelkoa kotijoukkueen puseroon hiipi toisen erän puolivälin kohdilla, kun forssalaiset saivat alivoimalla väännettyä kiekon kotijoukkueen maaliin. Kotijoukkueen helpotukseksi ottelun tuomari Mika Sinkkonen kuitenkin hylkäsi maalin potkaisemalla tehtynä.

Takaisin kolmeen maalin kotijoukkueen johto lisääntyi ajassa 34.32, kun Sami Puruskainen onnistui Lauri Heinosen ja Jani Keräsen esityöstä. Lopullisesti vierailijoitten selkäranka napsahti pari minuuttia ennen toista erätaukoa, kun Tapio Ahtosen laukaus livahti melko helposti Tommi Kelan selän taakse. Jokipojat siirtyi jo 5-1-johtoon.

Kolmannessa erässä FPS näennäisesti painosti, mutta voittotaistelu oli jo ratkennut. Rantasen kavennus oli enää laiha lohtu.

Kaikki vielä mahdollista karsintasarjassa

Perjantain tulosten myötä kaikki jäi karsintasarjassa avoimeksi. Jokipojat kykeni pakkovoiton edessä hyvään suoritukseen.

-Usko omaan tekemiseen oli tänään kova. Pitkästä aikaa oli sellainen voittamisen palo silmissä, välillä silmät ovat olleet vähän sameita. Mitään ei kuitenkaan ole vielä saavutettu, ei ole yhtään varaa paukutella henkseleitä, tuumaili Rauhanen.

-Tiikeri tuli nurkasta, kuittasi Rauhanen kollegansa vertauksen.

Joukkueiden pelit jatkuvat nopeasti karsintasarjan toiseksi viimeisillä otteluilla. Joensuulaiset matkustavat sunnuntaina Heinolaan HeKin vieraaksi, ja FPS pääsee mittaamaan sarjan yllättäjän kunnon Seinäjoella. Taistelu jatkuu.