Jukurit jälleen tiukoilla Joensuussa

MESTIS / Raportti
Joensuun jääkiekkoillassa riitti jälleen jännitystä loppuun saakka sekä kotiyleisölle että vierasjoukkueen tueksi matkustaneelle monikymmenpäiselle kannattajajoukolle, kun kotijoukkue Jokipojat ja Mikkelin Jukurit iskivät yhteen kolmatta kertaa kuluvalla kaudella. Kummassakin kauden aikaisemmista kohtaamisista mikkeliläisjoukkueen nitistäneiden jokipoikien taistelutahto ja pelitaidot olivat tälläkin kertaa sarjajohtajaa vastaan kohdallaan, sillä pisteet jaettiin kiihkeän ja vauhdikkaan kamppailun jälkeen maalein 2-2 (0-1, 1-1, 1-0).

Suhteellisen vähäisestä maalimäärästä huolimatta paikkoja illan taistossa luotiin molempiin päihin lukuisia. Pelitapahtumat aaltoilivat puolelta toiselle ja lauantai-illassa nähtiin muutenkin tasokasta ja yleisöystävällistä kiekkoilua.

Omat ratkaisunpaikkansa molemmilla oli, sillä sekä varsinaisen peliajan viime hetkillä että jatkoajalla kolisteltiin tolppia, ja maalipaikkoja syntyi muutenkin tiuhaan tahtiin. Molemmat maalivahdit olivat kuitenkin erinomaisessa iskussa, joten lopputuloksena oli pelitapahtumiin nähden varsin ansaittu pistejako.

Maalivahtien onnistunut iltapuhde

Torjuntoja kotijoukkueen maalivahti Ari Reunaselle kertyi huomattavasti kollegaansa enemmän, mutta suuri osa laukauksista oli siniviivalta lähetettyjä lerppukiekkoja. Toisaalta harvat joensuulaislaukaukset tulivat usein vastahyökkäyksistä tai läheltä maalia, joten vierasvahti Jaakko Suomalainenkin joutui venymään paikoitelleen taidokkaisiin torjuntoihin.

Kummatkin veräjänvartijat kuuluivat illan ehdottomiin onnistujiin, vaikka molemmat mikkeliläismaalit hieman halvan oloisesti lipsahtivatkin Reunasen taakse. Vastapainoksi joensuulaisvahti torjui lukuisia tuhoisalta vaikuttaneita mikkeliläisrynnistyksiä.

Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen oli taistellen ansaitun sarjapisteen lisäksi erityisen tyytyväinen siihen, ettei joensuulaisten tarvinnut tällä kertaa luottaa liikaa onnettaren apuun mikkeliläisiä ahdistellessaan.

- Onni ei aikaisemmista voitoista poiketen ollut enää pääasia, vaan ansaittiin piste pelaamalla. Pystyttiin viemään peliä tasapäisesti, sillä paikkoja oli yhtälailla kummallakin.

Myös vierasjoukkuetta luotsaava Risto Dufva iloitsi kuluvalla kaudella hankalaksi osoittautuneelta vastustajalta saadusta yhdestäkin sarjapisteestä.

- Aikamoinen taistelu oli, molemmat halusivat kovasti pisteitä. Molemmat löivät itsensä täysillä likoon, joten pistejako oli oikeutettu. Pirteää taistelua oli, olen tyytyväinen pisteeseen. Monesti ollaan paikallisen palloseuran kanssa jouduttu vääntämään tiukasti ja tullaan varmasti vääntämään jatkossakin.

Jatkoaika riskillä

Voitto kiilui jatkoajalla lähdettäessä vielä kirkkaasti silmissä kummassakin leirissä. Viiden minuutin rutistuksessa nähtiinkin railakasta ja vauhdikasta hyökkäyspeliä, kun voittomaalia haettiin takaiskunkin uhalla. Jatkoaikatappiokaan ei olisi ollut katastrofi kummallekaan, sillä joukkueet eivät todennäköisesti tule runkosarjan loppuvaiheissa taistelemaan samoista sarjasijoituksista.

Lähimpänä jatkoajan ennenaikaista lopettamista oli mikkeliläisjoukkueen puolustaja Markku Erholtz, joka tykitti tulisen lyöntilaukauksen ylärimaan. Muitakin läheltä piti -tilanteita kamppailun lopettamiseen oli molemmissa päädyissä - kotijoukkueen osalta paras paikka siunaantui Tapio Ahtoselle.

