Väsyneiden vääntö Jokipojille

Tasokkaasta kiekkoilusta ja liukkaasta liikkeestä ei ollut tietoakaan, kun edellisenäkin iltana tahoillaan pelanneet Jokipojat ja Haukat kohtasivat sunnuntai-iltana Joensuussa. Varsinkin kotiotteluissaan viime aikoina loistanut joensuulaisjoukkuekaan ei pystynyt lähellekään parhaimpaansa, mutta teki lopulta sen, mitä tarvitsi. Varjojen mailla vaelteleva sarjajumbo kaatui kotijoukkueen käsittelyssä maalein 5-1 (1-0, 2-1, 2-0).

Henkinen ja fyysinen väsymys vaikutti painavan molempien päänupeissa ja jaloissa, sillä kaksi ensimmäistä erää peli oli melkoista kohellusta. Päätöserässä kotijoukkue sai luistimiinsa uutta potkua, joten joensuulaiset hallitsivat erää mielin määrin. Kaksi ensimmäistä erää jollain tavalla mukana pyristellyt haukkaparvi putosi lopullisesti kannoilta päätöserässä.

Puhti loppui

Kahden maalin takaa-ajoasemassa kahden erän jälkeen olleen vierasjoukkueen päätöserä oli melkoinen pohjanoteeraus. Joukkue ei saanut aikaan minkäänlaisia tilanteita hetkellä, jolloin loppukirin olisi pitänyt nimenomaan alkaa. Sen sijaan joensuulaiset loivat lukuisia maalipaikkoja ja kaunistelivat loppunumeroiksi lopulta selvän kotivoiton.

Sekä Haukoilla että Jokipojilla oli edellisillalta allaan raskas peli, kun joensuulaiset olivat kamppailleet kotonaan Jukureita vastaan ja järvenpääläiset vastaavasti Kajaanissa. Lisäksi molemmat olivat otelleet torstainakin, joten odotettavissa oli kahden väsyneen joukkueen taistelu.

Sunnuntai-illan väännöstä tulikin täysin odotetun kaltainen: tällä kertaa pelilliset hienoudet jäivät näkemättä ja molempien voimavarat näyttivät huvenneen pääosin jo edellisinä iltoina.

Kotijoukkueen valmentaja Kari Rauhanen ei näkemästään kovin paljoa voitosta huolimatta pitänyt, muttei lähtenyt kamppailun vaisuutta väsymykselläkään selittämään.

- Kaksi ensimmäistä erää oli molemmat samanlaista paskaa, uni meinasi tulla välillä silmään. Kummankin olisi pitänyt pystyä parempaan, väsylle ei saisi antaa valtaa, totesi Rauhanen ykskantaan.

Herrasmies Ahtonen ja knalli

Jokipoikien sankariksi nousi ykkösketjun keskushyökkääjä Tapio Ahtonen, joka päästiin palkitsemaan ottelun loputtua hattutempun kunniaksi knallilla. Ahtonen yllätti vierasmaalia vartioineen Federico Bobban kolmesti samankaltaisista tilanteita livahdettuaan joka kerta puolittaiseen läpiajoon. Juonikkaan joensuulaishyökkääjän maaleista kaksi ensimmäistä syntyi alivoimalla ja kolmas ylivoimalla.

Ahtonen ehti illan aikana esitellä myös vieraskoreuttaan, sillä knallipää oli epäonnekseen vahvasti mukana myös Haukkojen toisessa erässä syntyneessä ainokaisessa maalissa. Ahtonen antoi epäonnekseen puolustusalueella karkean harhasyötön suoraan vierasjoukkueen tehomies Miikka Lindholmille, joka käytti tilanteensa tehokkaasti hyväkseen ja tasoitti kamppailun.

Lindholmin maalin lisäksi vierasjoukkueen ilon hetket jäivät miltei olemattomiin, sillä nousu tasatilanteeseenkaan ei tuonut tarvittavaa puhtia järvenpääläiskehoihin. Tasoitusmaalin loppuilta oli kotijoukkueen selvää hallintaa.

Kaksi sekä yli- että alivoimalla

Kotijoukkueen voiton varmistaneet tehomiehet Ahtosen lisäksi olivat ykkösketjun laitahyökkääjä Sami Puruskainen ja jälleen erinomaisesti esiintynyt puolustaja Jarkko Immonen, joista molemmille merkittiin kolme syöttöpistettä. Syöttöjensä lisäksi Puruskainen onnistui myös pitkästä aikaa maalinteossa ohjattuaan Immosen siniviivakudin maaliin toisessa erässä.

Joensuulaisjoukkueen selkeä vahvuus oli tällä kertaa erikoistilannepelaaminen, sillä Puruskaisen maali oli kotijoukkueen viidestä maalista ainoa, joka syntyi tasakentällisin. Varsinkin Ahtosen läpiajoista taituroimat alivoimamaalit lannistivat aneemisen vierasjoukkueen taipumaan lopullisesti kohtaloonsa.

Haukkojen valmentaja Jarmo Kauppi kommentoi peliä pettyneenä ja surullisena joukkueensa surkeasta nykytilasta, eikä usko parempaan tulevaisuuteenkaan enää kovin vahvasti haukkaluotsin olemuksesta paistanut.

- Väsymys näkyi selvästi, kun meidän materiaali on niin kapea. Tietyt miehet joutuu pelaamaan älyttömän paljon, ja se näkyy otteissa. Me tarvitaan uusia miehiä joukkueeseen, tällä hetkellä meillä on ihan liian kapea materiaali, totesi Kauppi totisena.

Pientä muutosta parempaan päin on kuitenkin järvenpääläisleiriin luvassa, sillä tiistaille joukkue on saamassa vahvistukseksi kaksi pelaajaa Jokereiden A-junioreista.

Ratkaisevat kaksi sekuntia

Yksi ottelun ehdottomista käännekohdista nähtiin vaivaiset kaksi sekuntia ennen avauserän loppua. Vierasjoukkue oli siihen asti pystynyt vääntämään varsin tasapäisesti joensuulaisisäntiään vastaan, ennen kuin Jokipojat pystyi iskemään ylivoimalla vain hetki ennen erän päättymistä.

Kotijoukkueen johtomaali oli tuskainen muutenkin alamaissa olevalle järvenpääläisjoukkueen itseluottamukselle.

- Eka maali tuntui olevan kova kolaus meille, kun tuli vielä niin hankalaan aikaan juuri ennen erän loppua. Ja meillä oli vielä mahdollisuus purkaa tilanne juuri ennen maalin syntymistä, harmitteli Kauppi.

Ottelun tärkeän avausmaalin viimeisteli Jani Väänänen, joka taisteli irtokiekon maalin edestä sisään. Bobba joutui venyttämään patjansa Topi Riutan erän viime hetkellä lähettämän laukauksen eteen, ja Väänänen oli kärkkäänä oikeassa paikassa iskemässä kiekon maaliin.

Väänäsen maalin jälkeen kotijoukkueen lopuista maaleista vastasi neljästi useimmiten nopeista hyökkäyksistä iskenyt ykköskentällinen.

Toivo hiipui nopeasti

Vierasjoukkueen toivo nousi illan kohelluksen aikana kertaalleen Lindholmin tasoitusmaalin myötä. Joensuulaispelaajien yksilösuoritukset sammuttivat kuitenkin nopeasti hatarat toiveet vieraspisteistä.

- Kolmannessa erässä tuli henkilökohtaisia onnistumisia, joita taitavat jätkät pystyy väsyneenäkin tekemään, kertasi jokipoikaluotsi Kari Rauhanen lyhyesti ottelun ratkaisseita maaleja.

Haukkojen maalivahti Federico Bobba teki maalillaan sen, minkä osasi, mutta ei voinut taitavien joensuulaishyökkääjien edessä mitään. Jami Kauppi kehui viidestä päästetystä maalista huolimatta vuolaasta harvoin pelaamaan päässyttä maalivahtiaan.

- Olen hyvin tyytyväinen Bobban suoritukseen, vaikka mies laskikin viisi ja joku voisi siksi sanoa, että taas livahti helppoja maaleja. Bobba otti kuitenkin tosi pahoja paikkoja kiinni.

Kotijoukkueen maalia tälläkin kertaa vartioineen Ari Reunasen ei sen sijaan illan taistossa tarvinnut juurikaan venyä, sillä järvenpääläisyritykset olivat pääosin varsin heiveröisiä. Lindholmin maalia lukuun ottamatta Reunanen pelasti vieraitten harvat maalipaikat joensuulaisyleisölle jo tutuksi tulleella tyylillään - eleettömän varmasti.

Molemmat joukkueet väänsivät illan kamppailun kolmella kentällisellä, sillä kotijoukkuekin oli joutunut Matti Hietakankaan poissaolon myötä tiivistämään rivejään. Haukoilla ei juurikaan enempään olisi ollut pelaajia mukanakaan.

Vastuuta avainpelaajille on luvassa lisää, sillä taistelu sarjapisteistä jatkuu taas pian. Pelitahti jatkuu molemmilla ennen joulutaukoa tiukkana, sillä kummatkin pelaavat uudestaan jo tiistaina. Jokipojat matkustaa Vaasaan ja Haukat puolestaan hakee helpotusta tuskaansa Kiekko-Vantaan vieraana.