Ennen jatkoajalle päätymistä oltiin kuitenkin nähty paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Sydämet sykähtelivät kiivaasti kummankin kannattajajoukoissa vielä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutillakin, kun ensin vieraitten Niko Kantelisella ja heti perään kotijoukkueen Jarkko Immoselle oli avopaikka ratkaisumaalin viimeistelemiseen.

Lopun tekopaikassaan epäonnistunut Kantelinen oli aikaisemmin jo onnistunut maalinteossa, sillä mies viimeisteli kamppailun avausmaalin viidentoista minuutin kohdalla. Mikkeliläishyökkääjä käytti tehokkaasti hyväkseen jokipoikapuolustaja Aki Piiroisen karkean harhasyötön ja siirsi joukkueensa maalin johtoasemaan.

Toisen vierasjoukkueen maaleista taituroi Harri Suutarinen viedessään joukkueensa toisessa erässä uudestaan johtoon. Suutarinen ohitti ensin heittäytyvän joensuulaispuolustajan ja lipsautti kiekon maalin edustalta Reunasen ohi jokipoikamaaliin.

Kahdesti rinnalle

Tappioasema sarjakärkeä vastaan ei kuitenkaan hurjalla asenteella ja itseluottamuksella taistellutta kotijoukkuetta hätkäyttänyt, vaan se väänsi itsensä kahdesti vieraidensa rinnalle. Ei kuitenkaan sentään ohi, vaikka sekin oli lähellä.

Maalintekijöinä kunnostautuivat Kimmo Nevalainen ja Jani Keränen, joista molemmat onnistuivat läheltä maalia yllättämään Jaakko Suomalaisen. Nevalainen onnistui avauserässä ylivoimalla ja Keränen puolestaan seitsemisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua siirretyn rangaistuksen aikana.

Keräsen tasoitusmaalin jälkeen kotijoukkue rynnisti ja haki kovasti voittomaaliakin, mutta muilta osin enimmäkseen kiekkoa pitänyt Jukurit kesti kotijoukkueen loppuhetkien rypistyksen.

Jokipojat on ollut oivassa vireessä varsinkin kotihallissaan, sillä tappio niskassaan Joensuusta ovat joutuneet poistumaan kauden aikana mm. Jukurit, Sport, TuTo ja Salamat.

Omiensa erinomaista asennetta ihaili myös jokipoikavalmentaja Kari Rauhanen.

- Rupean olemaan ylpeä näistä hessuista. Tällainen asenne jos jatkuu, niin ilon hetkiä tulee riittämään vielä paljon.

Harmejakin kotijoukkueelle

Jobinpostia joensuulaisleiriin saatiin toisen erän alussa, kun viime aikoina kelpo vireeseen vertynyt Matti Hietakangas loukkasi peukalonsa. Kotijoukkue joutui tiivistämään rivejään kolmeen kentälliseen, kun Hietakankaan paikkasi hienosti tehtävässään onnistunut nelosketjun keskushyökkääjä Jani Lahtinen.

- Vanha herra Lahtinen pelasi yhden kauden vahvimmista peleistään. "Lada" kirmasi hyökkäyksessäkin kuin nuori varsa, vaikka on alkukaudella tottunut pelaamaan lähinnä puolustavassa roolissa, kehui Rauhanen konkaripelaajaansa.

Kummankin joukkueen kentälliset pelasivat kokonaisuutena varsin tasavahvasti, joten yksikään ketjuista ei noussut huomattavasti muita suurempaan rooliin. Silmiin pistävää oli mikkeliläispakkien halu laukoa hanakasti, vaikka paikka ei aina kovin avoin ollutkaan.

Pitkäksi aikaa ei tasapelipistettä voida kuitenkaan jäädä joensuulaisleirissä sulattelemaan, sillä uusi haaste odottaa jo heti sunnuntaina. Jokipojat ottelee kotihallissaan uudestaan vain vuorokausi fyysisesti ja henkisesti rankan lauantai-illan kamppailun päättymisen jälkeen, kun sarjajumbo Haukat tulee haastamaan joensuulaisia. Jukurit saa sen sijaan huilata tiistaihin asti, jolloin se testaa nuorten maajoukkueen vireen Mikkelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle